monoxromos Δημοσ. 21 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 21 Δεκεμβρίου 2015 Τον toyo73 δεν τον ξέρω, την capital την ξέρω ως εφημερίδα και ιστοσελίδα και εκφράζουν συντηρητικές και ελεγχόμενες απόψεις,άρα δεν περιμένω κάτι διαφορετικό και προοδευτικό από τέτοιες πηγές. Προσωπικά ενθαρρύνω κάθε νέο που αισθάνεται ικανό και γερό τον εαυτό του να επιλέξει τον δρόμο της αυτοδημιουργίας. Όμως κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και ο καθένας επιλέγει... Α και κάτι ακόμη που το θεωρώ απολύτως αναγκαίο και απαραίτητο ,συνιστώ σε κάθε νέο άσχετα με το ποιά πορεία θα ακολουθήσει να εφοδιαστεί με γνώσεις, όσο περισσότερες μπορεί,ειδικές και γενικές.Να είναι ένας ενημερωμένος και καταρτισμένος πολίτης. Ενας φίλος μου που έχει πτυχίο Νομικής αλλά είναι επιτυχημένος επιχειρηματίας με διεθνείς εμπορικές δραστηριότητες ,όταν ο πατέρας του ρώτησε γιατί θέλεις να πας στο Πανεπιστήμιο εκείνος του απάντησε γιατί θέλω να γίνω μορφωμένος εργάτης.
kage Δημοσ. 21 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 21 Δεκεμβρίου 2015 (επεξεργασμένο) https://13inayear.wordpress.com/2013/08/01/%CE%BF-%CE%BC%CF%8D%CE%B8%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%85%CF%88%CE%B7%CE%BB%CF%8C%CE%BC%CE%B9%CF%83%CE%B8%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CF%80%CE%BB%CE%BF%CE%BA%CE%AC%CE%BA%CE%B9%CE%B1/ http://olympia.gr/2014/02/06/%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%8D%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%BF%CF%82-%CE%B5%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%B3%CE%B5%CE%BB%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%BF-%CE%B5%CE%B3%CE%BA%CE%BB%CE%B7%CE%BC%CE%B1/ http://www.protagon.gr/anagnostes/o-synergatis-mou-o-giannis-stournaras-27355000000 αναπτυξη 2015 τα ιδια συμβαινουν και στους υπολοιπους που αποφασιζουν να το παιξουν επιχειρηματιες απλα εδω η φορολογια γα*** περισσοτερο τους μικρομεσαιους και δεν αφηνει να αναπνευσει η αγορα.η κυπρος π.χ. λειτουργει σαν offshore σε φορολογιες ή στην "ακριβη" αγγλια ο νεος επιχειρηματιας εως 60χιλ λιρες(~75χιλ.ε)δεν φορολογειτε σε τιποτα για τα πρωτα 5 + χρονια! και δω εφτασαν να φορολογουν τον θεο τους απο το 1ο ευρω,το σπιτι ,το αυτοκινητο, και συνεχιζουν σαν νταβαδες εως 45% απο οποιοδηποτε εισοδημα...(και εμμεσα με φορους σε διοδια,καυσιμα,τσιγαρα ποτα,τα φαρμακα εκτακτες εισφορες,ρευμα κτλ) τον φραγκωμενο-πολυεθνικη-μεγαλη εταιρια δεν πιανεται για να τον φορολογησεις.- οχι εδω παντου ... θα βρει ενα σωρο λυσεις για να μειωσει την φορολογια-τεκμηρια του ακομη και να βαλει σαν εργαζομενο την γυναικα/παιδια του τα αυτοκ.πιστωτικες στην εταιρια και τα σπιτια,σκαφη,πισινες σε 100offshore για να πληρωνει οσο γινεται λιγοτερα. το μεγαλυτερο ατου του φραγκωμενου ομως ειναι ενα.ειχε φιλο πολιτικο ή τραπεζιτη του κοψε δανειο με υποθηκη κατι σε υπεραξια.μετα σταματησε να πληρωνει δανειο,φπα-ασφαλεια-εφορια κτλ και βαρεσε πτωχευση... τα κρυψε ολα να μην φιανονται και ολα οκ για τις επομενες δεκαετιες Επεξ/σία 21 Δεκεμβρίου 2015 από kage
StathisG Δημοσ. 26 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 26 Δεκεμβρίου 2015 (...) στην "ακριβη" αγγλια ο νεος επιχειρηματιας εως 60χιλ λιρες(~75χιλ.ε)δεν φορολογειτε σε τιποτα για τα πρωτα 5 + χρονια! (...) Αν και γενικά η Αγγλία βοηθάει αρκετά τους νέους (και μη) επιχειρηματίες, έχει αφορολόγητο όριο, κλπ, το παραπάνω δεν ισχύει. Οι νέοι επιχειρηματίες φορολογούνται κανονικότατα. Αυτό που δε χρειάζεται να κάνεις μέχρι να βγάλεις παραπάνω από 82000 GBP είναι να αποδώσεις ΦΠΑ.
