Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Ξέρω ότι θα κλειδωθεί, και ζητώ συγνώμη για αυτό, αλλά ήθελα να μοιραστώ αυτή την είδηση με εσάς εδώ.

Η... Ένωση Κεντρώων λοιπόν σήμερα έγραψε ένα άρθρο, στο οποίο δηλώνει πως θα ζητήσει από την ΕΕ να ορίσει νομοθεσία προκειμένου μεταξύ άλλων...

1) Όλα τα προϊόντα λογισμικού να είναι... open source!

2) Να καταργηθεί κάθε είδους DRM!

Ακούω αντιδράσεις...

Πηγή: http://www.antidiaploki.gr/article/3504/psifiaki_ellada.html?category_id=5

• Moderators
Δημοσ.

Δεν το διάβασα όλο γιατί cba, αλλά απ' ό,τι είδα μιλάει για software που χρησιμοποιείται από το Δημόσιο. Δε βλέπω κάτι κακό με αυτό, αλλά αν κάπου στο άρθρο λέει ό,τι software γράφεται να είναι open source τότε nnnnnope.

• Like 1
Δημοσ.

Open-source means no free. Οπότε γιατί κακό; Like κι από μένα, αν και @@ θα πάρουνε.

+

Μια χαρα τα γραφουνε, προς τι το "Τι άλλο θα ακούσουμε ?" ??

Όσων αφορά τον εκσυγχρονισμό του δημοσίου τομέα με τη βοήθεια της τεχνολογίας, και της υιοθέτησης ανοιχτού λογισμικού στον δημόσιο τομέα, καθώς και την επένδυση στον τομέα τοπικά, σύμφωνο με βρίσκει, και θεμιτά τα βρίσκω.

Το σχετικό κομμάτι με τον ανοιχτό κώδικα να είναι υποχρέωση ιδιωτών όμως με προβληματίζει. Διότι θα είναι πολύ εύκολο κάποιος να γίνει reverse engineering, και φοβάμαι ότι θα υπάρξει έξαρση φαινομένων όπου κάποιος αντιγράφει τη δουλειά πχ ενός χρόνου κάποιου άλλου, αλλάζει τίτλο, εικονίδια, και το GUI, κάνει compile, και σε μικρό διάστημα πλασάρει ένα προιόν ως δικό του, που σε 80% βασίζεται στη δουλειά κάποιου άλλου.

Και όσων αφορά το DRM, το λογισμικό βρίσκεται στην ευχάριστη θέση παρότι μπορεί να αντιγραφεί εύκολα, να μπορεί να διαθέτει ανάλογα συστήματα κατά της πειρατείας, τα οποία τουλάχιστον κάνουν πιο δύσκολο το να πειρατεύσει κανείς το προιόν.

Οι μεγάλοι τραγουδιστές που κάποτε έβγαζαν ένα εισόδημα αρκετό από πωλήσεις των άλμπουμ τους, πλέον έχουν τις live εμφανίσεις ως κύρια πηγή εσόδων. Μια επιχείριση παραγωγής λογισμικού ως προϊόν όμως δεν μπορεί να κάνει... live. Φανταστείτε τη ζημιά που θα προκληθεί στο τζίρο αν γίνει κάτι τέτοιο...

:unsure:

Δημοσ.

+

Όσων αφορά τον εκσυγχρονισμό του δημοσίου τομέα με τη βοήθεια της τεχνολογίας, και της υιοθέτησης ανοιχτού λογισμικού στον δημόσιο τομέα, καθώς και την επένδυση στον τομέα τοπικά, σύμφωνο με βρίσκει, και θεμιτά τα βρίσκω.

Το σχετικό κομμάτι με τον ανοιχτό κώδικα να είναι υποχρέωση ιδιωτών όμως με προβληματίζει. Διότι θα είναι πολύ εύκολο κάποιος να γίνει reverse engineering, και φοβάμαι ότι θα υπάρξει έξαρση φαινομένων όπου κάποιος αντιγράφει τη δουλειά πχ ενός χρόνου κάποιου άλλου, αλλάζει τίτλο, εικονίδια, και το GUI, κάνει compile, και σε μικρό διάστημα πλασάρει ένα προιόν ως δικό του, που σε 80% βασίζεται στη δουλειά κάποιου άλλου.

Και όσων αφορά το DRM, το λογισμικό βρίσκεται στην ευχάριστη θέση παρότι μπορεί να αντιγραφεί εύκολα, να μπορεί να διαθέτει ανάλογα συστήματα κατά της πειρατείας, τα οποία τουλάχιστον κάνουν πιο δύσκολο το να πειρατεύσει κανείς το προιόν.

Οι μεγάλοι τραγουδιστές που κάποτε έβγαζαν ένα εισόδημα αρκετό από πωλήσεις των άλμπουμ τους, πλέον έχουν τις live εμφανίσεις ως κύρια πηγή εσόδων. Μια επιχείριση παραγωγής λογισμικού ως προϊόν όμως δεν μπορεί να κάνει... live. Φανταστείτε τη ζημιά που θα προκληθεί στο τζίρο αν γίνει κάτι τέτοιο...

:unsure:

Και γιατί δεν καταστρέφονται όσοι βγάζουν χρήματα από το open source; Γιατί συνεχίζουν; Γιατί τους πληρώνουν. Γιατί τους πληρώνουν. Γιατί το open source είναι μπροστά σαν ιδέα. Γενική απάντηση σχετικά με το θέμα που δημοσίευσες, αλλά σχετική με την γενίκευση που έκανες.

Πάντως αν ψάξεις θα βρεις πολλούς ιδιώτες που πλερώνουν για open source.

• Like 1
Δημοσ.

1) Όλα τα προϊόντα λογισμικού να είναι... open source!

2) Να καταργηθεί κάθε είδους DRM!

Ακούω αντιδράσεις...

Πηγή: http://www.antidiaploki.gr/article/3504/psifiaki_ellada.html?category_id=5

Μόλις το διάβασα στα γρήγορα. Δε φαίνεται να λέει τίποτα απ τα 2 που γράφεις, που αν ισχύει αυτόματα κατατάσσει το αρχικό post σε clickbait του χειρότερου είδους.

Νομίζω ότι κατ ελάχιστο θα έπρεπε είτε να δώσεις συγκεκριμένο quote να συζητήσουμε είτε να αναθεωρήσεις.

Το σχετικό κομμάτι με τον ανοιχτό κώδικα να είναι υποχρέωση ιδιωτών όμως με προβληματίζει.

Αυτό πχ από που προκύπτει; Ούτε το laugh test δεν περνάει. Ούτε ο ίδιος ο Stallman δε λέει τέτοια πράγματα.

Δημοσ.

Το σχετικό κομμάτι με τον ανοιχτό κώδικα να είναι υποχρέωση ιδιωτών όμως με προβληματίζει. Διότι θα είναι πολύ εύκολο κάποιος να γίνει reverse engineering

reverse engineering στον ανοιχτο κωδικα??

και φοβάμαι ότι θα υπάρξει έξαρση φαινομένων όπου κάποιος αντιγράφει τη δουλειά πχ ενός χρόνου κάποιου άλλου, αλλάζει τίτλο, εικονίδια, και το GUI, κάνει compile, και σε μικρό διάστημα πλασάρει ένα προιόν ως δικό του, που σε 80% βασίζεται στη δουλειά κάποιου άλλου.

γιατι δεν το κανεις εσυ? παρε τωρα ενα ανοιχτο λογισμικο και δοκιμασε το

και μην το κοιτας μονο απο την δικη σου πλευρα (αααα θα μου αντιγραψουνε τον κοπο μου) γιατι ταυτοχρονα εχεις και συ προσβαση σε εκατομμυρια δουλειες αλλων.

ενω τωρα ας πουμε δεν γινεται. ισα ισα που με το DRM προκαλεις τον αλλον να σε αντιγραψει. να σου δωσω και ενα ελληνικο παραδειγμα: το περιοδικο deltahacker διανεμεται εδω και χρονια ως "απροστατευτο" PDF στους συνδρομητες του (το οποιο εχω πληρωσει και εγω) ενω δεν εχει εμφανιστει σε κανενα γνωστο μερος (την τελευταια φορα που εψαξα) ωστε να μπορει να το κατευασει ο καθενας δωρεαν, ενω θα μπορουσε ο καθενας απο τους συνδρομητες του να το ειχε κανει αυτο και εως και σημερα νεοι και παλιοι συνδρομητες συνεχιζουνε να το πληρωνουνε.

νομιζεις δεν υπαρχουνε εταιριες με ανοιχτα λογισμικα που βγαζουνε πολλα λεφτα??

• Like 1
Δημοσ.

Μόλις το διάβασα στα γρήγορα. Δε φαίνεται να λέει τίποτα απ τα 2 που γράφεις, που αν ισχύει αυτόματα κατατάσσει το αρχικό post σε clickbait του χειρότερου είδους.

Νομίζω ότι κατ ελάχιστο θα έπρεπε είτε να δώσεις συγκεκριμένο quote να συζητήσουμε είτε να αναθεωρήσεις.

Αυτό πχ από που προκύπτει; Ούτε το laugh test δεν περνάει. Ούτε ο ίδιος ο Stallman δε λέει τέτοια πράγματα.

"Ειδικότερα, οι πολίτες πρέπει να έχουν την ελευθερία να τροποποιούν και να ανταλλάσσουν το λογισμικό που τρέχει σε αυτές τις συσκευές."

Δεν νομίζω να εννοεί τροποποίηση το να κάνει κάποιος μια επιλογή μέσω του GUI.

"Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις έχουν πληρώσει για το λογισμικό αυτό με τους φόρους τους, οπότε θα πρέπει να έχουν και πρόσβαση σε αυτό. "

Πως ορίζεται η πρόσβαση σε αυτό ? Στον κώδικα ; Αν είναι έτσι, δεν εξυπακούεται αυτό που ανέφερα στο πρώτο ποστ ;

"Ζητήσουν από την Επιτροπή να προτείνει νομοθεσία που να ενδυναμώνει τα δικαιώματα των καταναλωτών, απαιτώντας να έχουν τη δυνατότητα οι καταναλωτές να μπορούν να τροποποιούν και να ανταλλάσσουν το λογισμικό σε οποιαδήποτε υπολογιστική συσκευή που αγοράζουν, ή διαφορετικά, που έχουν μόνιμα στην κατοχή τους."

Ξανά αναφέρεται όχι μόνο η τροποποίηση, αλλά και η ανταλλαγή. 

"Με προϊόντα όπως ηλεκτρονικά βιβλία, ταινίες και παιγνίδια υπολογιστών, οι προμηθευτές εύκολα επιβάλλουν αυθαίρετους περιορισμούς στους καταναλωτές. Αυτοί, για παράδειγμα, εμποδίζουν τους καταναλωτές να πωλούν ή να δανείζουν τα προϊόντα που αγόρασαν. Αυτό το πετυχαίνουν συχνά οι προμηθευτές, υποστηρίζοντας ότι αυτοί απλώς πωλούν μια άδεια χρήσης του προϊόντος, και όχι το ίδιο το προϊόν. Αυτοί οι περιορισμοί είναι χοντροκομμένα άδικοι για τους καταναλωτές, και ο νομοθέτης πρέπει να τους σταματήσει."

Ξεκάθαρα αναφέρεται σe κατάργηση του DRM.

Δημοσ.

Δεν το γραψανε σημερα. Απο 29/03 ειναι το αρθρο και μαλλον το εγραψε καποιος απο την ΕΛΛΑΚ και το εδωσε στο Λεβεντη ο οποιος ειπε Καλο μου φαινεται, ας το αναρτησουμε

Θα ζητησει λεει απο την ΕΕ. Καλη τυχη.

Ας προσπαθησει να κανει τα μισα απο οσα αλλα εχει πει για το δημοσιο και ας αφησει το λογισμικο που τρεχουν για αργοτερα.

Εδω δεν υπαρχουν διαδικασιες για τα πιο βασικα πραγματα, το τελευταιο προβλημα αυτη τη στιγμη ειναι το τι λογισμικο τρεχουν στα Υπουργεια.

Οταν και αμα με το καλο φτασουμε σε ενα στοιχειωδες επιπεδο οργανωσης, θα γινει εφικτο να διορθωσουμε και τετοια προβληματα χωρις να ειναι καταδικασμενες οι προσπαθειες να αποτυχουν.

• Like 1
Δημοσ.

Δεν νομίζω να εννοεί τροποποίηση το να κάνει κάποιος μια επιλογή μέσω του GUI.

Πως ορίζεται η πρόσβαση σε αυτό ? Στον κώδικα ; Αν είναι έτσι, δεν εξυπακούεται αυτό που ανέφερα στο πρώτο ποστ ;

Ξανά αναφέρεται όχι μόνο η τροποποίηση, αλλά και η ανταλλαγή. 

Ξεκάθαρα αναφέρεται σe κατάργηση του DRM.

Τροποποιούν και ανταλλάσσουν το αντιλαμβάνομαι ως πρέπει να μπορείς να πάρεις root και να βάλεις δικό σου software. Το οποίο δεν είναι παράλογο αν και απέχει πολύ από την πραγματικότητα (iPhone ας πούμε). Προσωπικά νομίζω αυτό θα ήταν καλό στη θεωρία, στην πράξη καμία τύχη για διάφορους λόγους μέσα στους οποίους είναι πως η μερίδα του κοινού που θα ενδιαφερόταν για και τέτοιο είναι απειροστά μικρή.

Για την πρόσβαση, ολόκληρο το quote είναι

Όταν οι δημόσιες υπηρεσίες αναπτύσσουν λογισμικό, ή πληρώνουν για την ανάπτυξη λογισμικού, τα προγράμματα που προκύπτουν πρέπει να αποδίδονται στο ευρύ κοινό υπό μια άδεια Ελεύθερου Λογισμικού. Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις έχουν πληρώσει για το λογισμικό αυτό με τους φόρους τους, οπότε θα πρέπει να έχουν και πρόσβαση σε αυτό. Αυτό περιλαμβάνει εφαρμογές για έξυπνα κινητά ("apps") που διαθέτουν οι δημόσιες υπηρεσίες.

Εδώ όσον αφορά την εσωτερική ανάπτυξη είμαι υπέρ 100%, νομίζω είναι no brainer και δεν τίθεται καν θέμα συζήτησης. Όσον αφορά την ανάπτυξη από τρίτους τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά για διάφορους λόγους πχ αν πληρώσεις στρατιωτικό λογισμικό δεν παίζει βέβαια να βγει open source .

Σε καμία περίπτωση πάντως δε λέει κανείς να απαγορευτεί το non free software (ούτε ο Stallman που έλεγα).

Τέλος όσον αφορά το DRM, το quote δεν αναφέρεται καν σε αυτό. Αναφέρεται στις EULA που βασικά παρακάμπτουν το λεγόμενο first sale doctrine. Εδώ και πάλι τα πράγματα είναι μπερδεμένα. Από τη μια ή θέση του fsf είναι όχι απλά σωστή αλλά και άμεσα κατανοητή από τον καταναλωτή (όταν αγοράζω βιβλίο δεν έχω κανένα νταβά πάνω από το κεφάλι μου, γιατί τον έχω στο eBook?), από την άλλη το ζήτημα στο σύνολό του είναι περίπλοκο. Σε κάθε περίπτωση δε μιλάμε για κάτι που είναι εφαρμόσιμο σε εθνικό επίπεδο.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...