Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Λίγα λόγια πρώτα για να καταλάβετε τις αντοχές ενός σύγχρονου μέσου Έλληνα gamer. Είμαι με το ίδιο σύστημα χωρίς overclocking (Athlon II X4 620 @ 2.6Ghz, 4gb 1066 ram και Ati Radeon 5770 1gb) τα τελευταία 5 χρόνια. Παρόλα αυτά μέχρι πρόσφατα την πάλευα μια χαρά.

Μνημόνιο στη ζωή, μνημόνιο και στο PC κι έτσι...

Όλη η ιστορία ξεκίνησε απο το GTA V και δεν ήταν καν γιατί δεν μπορούσα να το τρέξω. Το ολοκλήρωσα το ρημάδι με ανάλυση Νοκια 2g και 20-25 fps. Απλά έκανα το λάθος να μπω στο youtube για να δω πως ξεκλειδώνεις κάτι έξτρα αποστολές. Ο τύπος το έπαιζε σε Ultra στα 1080p. Μου πήρε 15 λεπτά για να καταλάβω ότι παίζαμε το ίδιο παιχνίδι. Να ναι καλά η φαλάκρα του Τρέβορ....

Απο εκεί και πέρα άρχισα να ψάχνομαι για αναβάθμιση.

Όχι στο δημοψήφισμα, Όχι στα low graphics κι έτσι...

Για μια εβδομάδα έψαχνα για upgrade της 5770 μου ποστάροντας και στο κατάλληλο τόπικ για αναβάθμιση της κάρτας γραφικών. 

Απο την 260 που ξεκίνησα άρχισα  να ανεβαίνω (για να κρατήσει για λίγα χρόνια η gpu) ξεσκονίζοντας στην 260X, 750ti, 270, 280, 950, 960, 285 και τελικά σταμάτησα στις R9 280X και R9 380 4gb.

Τελικά λόγω του αμφισβητούμενου τροφοδοτικού μου(Cooler Master B600 ver 2) κατέληξα στην R9 380 4gb αν και πιο ακριβή και υποδεέστερη απο την 280X λόγω της μικρότερης κατανάλωσης που έχει. 

Απο εκεί και πέρα άρχισε η ιστορία με το CPU Bottlenecking. Θα την παλέψει ο καημένος ο Athlon μου με την πάρτη της R9 380; Σαν να βάζεις έναν συνταξιούχο ταξιτζή να οδηγήσει F1...

Ψάχτηκα κι για overclocking αλλά εκτός του ότι θα ήθελαν να δώσω 40 ευρώ για καλή ψύκτρα πολύ δύσκολα να πήγαινα πάνω απο το 3.0 άντε 3.2Ghz χωρίς να τα παίξει η μνήμη μου ή η μητρική. Άρα στην τελική σιγά την διαφορά.Πάλι θα έτρωγα μπουκάλα.

Τι να κάνω λοιπόν; Να πάρω μικρότερη κάρτα γραφικών; Θα είναι πεταμένα λεφτά γιατί άντε το πολύ ένα χρόνο πάλι θα τρώω μπουκάλα είτε απο το CPU είτε απο την κάρτα...

Έτσι λοιπόν αποφάσισα να δώσω 200-220 ευρώ για νέα CPU-Mobo και άντε αργότερα ένα 50αρι ακόμη για 8 gb ram.

Έψαξα για 3-4 μέρες. Διάβασα ξένα κείμενα, benchmarks. Είδα βίντεο με αναλύσεις. Διάβασα επίσης πολλά θέματα στο insomnia με κορυφαίο το πρόσφατο +10σελιδο με διαμάχες για την ΑMD(FX) και την intel(i3,i5).

Κατέληξα λοιπόν στο συμπέρασμα ότι οι καλύτερες επιλογές για gaming σε επιδόσεις και σε βάθος χρόνου είναι ένας i5 ή ένας overclocked FX 83ΧΧ με ψύκτρα και κατάλληλο τροφοδοτικό.

Κατέληξα και στο άλλο συμπέρασμα ότι είναι επίσης πανάκριβες επιλογές για μένα όπως επίσης κι ότι δεν χρειάζομαι να πάρω τόσο δυνατούς επεξεργαστές για μια 280Χ ή 380.

Δεν θέλω ικανούς επεξεργαστές να κρατάνε άνετα ακόμη και τις high end καρτες, ούτε να παίζω stremaροντας το BT4 multiplayer ενώ κάνω συγχρόνως encode μια ταινία, κατεβάζοντας τα φιλαράκια σε 1080p στο utorrent ψάχνοντας συγχρόνως για ιούς, ακούγοντας 4Κ video clips σε ένα απο τα 100 ανοιγμένα tabs του chrome.

Απλά θέλω να μην ρίχνει μπουκάλα στην κάρτα μου στο 99% των παιχνιδιών σε ανάλυση 1080p, να μην καταναλώνει απίστευτη ενέργεια, να μου δίνει περιθώρια για ένα μελλοντικό φθηνό upgrade σε 2-3 χρόνια χωρίς αλλαγή της μητρικής και να είναι απλά γρήγορος για σερφάρισμα με ένα λογικό multitasking.

Έτσι λοιπόν διάλεξα τα παρακάτω:

ι3-4170 3.8ghz

Αsrock Η97 Αnniversary

R9 380 (ή την R9 280X αν θα την αντέξει το PSU λόγω της χαμηλής κατανάλωσης της ι3)

2χ4gb Kingston 1600mhz

Τι λέτε λοιπόν θα την παλέψω με το παραπάνω σύστημα για 2-3 χρόνια τουλάχιστον; Αν ο επεξεργαστής την παλέψει λιγότερο λόγω των quad core παιχνιδιών ίσως να κάνω μια αναβάθμιση στον i5 αν πέσουν κι οι τιμές λόγω των ZEN που θα πλακώσουν στο 2016. Μέχρι στιγμής σύμφωνα με τα benchmarks είναι στα ίδια άν όχι καλύτερος με τους FX σε stock times κι σε μερικές περιπτώσεις ακόμη και overclocked.

Στα ίδια λεφτά θα μου βγει ο τετραπύρηνος 860Κ  μαζί με μια ψύκτρα, ο οποίος αν και χειρότερος του i3 μάλλον θα μου κρατήσει περισσότερο σε βάθος χρόνου overclocked απλά κι μόνο λόγω των 4αρων πραγματικών πυρήνων του αλλά φοβάμαι ότι θα χρειαστώ να αλλάξω τροφοδοτικό για ή/και να πάρω χειρότερη κάρτα γραφικών. Επίσης δεν θα έχω καμία επιλογή για αναβάθμιση.

Ο 6300 θα μου βγει ακόμη ακριβότερος. Μαζί με ψύκτρα και τροφοδοτικό το τελικό ποσό θα βγει κοντά στα λεφτά του i5 με την H97..

• Like 2
  • Απαντ. 43
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Βρες έναν μεταχειρισμένο AMD PHENOM II X6 1090T ή ακόμα και έναν AMD PHENOM II X4 960T ο οποίος ξεκλειδώνει σε X6 και κλοκάρει στα 4,2Ghz για πλάκα και κάνε την αλλαγή με 60-70€ !

Μπορείς να δεις και PHENOM X4 975BE, X4 980BE .

Μην αλλάξεις τίποτε άλλο . Πρέπει να είναι η πιο VFM επιλογή.

Κοίταξε μόνο αν η μητρική σου υποστηρίζει ξεκλείδωμα πυρήνων για το 960Τ..

Πούλησε και τον μικρό Athlon και βάλε περισσότερη μνήμη.

Το τροφοδοτικό είναι το παρακάτω ?

maxresdefault.jpg

Με 46Α στα 12Volt μπορεί να κρατήσει R9 290X και FX 8320 στα 4,5Ghz !!!! :-D   .....

Δεν έχεις κανένα θέμα, ότι σύστημα κι αν επιλέξεις.

Δεν μπορώ να καταλάβω ποιοι σου είπαν πως δεν μπορείς να βάλεις μεγάλη κάρτα επάνω, ή απαιτητικό επεξεργαστή ........

Εδώ σε φίλο με 44Α στα 12v τρέχω FX 8350 και 280X με το THERMALTAKE BERLIN 630Watt ... χωρίς το παραμικρό...

• Like 3
Δημοσ.

Ναι αυτό ακριβώς είναι. Μου είπαν ότι μπορεί στα χαρτιά να λέει αυτά αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα PSU 450W το πολύ. H G600 σειρα της Cooler Master έχει πολύ καλές κριτικές αλλά αυτή η σειρά είναι bronze 80 καθαρό ενώ η δική μου Β600 σειρά είναι ασπρο 80αρι. Μακάρι να είναι όπως τα λές. Αυτό που είπες για μεταχειρισμένα Χ4/ Χ6 θα το ψάξω. Ευχαριστώ!

Προς το παρόν απλά θα πάρω την Κάρτα γραφικών 380 ή 280Χ και θα δοκιμασω...

Δημοσ.

Ναι αυτό ακριβώς είναι. Μου είπαν ότι μπορεί στα χαρτιά να λέει αυτά αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα PSU 450W το πολύ. H G600 σειρα της Cooler Master έχει πολύ καλές κριτικές αλλά αυτή η σειρά είναι bronze 80 καθαρό ενώ η δική μου Β600 σειρά είναι ασπρο 80αρι. Μακάρι να είναι όπως τα λές. Αυτό που είπες για μεταχειρισμένα Χ4/ Χ6 θα το ψάξω. Ευχαριστώ!

Προς το παρόν απλά θα πάρω την Κάρτα γραφικών 380 ή 280Χ και θα δοκιμασω...

Το ταμπελάκι του τροφοδοτικού σου λέει την απόδοση του τροφοδοτικού και ΟΧΙ τη επίδοση. Δηλαδή πόσα καταναλώνει σε θερμότητα κ.λ.π. για να σου δώσει τα 600watt που δίνει .

Πουθενά δεν λέει πως τα 600watt είναι 400 ....

Όσο περισσότερο ανεβάσεις την ανάλυση που παίζεις, τόσο περισσότερο θα πάει η εργασία στην κάρτα και όχι στην cpu. Παίζει λοιπόν να την παλέψεις και με τον ATHLONάκο άσχετα αν έχεις λίγο μπουκάλι ...

Στην θέση σου πάντως θα περίμενα λίγες ημέρες να πάρω την

R9 380X που έρχεται. Λογικά λίγο πάνω από την 380 την απλή σε κόστος.

http://www.thelab.gr/_/news/%CE%AD%CF%81%CF%87%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-r9-380x-%CE%BC%CE%B5-full-tonga-chip-r2728

Δημοσ.

Άρα ο μόνος κίνδυνος μπορεί να είναι τα +,- στη τάση των καλωδίων λόγω της ποιότητας των υλικών του;

Ενδιαφέρουσα ακούγεται η 380Χ αλλά αμφιβάλω αν θα είναι κάτω των 300 ευρώ και έχω βάλει τελικό όριο τα 280. Μην ξεχνάς ότι άρχισα να βλέπω απο τις 260 και έφτασα έως τη 280Χ.. Απο το Fiat Punto 5770 που έχω τα τελευταία 5 χρόνια δεν θα έχει μεγάλη διαφορά στα μάτια μου αν θα πάρω Πόρσε 280Χ ή Φεράρι 380Χ..  :-D

Οθόνη έχω μια Samsung syncmaster EX2220 με μέγιστη ανάλυση τη 1080p και δεν παίζει να την αλλάξω. Άρα δεν θα μπορώ να παίζω σε 1440p για να ισορροπώ λίγο τη κατάσταση. Επίσης για 1080p gaming νομίζω τόσο η 280Χ όσο και η 380 θα μου είναι υπεραρκετές.

Διαβάζοντας τον τίτλο περίμενα να ακούσω για την οικονομικο-πολιτική κατάσταση στη χώρα..  :-D

Αν ήθελα να σας μπριζώσω θα πόσταρα στο overclocking και όχι εδώ.
Στα νέα συστήματα μόνο για υπολογιστές και .... αναρχικούς. :-D
  • Like 1
Δημοσ.