CyberCr33p Δημοσ. 27 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 27 Δεκεμβρίου 2015 Αν και γενικά η Αγγλία βοηθάει αρκετά τους νέους (και μη) επιχειρηματίες, έχει αφορολόγητο όριο, κλπ, το παραπάνω δεν ισχύει. Οι νέοι επιχειρηματίες φορολογούνται κανονικότατα. Αυτό που δε χρειάζεται να κάνεις μέχρι να βγάλεις παραπάνω από 82000 GBP είναι να αποδώσεις ΦΠΑ. To oποίο όμως σε κάνει πολύ ανταγωνιστικό όταν μπορείς να δίνεις τις υπηρεσίες / προϊόντα σου κατά 19% φτηνότερα (τόσο δεν είναι ο ΦΠΑ στην Αγγλία.
StathisG Δημοσ. 28 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 28 Δεκεμβρίου 2015 @CyberCr33p: Σε κάνει ανταγωνιστικό στις τιμές όταν οι πελάτες σου δεν είναι εταιρείες, αλλά απέχει πολύ από το να μη φορολογείσαι όπως έγραψε ο kage. 20% είναι στα περισσότερα προϊόντα. Δεν είναι υποχρεωτικό να μην αποδώσεις ΦΠΑ, οπότε αν δε σε βολεύει για οποιονδήποτε λόγο τότε επιλέγεις να αποδόσεις.
kage Δημοσ. 30 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 30 Δεκεμβρίου 2015 παιζουν πολλα στο θεμα φορολογηση...εγινε ακριβη η ελλαδα και οχι η αγγλια.. γραφει ενας ελληνας που μενει στην αγγλια"Για παράδειγμα, αν πω ότι βγάζω £709 λίρες το μήνα, δηλαδή €1,000, ο ετήσιος (επαναλαμβάνω: ετήσιος) φόρος που θα κληθώ να πληρώσω είναι €98,31 (πόσο είναι στην Ελλάδα είπαμε ? ). Αν δε η επιχείρησή μου πάει πολύ καλά και πω ότι βγάζω £3,500 το μήνα, δηλαδή €5,000, ο φόρος που θα πληρώσω θα είναι €13,619 με ετήσιο εισόδημα €59,186."diaspora http://enterprisezones.communities.gov.uk/about-enterprise-zones/ κατι σαν εσπα http://www.uktaxcalculators.co.uk/ https://www.gov.uk/self-assessment-ready-reckonerυπολογιζει ποσα θα δωσειςhttp://listentotaxman.com/ http://www.alphacompanyformations.co.uk/page6.php https://www.gov.uk/starting-up-a-business/set-up-your-business Επίσης ετήσια καταχωρείται και η ετήσια έκθεση της εταιρείας στην αρμόδια αρχή που είναι το Companies' House.Οι φορολογικοί συντελεστές για το 2012 είναι: Κέρδη έως και £300,000 με ποσοστό 20% Για κέρδη από £300,000 και πάνω με τον πλήρη συντελεστή του 24%Ξεχωριστοί φόροι: Μερίσματα (Dividends): 0% Δικαιώματα (Royalties):20% Tόκοι (Interest):20%O φορολογικός συντελεστής για το 2013 για κέρδη έως και 300.000 λίρες Αγγλίας είναι 20%, ενώ για εταιρικά κέρδη που ξεπερνούν τις 1.500.000 λιρών Αγγλίας ή για κέρδη που δεν εντάσσονται σε άλλη κλίμακα είναι 23%. Για εταιρικά κέρδημεταξύ 300.000 και 1.500.000 λίρες Αγγλίας, υπάρχει η δυνατότητα για φορολογική ελάφρυνση επί των οριακών τιμών, το οποίο σημαίνει ότι ο φορολογικός συντελεστής για αυτή την κατηγορία κερδών μπορεί να αυξάνεται σταδιακά από το 20% στο 23%.
