Προς το περιεχόμενο

μετα απο εγατασταση linux το λαπ τοπ δεν εχει αναγνωριζει το cd-rom

popay7

Προτεινόμενες αναρτήσεις

καλησπερα,... εγαταστημενα win10  προσπαθησα να περασω και τα ubuntu χωρις cd-rom η usb-stick καπου εκει με τα partition τα εκανα θαλλασα, εκανα bckup τα αρχεια μου κ ειπα να βαλω μονο τα ubuntu, εσβησα ολα τα partition απο το δισκο και εβαλα μονο αυτα που χρειαζεται για τα linux,στο βιος τωρα βλεπει την συσκευη αλλα δεν εχει το νομα της κλπ, οταν βαζω μεσα ενα cd h dvd το διαβαζει αλλα μεχρι εκει,τα  linux δεν το εχουν καθολου σαν συσκευη.

εκανα κ την παρακατω διαδικασια:

https://help.ubuntu.com/community/Boot-Repair

το lap top εινα: acer aspire 6920G

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το boot repair δεν εχει να κανει με το θεμα σου. Αν το drive σου αναγνωριζεται κανονικα, θα φαινεται μεσα στο /dev/ σαν /dev/sr1 πχ και ομοιως στο /proc/sys/dev/cdrom/info. Αν θες κατι με gui... μισο να βρω :P

Δεν εχω ιδεα απο linux.. στο βιος γιατι δεν μπορω να δω το ονομα της συσκευης ?και με windows  δεν το εβλεπε αλλα μετα τις προσπαθειες που εκανα για να εχω και τα 2 λειτουργικα μαζι. απο οσο το εχω ψαξει μεχρι τωρα, ειμαι μεχρι εδω..

bash: /dev/sr1: No such file or directory

W:Failed to fetch cdrom://Ubuntu 15.04 _Vivid Vervet_ - Release amd64 (20150422)/dists/vivid/main/binary-amd64/Packages Please use apt-cdrom to make this CD-ROM recognized by APT. apt-get update cannot be used to add new CD-ROMs

, W:Failed to fetch cdrom://Ubuntu 15.04 _Vivid Vervet_ - Release amd64 (20150422)/dists/vivid/restricted/binary-amd64/Packages Please use apt-cdrom to make this CD-ROM recognized by APT. apt-get update cannot be used to add new CD-ROMs

, W:Failed to fetch cdrom://Ubuntu 15.04 _Vivid Vervet_ - Release amd64 (20150422)/dists/vivid/main/binary-i386/Packages Please use apt-cdrom to make this CD-ROM recognized by APT. apt-get update cannot be used to add new CD-ROMs

, W:Failed to fetch cdrom://Ubuntu 15.04 _Vivid Vervet_ - Release amd64 (20150422)/dists/vivid/restricted/binary-i386/Packages Please use apt-cdrom to make this CD-ROM recognized by APT. apt-get update cannot be used to add new CD-ROMs

, E:Some index files failed to download. They have been ignored, or old ones used instead.

καθε βοηθεια ειναι δεκτη :)

ευχαριστω..

Αυτα τα μηνυματα ειναι απο τον update manager που, εκτος απο το ιντερνετ, ψαχνει και στο cd rom για ενημερωσεις. Τα ιδια θα εβγαζε ακομα και αν το συστημα σου εβλεπε το drive αλλα δεν ειχες δισκακι μεσα. Απο καπου το απενεργοποιεις, αλλα δεν το θυμαμαι τωρα, θα το ψαξω αργοτερα.

Αν δεν το βλεπει ομως στο bios το drive, τοτε δεν υπαρχει περιπτωση να το δει στο λειτουργικο. Σε οποιοδηποτε λειτουργικο βασικα, οχι μονο στο λινουξ

Επειδη δεν τα πας καλα με το τερματικο ωσετ να καταλαβεις τι ειναι τα οσα ειπα παραπανω, δωσε οτι σου βγαλει η παρακατω εντολη, αν βγαλει κατι

cat /proc/sys/dev/cdrom/info
Κανονικα, θα πρεπει να βγαλει πληροφοριες για το drive σου, πχ για το δικο μου λεει τι μπορει να γραψει και τι οχι.

$ cat /proc/sys/dev/cdrom/info 
CD-ROM information, Id: cdrom.c 3.20 2003/12/17

drive name:		sr0
drive speed:		48
drive # of slots:	1
Can close tray:		1
Can open tray:		1
Can lock tray:		1
Can change speed:	1
Can select disk:	0
Can read multisession:	1
Can read MCN:		1
Reports media changed:	1
Can play audio:		1
Can write CD-R:		1
Can write CD-RW:	1
Can read DVD:		1
Can write DVD-R:	1
Can write DVD-RAM:	1
Can read MRW:		1
Can write MRW:		1
Can write RAM:		1

Καλημέρα

Δώσε επίσης σε τερματικό και την εντολή :

sudo nano /etc/apt/sources.list

Και πρόσθεσε μπροστά από τη γραμμή του cdrom μια #
και κάνε και ενα sudo apt-get update
πχ 
post-65130-0-06344300-1443508125_thumb.png

Που το ειδες αυτο? Η εικονα ειναι απο εγκατασταση προ-προηγουμενης (~2011) εκδοσης debian.

Γενικα ναι,ανοιγεις το sources.list με εναν text editor και βαζεις καγκελα ή σβηνεις οσες γραμμες ξεκινανε με "deb cdrom" και ο update manager σταματαει να γκρινιαζει πως δεν εχεις μεσα το δισκακι. Αλλα δεν ειναι εκει το προβλημα σου,σωστα?

