satafaka Δημοσ. 12 Οκτωβρίου 2015 Δημοσ. 12 Οκτωβρίου 2015 Καλημέρα στην παρέα. Έχω την μητρική ASUS z97 pro gamer https://www.asus.com/Motherboards/Z97PRO_GAMER/και βλέπω πως έχω M.2 port. Ψάχνω λοιπόν να δω διαφορές από SSD με Sata και με M.2 και δεν βλέπω τρανταχτές διαφορές. Συγκεκριμένα ο 850 EVO 250GB http://www.skroutz.gr/s/6957084/Samsung-850-Evo-250GB-M-2.html vs http://www.skroutz.gr/s/5895583/Samsung-850-Evo-250GB.html read και write έχουν ίδιο. Δεν καταλαβαίνω τι πραγματικά συμβαίνει και ποιες οι διαφορές τους. Googlara λίγο να δω τι παίζει και έμπλεξα σε ένα χάος M.2 / Sata / mSata κτλπ και δυστυχώς χάθηκα! Γνωρίζει κανένας να μου πει περιληπτικά τι παίζει και αν αξίζει να πάρω M.2 αντί για Sata? Ευχαριστώ.
EddieObscurant Δημοσ. 12 Οκτωβρίου 2015 Δημοσ. 12 Οκτωβρίου 2015 όλοι οι sata controllers ανεξαρτήτου τελικής επαφής (sata, msata, m2, pcie) εχουν σαν μεγιστη ταχύτητα τα 550mb/s αντιθέτως η μέγιστη ταχύτητα των pcie controllers καθορίζεται απο τον αριθμό των pcie lanes και το revision τους (1.0, 2.0, 3.0) και αναλογα αν ο controller υποστηρίζει ahci ή nvme με τους nvme να χουν μικροτερο latency. Στη δικιά σου περιπτωση η m2 θυρα υποστηριζει 2x pcie 2.0 lanes δλδ 2χ500mb/s=1000mb/s που στην πραξη το μεγιστο θα ναι γύρω στα 800mb/s. Eπισης στη μητρική σου γραφει οτι οι συγκεκριμένες γραμμες μοιραζονται με τις pciex1 θυρες οποτε αν εχεις εκει κάποια καρτα η ταχυτητα θα ναι η μιση. Γενικα η m.2 σου δεν πολυαξιζει και καλυτερα θα ταν να παρεις ειτε μια pcie καρτα (intel 750[nvme])) ή μια m.2 με pcie adapter και να τον βαλεις σε μια απο τις χ16 θυρες Για m2 ειτε κοιτας kingston hyperx predator (ahci) [που πωλειται και με adapter και εχει και bios rom για να bootαρει και σε παλιες μητρικές] βέβαια ειναι και ειναι αρκετα πιο αργος απο τους υπολοιπους, ειτε samsung sm951 (nvme + ahci) o οποιος ομως ειναι oem με οτι αυτο συνεπαγεται (εγγύηση μονο απο καταστημα, οχι magician , κλπ) Καλυτερη επιλογη κατα τη γνωμη μου ειναι ο samsung 950 pro που θα ανακοινωθει την επομενη βδομαδα 4
RTW4ever Δημοσ. 12 Οκτωβρίου 2015 Δημοσ. 12 Οκτωβρίου 2015 Η υποδοχή M.2 δεν λέει τίποτα για την ταχύτητα του SSD. Η διαφορά είναι σε ποιο κανάλι της μητρικής/chipset είναι στηριγμένη η θύρα, δηλ. με ποιο κανάλι θα διαβιβάζει τα δεδομένα από τον δίσκο. Αν το κανάλι (δίαυλος) είναι πάνω στα sata του chipset, τότε στην συγκεκριμένη μητρική δεν θα υπάρχει διαφορά από τους κλασικούς δίσκους sata σε θύρα sata. Αν όμως είναι πάνω στα PCIE του chipset, τότε η ταχύτητα θα είναι μεγαλύτερη, και από εκεί και πέρα, όσα πιο πολλά κανάλια έχει αφιερωμένα στην θύρα M.2 η μητρική, τόσο πιο μεγάλη θα είναι η ταχύτητα διαμεταγωγής δεδομένων. Αρκεί βέβαια μετά και ο δίσκος Μ.2 να υποστηρίζει την παραπάνω ταχύτητα. EDIT Με πρόλαβε ο Eddie, αλλά πιστεύω τα δύο posts συνδυάζονται, τα ίδια λέμε με διαφορετικά λόγια.
satafaka Δημοσ. 12 Οκτωβρίου 2015 Μέλος Δημοσ. 12 Οκτωβρίου 2015 Τέλεια παιδιά σας ευχαριστώ πολύ και τους 2 σας. Αν και μετά την δουλειά είναι δύσκολο να τα πιάσω με την πρώτη αυτά που λέτε, εντούτοις καταλαβαίνω πως δεν αξίζει να πάω σε M.2. Θα περιμένω κανένα crazy sunday με κανά Samsung 850 για παραπάνω από 250GB.
apostolosnt Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2015 Είναι λίγο πολιό το θέμα αλλά είπα να δωσω τη γνώμη μου μια και το σκεφτόμουν για τον SM951, και όσο έψαχνα δεν είχα βρει στοιχεία για Η97. Εντάξει, βασικά τα ίδια είναι με Ζ97 αλλά έχουν κάποιες διαφορές στο UEFI. Τελικά τον αγόρασα (ΑΗCI 256GB) και είναι άριστος. Παρ'ότι εδώ και δύο version η Asus δίνει υποστήριξη NVMe είπα να πάρω τον ACHI μια και δεν έχω τόσο high-end mobo. Εγκατάσταση χωρίς κανένα πρόβλημα. Boot-clone-restart. Καμία ρύθμιση στο UEFI. Είναι σε Asus Η97Μ-Ε και παρ'ότι δουλεύει στην μισή περίπου ταχύτητα από αυτή που μπορεί είναι πάρα πολύ γρήγορος (πρίν είχα ένα V300 ευτυχώς απ' τους καλούς...). To καταλαβαίνεις σε ότι και να κάνεις, ακόμα και όταν ανοίγεις calculator, και δεν κάνω πλάκα. Tα μετροπρογράμματα δείχνουν ότι βλέπεις και για την Μ.2 θύρα των Ζ97, δλδ κοντά στο 800ΜΒ/s seq. Στα τεστ πιάνει τους 55C σε αυτό το slot. Αυτά τα λίγα. Εκπληκτική αγορά, μηδέν καλώδια, και όταν με το καλό πάω σε mobo με PCIE 3 4x θα έχω και διπλάσια ταχύτητα δίσκου.
toyo73 Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2015 Εκει κατω που βρισκονται αυτη οι δισκοι δεν ψηνονται απο την θερμοκρασια
SPANK Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2015 Εκει κατω που βρισκονται αυτη οι δισκοι δεν ψηνονται απο την θερμοκρασια Καλή ερώτηση αυτη αν και φαντάζομαι οτι δεν θα αναπτύσονται μεγάλες θερμοκρίσες τοσο ωστε να δημιουργήσουν πρόβλημα στον δίσκο και ειδικά εκει που βρίσκουν οι υποδοχές , απο την αλλη ετσι και αλλιώς οι ssd γενικά σαν τεχνολογία δεν αναπτύσουν και μεγάλες θερμότητες
toyo73 Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2015 Καλή ερώτηση αυτη αν και φαντάζομαι οτι δεν θα αναπτύσονται μεγάλες θερμοκρίσες τοσο ωστε να δημιουργήσουν πρόβλημα στον δίσκο και ειδικά εκει που βρίσκουν οι υποδοχές , απο την αλλη ετσι και αλλιώς οι ssd γενικά σαν τεχνολογία δεν αναπτύσουν και μεγάλες θερμότητες Ναι αλλα σε αρκετες μητρικες, ειναι αναμεσα σε επεξεργαστη και καρτα γραφικων και εκει κατω βραζει το συμπαν.Μπορει απο μονοι οι ssd να μην ανεβαζουν θερμοκρασια, αλλα να ζεστανονται παθητικα
apostolosnt Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2015 Ναι αλλα σε αρκετες μητρικες, ειναι αναμεσα σε επεξεργαστη και καρτα γραφικων και εκει κατω βραζει το συμπαν.Μπορει απο μονοι οι ssd να μην ανεβαζουν θερμοκρασια, αλλα να ζεστανονται παθητικα Ανεβάζουν από μόνοι τους 80+ σε χοντρά τεστ. Όπως έγραψα πιο πάνω ο δικός μου (που είναι ανάμεσα σε cpu και gpu) ανέβασε στα τεστ 55 βαθμούς. Όταν τον έκανα clone ανέβασε μέχρι 40. Πολύ χαμηλές θερμοκρασιες. Αν υπάρχει πρόβλημα κολλάς ψύκτρες. Στο δικό μου επειδή ο ανεμηστήρας της cpu φυσάει προς τα κάτω πιάνει λίγο και το ssd. Το πρόβλημα μ'αυτό είναι ότι αν δουλε'ύει πολύ cpu και πάει 70άρια ζεσταίνεται λίγο και ο ssd.