StathisG Δημοσ. 30 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 30 Δεκεμβρίου 2015 @kage: Εννοείται ότι παίζουν πολλά. Η δική μου ένσταση ήταν στην αναφορά πως στην Αγγλία δε φορολογείσαι αν είσαι νέος επιχειρηματίας και βγάζεις κάτω των 60000 GBP, το οποίο δεν ισχύει. Δε σκόπευα να μπω στη συζήτηση, αλλά μια και μπήκα θα αναφέρω τη γνώμη μου. Η Ελλάδα είναι μία φορολογική παράνοια, που γίνεται χειρότερη χρόνο με το χρόνο. Αν τη συγκρίνουμε με τα φορολογικά καθεστώτα άλλων κρατών τότε συνήθως είναι εύκολο να αποφανθούμε πως όλα τα υπόλοιπα είναι καλά, φθηνά, κι ωραία. Βέβαια, στην πραγματικότητα τέτοιου είδους συγκρίσεις είναι δύσκολες γιατί αφαιρούμε πολλά άλλα στοιχεία από την εξίσωση. Π.χ. το κόστος ζωής της κάθε χώρας, τα έξοδα που έχει η επιχείρηση σε κάθε χώρα (π.χ. αναλώσιμα, νοίκια, μισθούς), κλπ. Η Αγγλία, στην οποία ζω και δραστηριοποιούμαι ως ελεύθερος επαγγελματίας, θεωρώ πως έχει ένα σαφώς πιο ξεκάθαρο φορολογικό σύστημα από την Ελλάδα (και μόνο που ξέρεις από πριν τι θα πληρώσεις την ερχόμενη χρονιά και δε φοβάσαι για αναδρομικές χρεώσεις και δε ξέρω εγώ τι, φτάνει), αλλά δε θα τη χαρακτήριζα "φθηνή" ως χώρα για να ανοίξεις επιχείρηση. Είναι πάντως αρκετά εύκολο να ξεκινήσεις ως ελεύθερος επαγγελματίας και γενικά στο να τρέξεις την επιχείρησή σου, καθώς έχουν αυτοματοποιήσει και απλοποιήσει πολλές διαδικασίες. Ένα παράδειγμα για τη δυσκολία σύγκρισης που ανέφερα παραπάνω έρχεται από το quote σου: γραφει ενας ελληνας που μενει στην αγγλια"Για παράδειγμα, αν πω ότι βγάζω £709 λίρες το μήνα, δηλαδή €1,000, ο ετήσιος (επαναλαμβάνω: ετήσιος) φόρος που θα κληθώ να πληρώσω είναι €98,31 (πόσο είναι στην Ελλάδα είπαμε ? ). Αν δε η επιχείρησή μου πάει πολύ καλά και πω ότι βγάζω £3,500 το μήνα, δηλαδή €5,000, ο φόρος που θα πληρώσω θα είναι €13,619 με ετήσιο εισόδημα €59,186."diaspora Αν βγάζεις (τυχαίο το 2ο πρόσωπο) 709 λίρες το μήνα (=960 ευρώ), τότε στο τέλος θα πληρώσεις -με τα σημερινά δεδομένα- φόρο (μαζί με εισφορές και προκαταβολή) 225.64 λίρες. Δηλαδή, θα έχεις ~937 ευρώ καθαρά το μήνα στο χέρι. Απ' ότι θυμάμαι, με τόσα λεφτά ζεις άνετα στις περισσότερες πόλεις της Ελλάδας, οπότε σκέφτεσαι "αν είχα επιχείρηση στην Αγγλία θα ήμουν άρχοντας". 690 λίρες όμως, πολύ σπάνια θα σου φτάσουν για το νοίκι και τους βασικούς λογαριασμούς του μήνα σε οποιοδήποτε αστικό κέντρο της Αγγλίας (και μιλάμε για πόλεις μακριά από το Λονδίνο που είναι πολύ φθηνότερη η ζωή). Στο 2ο παράδειγμα (3500 GBP) τα πράγματα έχουν ως εξής (θα τα γράψω λίγο πιο αναλυτικα): Για 42000 GBP, θα πληρώσεις 146.6 λίες εισφορές (τις πληρώνουν όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες ανεξαρτήτως εισοδήματος), 6280 λίρες φόρο, και 3054.6 λίρες στο ασφαλιστικό ταμείο (national insurance). Με βάση τα 2 τελευταία ποσά, πρέπει να πληρώσεις και προκαταβολή φόρου 100% σε 2 δόσεις με ένα 6μηνο διαφορά μεταξύ τους, αλλά αν κάνεις νωρίς τη φορολογική δήλωση της επόμενης χρονιάς το ποσό της 2ης δόσης συμψηφίζεται με τη νέα φορολογική δήλωση, οπότε στο παράδειγμά μας θα υπολογίζω μόνο 50% προκαταβολή. Επίσης, δεν υπολόγισα και τυχόν έξοδα εταιρείας. Το τελικό ποσό που θα πρέπει να πληρώσεις είναι 14148.5 λίρες, δηλαδή σου μένουν περίπου 2321 λίρες το μήνα. Ζεις άνετα (σε αστικά κέντρα εκτός Λονδίνου), ίσως βάζεις και κάποια λεφτά στην άκρη, αλλά πληρώνεις περίπου το 33.5% του εισοδήματός σου σε φόρο. Εντάξει, κάποιο είναι προκαταβολή, δεν έχω υπολογίσει και έξοδα εταιρείας που θα τον κατεβάσουν λίγο, αλλά και πάλι δε το λες και φθηνό. Δεν υπολογίζω και τι γίνεται με τις συντάξεις, γιατί είναι λίγο μπάχαλο και εδώ. Ο γενικός "κανόνας" είναι πως η κρατική σύνταξη είναι μικρή, οπότε οι περισσότεροι πληρώνουν κάθε μήνα ποσά σε ιδιωτικές ασφαλίσεις ώστε να έχουν καλύτερη σύνταξη στο μέλλον. Επίσης, τα παραπάνω είναι παραδείγματα για ελεύθερους επαγγελματίες (self-employed) και όχι για το αν είσαι director μιας limited company, όπου επικρατεί διαφορετικό καθεστώς (το οποίο αλλάζει -και γίνεται χειρότερο σύμφωνα με τον λογιστή μου- από το νέο φορολογικό έτος). Η δική μου ετυμηγορία είναι πως ναι μεν είναι καλύτερα από την Ελλάδα, αλλά σε καμία περίπτωση η Αγγλία δεν είναι "φθηνή" ή κανένας φορολογικός παράδεισος.
pOLoS Δημοσ. 30 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 30 Δεκεμβρίου 2015 @StathisG τι χρεώσεις έχει το ανάλογο τεβε στην Αγγλία για τους ελεύθερους επαγγελματίες ?
StathisG Δημοσ. 30 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 30 Δεκεμβρίου 2015 Στα παραδείγματα που ανέφερα πιο πάνω συμπεριλαμβανονται οι εισφορές στο ταμείο. Δεν υπάρχουν διαφορετικά ταμεία (τουλάχιστον απ' όσο ξέρω)· όλοι πληρώνουν εισφορές σε ένα ταμείο. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες πληρώνουν αρχικά το standard ποσό των ~145 GBP. Αν έχεις βγάλει κάτω από 6 χιλιάδες κέρδος μπορείς να μη το πληρώσεις, αλλά νομίζω πως δε θα μετρήσει ο χρόνος για να πάρεις τη βασική σύνταξη όταν πιάσεις το όριο ηλικίας, οπότε δε συμφέρει να μη το κάνεις. Από εκεί και πέρα, το αφορολόγητο όσον αφορά το ασφαλιστικό ταμείο είναι στις 8000 λίρες (το αφορολόγητο για τον "κανονικό" φόρο είναι γύρω στις 10500). Τα επόμενα 34 χιλιάρικα κέρδος φορολογούνται με 9%, ενώ οτιδήποτε πάνω από αυτά με 2%. (τα ποσά είναι στρογγυλοποιημένα, μπορείς να τα δεις ακριβώς εδώ) Αν πχ έχεις 60000 κέρδος, τότε έχεις τα εξής: 8000 - 0% (0) 34000 - 9% (3060) 18000 - 2% (360) +145 Σύνολο 3565 Όπως έγραψα και πριν, έχω ακούσει πως η σύνταξη που δίνει το κρατικό ταμείο είναι ιδιαίτερα μικρή (δεν έχω ασχοληθεί ακόμα να το ψάξω με λεπτομέρειες) γι αυτό και οι περισσότεροι κάνουν και ιδιωτικές ασφαλίσεις. Το να πληρώνεις εισφορές ανάλογα με τα κέρδη σου πάντως, είναι ένα απόλυτα λογικό και δίκαιο σύστημα.
alou Δημοσ. 30 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 30 Δεκεμβρίου 2015 Στάθη εννοείς 145GBP / έτος για ασφάλιση?! και η φορολογία έχει κλίμακα μου μικραίνει προς τα πάνω? Μιλάμε για εξωπραγματικό μοντέλο σύμφωνα με τα ελληνικά δεδομένα... (που χρωστάμε ένα ΑΕΠ και βάλε στην εφορία όμως επειδή έχουμε ηλίθιο σύστημα).
StathisG Δημοσ. 30 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 30 Δεκεμβρίου 2015 Όλα όσα έγραψα στο προηγούμενο μήνυμα αφορούν την ασφάλιση. Η βασική πληρωμή είναι 145 GBP το έτος και μετά πληρώνεις τα ποσοστά που έγραψα παραπάνω ανάλογα με το κέρδος σου. Όσον αφορά τον φόρο, υπάρχει αφορολόγητο ~10500 GBP, ο φόρος για τα επόμενα ~32 χιλιάρικα (δυστυχώς αυτό πέφτει χρόνο με τον χρόνο) είναι 20%, από εκεί και πέρα (πάνω από 32k και μέχρι τα 150 χιλιάρικα) είναι 40% (μετά ανεβαίνει ακόμα περισσότερο). Δες εδώ για τα ακριβή rates. Στην Αγγλία ο φόρος και οι ασφαλιστικές εισφορές είναι αλληλένδετα μεταξύ τους, καθώς τα πληρώνεις όλα μαζί στην εφορία (το HMRC) αφότου κάνεις φορολογική δήλωση, μετράν μαζί στην προκαταβολή φόρου, κλπ. Οπότε, θεωρούμε πως ο φόρος είναι όλα τα παραπάνω μαζί (χοντρά χοντρα, γύρω στο 29% αρχικά και 42% μετά). Δεν υπάρχει δηλαδή αυτό που γίνεται στην Ελλάδα που μπορείς να είσαι καθαρός με την εφορία, αλλά να έχεις προβλήματα λόγω μη καταβολής εισφορών στο ταμείο. Γι' αυτό και η κλίμακα της ασφάλειας πέφτει καθώς ανεβαίνει αυτή της φορολογίας. Αν θες να δεις μερικά παραδείγματα για διάφορα εισοδήματα, παίξε με αυτόν τον calculator (βάλε annual income στην κατηγορία self-employment). Με γρήγορους υπολογισμούς, φαίνονται σωστές οι τιμές που δίνει. 1
alou Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2015 thanks, πολύ αναλυτικός. Δεν κατάλαβα ότι μίλαγες μόνο για την ασφάλιση προηγουμένως.
StathisG Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2015 Να 'σαι καλά Ανδρέα. Το προηγούμενο μήνυμα ήταν ουσιαστικά απάντηση στην ερώτηση του pOLoS. Η αλήθεια είναι πως αφότου το post-αρα σκέφτηκα να κάνω edit και να προσθέσω και την επεξήγηση για τον υπόλοιπο φόρο, αλλά βαρέθηκα εκείνη τη στιγμή. :Ρ
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα