Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Επειδή προφανώς μόνο εδώ υπάρχει μαύρο χρήμα ενώ σε άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες με μεγάλη χρήση ηλεκτρονικού χρήματος δεν υπάρχουν "υπόγειες διαδρομές" ε;

Χάριν συζήτησης όμως ας το δεχτούμε. Τέλειωσε το μαύρο χρήμα.

Πραγματικά υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι θα οφεληθεί ο ίδιος σαν πολίτης από αυτό;

Θα του μειωθούν οι φόροι, θα πάψει το χαράτσι ή οι πολιτικοί μας θα πάψουν να τα ρίχνουν όλα στην φοροδιαφυγή;

Υπάρχει και στην Γερμανία πολύ μαύρο χρήμα και ψύχωση με το μετρητό (κακώς, αν και γνωρίζω τους λόγους), αλλά δεν τους απασχολεί ιδιαίτερα γιατί είναι No1, ενώ εμείς είμαστε στον πάτο.

Σου υπενθυμίζω ότι η φοροδιαφυγή από τον ΦΠΑ είναι όσο 2,5 ΕΝΦΙΑ (7 δις €)... εγώ δεν θέλω να πληρώνω ΕΝΦΙΑ και προτιμώ να παταχθεί το συγκεκριμένο φαινόμενο.

Η άποψή μου είναι ό,τι είναι να κάνουμε σαν χώρα να το κάνουμε για εμάς και όχι για τους Γερμαναράδες (έλα όμως που θέλουμε μπαμπούλα για τα αυτονόητα). Ακόμα και στην δραχμή να πάμε (λέμε τώρα), υπάρχουν σημαντικά οφέλη από το ηλεκτρονικό χρήμα και τον περιορισμό του μετρητού.

Η Ελλάδα είναι "testbed" για διάφορα πράγματα και να είσαι σίγουρος ότι αργά ή γρήγορα θα εφαρμοστούν και στην Γερμανία και αλλού... εξάλλου και η λιτότητα δεν έμεινε στα εγχώρια σύνορα.

Σε κάποια πράγματα θα δουλέψει αυτό αλλά σε άλλα νομίζω θα βρεθούν τρόποι (υπάρχουν ήδη δηλαδή). Πχ να σπας το ποσό.

Αν αρχίσουν να δέχονται Bitcoins τα μαγαζιά, ίσως βρεθεί «παραθυράκι». Αν και λίγοι έχουν την σχετική εμπειρία... εδώ λέει ο άλλος δεν ξέρει να χρησιμοποιεί ATM. Bitcoins θα μάθουν; Πυρηνική φυσική!!!

• Like 1
  • Απαντ. 921
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Bedazzled : Το πας ανάποδα το πράγμα.2,5 Ενφια είναι οι πρόωρες συντάξεις.Η φοροδιαφυγή είναι η μόνη άμυνα που έχουν όσοι δεν είναι αφισοκολλητές εναντίον των αφισοκολλητών.

Με αυτήν την σειρά χάλασε το πράγμα.

Πρώτα γέμισε το κράτος με αφισοκολλητές και μετά οι υπόλοιποι αναγκάστηκαν να αμυνθούν μιας και οι φόροι τους δεν γυρνούσαν σε αυτούς.

Ετσι για να μαθαίνει ιστορία όποιος δεν την έζησε.

Με το που αντικαταστήσεις τα μιλιούνια σφραγιδοπατητών και βάλεις μηχανογράφηση παντού εξαφανίζεται εντελώς η φοροδιαφυγή.

• Like 2
Δημοσ.

Θυμόσαστε γιατί ανέβηκε η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης το οποίο παραδοσιακά ήταν φθηνότερο αυτού του κινησης;

Για να παταχθεί η λαθρεμπορία.

Η τιμή έμεινα εκεί στα ψηλά, τα μέτρα (επίδομα θέρμανσης) άρχισαν να ατονούν και η λαθρεμπορία (για τους γνωρίζοντες το χώρο) καλά κρατεί. Προς το παρόν δεν συζητιέται πολύ και όταν χρειστεί θα ξανάρθει στην επιφάνεια.

Ομοίως και η φοροδιαφυγή (aka μαύρο χρήμα). Δεν υπάρχει πρόθεση ολικής πάταξης αφού η ύπραξή της βολεύει για να δικαιολογούνται κινήσεις ή ανικανότητα.

Άσε που είναι ένα μέγεθος μη μετρήσιμο (τουλάχιστον με την έννοια που μετρώνται άλλες παράμετροι της οικονομίας) και ως τέτοιο ο καθένας μπορεί να ανεβοκατεβάζει τις εκτιμήσεις του ανάλογα πως τον εξυπηρετεί

• Like 1
Δημοσ.