Που το ειδες αυτο? Η εικονα ειναι απο εγκατασταση προ-προηγουμενης (~2011) εκδοσης debian.

Γενικα ναι,ανοιγεις το sources.list με εναν text editor και βαζεις καγκελα ή σβηνεις οσες γραμμες ξεκινανε με "deb cdrom" και ο update manager σταματαει να γκρινιαζει πως δεν εχεις μεσα το δισκακι. Αλλα δεν ειναι εκει το προβλημα σου,σωστα?

Και σε παλιά και σε καινούρια το ίδιο δεν ισχύει?

Ηταν μια πρόχειρη που βρήκα για να ανεβάσω :)

Αυτα τα μηνυματα ειναι απο τον update manager που, εκτος απο το ιντερνετ, ψαχνει και στο cd rom για ενημερωσεις. Τα ιδια θα εβγαζε ακομα και αν το συστημα σου εβλεπε το drive αλλα δεν ειχες δισκακι μεσα. Απο καπου το απενεργοποιεις, αλλα δεν το θυμαμαι τωρα, θα το ψαξω αργοτερα.

Αν δεν το βλεπει ομως στο bios το drive, τοτε δεν υπαρχει περιπτωση να το δει στο λειτουργικο. Σε οποιοδηποτε λειτουργικο βασικα, οχι μονο στο λινουξ

Επειδη δεν τα πας καλα με το τερματικο ωσετ να καταλαβεις τι ειναι τα οσα ειπα παραπανω, δωσε οτι σου βγαλει η παρακατω εντολη, αν βγαλει κατι

cat /proc/sys/dev/cdrom/info
Κανονικα, θα πρεπει να βγαλει πληροφοριες για το drive σου, πχ για το δικο μου λεει τι μπορει να γραψει και τι οχι.

$ cat /proc/sys/dev/cdrom/info 

drive name:		sr0
drive speed:		48
drive # of slots:	1
Can close tray:		1
Can open tray:		1
Can lock tray:		1
Can change speed:	1
Can select disk:	0
Can read multisession:	1
Can read MCN:		1
Reports media changed:	1
Can play audio:		1
Can write CD-R:		1
Can write CD-RW:	1
Can read DVD:		1
Can write DVD-R:	1
Can write DVD-RAM:	1
Can read MRW:		1
Can write MRW:		1
Can write RAM:		1

Με:   cat /proc/sys/dev/cdrom/info

(ολα κενα)

drive name:    

drive speed:    

drive # of slots:

Can close tray:    

Can open tray:    

Can lock tray:    

Can change speed:

Can select disk:

Can read multisession:

Can read MCN:    

Reports media changed:

Can play audio:    

Can write CD-R:    

Can write CD-RW:

Can read DVD:    

Can write DVD-R:

Can write DVD-RAM:

Can read MRW:    

Can write MRW:    

Can write RAM:    

που σημαινει οτι δεν το διαβαζει, στο bios μου τα εχει ως εξης:

IDE0 Model Name:   WDC  (κλπ κλπ)

ATAPI Model Name:   (κενο)

σε αλλη καρτελα του bios εχει:

Quiet boot enable/disable

boot menu enable/disable

D2D Recovery enable/disable

sata mode ide/achi

το recovery ανοιγει με alt+f10, εμενα δεν μου το ανοιγει, πρεπει να το εχω εγαταστημενο στο λειτουργικο ?

αν περασω αλλο bios θα κανω δουλεια ? δεν με ενδιαφερει να ταλαιπωρηθω και λιγακι, κατι θα μαθω κ απο αυτο...

εκανα κ αυτο που μ ειπε κ ο ntg_net αλλα με info παλι τα ιδα μου βγαζει.

Δεν καταλαβα ποιος ποσταρε την εικονα για την οποια εγραψα. Ειχα κανει το ποστ απο το ταμπλετ το πρωι :/

Εφοσον δεν σου λεει κατι εκει, ειναι σαν να μην εχει καν drive συνδεδεμενο. Και για να δουλεψει το alt+f10 πρεπει να υπαρχει partition απο το οποιο να μπορει να εκκινησει. Πραγμα που δεν νομιζω να υπαρχει επειδη ειπες πως εκανες φορματ σε ολο το σκληρο...

ααχχαχαχα, παραθεση εκανα στο ποστ σου :)...

αυτο ηθελα να εξακρυβωσω, αρα αυτο που πρεπει να ψαξω... (αν υπαρχει ειναι) D2D Recovery της acer για linux, η να περασω τα cd recovery se usb drive ?(κατι που θελω να αποφυγω.... !) κλπ κλπ κ φτιαχνω ξανα το δισκο...! 

αν αλαξω το version του bios δεν θα γινει κ το cd-rom restore ?

Δεν καταλαβα ποιος ποσταρε την εικονα για την οποια εγραψα. Ειχα κανει το ποστ απο το ταμπλετ το πρωι :/

Εφοσον δεν σου λεει κατι εκει, ειναι σαν να μην εχει καν drive συνδεδεμενο. Και για να δουλεψει το alt+f10 πρεπει να υπαρχει partition απο το οποιο να μπορει να εκκινησει. Πραγμα που δεν νομιζω να υπαρχει επειδη ειπες πως εκανες φορματ σε ολο το σκληρο...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...