Dinos_12345 Δημοσ. 14 Οκτωβρίου 2015 Δημοσ. 14 Οκτωβρίου 2015 Καλησπέρα. Έχω περάσει από όλα τα λειτουργικά συστήματα μέχρι στιγμής αλλά όλα έχουν τα μειονεκτήματα τους. Ξεκίνησα ως χρήστης Windows XP, μετακόμισα στα 7, μετά έβαλα Mac με μέθοδο Hackint0sh και ύστερα από ένα χρόνο ομαλής χρήσης έπαθε κάτι ο δίσκος και γύρισα σε Windows. Μετά από ένα χρόνο μακριά από υπολογιστές λόγω πανελλαδικών, έμεινα στα windows τα οποία με την έλευση των 10 τα άλλαξα με Ubuntu λόγω του spying και την έλλειψη επιλογών σχετικά με τις ενημερώσεις. Για να πώ την αλήθεια ποτέ δεν ήμουν gamer, έπαιξα κάποιους μεγάλους τίτλους σε low και 720p επειδή δεν έχω βάλει κάρτα γραφικών. Το gaming κομμάτι το έκαναν άριστα τα windows, το linux το χάνει πολύ, και το mac κάτι παλεύει αλλά δεν λέει. Σπουδάζω προγραμμάτιστης και γενικά σαν λειτουργικό το linux φαίνεται πολύ φιλικό σε έναν προγραμματιστή όμως έχει ελλείψεις όπως το office, την σουίτα της Adobe καθώς και poor υποστήριξη σε αρκετές popular εφαρμογές, όπως το spotify. Αυτή την στιγμή βρίσκομαι ξανά στη φάση μετάβασης σε Mac το οποίο συνδυάζει όλα τα καλά του unix με το functionality των windows και είναι και user friendly. Ποιά είναι η πρόταση σας σαν προγραμματιστές, είναι τα εργαλεία που έχει το linux πραγματικό εργαλείο για εμάς που να αξίζει τον κόπο ή και τα άλλα λειτουργικά είναι το ίδιο καλά;
GreekMonkey Δημοσ. 14 Οκτωβρίου 2015 Δημοσ. 14 Οκτωβρίου 2015 Ohhh dear, how bo you bou darling και τα σχετικά βλέπω πως είσαι. Πετάς αγγλικές λέξεις για απλά και καθημερινά πραγματάκια. Καταρχήν σπουδάζεις κάποιο τμήμα Πληροφορικής και όχι προγραμματιστής. Κατα δεύτερον αν το θες για να μπαίνεις Spotify βάλε Windows που έχουν υποστήριξη όπως λες (δεν γνωρίζω τι υποστήριξη χρειάζεται για τα linux επειδή δεν το έχω χρησιμοποιήσει άλλα κάτι μου λέει πως και εκεί τρώγεσαι με τα ρούχα σου όπως και με τα λειτουργικά). Κατα τρίτον το linux δεν έχει έλλειψη στο office. Ένα μικρό ψάξιμο να έκανες για LibreOffice αντί να αλλάζεις λειτουργικά σαν τα πουκάμισα θα είχες απάντηση από μόνος σου. Τέλος ναι, για μερικά πράγματα προγραμματιστή το linux ενδείκνυται αλλά πάλι κάτι μου λέει πως δεν θα έχεις ιδέα για τι πράγματα είναι αυτά οπότε και τα Windows μια χαρά θα σου είναι. That's all dude, i hope i'll help you. See you soon, boom !!! 2
TheELF Δημοσ. 14 Οκτωβρίου 2015 Δημοσ. 14 Οκτωβρίου 2015 Υπάρχει και το multi boot και τα virtual δεν είσαι αναγκασμένος να τρέχεις μόνο ένα λειτουργικό ανά Η/Υ. Για προγραμματισμό θα έχεις το λειτουργικό πάνω στο οποίο θες να τρέχει αυτό που γράφεις για να μπορείς να βλέπεις και αν τρέχει ή όχι. 5
bazzil Δημοσ. 14 Οκτωβρίου 2015 Δημοσ. 14 Οκτωβρίου 2015 Το λειτουργικό είναι ανάλογο της πλατφόρμας που προγραμματίζεις. Όλα είναι πλήρες και κανένα δεν έχει ελλείψεις. Όπως λέει και ο φίλος TheELF υπάρχει και η vm λύση αν χρειάζεσαι περισσότερα του ενός λειτουργικά.