TAKISTRIGONIS Δημοσ. 19 Ιανουαρίου 2016 Δημοσ. 19 Ιανουαρίου 2016 (επεξεργασμένο) Εχω μια Asus z97 pro WiFi ac κ θελω να βαλω εναν m2 nvme sm951 θα τον υποστιριζει? Αλλιως ποιον θα πρεπει να βαλω? Επεξ/σία 19 Ιανουαρίου 2016 από TAKISTRIGONIS
TAKISTRIGONIS Δημοσ. 19 Ιανουαρίου 2016 Δημοσ. 19 Ιανουαρίου 2016 http://www.e-shop.gr/ssd-samsung-sm951-nvme-128gb-pcie-m2-2280-d3-m-ngff-bulk-p-PER.306119http://www.e-shop.gr/ssd-samsung-sm951-128gb-pcie-m2-2280-d3-m-ngff-bulk-p-PER.306122 Ποιν απο τους 2 η ποιον αλλον
Επισκέπτης Δημοσ. 19 Ιανουαρίου 2016 Δημοσ. 19 Ιανουαρίου 2016 Το M.2 με μια μητρική Z170 για Skylake μπορεί να σου δώσει 1.700 ΜΒ read, 1.550 write. Με άλλες μητρικές πέφτει στο μισό. Δες εδώ για παράδειγμα: http://blog.codinghorror.com/building-a-pc-part-viii-iterating/
TAKISTRIGONIS Δημοσ. 19 Ιανουαρίου 2016 Δημοσ. 19 Ιανουαρίου 2016 Αξίζει τελικά ένας απλός M2 ή ένας m2 nvme? όποιον πάρω θα παίξει? θα τον υποστιρίζει η μητρική μου?. Τώρα έχω σε raid0 2 ssd evo 840 120ρηδες
Dinosfan Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2016 Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2016 όλοι οι sata controllers ανεξαρτήτου τελικής επαφής (sata, msata, m2, pcie) εχουν σαν μεγιστη ταχύτητα τα 550mb/s αντιθέτως η μέγιστη ταχύτητα των pcie controllers καθορίζεται απο τον αριθμό των pcie lanes και το revision τους (1.0, 2.0, 3.0) και αναλογα αν ο controller υποστηρίζει ahci ή nvme με τους nvme να χουν μικροτερο latency. Στη δικιά σου περιπτωση η m2 θυρα υποστηριζει 2x pcie 2.0 lanes δλδ 2χ500mb/s=1000mb/s που στην πραξη το μεγιστο θα ναι γύρω στα 800mb/s. Eπισης στη μητρική σου γραφει οτι οι συγκεκριμένες γραμμες μοιραζονται με τις pciex1 θυρες οποτε αν εχεις εκει κάποια καρτα η ταχυτητα θα ναι η μιση. Γενικα η m.2 σου δεν πολυαξιζει και καλυτερα θα ταν να παρεις ειτε μια pcie καρτα (intel 750[nvme])) ή μια m.2 με pcie adapter και να τον βαλεις σε μια απο τις χ16 θυρες Για m2 ειτε κοιτας kingston hyperx predator (ahci) [που πωλειται και με adapter και εχει και bios rom για να bootαρει και σε παλιες μητρικές] βέβαια ειναι και ειναι αρκετα πιο αργος απο τους υπολοιπους, ειτε samsung sm951 (nvme + ahci) o οποιος ομως ειναι oem με οτι αυτο συνεπαγεται (εγγύηση μονο απο καταστημα, οχι magician , κλπ) Καλυτερη επιλογη κατα τη γνωμη μου ειναι ο samsung 950 pro που θα ανακοινωθει την επομενη βδομαδα Παιδια εγω που εχω την Gigabyte Z170 Gaming βλεπω οτι υποδοχες Μ2 ειναι κατω απο καθε PCΙ αρα εγω εχω την ταχυτητα των Lαnes που στη περιπτωση θα μ δωσει πολυ ποιο γρηγορες ταχυτητες απο τον Sαtα Cοntrοller σωστα η καταλαβα κατι λαθος?
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα