Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Παιδιά, αντιμετωπίζω το εξής πρόβλημα. Στον υπολογιστή μου στη δουλειά, AMD X3 με mobo Gigabyte GA880GM-D2H και λειτουργικό Linux (Ubuntu Mate 14.04.3 64bit), ξαφνικά παγώνει όλος ο υπολογιστής, χωρίς να σβήνει, και δεν μπορώ να κάνω τίποτα άλλο από το να τον επανεκκινήσω από το κουμπί του πύργου. Όταν κάνει επανεκκίνηση, ακούγονται επαναλαμβανόμενα beep (long beeps), και μένει στην οθόνη που δείχνει τη ram, τους σκληρούς κλπ. Εκεί παγώνει και πάλι. Αν τον αφήσω κλειστό για κανένα εικοσάλεπτο, λειτουργεί κανονικά, με τη μόνη διαφορά ότι η κάρτα δικτύου (on board) γίνεται πολύ αργή, αν αυτό σημαίνει κάτι. 

Άλλαξα πάστα στον επεξεργαστή, έβγαλα τις μνήμες και τους άλλαξα και θέση και έλεγξα τα καλώδια μήπως κάποιο είχε κουνηθεί. Το τροφοδοτικό λειτουργεί, όλα δείχνουν ΟΚ. 

Αν δεν σας κάνει κόπο, θα ήθελα να με συμβουλέψετε σχετικά με το τι πρέπει να κοιτάξω, καθώς πρέπει να φτιαχτεί άμεσα, λόγω δουλειάς. Αυτόν τον υπολογιστή, όπως και τους περισσότερους στη δουλειά μου, τους έχω συναρμολογήσει εγώ.

Σας ευχαριστώ.

Δημοσ.

τρεξε ενα memtest για αρχη και δες και τους σκληρους με hdsentinel.

μετα δοκιμαζεις με αλλο τροφοδοτικο να δεις αν κανει τα ιδια

• Like 1
Δημοσ.

Καλή σου μέρα !

Κατ' αρχήν κοίταξα τα τεχνικά χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης μητρικής πλακέττας και είδα ότι διαθέτει solid state πυκνωτές. Άρα αυτοί δεν είναι τόσο εύκολο να πάθουν κάτι, χωρίς όμως να σημαίνει ότι αυτοί είναι και "αθάνατοι".
 Δεύτερον αν ήμουν στη θέση σου, θα έκανα boot, θα άφηνα τον υπολογιστή να δουλέψει και παράλληλα θα έτρεχα ένα πρόγραμμα παρακολούθησης του hardware για να βλέπω αυνέχεια τη θερμοκρασία του επεξεργαστή. Κυρίως θα κοίταζα αν αυτή αυξάνει ραγδαία καθώς δουλεύει ο υπολογιστής.
Τρίτον, θα έτρεχα το διαγνωστικό πρόγραμμα που (συνήθως) δίνει η εταιρεία που παράγει το σκληρό δίσκο. Θα έκανα initialization (αρχικοποίηση) του σκληρού δίσκου και θα έτρεχα κάθε διαθέσιμο τεστ.
Βέβαια η διαδικασία initialization είναι κάτι σαν το Low Level Format που κάναμε στους παλιούς δίσκους, οπότε θα χαθούν όλα τα δεδομένα. Άρα πριν απ' αυτό θέλει πλήρες backup.
 Τέταρτον και σημαντικότερο, μέσω του προγράμματος παρακολούθησης του hardware θα κοίταζα αν υπερθερμαίνεται η κάρτα γραφικών καθώς λειτουργεί ο υπολογιστής.
 Όλα τα σύγχρονα λειτουργικά συστήματα βασίζονται σε γραφικά περιβάλλοντα και επομένως η κάρτα γραφικών παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη σωστή λειτουργία του υπολογιστή.
 Προσωπικά στο σπίτι δουλεύω με Slackware Linux (www.slackware.com) και ως πρόγραμμα παρακολούθησης του υλικού χρησιμοποιώ ένα utility που λέγεται lm-sensors. Λειτουργεί μόνο σε command line, αλλά δίνει πολύ αναλυτικές πληροφορίες για θέματα θερμοκρασιών. Για να το εγκαταστήσεις στο ubuntu, η εντολή που πρέπει να δώσεις στο τερματικό είναι ως εξής :

sudo apt-get install lm-sensors

Επιπλέον κοίταξε αν όλα τα ανεμιστηράκια δουλεύουν καθώς λειτουργει ο υπολογιστής, ή αν υπάρχει κάποιο που κόλλησε ή υπολειτουργεί.

Τέλος υπάρχει κάτι πολύ σημαντικό που δυστυχώς ξέχασα να γράψω. Θα έπρεπε να το έχω γράψει στην αρχή αντί για το τέλος του κειμένου και προσωπικά θα το έκανα πριν απ' ό,τιδήποτε άλλο.
 Θα εκκινούσα τον υπολογιστή από ένα Live CD και θα έκανα διάφορες εργασίες επί αρκετή ώρα, ώστε να δω πώς ανταποκρίνεται.
 Άν δεν κολλήσει καθώς λειτουργεί με το Live CD, αυτό θα σημαίνει ότι το θέμα είναι κυρίως στο λογισμικό και όχι στο υλικό. Τότε θα έκανα format κι επανεγκατάσταση του λειτουργικού συστήματος.
 Άν τα προβλήματα συνεχίζονταν, τότε θα έκανα όλα όσα ανέφερα παραπάνω. Επιπλέον πιθανόν να χρειαστεί και αναβάθμιση του BIOS μέσα απ' την ιστοσελίδα της Gigabyte.
 Απ' όσα λες φαίνεται ότι μάλλον το πρόβλημα οφείλεται σε υπερθέρμανση ή άλλου είδους δυσλειτουργία της κάρτας γραφικών, χωρίς φυσικά ν' αποκλείω τα υπόλοιπα που είπαμε.

Καλή τύχη και σε παρακαλώ ενημέρωσε το forum για το πώς πήγαν οι δοκιμές σου,
Με εκτίμηση,
Ο Άσπρος Γάτος

Δημοσ.

καλημερα φιλε BritGreek,

Υποθέτοντας πως δεν έχεις ελαττωματική μητρική, τότε το προβλημά σου είναι κατα 99% στο hardware και πολύ πιθανόν στις μνήμες (κρίνοντας από εδώ http://www.computerhope.com/beep.htm#05).Δοκίμασε το συστημά σου με καινούργιες μνήμες. Βεβαίως, θα μπορούσε να είναι και θέμα κακού (φτηνού) τροφοδοτικού όπως αναφέρθηκε παραπάνω

καλό θα ήταν πριν κάνεις οτιδήποτε από τα παρακάτω, να ανοίξεις το pc και να μπεις στο bios εκει που δείχνει τις θερμοκρασίες. Περίμενε κανα δεκάλεπτο να δεις εάν έχεις θέμα υψηλών θερμοκρασιών. Επίσης πιθανότατα να μπορείς να ελέγξεις και τα ανεμιστηράκια. Αν οι μνήμες σου έχουν παθητική ψύξη (heat spreaders), τότε με το pc να λειτουργεί, έλεγξε με το δάκτυλό σου τη θερμοκρασία τους. Αν δεν μπορείς να το κρατήσεις ούτε δευτ/πτο, τότε έχεις θέμα θερμοκρασίας στις μνήμες. Βάλε με πατέντα ένα ανεμιστηράκι να τους πετάει αέρα.

τι θα σε συμβούλευα...

- βγάλε το καλώδιο τροφοδοσίας ρεύματος

- βγάλε την μπαταρία από το Μ/Β για 10 δευτ.

- βγάλε και ξαναβάλε το cpu στο socket (δοκίμασε πάλι το σύστημά σου να δεις αν είσαι τυχερός!)

- δοκίμασε τις μνήμες (μία κάθε φορά) με memtest χρησιμοποιώντας κάποιο live cd linux ή με το memory diagnostic tool των win7. Για ασφαλή συμπεράσματα θα πρέπει να βγάλεις τις μνήμες σου από το pc σου και να τις δοκιμάσεις σε άλλο αξιόπιστιο pc στο οποίο οι μνήμες σου θα είναι συμβατές.

-αν το προηγούμενο τεστ είναι επιτυχές για όλα τα modules μνήμης που έχεις, τότε επανέλαβέ το στο pc σου τοποθετώντας μία μνήμη τη φορά στη μία θέση για μνήμη της μητρικής σου και μετά στην άλλη.

Έχοντας ολοκληρώσει τα προηγούμενα, θα έχεις εικόνα για τις μνήμες σου και για τα dimm sockets του Μ/Β.

καλό θα ήταν πριν τις δοκιμές μνήμης στον υπολογιστή σου να:

- αποσυνδέσεις τους σκληρούς, τα cdrom και γενικα ό,τι συνδέεται στο southbridge της μητρικής.

(καλό θα ήταν να αποσυνδέσεις και κάθε USB συσκευή και να χρησιμοποιήσεις ps/2 πληκτρολόγιο και ποντίκι)

- αποσυνδέσεις (εάν υπάρχει) την ξεχωριστή κάρτα γραφικών.

Μερικές γενικές παρατηρήσεις:

α) Όταν ένας επεξεργαστής έχει θέμα υπερθέρμανσης, τότε ο υπολογιστής συνήθως σβήνει απότομα και δεν freezαρει

β) Μου έχει τύχει πολλές φορές ο επεξεργαστής να κάνει "κουλά" επειδή δεν κάθεται τελείως καλά στο socket και με την αυξομείωση των θερμοκρασιών να έχει αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά. (κοίτα τον καλού κακού με μεγενθυτικό φακό για κανένα παραμορφωμένο pin)

γ) σε περιβάλλον linux μπορείς να δεις με την εντολή dmesg αν ο πυρύνηνας δίνει I/O errors. αύτο θα σήμαινε "κακή" επικοινωνία μεταξύ συσκευής και μητρικής. Είναι ένας λόγος να freezαρει το pc. Αιτία μπορεί να είναι: κακό κούμπωμα καλωδίου, κακό καλώδιο ή ελλατωματική συσκευή.

Ελπίζω να βοήθησα. Αν είναι εύκολο, κράτα μας ενήμερους.

Δημοσ.

Ζητώ συγνώμη που άργησα να απαντήσω, και σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας. 

Να επισημάνω μερικά πράγματα:

1) Ο υπολογιστής λειτουργεί 5 χρόνια με διάφορες διανομές. Ξαφνικά άρχιζε να παγώνει.

1) Ο σκληρός που χρησιμοποιώ είναι σχεδόν καινούργιος και δοκιμάστηκε σε άλλους υπολογιστές χωρίς πρόβλημα. Το freeze γίνεται και με live διανομές, σε τελείως άσχετες στιγμές, κάποιες μέρες 3 φορές σε λίγες ώρες, και άλλες μέρες δουλεύει για 10 ώρες χωρίς να συμβεί τίποτα. 

2) Δοκίμασα τις μνήμες σε άλλο υπολογιστή και δούλεψαν κανονικά για ώρες χωρίς πρόβλημα. Έτρεξα memtest, το οποίο δεν έβγαλε σφάλματα.

3) Δεν έχω αυτόνομη κάρτα γραφικών. Μόνο την onboard.

4) Οι θερμοκρασίες του επεξεργαστή είναι κανονικές, ενώ άλλαξα και πάστα.

5) Τα ανεμιστηράκια δουλεύουν όλα κανονικά, μαζί με αυτό του τροφοδοτικού.

6) Με το dmesg δεν δίνει Ι/Ο errors.

7) Δεν έχω αλλάξει ποτέ τροφοδοτικό, και αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι ότι ενώ είναι το φτηνότερο (Multirama PC είναι ο υπολογιστής), δεν ακούγονται καθόλου τα ανεμιστηράκια ενώ δουλεύουν. Είναι εντελώς αθόρυβο το pc από την πρώτη ημέρα που το πήρα.  

8) BIOS update δεν υπάρχει πιο πρόσφατο.

Υπάρχει κάτι άλλο που μπορώ να κάνω; Και πάλι σας ευχαριστώ.

Δημοσ.

Να δοκιμασεις αλλο τροφοδοτικο... Τα κακα ρευματα μπορουν να οδηγησουν σε freezαρισματα.

Και το τροφοδοτικο σου δεν το λες και αξιοπιστο!

Δημοσ.

Να δοκιμασεις αλλο τροφοδοτικο... Τα κακα ρευματα μπορουν να οδηγησουν σε freezαρισματα.

Και το τροφοδοτικο σου δεν το λες και αξιοπιστο!

Σ' ευχαριστώ. Θα δοκιμάσω αύριο με κάποιο άλλο τροφοδοτικό. 

Δημοσ.

Καλημέρα και πάλι !

Φίλε BritGreek, υπάρχει κάτι στο οποίο επιμένω, γι' αυτό επανέρχομαι. Θεωρώ σκόπιμο να εκκινήσεις τον υπολογιστή από κάποιο Live CD (ώστε να μην εμπλέκεται το λειτουργικό σύστημα που υπάρχει στο σκληρό δίσκο) και να τον χρησιμοποιήσεις για μισή έως μία ώρα. Άν δεν κολλάει καθόλου τότε, πάμε για φορμάρισμα και επανεγκατάσταση του λειτουργικού. Αλλιώς, αν κολλάει, τότε έχει δίκιο ο χρήστης gts1977 που λέει ότι ο επεξεργαστής πιθανόν να μην κάνει καλή επαφή μέσα στην υποδοχή του.

Πάω τώρα για να ξεκουράσω λίγο τα μάτια μου κι ελπίζω κάπως να βοήθησα.   Βλέπετε πάρα το ότι είμαι ένας κοινός άσπρος γάτος, μόλις γύρισα από βυθοσκόπηση στον οφθαλμίατρο και είμαι λίγο ζαλισμένος... Τι να κάνουμε ; Προβλήματα στα μάτια έχουμε κι εμείς οι γάτοι... Νιααααααρρρρρ!

Με εκτίμηση,

Ο Ασπρος Γάτος

Ζητώ συγνώμη γιατι προηγουμένως δεν πρόσεξα καλά το ότι ο χρήστης BritGreek λέει ότι ο υπολογιστής κολλάει και με live διανομές. Άρα σίγουρα είναι πρόβλημα του υλικού και όχι του λογισμικού. Το προηγούμενό μου μήνυμα ήταν μάλλον περιττό.

Αφού λοιπόν έχουν αποκλειστεί όλα τ' άλλα, μάλλον πρόκειται για δυσλειτουργία του επεξεργαστή ή/και της μητρικής πλακέττας.

Συγνώμη και πάλι, δεν έχω πρόθεση να επιβαρύνω το forum,

Ο Άσπρος Γάτος

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

καλημέρα και πάλι.

αν δεν διορθωθεί το πρόβλημα με άλλο τροφοδοτικό, δοκίμασε τα παρακάτω:

(Μερικά τα ανέφερα και στο προηγούμενο post, αλλά δεν διευκρίνισες αν τα δοκίμασες, οπότε τα επαναλαβάνω)

- επανατοποθέτησε το cpu στο socket (αφού τσεκάρεις τα pinάκια του)

- δούλεψε το μηχάνημα μόνο με τη μία μνήμη στη θέση Α για πολλή ώρα και μετά στην άλλη θέση.

- δώσε την εντολή  "  watch 'dmesg | tail -n 25'  "  και δες ποιο είναι το τελευταίο μήνυμα πριν κρασάρει το pc

(να έχεις το παράθυρο του τερματικού σε συνεχώς περίοπτη θέση)

αυτά προς το παρόν και βλέπουμε ...

Επεξ/σία από gts1977
Δημοσ.

Παίζει να φταίει και η on board κάρτα δικτύου ή ήχου. Απενεργοποίησέ τα και τα δύο αφού κάνεις απεγκατάσταση τους drivers και επαναενεργοποίησετα ένα με τη σειρά παράλληλα με εγκατάσταση οδηγών.

Δημοσ.

Λοιπόν, άργησα να απαντήσω γιατί κρυώσαμε άσχημα. :) 

Όταν παγώνει ο υπολογιστής, η εντολή watch 'dmesg | tail -n 25' δεν βγάζει κανένα error. Ο υπολογιστής παγώνει χωρίς καταγραφή κάποιου προβλήματος.

Δοκίμασα όλα όσα μου είπατε, άλλαξα το τροφοδοτικό, έλεγξα τον επεξεργαστή ο οποίος κουμπώνει σωστά, έβαλα άλλες μνήμες από ίδιο pc, αλλά μάλλον είναι η μητρική λόγω των αυξομειώσεων ρεύματος και των συνεχόμενων διακοπών (τουλάχιστον 2 στιγμιαίες την ημέρα). 

Δυστυχώς πάμε για μητρική. Έχει κανείς να μου προτείνει κάποια οικονομική;

@Angelcrow

Δεν βάζεις drivers στο linux. Παίζουν όλα αυτόματα, και στους ιδιοταγείς δεν βγάζει διαθέσιμους.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...