parsifal Δημοσ. 14 Οκτωβρίου 2015 Δημοσ. 14 Οκτωβρίου 2015 Στην ωραία απάντηση του TheElf να προσθέσω και τη σχετικά πρόσφατη δυνατότητα για cloud-based development environments (χρήσιμα κυρίως για web development) όπως Nitrous, Cloud9 κ.α. 2
Dinos_12345 Δημοσ. 14 Οκτωβρίου 2015 Μέλος Δημοσ. 14 Οκτωβρίου 2015 Ohhh dear, how bo you bou darling και τα σχετικά βλέπω πως είσαι. Πετάς αγγλικές λέξεις για απλά και καθημερινά πραγματάκια. Καταρχήν σπουδάζεις κάποιο τμήμα Πληροφορικής και όχι προγραμματιστής. Κατα δεύτερον αν το θες για να μπαίνεις Spotify βάλε Windows που έχουν υποστήριξη όπως λες (δεν γνωρίζω τι υποστήριξη χρειάζεται για τα linux επειδή δεν το έχω χρησιμοποιήσει άλλα κάτι μου λέει πως και εκεί τρώγεσαι με τα ρούχα σου όπως και με τα λειτουργικά). Κατα τρίτον το linux δεν έχει έλλειψη στο office. Ένα μικρό ψάξιμο να έκανες για LibreOffice αντί να αλλάζεις λειτουργικά σαν τα πουκάμισα θα είχες απάντηση από μόνος σου. Τέλος ναι, για μερικά πράγματα προγραμματιστή το linux ενδείκνυται αλλά πάλι κάτι μου λέει πως δεν θα έχεις ιδέα για τι πράγματα είναι αυτά οπότε και τα Windows μια χαρά θα σου είναι. That's all dude, i hope i'll help you. See you soon, boom !!! Χρησιμοποιώ αγγλικά πιο πολύ απ'ότι ελληνικά οπότε μου έρχεται πιο εύκολα να λέω έναν όρο στα αγγλικά παρά να ψάχνω την ονομασία στα ελληνικά. Η υποστήριξη που λέω δεν είναι αυτή που θα χρειαστώ αν κάτι πάει στραβά με την υπηρεσία αλλά αυτή των regular updates που είναι απαραίτητη για μια τέτοια εφαρμογή. Το Libre office όπως και το WPS δεν με βόλεψαν, και σε ένα περιβάλλον που όλοι χρησιμοποιούν ms office δεν γίνεται να πάω αντίθετα γιατί η μορφοποίηση γίνεται όπως να ναι. Φυσικά και δεν θα έχω ιδέα επειδή είμαι ακόμα newbie. Το vm θέλει μνήμη που το σύστημα μου δεν έχει για να τρέχουν όλα καλά, και τα dual boot είναι πρόβλημα γιατί πρέπει να πηδάς μεταξύ λειτουργικών για να κάνεις τη δουλειά σου που δεν είναι βολικό. Σπουδάζω κάποιο τμήμα πληροφορικής που με βγάζει software engineer. Μπήκα μέσα με αυτό το σκοπό άρα παρακολουθώ μαθήματα για να γίνω προγραμματιστής Στην ωραία απάντηση του TheElf να προσθέσω και τη σχετικά πρόσφατη δυνατότητα για cloud-based development environments (χρήσιμα κυρίως για web development) όπως Nitrous, Cloud9 κ.α. Δεν είχα ιδέα ότι υπήρχε κάτι τέτοιο, όμως δεν είναι και λίγο δεσμευτικό αφού σε περίπτωση που δεν έχεις internet είσαι κλειδωμένος απέξω;