Άρα ο μόνος κίνδυνος μπορεί να είναι τα +,- στη τάση των καλωδίων λόγω της ποιότητας των υλικών του;

Ενδιαφέρουσα ακούγεται η 380Χ αλλά αμφιβάλω αν θα είναι κάτω των 300 ευρώ και έχω βάλει τελικό όριο τα 280. Μην ξεχνάς ότι άρχισα να βλέπω απο τις 260 και έφτασα έως τη 280Χ.. Απο το Fiat Punto 5770 που έχω τα τελευταία 5 χρόνια δεν θα έχει μεγάλη διαφορά στα μάτια μου αν θα πάρω Πόρσε 280Χ ή Φεράρι 380Χ..  :-D

Οθόνη έχω μια Samsung syncmaster EX2220 με μέγιστη ανάλυση τη 1080p και δεν παίζει να την αλλάξω. Άρα δεν θα μπορώ να παίζω σε 1440p για να ισορροπώ λίγο τη κατάσταση. Επίσης για 1080p gaming νομίζω τόσο η 280Χ όσο και η 380 θα μου είναι υπεραρκετές.

Αν ήθελα να σας μπριζώσω θα πόσταρα στο overclocking και όχι εδώ.
Στα νέα συστήματα μόνο για υπολογιστές και .... αναρχικούς. :-D

Δεν δείχνει ποιότητα υλικών αλλά ποιότητα κυκλώματος ως προς τις απώλειες . Πόσο αποδοτικό ενεργειακά είναι το τροφοδοτικό δείχνει δηλαδή.

Το ENERMAX GALAXY 850Watt που είχα για χρόνια ΔΕΝ είχε καμιά πιστοποίηση ενεργειακής αποδοτικότητας, αλλά ήταν τροφοδοτικό των 250€ και σε ποιότητα πολλές φορές ανώτερο από πολλά σημερινά πιστοποιημένα ... :-D

Η 380Χ θα έχει κάτω από 300€ .... Θα είναι χαμηλότερης απόδοσης από την 290, 390 των 300-340€ ... και από την 970 της Nvidia των 320€ .

Θα είναι ακριβώς εκεί που θες σε τιμή, ενώ ενεργειακά θα είναι και καλύτερη από την 280X και δυνατότερη πιστεύω κατά 10-15%.

Γιατί δεν πήγες να αγοράσεις την 290 που είχε το e-shop προσφορά στα 285€ την προηγούμενη εβδομάδα? Καλύτερη λύση απ`όλες θα ήταν ... :-D

Δημοσ.

Είσαι σίγουρος πως για το τροφοδοτικό σου είπαν όλοι το ίδιο;

Πάντως βλέπω έχεις budget ΤΝ μόνιτορ και σε κρατάει και αυτή πίσω.

Έχει γίνει συζήτηση όσον αφορά το τροφοδοτικό εδώ πέρα Link.png Site: http://www.insomnia.gr/topic/487346-%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-desktop%CF%80%CE%BF%CE%B9%CF%8C%CF%80%CE%BF%CE%B9%CF%8C%CF%82/page-92?

Δημοσ.

Εδώ σε φίλο με 44Α στα 12v τρέχω FX 8350 και 280X με το THERMALTAKE BERLIN 630Watt ... χωρίς το παραμικρό...

Εγω ετρεχα ι7 920 (4.4ghz) μιλαμε για πανω απο 200 βατ επεξεργαστη και 7970ghz με thermaltake hamburg 530. Αργοτερα αλλαξα πλατφορμα και πηγα 3258 και 280χ και παλι δεν ειχε θεμα.

(38Α 12ν)

Και εγω πιστευω καλυτερα να παρει phenom μιας και οι διαφορες αναμεσα σε παλια πλατφορμα φενομ και καινουρια πλατφορμα 860κ ειναι ανυπαρκτες στα παιχνιδια.

• Like 1
Δημοσ.

