Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Μετά την πρόσφατη μετακόμιση μου στο μαγευτικό μιντιλόγλι αχαίας παρατήρησα ότι με 4Mbps Internet δεν παλεύεται και ότι η πιθανότητα εγκεφαλικού μεγαλώνει...

έτσι σκέφτηκα να αποκτήσω vdsl ταχύτητα μέσω του παλιού μου σπιτιού(ιδιόκτητο) που έχει vdsl50 σύμφωνα με το τηλέφωνο που έγινε στον ΟΤΕ.

Ο νοικάρης μου έχει τώρα το πακέτο με ote tv στα 35€ και του είπαν ότι θα πάει στα 55 ευρώ με 50αρα vdsl.

Με το συγκεκριμένο σπίτι έχω πολύ καλό Line of sight αρκετά ψηλά από εμπόδια και είμαι γύρω στα 5.2 χιλιόμετρα. το calculator της airlink υπολόγισε 84mbps Με το nanostation loco m2.

post-55704-0-57663000-1443797380_thumb.jpg

Φαντάζομαι η σύνδεση είναι απλή από το router του vdsl πάει στο nanostation και απο εκεί φτάνει στο δικό μου που με ethernet καλώδιο κατεβαίνει στο δικό μου router...

αν δεν κάνω λάθος υπολογισμό η κατανάλωση είναι γύρω στα  5watt μέγιστο οπότε δεν υπάρχει και τρελό θέμα κόστους...

σε περίπτωση που θέλω να βάλω τρίτο άτομο μέσα στην σύνδεση θα πρέπει να βάλω ένα δεύτερο Loco m2 στο σπίτι με το vdsl έτσι ώστε να στέλνει και στο άλλο σπίτι; υπάρχει κάποιο προιόν που βγάζει σε 2 κατευθύνσεις; 

post-55704-0-54931200-1443797369_thumb.jpg

θα μπορώ να κάνω κάποιο Bandwidth control έτσι ώστε αν πχ κατεβάζουμε όλοι μαζί να μοιράζεται στα ίσα;

τα 2 σπίτια που χρειάζονται vdsl έχουν γωνία 49 μοίρες μεταξύ τους...το Loco m2 Που έχει 60 μοίρες κεραία θα τα πιάνει με ένα σταθμό;

post-55704-0-76622800-1443798435_thumb.jpg

με ένα πρόχειρο overlapping του Spread της κεραίας με την θέση των 2 σπιτιών δείχνει ότι κάτι γίνεται..

οι ομόκεντροι κύκλοι με την κεραία τι είναι; απόσταση;

post-55704-0-09732300-1443799874_thumb.jpg

post-55704-0-44612900-1443797358_thumb.jpg

• Απαντ. 160
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Θα δουλέψει και με ένα ΑΡ ως κύριο πομπό. Αλλά θα πρέπει με δοκιμή να δεις ποια είναι η ιδανική διόπτευση που θα έχει αντί της μέσης. Λόγω του ότι οι 2 άλλες θέσεις δεν έχουν την ίδια απόσταση, πρέπει να κοιτά ελαφρά προς το μακρύτερο.

Bandwidth control δεν έχουν. Καλύτερη λύση είναι η χρήση ενός φθηνού (~30€) router που να παίρνει εναλλακτό firmware (DD-WRT, OpneWRT κλπ) ή ενός Mikrotik hAP lite.

Οι ομόκεντροι κύκλοι δείχνουν την μορφή που έχει η δέσμη εκπομπής.

• Like 2
Δημοσ.

ευχαριστώ για την απάντηση. openwrt router έχω ήδη εδώ σπίτι αλλά θα βάλω και ενα στο σπίτι που θα μπει η vdsl...

φαντάζομαι πχ το access point έχει 192.168.1.1 και τα άλλα δύο .2 και .3 οπότε στο openwrt βάζεις rules για κάθε ip...

Δημοσ.

Καλύτερα στους 5GHz. Υπάρχουν ζεύξεις στα 10 χλμ με το LocoM5 αρκεί να έχουμε άριστη οπτική επαφή.

Υπόψη ότι η ταχύτητα είναι ονομαστική σε Mbps, με την πραγματική να είναι περίπου στο μισό.

Παίζοντας με τις τιμές στο Airlink μπορείς να πετύχεις θεωρητικά 140Mbps με νόμιμη ισχύ 17dBm, στην μακρινή ζεύξη.

Στην πραγματικότητα θα χάσεις διότι δεν θα έχεις κατευθείαν διόπτευση. Θα πρέπει να παίξεις λίγο με την θέση του ΑΡ για να βρεις την ιδανική θέση.

Αν ανακαλύψεις ότι δεν φθάνεις στην μέγιστη ταχύτητα, αναγκαστικά πας σε δεύτερο ΑΡ.

Δημοσ.

Καλύτερα να βάλεις το μεγάλο Nanostation και οχι το Loco εαν θες να πας σε αποσταση 5Km. Με το Loco θα εχεις προβληματα. Κοιτα και τη νεα σειρα της TPLink με τα CPE210 , CPE510 στα 2.4 και 5ghz αντιστοιχα. Πολυ πιο φθηνα, καλυτερα χαρακτηριστικά

Επίσης bw control έχουν ενσωματωμενο, δεν χρειαζεται να αγορασεις κατι αλλο εξτρα!

• Like 1
Δημοσ.