Δεν θυμάμαι να είπα πουθενά να μην πάρουν πόδι οι άχρηστοι σφραγιδοφόροι, ούτε είμαι κατά της μηχανογράφησης. Έτερον εκάτερον.

Εσένα σου αρέσει να πληρώνεις 24% ΦαΠΑ και να το τσεπώνει ο επιχειρηματίας; Εμένα όχι. Τον θεωρώ το ίδιο κλέφτη με τον αφισοκολλητή της κλαδικής.

Το καλοκαίρι είχαν πει ότι αύξησαν 1 μονάδα τον ΦΠΑ, γιατί δεν θα ήταν «ανθρωπιστικό» να κάνουν απολύσεις στο δημόσιο (άκουσον-άκουσον)... με τέτοια νοοτροπία, θα πάει στο 25% και θα είμαστε επίσημα Δανία του Νότου.

Θυμόσαστε γιατί ανέβηκε η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης το οποίο παραδοσιακά ήταν φθηνότερο αυτού του κινησης;

Για να παταχθεί η λαθρεμπορία.

Η τιμή έμεινα εκεί στα ψηλά, τα μέτρα (επίδομα θέρμανσης) άρχισαν να ατονούν και η λαθρεμπορία (για τους γνωρίζοντες το χώρο) καλά κρατεί. Προς το παρόν δεν συζητιέται πολύ και όταν χρειστεί θα ξανάρθει στην επιφάνεια.

Ομοίως και η φοροδιαφυγή (aka μαύρο χρήμα). Δεν υπάρχει πρόθεση ολικής πάταξης αφού η ύπραξή της βολεύει για να δικαιολογούνται κινήσεις ή ανικανότητα.

Άσε που είναι ένα μέγεθος μη μετρήσιμο (τουλάχιστον με την έννοια που μετρώνται άλλες παράμετροι της οικονομίας) και ως τέτοιο ο καθένας μπορεί να ανεβοκατεβάζει τις εκτιμήσεις του ανάλογα πως τον εξυπηρετεί

Οι γνωρίζοντες ξέρουν ότι αυτό με το πετρέλαιο έγινε για εξισορρόπηση του αρνητικού εμπορικού ισοζυγίου. Το ίδιο και με τους φόρους στα ΙΧ.

Επειδή καλώς ή κακώς δεν έχουμε εθνικό νόμισμα για να έρθει αυτόματα (και βίαια) η εξισορρόπηση με υποτίμηση του νομίσματος, εφαρμόζεται εσωτερική υποτίμηση με διάφορους τρόπους.

Δες την Αγγλία που τον Οκτώβριο σημείωσε ρεκόρ εξαγωγών και το μικρότερο έλλειμμα εδώ και πολλά χρόνια.

Αν ξαναπάει το πετρέλαιο στα 50 λεπτά, πολύ απλά θα εκτροχιαστεί ο στόχος, γιατί θα αυξηθούν οι εισαγωγές.

Δημοσ.

Μην λιγουρεύεσαι κανόνα χρυσού για λιγότερη λιτότητα. Η Ελλάδα έχει ελάχιστα αποθέματα εδώ και πολλά χρόνια. ΗΠΑ/Γερμανία έχουν περισσότερα και ούτε καν το σκέφτονται.

Άλλο είπα εγώ, άλλο απαντάς εσύ.

Δημοσ.

Δεν θυμάμαι να είπα πουθενά να μην πάρουν πόδι οι άχρηστοι σφραγιδοφόροι, ούτε είμαι κατά της μηχανογράφησης. Έτερον εκάτερον.

Εσένα σου αρέσει να πληρώνεις 24% ΦαΠΑ και να το τσεπώνει ο επιχειρηματίας; Εμένα όχι. Τον θεωρώ το ίδιο κλέφτη με τον αφισοκολλητή της κλαδικής.

Οι γνωρίζοντες ξέρουν ότι αυτό με το πετρέλαιο έγινε για εξισορρόπηση του αρνητικού εμπορικού ισοζυγίου. Το ίδιο και με τους φόρους στα ΙΧ.

Επειδή καλώς ή κακώς δεν έχουμε εθνικό νόμισμα για να έρθει αυτόματα η εξισορρόπηση με υποτίμηση του νομίσματος, εφαρμόζεται εσωτερική υποτίμηση με διάφορους τρόπους.

Δες την Αγγλία που τον Οκτώβριο σημείωσε ρεκόρ εξαγωγών και το μικρότερο έλλειμμα εδώ και πολλά χρόνια.

Αν ξαναπάει το πετρέλαιο στα 50 λεπτά, πολύ απλά θα εκτροχιαστεί ο στόχος, γιατί θα αυξηθούν οι εισαγωγές.

Μα ακριβώς γι' αυτό είπα και παραπάνω ότι η οποιαδήποτε εξαγγελία (πάταξη λαθρεμπορίας, φοροδιαφυγής, κλπ) δεν οδηγεί σε πραγματικό όφελος για μένα (τον πολίτη).

Γιατί πολύ απλά η ατζέντα είναι άλλη.

Και είναι τουλάχιστον χαζό (κατά τη γνώμη μου πάντα) να χαιρετίζουμε κινήσεις που είναι τουλάχιστον βέβαιο ότι δεν θα έχουν το αναμενόμενο (από εμάς) αποτέλεσμα.

πχ γουστάρουμε τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Γιατί είναι εύκολες. Δεν κουβαλάμε μετρητά. Είναι πιο δύσκολο να μας κλέψουν (συζητήσιμο). Είναι πιο....υγιεινές (δεν πιάνουμε στα χέρια μας μετρητά με εκατομμύρια μικρόβια). κλπ

Οκ.

Αλλά να μην τρώμε την παραμύθα ότι έτσι θα πιάσουν την φορδιαφυγή και συνεπεία αυτού ξαφνικά θα πάψουμε να πληρώνουμε του ήδη καθιερωμένους μόνιμους και...."έκτακτους" φόρους

• Like 2
Δημοσ.

Χωρίς τους σφραγιδοπατητές πέφτει ο ΦΠΑ στο 10%.

Τώρα αν πληρώνεις ένα κομμάτι κρέας να υπάρχει και μόνο (αν και δεν υπάρχει μόνο εμποδίζει κιόλας τους άλλους να δουλέψουν) μέχρι να πεθάνει χωρίς να παράγει τίποτα με 1 εκατομμύριο ευρώ θα πληρώσεις και το ανάλογο ΦΠΑ αλλά και άλλους φόρους άμεσους και έμμεσους.

Η αγάπη προς τον κρατισμό είναι πολύ ακριβό σπορ.

Δημοσ.

Ωραία, και τι περιμένεις εσύ τώρα; Να κάτσουν να εξηγήσουν στον λαουτζίκο τι είναι το εμπορικό ισοζύγιο και γιατί δεν μπορεί να είναι κάργα αρνητικό όπως την χρυσή δεκαετία 1995-2005;

Είπαμε, τελείωσε το γλέντι...

Τέλος, δεν σου είπε κανείς ότι θα πιάσουν ΟΛΗ την φοροδιαφυγή του πλανήτη. Μίλησα μόνο για τον ΦΠΑ. Προφανώς υπάρχουν κι άλλες μεθόδοι (καρουζέλ κλπ.) που απαιτούν άλλες δομές (παγκόσμια κυβέρνηση) για να πιαστούν στην φάκα. Όσο υπάρχουν εθνικά κράτη, θα υπάρχουν και φορολογικοί παράδεισοι. Επειδή δεν μπορείς να πιάσεις τα πάντα, δεν είναι δικαιολογία να ματώνουμε με τον ΦΠΑ.

Χωρίς τους σφραγιδοπατητές πέφτει ο ΦΠΑ στο 10%.

Τώρα αν πληρώνεις ένα κομμάτι κρέας να υπάρχει και μόνο (αν και δεν υπάρχει μόνο εμποδίζει κιόλας τους άλλους να δουλέψουν) μέχρι να πεθάνει χωρίς να παράγει τίποτα με 1 εκατομμύριο ευρώ θα πληρώσεις και το ανάλογο ΦΠΑ αλλά και άλλους φόρους άμεσους και έμμεσους.

Η αγάπη προς τον κρατισμό είναι πολύ ακριβό σπορ.

Δεν ξέρω που την είδες την αγάπη προς τον κρατισμό...

Δημοσ.

Δεν ξέρω που την είδες την αγάπη προς τον κρατισμό...

Πες μου ότι δε το βλέπεις στους 99 στους 100 Έλληνες γύρω σου να τρελαθώ!

:-)

Δημοσ.

Ωραία, και τι περιμένεις εσύ τώρα; Να κάτσουν να εξηγήσουν στον λαουτζίκο τι είναι το εμπορικό ισοζύγιο και γιατί δεν μπορεί να είναι κάργα αρνητικό όπως την χρυσή δεκαετία 1995-2005;

Είπαμε, τελείωσε το γλέντι...

Τέλος, δεν σου είπε κανείς ότι θα πιάσουν ΟΛΗ την φοροδιαφυγή του πλανήτη. Μίλησα μόνο για τον ΦΠΑ. Προφανώς υπάρχουν κι άλλες μεθόδοι (καρουζέλ κλπ.) που απαιτούν άλλες δομές (παγκόσμια κυβέρνηση) για να πιαστούν στην φάκα. Όσο υπάρχουν εθνικά κράτη, θα υπάρχουν και φορολογικοί παράδεισοι. Επειδή δεν μπορείς να πιάσεις τα πάντα, δεν είναι δικαιολογία να ματώνουμε με τον ΦΠΑ.

Ενννοείται πως μακάρι να έχεις δίκιο κι εγώ άδικο.

Δυστυχώς δεν έχω λόγους να το ελπίζω από αυτά που έχω δει εδώ και μισό αιώνα.

Και λυπάμαι που θα το πώ αλλά η σύγχρονη τουλάχιστον ιστορία έχει δείξει ότι αν και υπάρχουν λαοί που κάνουν και θαύματα και (ευχάριστες) εκπλήξεις, δεν είμαστε από αυτούς.

Δημοσ.

Μια απορία που έχω χρόνια και δεν έχω τις γνώσεις να καταλάβω γιατί δεν εφαρμόζεται (εκτός και αν δεν το επιθυμούν)

Γιατί να μην φορολογούν το 20-30-40% πχ του ΚΑΘΑΡΟΥ κέρδους του κάθε πολίτη? Δηλαδή να δηλώνεις έσοδα/έξοδα (έξοδα με τα πάντα μέσα ΕΝΦΙΑ, ΔΕΚΟ κτλ) και από την διαφορά θα προκύπτει ο φόρος σου. Έτσι θα δίνεις κίνητρο να ζητάνε όλοι αποδείξεις, καθότι αν δεν έχουν απόδειξη και άρα έξοδο, θα φορολογηθούν για αυτό το ποσό και άρα θα πληρώνεις ΕΣΥ το φόρο του άλλου που δεν σου έκοψε την απόδειξη.

Δημοσ.

Καταργηση του χρηματος και ολες οι συναλλαγες με καρτα

Ολες οι πληρωμες με καρτα

Οποτε τερμα η φοροδιαφυγη για παντα

Τερμα η μαυρη εργασια

Τερμα οι δωροδοκιες λαδωματα φακελακια

Τερμα οι παρανομες συναλλαγες

Τερμα οι ληστειες

Τερμα οι φορολογικες δηλωσεις...........................

• Like 2
Δημοσ.

Τερμα η μαυρη εργασια

Τερμα οι ληστειες

Δυστυχώς δεν είναι τόσο εύκολο. Ακόμα και αν καταργήσεις τα μετρητά, η παραοικονομία θα βρει άλλους τρόπους συναλλαγών για τις δραστηρίοτητες της. Κατά πάσα πιθανότητα με ανταλλαγή κάποιου "συμβολικού" αντικειμένου συγκεκριμένης πραγματικής αξίας. Θα δημιουργήσει η ίδια δηλαδή "μετρητά". Έχει γίνει ήδη αρκετές φορές σε MMO games που τα χρήματα του παιχνιδιού για κάποιο λόγο δεν μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες συναλλαγών των παιχτών.

Δημοσ.

Μια απορία που έχω χρόνια και δεν έχω τις γνώσεις να καταλάβω γιατί δεν εφαρμόζεται (εκτός και αν δεν το επιθυμούν)

Γιατί να μην φορολογούν το 20-30-40% πχ του ΚΑΘΑΡΟΥ κέρδους του κάθε πολίτη? Δηλαδή να δηλώνεις έσοδα/έξοδα (έξοδα με τα πάντα μέσα ΕΝΦΙΑ, ΔΕΚΟ κτλ) και από την διαφορά θα προκύπτει ο φόρος σου. Έτσι θα δίνεις κίνητρο να ζητάνε όλοι αποδείξεις, καθότι αν δεν έχουν απόδειξη και άρα έξοδο, θα φορολογηθούν για αυτό το ποσό και άρα θα πληρώνεις ΕΣΥ το φόρο του άλλου που δεν σου έκοψε την απόδειξη.

Δηλαδή αν κάποιος δηλώσει εισόδημα 100.000€ και τα τσακίσει όλα(100.000€ έξοδα δλδ), θα πρέπει να πληρώσει φόρο το 20 ή 30 ή 40€ του μηδέν?

Ελπίζω να αστειεύεσαι...

Τερμα η μαυρη εργασια

Τερμα οι ληστειες

Αυτό στα bold μου άρεσε περισσότερο από όλα, μια και ληστείες γίνονται μόνο για μετρητά... :)

Δημοσ.

Δηλαδή αν κάποιος δηλώσει εισόδημα 100.000€ και τα τσακίσει όλα(100.000€ έξοδα δλδ), θα πρέπει να πληρώσει φόρο το 20 ή 30 ή 40€ του μηδέν?

Ελπίζω να αστειεύεσαι...

Αυτό στα bold μου άρεσε περισσότερο από όλα, μια και ληστείες γίνονται μόνο για μετρητά... :)

Κι όμως κάτι τέτοιο δεν προωθούν όταν σου λένε ότι πρέπει υποχρεωτικά να έχεις ξοδέψει ένα ποσοστό από το εισόδημά σου;

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...