Με τη βοήθεια των παιδιών στο θέμα των τροφοδοτικών βρήκα τη καρτέλα με το τεστ αποδοτικότητας του Cooler Master Β600 RS600 και ξελάφρωσα. Τώρα σκέφτομαι σοβαρά την περίπτωση της FX 83XX για αντοχή του συστήματος σε βάθος χρόνου.

B600.png

• Like 1
Δημοσ.

αν το οικονομικό σε βγάζει για αναβάθμιση σε 8320 και 970A-UD3P πήγαινε.

αλλιώς τον 1090Τ που προτείνε ο τακης εξαρχής.

Σε μερικά τέστ βγαίνει και μπρόστα απο FX6300 αν θυμάμαι καλα!

απλά να έχεις στο πίσω μέρος του κεφαλιού σου ότι οι 8320/8350/6300 είναι επεξεργαστές που έχουν μερικά χρόνια στην πλάτη τους ήδη.

επειδή θα το ακούσεις και αυτό οτι αναβαθμίζεις σε τεχνολογία του 2011 που είναι απομεινάρια του 2008 με αλλη ονομασία κλπ.

Και επίσης,οι FX καταναλώνουν λίγο παραπάνω απ τον αντίστοιχο ανταγωνισμό.

Δεν θα δεις +50€ αλλα οσο να πεις τραβάνε οι επεξεργαστές καμια 80αρια βατ παραπάνω.

Δημοσ.

Δεν ψήνομαι τόσο για 6300 και οι 83χχ τελικά κυμαίνονται πολύ κοντά σε τιμή με τον φθηνότερο i5 αν προσθέσω την πιο ακριβή μητρική και μια καλή ψύκτρα. Θα το σκεφτώ λίγο ακόμα(περιμένω μια καλή ευκαιρία για 290,280Χ,380 ή την 380 όταν έρθει) και αν είναι μπορεί να κάνω την υπέρβαση και στον επεξεργαστή παραγγέλνοντας τον φθηνότερο ι5 για να ξεμπερδέψω μια και καλή.

Κάνω πολύ σπάνια γενική αναβάθμιση (κάθε 4-5 χρόνια) κι έτσι δεν θέλω να σκουριάσω μέχρι το 2017 ότι και να γίνει..

Προσπαθώ να βρω μια ισορροπία ανάμεσα στον επεξεργαστή και την κάρτα γραφικών και δυσκολεύομαι αφάνταστα.

Οτιδήποτε κάτω απο i5 και overclocked FX 83XX φαντάζει κακή επένδυση για το μέλλον ενώ στην κάρτα γραφικών ψάχνω κάτι τέλειο για 1080p gaming αλλά με μοντέρνα τεχνολογία και ρεαλιστική κατανάλωση ενέργειας αλλά οι R9 380 4gb είναι ακόμα αρκετά ακριβές ενώ η 280Χ τραβάει πολύ και είναι παλαιότερης τεχνολογίας χωρίς υποστήριξη D12. Η 380Χ δεν έχω ιδέα πόσο μπορεί να πάρει για να έρθει στην Ελλάδα και δυστυχώς έχασα την ευκαιρία για την 290.

Στην τελική απότι φαίνεται θα δώσω γύρω στα 600 ευρώ για επεξεργαστή, μητρική, μνήμη και κάρτα γραφικών κι ίσως πάρω κάτι πίσω απο αυτά που θα αντικαταστήσω μιας και δεν έχουν γίνει ποτέ overclocked και βρίσκονται σε άριστη κατάσταση. Οι μνήμες μου μάλιστα στο σκρουτζ http://www.skroutz.gr/s/292416/Corsair-XMS3-DHX-4GB-DDR3-1333MHz-TW3X4G1333C9DHX.htmlκυμαίνονται γύρω στα 80 ευρώ...

Ήθελα απλά να προσθέσω ένα ακόμη kit 2x2gb στα 1333mhz για να γλιτώσω κανένα 20αρικο αλλά κάποιος μου είπε να πάρω καλύτερα ένα 2χ4 μη τυχών δεν ταιριάξουν οι άλλες.. 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...