parsifal Δημοσ. 14 Οκτωβρίου 2015 Δημοσ. 14 Οκτωβρίου 2015 Δεν είχα ιδέα ότι υπήρχε κάτι τέτοιο, όμως δεν είναι και λίγο δεσμευτικό αφού σε περίπτωση που δεν έχεις internet είσαι κλειδωμένος απέξω; Σε περίπτωση που δεν έχεις Internet, θα είσαι κλειδωμένος απ' έξω και από πολλές άλλες υπηρεσίες (π.χ. email, IM, Github) και πηγές πληροφόρησης (από Wikipedia και search engines μέχρι API documentations) που είναι υπερ-απαραίτητα σε έναν developer εν έτει 2015. Άρα, not an issue κατά τη γνώμη μου... 3
bazzil Δημοσ. 14 Οκτωβρίου 2015 Δημοσ. 14 Οκτωβρίου 2015 Σε μηχάνημα με λίγη RAM και περιορισμένων δυνατοτήτων τα μόνα προγράμματα που μπορείς να κάνεις είναι σε C απλή. Αν ασχοληθείς με visual περιβάλλοντα όπως το VS της microsoft τότε θέλεις ένα σχετικά νέο μηχάνημα με ram τουλάχιστον 4GB. Λιγότερη ram, αδύναμος επεξεργαστής συνεπάγεται περισσότερη ταλαιπωρία. Για παράδειγμα, αν αποφασίσεις να ασχοληθείς με εφαρμογές για κινητά με Λ/Σ windows, τότε, για να τρέξει ο emulator του τηλεφώνου, θέλει επεξεργαστή που υποστηρίζει SLAT μιας και ο emulator τρέχει πλέον σε hyper-v. Επίσης αν θέλεις να τρέχεις και vm τότε πρέπει να έχεις επεξεργαστή διπύρηνο τουλάχιστον και 8 GB ram. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να αναβαθμίζεις πάντα στην τελευταία έκδοση του Λ/Σ ώστε να έχεις όλες τις ενημερώσεις του κατασκευαστή του Λ/Σ που προγραμματίζεις. Θα πρέπει να έχεις Internet οπωσδήποτε, περισσότερες από μία οθόνες ώστε να κάνεις πιο γρήγορα τη δουλειά σου, κάποια λύση για backup πχ εξωτερικό σκληρό, η NAS, να χρησιμοποιείς SVN προγράμματα όπως το github ή το tortoiseSVN και άλλα πολλά. Αυτά ισχύουν πάνω κάτω για όλες τις σύγχρονες γλώσσες. 1
Ilias95 Δημοσ. 15 Οκτωβρίου 2015 Δημοσ. 15 Οκτωβρίου 2015 Βέβαια δεν θα χρειαστείς 8G RAM, 2η οθόνη, να στήσεις NAS ή ακόμα και VS τώρα που μόλις μπήκες στη σχολή σου. Από λειτουργικό απλά πειραματίσου όσο μπορείς περισσότερο και κάτσε όπου νιώθεις πιο άνετα. 1
defacer Δημοσ. 15 Οκτωβρίου 2015 Δημοσ. 15 Οκτωβρίου 2015 RAM 8G είναι θα έλεγα το bare minimum. 16 είναι καλά, 32 άπλα. Επίσης η RAM είναι από τα φτηνότερα πράγματα που θα μπουν στον υπολογιστή και αξιοποιείται "καθημερινά ο,τι κι αν κάνεις". Δε μπορώ να φανταστώ κανένα λόγο να μην έχει κάποιος αρκετή. Προσωπικά κάνω dual boot για να μπω στο λειτουργικό που θα τρέχει το όποιο IDE θα δουλέψω (διαφορετικά Windows by default) και προσθέτω VMs όπως χρειάζονται για να γίνει η οποιαδήποτε δουλειά. Συχνά παραπάνω από ένα VM ταυτόχρονα. 1
bazzil Δημοσ. 15 Οκτωβρίου 2015 Δημοσ. 15 Οκτωβρίου 2015 Βέβαια δεν θα χρειαστείς 8G RAM, 2η οθόνη, να στήσεις NAS ή ακόμα και VS τώρα που μόλις μπήκες στη σχολή σου. Από λειτουργικό απλά πειραματίσου όσο μπορείς περισσότερο και κάτσε όπου νιώθεις πιο άνετα. Τώρα στην αρχή όχι. Δεν τα χρειάζεται. Και σίγουρα όχι όλα μαζί. Ενα ενα.
sundance_kid Δημοσ. 15 Οκτωβρίου 2015 Δημοσ. 15 Οκτωβρίου 2015 ...Ποιά είναι η πρόταση σας σαν προγραμματιστές, είναι τα εργαλεία που έχει το linux πραγματικό εργαλείο για εμάς που να αξίζει τον κόπο ή και τα άλλα λειτουργικά είναι το ίδιο καλά; Qt
groot Δημοσ. 15 Οκτωβρίου 2015 Δημοσ. 15 Οκτωβρίου 2015 Καλησπέρα. Έχω περάσει από όλα τα λειτουργικά συστήματα μέχρι στιγμής αλλά όλα έχουν τα μειονεκτήματα τους. Ξεκίνησα ως χρήστης Windows XP, μετακόμισα στα 7, μετά έβαλα Mac με μέθοδο Hackint0sh και ύστερα από ένα χρόνο ομαλής χρήσης έπαθε κάτι ο δίσκος και γύρισα σε Windows. Μετά από ένα χρόνο μακριά από υπολογιστές λόγω πανελλαδικών, έμεινα στα windows τα οποία με την έλευση των 10 τα άλλαξα με Ubuntu λόγω του spying και την έλλειψη επιλογών σχετικά με τις ενημερώσεις. Για να πώ την αλήθεια ποτέ δεν ήμουν gamer, έπαιξα κάποιους μεγάλους τίτλους σε low και 720p επειδή δεν έχω βάλει κάρτα γραφικών. Το gaming κομμάτι το έκαναν άριστα τα windows, το linux το χάνει πολύ, και το mac κάτι παλεύει αλλά δεν λέει. Σπουδάζω προγραμμάτιστης και γενικά σαν λειτουργικό το linux φαίνεται πολύ φιλικό σε έναν προγραμματιστή όμως έχει ελλείψεις όπως το office, την σουίτα της Adobe καθώς και poor υποστήριξη σε αρκετές popular εφαρμογές, όπως το spotify. Αυτή την στιγμή βρίσκομαι ξανά στη φάση μετάβασης σε Mac το οποίο συνδυάζει όλα τα καλά του unix με το functionality των windows και είναι και user friendly. Ποιά είναι η πρόταση σας σαν προγραμματιστές, είναι τα εργαλεία που έχει το linux πραγματικό εργαλείο για εμάς που να αξίζει τον κόπο ή και τα άλλα λειτουργικά είναι το ίδιο καλά; Προσωπικά προτείνω MAC. Έχει και μερικές MAC only εφαρμογές (π.χ. SequelPro) που είναι αρκετά καλές. Επίσης, είναι *NIX με ό,τι αυτό συνεπάγεται plus ότι έρχεται (ή μπαίνει με tick σε ένα checkbox στο XCode) με: git svn emacs nano vim python js (μπορείς και στο terminal να εκτελείς js κατευθείαν) apache awk bash Συν με το boxes/VMs μπορείς να έχεις κάποιο άλλο Λ.Σ. συν ότι με dual boot "partition" και κάποιο VM app όπως το VMWare Fusion μπορείς να τρέχεις το άλλο boot partition μέσα από το MAC OS. Ανοιχτά στην dock bar MS VS και XCode δίπλα - δίπλα. Όμως, θα ήταν καλό να αγοράσεις ένα MAC Η/Υ για να μπορείς να έχεις και το κεφάλι σου ήσυχο με updates κτλ, έτσι ώστε να μην στήσεις τώρα ένα σύστημα και να πρέπει να το κάνεις συνέχεια... Να ξενοιάσεις δηλαδή. Εάν τα οικονομικά δεν το επιτρέπουν, τότε Dell και Arc ή Debian Έχεις όλα τα παραπάνω συν ΠΟΛΛΑ άλλα (με το σημαντικότερο: package manager), το user friendlyness είναι εντελώς παραμετροποιήσιμο από εσένα (το κάνεις το σύστημα όπως θες) και έχεις όλα τα καλά να είσαι στην οικογένεια του *ΝIX plus και τα καλά της εκάστοτε διανομής. 1
Demon Lord Δημοσ. 15 Οκτωβρίου 2015 Δημοσ. 15 Οκτωβρίου 2015 Σε μηχάνημα με λίγη RAM και περιορισμένων δυνατοτήτων τα μόνα προγράμματα που μπορείς να κάνεις είναι σε C απλή. Αν ασχοληθείς με visual περιβάλλοντα όπως το VS της microsoft τότε θέλεις ένα σχετικά νέο μηχάνημα με ram τουλάχιστον 4GB. Λιγότερη ram, αδύναμος επεξεργαστής συνεπάγεται περισσότερη ταλαιπωρία. Για παράδειγμα, αν αποφασίσεις να ασχοληθείς με εφαρμογές για κινητά με Λ/Σ windows, τότε, για να τρέξει ο emulator του τηλεφώνου, θέλει επεξεργαστή που υποστηρίζει SLAT μιας και ο emulator τρέχει πλέον σε hyper-v. Επίσης αν θέλεις να τρέχεις και vm τότε πρέπει να έχεις επεξεργαστή διπύρηνο τουλάχιστον και 8 GB ram. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να αναβαθμίζεις πάντα στην τελευταία έκδοση του Λ/Σ ώστε να έχεις όλες τις ενημερώσεις του κατασκευαστή του Λ/Σ που προγραμματίζεις. Θα πρέπει να έχεις Internet οπωσδήποτε, περισσότερες από μία οθόνες ώστε να κάνεις πιο γρήγορα τη δουλειά σου, κάποια λύση για backup πχ εξωτερικό σκληρό, η NAS, να χρησιμοποιείς SVN προγράμματα όπως το github ή το tortoiseSVN και άλλα πολλά. Αυτά ισχύουν πάνω κάτω για όλες τις σύγχρονες γλώσσες. Θα ήθελα να κάνω μια μικρή παρατήρηση φίλε μου, αν είναι λάθος απλά διορθώστε με Ειδικά για visual studio και δημιουργία εφαρμογών σε wp 8.1, αν ο επεξεργαστής δε μπορεί να υποστηρίξει τον emulator του τηλεφώνου, μπορείς να έχεις συνδεδεμένο το κινητό στο pc και να "τρέχει" την εφαρμογή επί τόπου στο κινητό. Αλλά για να το κάνεις αυτό πρέπει να έχεις developer account, να έχεις ξεκλειδώσει το κινητό όπως ορίζει η Microsoft κλπ. Αυτή ήταν η απάντηση που μου έδωσαν από την ίδια τη Microsoft σε σχετική ερώτηση που τους έκανα καθώς ο επεξεργαστής μου δεν υποστηρίζει Hyper-V. 1
Dinos_12345 Δημοσ. 15 Οκτωβρίου 2015 Μέλος Δημοσ. 15 Οκτωβρίου 2015 Προσωπικά προτείνω MAC. Έχει και μερικές MAC only εφαρμογές (π.χ. SequelPro) που είναι αρκετά καλές. Επίσης, είναι *NIX με ό,τι αυτό συνεπάγεται plus ότι έρχεται (ή μπαίνει με tick σε ένα checkbox στο XCode) με: git svn emacs nano vim python js (μπορείς και στο terminal να εκτελείς js κατευθείαν) apache awk bash Συν με το boxes/VMs μπορείς να έχεις κάποιο άλλο Λ.Σ. συν ότι με dual boot "partition" και κάποιο VM app όπως το VMWare Fusion μπορείς να τρέχεις το άλλο boot partition μέσα από το MAC OS. Ανοιχτά στην dock bar MS VS και XCode δίπλα - δίπλα. Όμως, θα ήταν καλό να αγοράσεις ένα MAC Η/Υ για να μπορείς να έχεις και το κεφάλι σου ήσυχο με updates κτλ, έτσι ώστε να μην στήσεις τώρα ένα σύστημα και να πρέπει να το κάνεις συνέχεια... Να ξενοιάσεις δηλαδή. Εάν τα οικονομικά δεν το επιτρέπουν, τότε Dell και Arc ή Debian Έχεις όλα τα παραπάνω συν ΠΟΛΛΑ άλλα (με το σημαντικότερο: package manager), το user friendlyness είναι εντελώς παραμετροποιήσιμο από εσένα (το κάνεις το σύστημα όπως θες) και έχεις όλα τα καλά να είσαι στην οικογένεια του *ΝIX plus και τα καλά της εκάστοτε διανομής. Δεν έχω θέμα να κάνω troubleshooting στο Hackintosh επειδή το hardware είναι συμβατό και είναι εύκολη υπόθεση. Το μόνο θέμα είναι να βρω κάποιον με mac να μου κάνει bootable USB. Θυμάμαι ότι το Mac με κέρδισε από την πρώτη στιγμή, μάλλον θα κάνω τη μετάβαση. Το xcode το είχα δει αλλά τότε δεν ήξερα προγραμματισμό καθόλου, τώρα έχω μάθει πολλά.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα