Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 96
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Φλαουτίστα, ποια η γνώμη σου περί δυσχρωμίας των δοντιών; Αρκεί το να βουρτσίζεις τα δόντια σου ή το να ξεπλένεις το στόμα σου με νερό κατόπιν κατανάλωσης πχ καφέ, ή απλώς καθυστερείς το αναπόφευκτο (βλ μακροχρόνια κατανάλωση);

Δημοσ.

Φλαουτίστα, ποια η γνώμη σου περί δυσχρωμίας των δοντιών; Αρκεί το να βουρτσίζεις τα δόντια σου ή το να ξεπλένεις το στόμα σου με νερό κατόπιν κατανάλωσης πχ καφέ, ή απλώς καθυστερείς το αναπόφευκτο (βλ μακροχρόνια κατανάλωση);

Τα τρόφιμα με χρωστικές όπως ο καφές, το κρασί, το τσάι και άλλα κάνουν τα δόντια πιο κίτρινα. Υπάρχουν όμως πολλοί άλλοι παράγοντες όπως η κληρονομικότητα, φαρμακευτικές αγωγές, το κάπνισμα κτλ. Δεν είναι καλή ιδέα να πλένεις τα δόντια σου αμέσως μετά την κατανάλωση γεύματος/ροφήματος ούτε και το ξέπλυμα με νερό. Επίσης κάτι που δεν ξέρουν πολλοί, τα στοματικά διαλύματα προκαλούν δυσχρωμίες στα δόντια (ένα ειδικά τα κάνει ελαφρώς πράσινα αλλά δεν κυκλοφορεί ιδιαίτερα). Ένας ανέξοδος τρόπος να κάνεις λίγο λευκότερα τα δόντια σου είναι να τα πλύνεις με μαγειρική σόδα (βλάπτει τα δόντια και σε καμία περίπτωση δεν είναι για συστηματική χρήση αλλά αν το κάνεις μια φορά στο τόσο δεν είναι τραγικό). Αν σε απασχολεί πολύ το χρώμα κάνε μια λεύκανση να ξεμπερδεύεις. 

Δημοσ.

Απλώς ρωτάω για να δω τι μπορώ να κάνω ώστε να μην με απασχολήσει στο μέλλον - δεν έχω κάποιο θέμα τώρα.

Σ' ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σου. :)

• 3 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Ανάμεσα σε νήμα και μεσοδόντια βουρτσάκια τί είναι καλύτερο?

Πήρα απ το internet αυτά τα μεσοδόντια βουρτσάκια και δεν χωρούσαν ανάμεσα στα δόντια μου.

i19-217x340.png

Πώς μπορώ να καταλάβω τι μέγεθος χρειάζομαι?

Το οδοντικό νήμα είναι πολύ φτηνότερα από τα βουρτσάκια (εγώ γενικα προτιμώ τα tepe) αλλά τα βουρτσάκια είναι πιο εύκολα στη χρήση τους. Αν μάθεις το νήμα βέβαια είναι πολύ εύκολο. Εγώ χρησιμοποιώ πότε το ένα πότε το άλλο γιατί έχω δείγματα από εταιρείες. Για να δεις πιο σου ταιριάζει η σίγουρη λύση είναι ο οδοντίατρος. Αλλιώς θα πρέπει να πάρεις όλα τα μεγέθη και να ψάχνεσαι. Το πιο πιθανό είναι να σου ταιριάζουν τα ροζ tepe.

Τελικά πήρα ροζ tepe και χωράνε.

Οι προβληματισμοί μου τώρα είναι οι εξής:

1. Τα μεσοδόντια βουρτσάκια χωράνε να μπουν μόνο στο κάτω μέρος ανάμεσα  από δύο δόντια, στα ούλα δηλαδή. Στο πάνω μέρος που δεν χωράει και μένει ακαθάριστο δεν πειράζει? [Εικόνα]
  2. Για πόσες μέρες να κρατάω το κάθε βουρτσάκι?
  3. Χρειάζεται κάθε μέρα καθαρισμός με μεσοδόντιο βουρτσάκι ή μπορώ χωρίς συνέπειες και κάθε 2-3 μέρες?
  4. Να βάζω και οδοντόκρεμα πάνω στο βουρτσάκι ή σκέτο?

post-123340-0-02955600-1445975834_thumb.jpg

Δημοσ.

