Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Το "εεε" είναι μπας κλας, ντεμοντέ και δείχνει ότι είσαι Έλληνας. Εάν δεν ξέρεις την λέξη λες "ααα" και φαίνεσαι Ευρωπαίος.

• Like 3
Δημοσ.

Κατά τη γνώμη μου δεν έχει ιδιαίτερη ουσία ο κόπος για να μάθεις αγγλική προφορά

Μαθαίνεις αυστραλιανή προφορά, γνωρίζεις Αμερικάνους

Μαθαίνεις προφορά Ιρλανδίας, γνωρίζεις Αυστραλούς

Μαθαίνεις την αμερικάνικη, γνωρίζεις Άγγλους
κτλ

Παραδείγματα όλα τα παραπάνω για να τονίσω ότι ο όρος αγγλική προφορά είναι τόσο γενικό όσο το να πει ένας ξένος ότι θα πάει διακοπές στο νησί στην Ελλάδα (ποιο νησί; τόσα έχει!). Γίνεται ακόμα πιο πολύπλοκο όταν συνυπολογίσεις προφορές από διαφορετικές πολιτείες (των ΗΠΑ), τους άπειρους διαλέκτους σε κάθε χώρα, την Ινδία και λοιπές αγγλώφωνες ασιατικές χώρες (ω ναι, υπάρχουν), τις 4 χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου (Αγγλία, Ουαλία, Σκωτία, Β. Ιρλανδία) και κάποιες χώρες της Αφρικής όπου κι εκεί μιλούν Αγγλικά σαν επίσημη γλώσσα.

Δεν ξέρω τι έχεις στο μυαλό σου όταν λες θέλω να μάθω προφορά αγγλικών, αλλά έτσι αόριστα ίσως καταλήξεις σαν ένα από τα παραδείγματα που ανέφερα. Δηλαδή να αρχίσεις να μαθαίνεις μία συγκεκριμένη και να γνωρίσεις άτομα από άλλη χώρα ή ανθρώπους που μιλάνε Αγγλικά σαν δεύτερη/τρίτη γλώσσα. Προσωπικά έμαθα την βρετανική επειδή έχω φίλους/γνωστούς ενώ με την αμερικάνικη ζορίστηκα μέχρι να την συνηθίσω ακουστικά (triple A μαθητής, με προϋπηρεσία στην Αγγλία, κτλ κτλ κτλ). Την τελευταία αποφάσισα να την μάθω λόγω ταινιών αλλά αφού δεν μένω εκεί, δεν πολυασχολούμαι.

Κάποιες προφορές ενδεχομένως να σου φανούν παρόμοιες ή σχετικά εύκολες ενώ κάποιες άλλες πολύ δυσνόητες. Δεν υπάρχει αντικειμενική δυσκολία κατά τη γνώμη μου. Αρκετοί μου είχαν πει ότι η Ιρλανδική είναι από τις πιο δύσκολες ενώ εμένα μου φάνηκε παιχνιδάκι. Αντίστοιχα, άλλοι βρήκαν εύκολη την αμερικάνικη ενώ εμένα μου ζάλισε τον έρωτα. Η έννοια της δυσκολίας είναι υποκειμενική.

Το θέμα είναι ότι κάθε προφορά έχει τα δικά της linguistic (γλωσσικά) tricks. Εννοείται ότι απαιτείται χρόνος για να τα μάθεις, αλλά πρώτο και βασικότερο είναι η προφορική κατανόηση του συνομιλητή. Αλλιώς άλλα θα σου λένε και άλλα θα καταλαβαίνεις (κάτι τέτοιο πάθαινα κι εγώ). Όλα αυτά διαφέρουν όπως είπα από προφορά σε προφορά και αν θέλεις κάτι συγκεκριμένο, τότε ενδεχομένως να πρέπει να ψάξεις λίγο παραπάνω.

Στη δική σου περίπτωση το εεε ή το ααα είναι το λιγότερο. Οι περισσότερες επιρροές στο διαδίκτυο είναι αμερικάνικες (ταινίες, σειρές, youtube, κτλ). Αν, για παράδειγμα, θελήσεις ότι θέλεις να μάθεις αμερικάνικη (ας μην κολλήσουμε τώρα ποιας πολιτείας και τα μπλέξουμε περισσότερο  :P ) προφορά, τότε ότι και να ανοίξεις online θα τα βρεις μπροστά σου. Αντιθέτως, για βρετανική πχ, θα πρέπει να ψαχτείς περισσότερο στο youtube. Επίσης, είναι πιο εύκολο να εξασκήσεις γραπτό λόγο από ότι προφορικό. Τα chats και οι κοινότητες (insomnia καλή ώρα) βοηθάνε τρομερά.

Το σημαντικότερο που χρειάζεσαι είναι να είσαι proactive γιατί μόνο με εξάσκηση βελτιώνονται αυτά. Οι ταινίες και τα media calls βοηθάνε πολύ. Θυμάμαι πιο παλιά είχα ψάξει στο youtube για linguistic tricks για την αμερικάνικη προφορά. Δεν θυμάμαι keywords ή ποια βίντεο είχα δει (πάει πολύς καιρός) αλλά θυμάμαι ότι με είχε βοηθήσει αρκετά με τους τότε flatmates μου. Κάτι παρόμοιο μπορείς να κάνεις με ιρλανδική ή σκωτσέζικη ή αυστραλιανή αναλόγως τι προτιμάς.

Υπόψιν ότι τα business English είναι κάτι πολύ διαφορετικό από το να μάθεις κάποια προφορά. Αν θέλεις να μάθεις να επικοινωνείς με δυο ανθρώπους (αγγλόφωνους) τότε και slang θα μάθεις και ότι άλλο ανεπίσημο σας βγαίνει στη συζήτηση. Αλλιώς πως θα κάνετε τον χαβαλέ σας; Με ευγένεια και τσάι; (pun intended)

Αλλά όπως είπα αυτά πάντα εξαρτώνται από τον ποιον έχεις απέναντι σου. Γενικά μην μπερδεύεις τα cultural linguistic traits (πχ τα εεε/ααα πιο πάνω) ή τον formal/casual λόγο με το αν είναι σωστά ή όχι τα αγγλικά σου. Τα αγγλικά σου θα είναι σωστά όταν καταλαβαίνεις στο 90% τον συνομιλητή σου και όταν θα μπορείς να εκφράζεις στο 90% αυτό που θέλεις να πεις. Πολύ χλωμό να συνομιλήσεις με τον Ομπάμα ή με τον Μαλκολμ οπότε δεν χρειάζεται να είσαι απόλυτα επίσημος. Αν αργότερα στο μέλλον χρειαστείς επαγγελματική γλωσσική ικανότητα, τότε ενδεχομένως τα business english schools να σε βοηθήσουν περισσότερο.

Για Ελλάδα τώρα δεν ξέρω τι μπορείς να βρεις από φροντιστήρια. Θυμάμαι ότι τα περισσότερα δεν είναι τόσο εξειδικευμένα ως προς ποια προφορά διδάσκουν (εδώ που τα λέμε, σε κανένα μέρος του κόσμου δεν είναι τόσο εξειδικευμένα. πολύ σπάνιο αυτό το φαινόμενο από ότι έχω δει). Αν έχεις κοντά σου τουριστικά μέρη, μπορείς να βγεις μια βόλτα προς τα εκεί να γνωρίσεις κόσμο ή αν βρεις γκόμενα από erasmus (σκασίλα σου αν τα αγγλικά της δεν είναι σαν του πρωθυπουργού της Αγγλίας). Social media, chats, ψυχαγωγικά μέσα, youtube επίσης βοηθάνε. Αν θέλεις μια πιο δημιουργική εξάσκηση, τότε δοκίμασε καραόκε (με ξένα εννοείται και μην πτοείσαι που στην αρχή δεν θα είσαι ο μαστερ της πολυφωνίας :P )

Με αρκετό ψάξιμο στο google θα βρεις υλικό αλλά και επαφές. Όπως είπα πολλά εξαρτώνται από το τι θέλεις (ή/και που πορεύεσαι επαγγελματικά). Κι εδώ κλείνει το σεντόνι για να μην με σιχαθούν οι αναγνώστες με τόσα που γράφω!

Δημοσ.

Μην παρεξηγηθώ δεν έχω αναφέρει κάπου την προφορά, και να πω την αλήθεια μου δεν με ενδιαφέρει και καθόλου η προφορά!
Απλά θέλω να μιλάω την αγγλική χωρίς να κομπιάζω, και αυτό θέλει εξάσκηση.

Για αυτό θέλω προτάσεις για εξάσκηση Αγγλικών στο πλαίσιο κάποιας δραστηριότητας και Δωρεάν(γιατί οι καιροί είναι χαλεποί)!!

• Like 1
Δημοσ.

Μην παρεξηγηθώ δεν έχω αναφέρει κάπου την προφορά, και να πω την αλήθεια μου δεν με ενδιαφέρει και καθόλου η προφορά!

Απλά θέλω να μιλάω την αγγλική χωρίς να κομπιάζω, και αυτό θέλει εξάσκηση.

Για αυτό θέλω προτάσεις για εξάσκηση Αγγλικών στο πλαίσιο κάποιας δραστηριότητας και Δωρεάν(γιατί οι καιροί είναι χαλεποί)!!

Τώρα που το ξαναδιάβασα, όντως. Δεν πειράζει όμως γιατί θα βοηθήσει κάποιον άλλον

Για το άλλο που ρωτάς, έδωσα παραδείγματα στη δημοσίευση και ιδιαίτερα στη προτελευταία παράγραφο

hint

κοντινά τουριστικά μέρη, social media calls, καραόκε, και διάφορα άλλα που απαιτούν λίγη κοινωνικότητα

Δημοσ.

Από προφορές, στην Ελλάδα οι περισσότεροι (θεωρητικά) διδάσκουν RP ή GA (SAE). Πρακτικά βέβαια ανάθεμα και αν το 0,1% των διδασκόντων ξέρουν RP (οι ελάχιστοι με GA θεωρώ κάτι παραπάνω σκαμπάζουν για αυτό άλλωστε αποκλινουν από τον κανόνα).

Θα έπρεπε να σε ενδιαφέρει οι συνομιλητές σου να ξέρουν καλά τη γλώσσα γιατί αλλιώς αντί να μάθεις θα γίνεις χειρότερος. Αυτό με τα τουριστικά μέρη μου φαίνεται καλό, μπορείς από κανένα localyte να παρέχεις δωρεάν υπηρεσίες ξενάγησης στην Αθήνα σε τουρίστες.

Δημοσ.

σκοπος ειναι να μαθεις την προφορα κατα ISO ή να μπορεις να επικοινωνεις αμφιδρομα με ανθρωπους;

Είπε ότι δεν τον ενδιαφέρει και τόσο η προφορά αν κατάλαβα καλά...να μιλάει άνετα θέλει

Δημοσ.

Για να μάθει να μιλάει άνετα, εκτός από εξάσκηση, θέλει και καλούς συνομιλητές. Αμα μιλάει όλο με άτομα που δεν ξέρουν, θα ξεχάσει και αυτά που ξέρει.

Δημοσ.

Για να μάθει να μιλάει άνετα, εκτός από εξάσκηση, θέλει και καλούς συνομιλητές. Αμα μιλάει όλο με άτομα που δεν ξέρουν, θα ξεχάσει και αυτά που ξέρει.

Συμφωνώ σε αυτό, το έγραψα και στο πρώτο μου μήνυμα όταν προτάθηκε να βρει κοπέλα από erasmus. Να κοιτάξει μήπως αυτή μιλάει χειρότερα αγγλικά απ'αυτόν! :)

Δημοσ.

Παιξε κανα online game με teamwork και επικοινωνία, εχω να προτεινω cs:go βεβαια θα περιοριστεις σε ολες τις βρισιες που υπαρχουν και σε basic τυπου "THEY ARE B, COME FAST" "HE IS ON THE RIGHT!!!" και αλλα τετοια αλλα ειναι μια αρχη. :P

• Like 1
  • Moderators
Δημοσ.

μπορείς από κανένα localyte να παρέχεις δωρεάν υπηρεσίες ξενάγησης στην Αθήνα σε τουρίστες.

Aυτο, τι φαση?

Δημοσ.

Είχα γραφτει πριν κατι χρονια, είναι ενα site που δηλωνες που μενεις και τι γλωσσες μιλάς και προσφεροσουν εθελοντικα ή επι πληρωμή να ξεναγήσεις τουρίστες. Εγραφες τι ειδους γνωσεις εχεις για την πολη σου, ηλικια, ενδιαφεροντα κλπ και σε διαλεγαν ταξιδιωτες. Δεν ξερω αν υπαρχει ακομα, αλλα και να μην υπάρχει θα εχει κατι αναλογο.

• Moderators
Δημοσ.

Είχα γραφτει πριν κατι χρονια, είναι ενα site που δηλωνες που μενεις και τι γλωσσες μιλάς και προσφεροσουν εθελοντικα ή επι πληρωμή να ξεναγήσεις τουρίστες. Εγραφες τι ειδους γνωσεις εχεις για την πολη σου, ηλικια, ενδιαφεροντα κλπ και σε διαλεγαν ταξιδιωτες. Δεν ξερω αν υπαρχει ακομα, αλλα και να μην υπάρχει θα εχει κατι αναλογο.

To ειχες κανει ποτε? Ακουγεται πολυ ενδιαφερον. 

Δημοσ.

@Spect

To site που έστειλες το ψαξα και κανα και προφίλ, και έστειλα και μηνύματα σε κάποια άτομα για να μιλάμε από skype. Αν ισχύουν αυτά που λέει και δεν είναι καμια μαϊμουδιά (επιφυλάσσομαι λίγο μέχρι να δω απαντήσεις στα μηνύματα) είναι η απλή καλή και τσαμπα λύση που έψαχνα.

Ευχαριστώ πολύ πολύ..όλους :)

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...