Καλύτερα να βάλεις το μεγάλο Nanostation και οχι το Loco εαν θες να πας σε αποσταση 5Km. Με το Loco θα εχεις προβληματα. Κοιτα και τη νεα σειρα της TPLink με τα CPE210 , CPE510 στα 2.4 και 5ghz αντιστοιχα. Πολυ πιο φθηνα, καλυτερα χαρακτηριστικά

Επίσης bw control έχουν ενσωματωμενο, δεν χρειαζεται να αγορασεις κατι αλλο εξτρα!

σε ευχαριστώ για την απάντηση. όντως για 5Km θα είμαι στα όρια για αυτά που θέλω και με λίγα λεφτά παραπάνω θα είμαι κομπλέ..

έχει κάποιο είδος router Μέσα και μπορώ να βάλω κανόνες για qos;

επειδή μπερδεύτηκα... θέλω CPE ή acess point για το σπίτι με την vdsl Που θα στέλνει σε 2 client?

@edit 

έχει qos και καλό...

post-55704-0-80188900-1444594604_thumb.jpg

Δημοσ.

θα πάρω αρχικά τρία κομμάτια να δω αν μπορώ με ένα ap να βλέπω τα δύο σπίτια.. Αν όχι θα χρειαστεί να πάω 4 συνολικά, 2 για κάθε σύνδεση...

Δημοσ.

αν το vdsl router ειναι κανα της πλακαςκαι θες να το αλλαξεις με ενα καλυτερο μπορεις να πας απευθειας σε ενα Draytek 2760 πχ σαν vdsl router αλλα και σαν bandwidth management.

• 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

οπότε για να καταλήξουμε κάπου.

τελικά θα γίνει ένα μόνο link δηλαδή μεταξύ του σπιτιού με το VDSL και το δικό μου.

άρα θα πρέπει να πάρω 2 bridge μηχανάκια..

post-55704-0-88464100-1445697356_thumb.jpg

post-55704-0-57899600-1445697354_thumb.jpg

post-55704-0-80461800-1445697355_thumb.jpg

πιο καλά φαίνονται τα νούμερα του Powerbeam (αν τα διαβάζω καλά)

θεωρητικά από τα νούμερα που βγαίνουν είναι τα μισά αφού είναι half duplex σωστά;

με το καλό όταν τα επιλέξω πως θα τα σετάρω;

φαντάζομαι από το σπίτι με το vdsl router(πχ 192.168.1.1) θα φεύγει από το Lan port (μέσω του poe) καλώδιο για την κεραία όπου θα έχει μια Ip (πχ 192.168.1.2). στην συνέχεια το σήμα θα φτάνει στην άλλη κεραία που αυτή θα έχει πχ 192.168.1.3 . το καλώδιο από εκεί θα συνδέεται στο tp link router που έχω στην wan port έτσι ώστε να μπορώ να κάνω εγώ το dhcp στο σπίτι μου σωστά; δηλαδή θα κάνω static σύνδεση μέσω του router μου στην κεραία στο σπίτι μου.

Δημοσ.

Οι τιμές που δείχνεις είναι οι μέγιστες με πλήρη ισχύ, αλλά έξω από τα νόμιμα όρια.

Στους 5GHz η συνολική ισχύ εκπομπής (EIRP) είναι στα 30dBm και περιλαμβάνει ισχύ πομπού (dBm) και το κέρδος της κεραίας (dBi).

Οπότε όταν μια κεραία έχει π.χ. κέρδος 11dBi (λάθος αναφέρεται σε dBm στο Airlink), τότε η μέγιστη ισχύ του πομπού πρέπει να ρυθμιστεί στα 19dBm και όχι στο μέγιστο που μπορεί να έχει (π.χ. 26dBm).

Οι τιμές του σήματος λοιπόν στα νόμιμα όρια γίνονται αντίστοιχα -75,41dBm (Litebeam), -69,41dBm (Powerbeam) και -72,41dBm (Nanobeam). Σε κάθε περίπτωση θα έχεις θεωρητικά καλή ζεύξη, με μεγαλύτερη ταχύτητα εφόσον επιλέξεις εύρος 40MHz.

Γενικά έχουμε καλύτερα νούμερα με χρήση κεραίας με όσο μεγαλύτερο κέρδος, όπως το βλέπεις και με τις 3 συσκευές που δείχνεις, για την ίδια συνολική ισχύ.

Τα νούμερα που βλέπεις είναι πόσο γρήγορα ταξιδεύει η πληροφορία μεταξύ των 2 ΑΡ.

Το πόση όμως πληροφορία μεταφέρεται είναι άλλο πράγμα και συνήθως είναι το μισό της ζεύξης, διότι η ασύρματη επικοινωνία είναι αμφίδρομη half duplex, όπως σωστά αναφέρεις. Μετά έχουμε επιπλέον μείωση από άλλους παράγοντες.

Οι ρυθμίσεις θα γίνουν όπως τα γράφεις. Δες κι εδώ έναν οδηγό.

Μόνο πρόσεξε να ορίσεις σταθερές διευθύνσεις έξω από την περιοχή που δίνει ο DHCP. Π.χ. αν o vdsl router έχει 192.168.2.1 και δίνει αυτόματα διευθύνσεις στην περιοχή 192.168.2.2 - .253, άλλαξέ την σε 192.168.2.2 - .200.

Έτσι μπορείς να ορίσεις σταθερές διευθύνσεις από .201 και μετά, ώστε να εξασφαλίσεις ότι δεν θα υπάρξει ποτέ πρόβλημα διένεξης.

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...