1 φορά τη μέρα συνήθως βράδυ, καμια φορά το ξεχνάω κι αυρο και από εκεί και περα οποτε θεωρηθεί αναγκαίο.

Με πέτρα κτλ δεν είχα και ποτε πρόβλημα, αλλά έχω το συνήθειο να παίζω με το σάλιο μου ανάμεσα στα δόντια, έχει καμια σχέση αυτό?

Δημοσ.

εγω παιδια θα πω την αμαρτία μου... στο θέμα της καθαριότητας των δοντιών παίρνω 0 με τόνο :-( Δεν τα έπλενα ποτέ, ήταν λίγες οι φορές που είπα "θα ξεκινήσω να τα βουρτσίζω κάθε μέρα", και μετά από 2-3 μέρες τα παρατούσα. Αποτέλεσμα είναι να έχω πολύ πέτρα. Τον Αύγουστο που μας πέρασε το αποφάσισα και όντως μέχρι τον Σεπτέμβριο τα βούρτσιζα κάθε μέρα. Μου άρεσε μπορώ να πω!! lol! Από τον Σεπτέμβρη όμως το άφησα πάλι γιατί βαρέθηκα, αυτός είναι και ο λόγος που δεν τα βουρτσίζω ρε γμτο...

Είχα διαβάσει μια έρευνα που είχε γίνει πριν λίγα χρόνια και έλεγε ότι το 90% των Ελλήνων δεν φροντίζουν να έχουν την απαιτούμενη στοματική υγιεινή, δυστυχώς είμαι ένας απ'αυτούς. Πάντως, διαβάζοντας το θρεντ πήγα και τα βούρτσισα!! yay :-D

Δημοσ.

Κάθε βράδυ πρίν τον ύπνο (εκτός αν βγώ), μαζί με Tepe για τους φρονιμίτες και τις δύσκολες περιοχές. Η πλάκα είναι οτι όσο ήμουν πιτσιρίκος ακόμη τα έπλενα μια στο τόσο, ειδικά όταν έβαλα σιδεράκια είχα ξεχάσει τι σημαίνει βούρτσισμα. Δεν έχω κάνει ποτέ μου ούτε ένα σφράγισμα μεχρι στιγμής και η θεωρία του οδοντιάτρου είναι οτι απλά έχω πολύ δυνατό σμάλτο. Αλλά δεν είναι να προκαλείς την τύχη σου.

Δημοσ.

Το βούρτσισμα αμέσως μετά από το φαγητό κάνει κακό στο σμάλτο τους. Προσωπικά τα πλένω το πρωί και πριν κοιμηθώ.

Kι εγω καπου ειχα διαβασει οτι πρεπει να περιμενεις 30΄ μετα το φαγητο και πριν τα βουρτσισεις ωστε να μη χαλαει το Ph του στοματος.

Ρωτησα την οδοντογιατρο και μου ειπε οτι αυτο ειναι μπουρδες και να τα βουρτσιζω αμεσως μετα το φαγητο.

Οι δικοι σας οδοντογιατροι τι λενε επι αυτου του θεματος?

Εγώ πάντα βούρτσισμα και μετά νήμα εκανα

Εγω κανω παντα πρωτα νημα, μετα βουρτσισμα.

Καλυτερα να αφαιρεσεις τα υπολειμματα με το νημα, ωστε η βουρτσα να κανει απερισπαστη τη δουλεια της :)

ΥΓ Για μερικούς που λέτε κάθε πότε πρέπει να αλλάζει η οδοντόβουρτσα.. λέμε κάθε 3-4 μήνες με την προϋπόθεση ότι τη χρησιμοποιείτε.. αν τα πλένετε μια φορά την εβδομάδα κρατήστε τη και 3 χρόνια δεν πειράζει :P

Αν τα πλενεις καθημερινα απο 2 φορες, μετα απο 1 μηνα οι περισσοτερες οδοντοβουρτσες γινονται αχυρο :lol:

Kαθε 2 μηνες την αλλαζω εγω.

Παλιοτερα αγοραζα απ τα φαρμακεια, πληρωνα 5-7€ σα χαζος...

Τωρα παιρνω αυτες που εχει το lidl, 2€ το ζευγος. Και διαλυμα απο το ιδιο μερος, μολις 2€ ενα μεγαλο μπουκαλι.

• 1 μήνα μετά...
Δημοσ.

Τελικά πήρα ροζ tepe και χωράνε.

Οι προβληματισμοί μου τώρα είναι οι εξής:

1. Τα μεσοδόντια βουρτσάκια χωράνε να μπουν μόνο στο κάτω μέρος ανάμεσα  από δύο δόντια, στα ούλα δηλαδή. Στο πάνω μέρος που δεν χωράει και μένει ακαθάριστο δεν πειράζει? [Εικόνα]
  2. Για πόσες μέρες να κρατάω το κάθε βουρτσάκι?
  3. Χρειάζεται κάθε μέρα καθαρισμός με μεσοδόντιο βουρτσάκι ή μπορώ χωρίς συνέπειες και κάθε 2-3 μέρες?
  4. Να βάζω και οδοντόκρεμα πάνω στο βουρτσάκι ή σκέτο?

attachicon.giftepe.JPG

Που χάθηκε ο φλαουτίστας να μας απαντήσει?

Δημοσ.

Και εγώ δεν τα έπλενα τακτικά τα δόντια μου και δεν είχα κανένα πρόβλημα μέχρι ώρας (πήγαινα και 1 φορά το χρόνο οδοντίατρο βέβαια για έλεγχο & καθαρισμό). Τελικά όμως στη τελευταία επίσκεψη μου διέγνωσε τερηδόνα σε ένα δόντι, ευτυχώς σε πολύ αρχικό στάδιο, και θα πρέπει να κάνω ένα μικρό σφράγισμα. Οπότε ξεκίνησα να βουρτσίζω κανονικά πρωί βράδυ. Είχα πάρει μάλιστα πριν 2 χρόνια μια ηλεκτρική της Oral-B από εκείνες που έχουν και ασύρματη οθόνη για να βλέπεις πόση ώρα βουρτσίζεις κλπ. αλλά δεν την αξιοποίησα όπως θα έπρεπε.

Δημοσ.

Βουρτσίζω τα δόντια μου ΠΑΝΤΑ πριν πέσω για ύπνο το βράδυ.

Βασικά με τα χρόνια, μου έχει γίνει συνήθεια - ψυχαναγκασμός: Δεν μπορώ να ξαπλώσω χωρίς ντουζάκι και πλήσιμο δοντιών... :unsure:

Είναι το πιο σημαντικό βούρτσισμα και δεν πρέπει να το χάνετε...

Στην διάρκεια της ημέρας σπάνια βουρτσίζω δόντια, μόνο σε σπέσιαλ καταστάσεις B)

Χρησιμοποιώ μέτρια οδοντόβουρτσα και ότι τύχει οδοντόκρεμα.

Δεν μου άρεσε ποτέ το οδοντικό νήμα ή τα διάφορα βουρτσάκια και παπαράκια (αν και τα συνιστώ σε ορισμένες περιπτώσεις).

Φροντίζω να ξεκινώ το βούρτσισμα από διαφορετικά σημεία του στόματος και η σειρά που βουρτσίζω όλες τις επιφάνειες της οδοντοφυίας μου να είναι τυχαία.

Βάζω αρκετή οδοντόπαστα και πάντα το βούρτσισμα διαρκεί πάνω από πέντε λεπτα, ενώ φροντίζω να περνάω με κυκλικές κινήσεις από όλες τις επιφάνειες των δοντιών και να κάνω ελαφρύ μασάζ στα ούλα...

Με την παραπάνω μέθοδο αποφεύγουμε τον τραυματισμό και την υποχώρηση των ούλων (έναν κίνδυνο από το πολύ δυνατό βούρτσισμα, ειδικά με σκληρή οδοντόβουρτσα).

Στα 46 μου, έχω μόνο 4 σφραγίσματα και κάμποσο πιο κίτρινα δόντια, αν και πίνω ότι πίνεται και καπνίζω ότι καπνίζεται... :-D

Τις επισκέψεις στους οδοντίατρους τις απεχθάνομαι (πάω με το ζόρι μία φορά τον χρόνο για έλεγχο - καθαρισμό) και δεν έχω κάνει ποτέ λεύκανση, αν και λόγω επαγγέλματος (οδοντοτεχνίτης) για εμένα είναι και τα δύο δωρεάν...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...