Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Γράφω για μια εργασία για πανεπιστήμιο, και επειδή δεν έχω εμπειρία πάνω στο θέμα ‘referencing’ εχω πραγματικά μπερδευτεί!
Η εργασία ειναι στα αγγλικά, και ο οδηγός σύμφωνα με τον οποίο πρέπει να κινηθούμε για όλα τα references είναι σύμφωνα με το πρότυπο ‘apa’ που περιγράφεται εδω:
http://www.library.dal.ca/Files/How_do_I/pdf/apa_style6.pdf

Μπορεί να μην έχετε ασχοληθεί ειδικά με αυτό το πρότυπο, αλλά μπορείτε να με βοηθήσετε να βάλω σε μια σειρά το όλο θέμα, ώστε να μην γραψω πράγματα που δεν είναι σωστά;
Είναι διάφορα θέματα που δεν μπορώ να ξεκαθαρίσω πως ακριβώς υποτίθεται ότι πρέπει να γραφτούν, σύμφωνα με αυτο τον οδηγο για references.
Μια πρόχειρη καταγραφή των αποριών μου είναι οι εξής:

- Αλλο πράγμα τα ‘citations in text’ και άλλο το ‘reference list’? το μεν ειναι εντος κειμενο, το δε, στο τελος του κειμενου, ως παραπομπές;

- Εγω θυμαμαι απο τα δικα μου πανεπιστημιακα βιβλια, ότι οι αναφορες γινονταν με κάτι αριθμητικούς δείκτες, που σε παρεπεμπαν αλλου να δεις περισσοτερα.
Πως γινεται η παραπομπη εντος κειμενου, με βαση το προτυπο apa? Βαζω εναν αριθμητικο δεικτη; Ή βαζω κανονικα μια-δυο γραμμες, που να λεω απο που πηρα το πρωτοτυπο κειμενο; Προσεξτε ομως-απορια-αν το κανω αυτο, τοτε τι νοημα εχει να το επαναλαβω στο reference list? Ή ότι μπαινει εντος κειμενου ως ‘citation in text’, δεν το ξαναγραφεις στο reference list?

- Τελικα τι πρεπει να γραφτει στο reference list, και πως συνδεεται με τις παραπομπες εντος κειμενου;

- Οι αναφορές μου θα ειναι αποκλειστικα απο web sites και ηλεκτρονικα κειμενα (ebooks, αρθρα κλπ), αν αυτο σας βοηθα να με βοηθησετε πιο στοχευμενα.

Βοηθηστε με να τα ξεμπερδεψω σε οτι ξερετε, αν μπορειτε και στοχευμενα πανω σε αυτο το προτυπο, ή εστω κατι γενικο αλλα να με βοηθα να βγαλω καπως ακρη, γιατι εχω πελαγώσει και προσπαθω να τα βαλω σε μια σειρα διχως να τα κάνω λάθος!

• Απαντ. 51
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Φίλε, όλες οι απορίες σου απαντώνται από το pdf που παρέθεσες.

Διάβασέ το και μετά αν έχεις καμιά στοχευμένη απορία, εδώ είμαστε.

• Like 1
Δημοσ.

Citation in text είναι ο τρόπος που αναφέρεσαι σε μία reference.

Reference είναι η αναφορά στο τέλος του εγγράφου.

Το τι μορφή έχει το καθένα και για κάθε είδος αναφοράς (άρθρο, βιβλίο, κεφάλαιο κτλ), τι γίνεται με τους πολλούς συγγραφείς κτλ το βλέπεις στο έγγραφο που προσδιορίζει το reference style.

Δημοσ.

Δεν καταλαβαινω τι διαφορετικο πρεπει να γραφτει στο citation in text, απο αυτο που θα γραφτει στο αντιστοιχο reference.

Για καθε citation θα πρεπει να υπαρχει η αντιστοιχη καταχωρηση στα references?

Δημοσ.

Αδερφέ...

Όταν αναφέρεσαι σε ένα reference στο κείμενο, είναι citation in text. Στο τέλος του εγγράφου είναι reference.

Το τι διαφορετικό έχουν, είναι στην ουσία: "πώς βάζω αναφορές;"

Sorry, αλλά βαριέμαι να εξηγώ αυτό το θέμα. Εάν κάποιος άλλος συνφορουμίτης έχει όρεξη και θέλει και ξέρει, μπορεί να στο εξηγήσει.

Δημοσ.

Γράφεις ας πούμε σε ένα επιστημονικό κείμενο κάτι και πρέπει να δηλώσεις που το βρήκες αυτό που γράφεις ώστε ο αναγνώστης να ξέρει που το βρήκες και να ξέρει ότι δε λες πράγματα άκυρα που τα κατεβάζεις από το μυαλό σου. Επειδή όμως εάν έγραφες όλα τα στοιχεία της πηγής που παρέθεσες, τότε το κείμενο θα ήταν δυσανάγνωστο, αυτό που γίνεται είναι ότι δίνεις την αναφορά όπως στο παρακάτω παράδειγμά μου ή απλά δίνεις έναν αριθμό (1, 2, 3 κ.ο.κ.).

"Παρατηρήθηκε πρόσφατα να υπάρχει ερώτηση σχετικά με τη βιβλιογραφία (Mentoras, 2015) ktl."

Πας μετά στο τέλος και βάζεις την πλήρη αναφορά ώστε ο αναγνώστης να βρει και ο ίδιος αυτήν την πηγή αν θέλει.

Mentoras, G. 2015. Journal of mpourdologia and insomnia. 283: 67-68.

Ουφ, έκανα την πράξη της ημέρας... 

• Like 2
Δημοσ.

sargus ευχαριστω.

Αρα, αν τα καταλαβα και τα λεω καλα:

το citation in text, ειναι εντελως συντομη μικρη αναφορα,

και αντιστοιχιζεται οπωσδηποτε με την πληρη αναφορα στο τελος.

Κοινως, 'πανε πακετο'.

Ενα πραγμα που με μπερδευει στο pdf που πρεπει να εχω ως αναφορα για το θεμα των references και εδωσα το λινκ παραπανω (apa),

ειναι οτι μιλα για διαφορα, αλλα περιμενα κι εγω να δω καπου να γραφει για τους περιβοητους αριθμητικους δεικτες που κι εγω ξερω απο την μικρη μου εμπειρια κι εσυ επισης ανεφερες sargus, αλλα δεν ειδα να το λεει, ή να εχει τετοιο παραδειγμα.

Μηπως το συγκεκριμενο προτυπο apa δεν εχει δεικτες; Μπορει καποιος εμπειρος να μου το πει αυτο στα σιγουρα;

Οπως το βλεπω το pdf, ειναι σαν 'χυμα στο κυμα' τα citations με τα references, διχως δεικτες.

Δημοσ.

Τα in text citations με αριθμούς γίνονται από συγκεκριμένα πρότυπα αναφορών. Αυτά είναι συνήθως engineering ή technology oriented. Π.χ., IEEE, ACM κτλ. 

Το APA, το Chicago και άλλα, τα οποία χρησιμοποιούνται κυρίως για πιο θεωρητικά άρθρα, ΔΕΝ έχουν αριθμούς στα in text αλλά (συνήθως) συγγραφέα-εις και publication year. 

• Like 1
Δημοσ.

Το πρότυπο APA δεν έχει αριθμητικούς δείκτες

Οι βιβλιογραφικές αναφορές στο τέλος της εργασίας γίνονται με αλφαβητική σειρά

Δημοσ.

Υπάρχουν πολλών ειδών πρότυπα, άλλα σε ιατρικά journals, άλλα σε θετικών επιστημών ή μηχανικής. Στην λίστα πρέπει να προσέξεις πως θα βάλεις ακόμα και το κόμμα/τελεία μετά τα αρχικα΄γράμματα των ονομάτων και των επωνύμων.

• Like 1
Δημοσ.

Τα in text citations με αριθμούς γίνονται από συγκεκριμένα πρότυπα αναφορών. Αυτά είναι συνήθως engineering ή technology oriented. Π.χ., IEEE, ACM κτλ. 

Το APA, το Chicago και άλλα, τα οποία χρησιμοποιούνται κυρίως για πιο θεωρητικά άρθρα, ΔΕΝ έχουν αριθμούς στα in text αλλά (συνήθως) συγγραφέα-εις και publication year. 

thanks

Το πρότυπο APA δεν έχει αριθμητικούς δείκτες

Οι βιβλιογραφικές αναφορές στο τέλος της εργασίας γίνονται με αλφαβητική σειρά

Αλφαβητικη σειρα ως προς τι? Το επιθετο του συγγραφεα ή καποιο αλλο στοιχειο;

Δημοσ.

^ Seriously? Ενώ, εκτός από την κοινή λογική και το pdf που έχεις, σου έχει παρατεθεί και παράδειγμα πιο πάνω; Και το internet είναι τίγκα στα ΑΡΑ guides;

• Like 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...