Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Χαιρετω απαντες και μπαινω κατευθειαν στο θεμα.

Θελω να μαθω να παιζω ηλεκτρικη κιθαρα και εχω (προς το παρον) αυτες τις αποριες:

1. Πρεπει να περασω πρωτα απο εκμαθηση κλασικης κιθαρας για να παω μετα στην ηλεκτρικη?
  2. Προφανως πρεπει να παω σε ωδειο. Περιπου ποσος χρονος (ωρες μελετης) ειναι απαραιτητος για να μαθω να παιζω ικανοποιητικα?
  3. Αν θελω να αγορασω μια κλασικη και μια ηλεκτρικη κιθαρα, τι πρεπει να προσεξω? Υπαρχουν "καλες" και "κακες" μαρκες? Ποσο περιπου κοστιζει μια μετρια/καλη κλασικη/ηλεκτρικη κιθαρα?
  4. Ποσο κοστιζουν τα μαθηματα στα ωδεια (εστω ενα ευρος τιμων π.χ)
  5. Η ηλεκτρικη κιθαρα, παει πακετο με τι αλλο? Με ενισχυτη? Και ο ενισχυτης ειναι παραλληλα και ηχειο απ'οτι εχω δει σε καποιες φωτο ή οχι?

Αυτα για τωρα.

Πολλα ευχαριστω εκ των προτερων σε οποιον απαντησει. :-)

• Like 2
  • Απαντ. 73
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

• Moderators
Δημοσ.

Προτεινω να παρακολουθησεις το Introduction to Guitar.

Πριν λιγες μερες ολοκληρωθηκε η 1η βδομαδα και ειναι απο το Berklee. Ξεκιναει απο το μηδεν για κλασσικη/ακουστικη και ηλεκτρικη και αναλυει και τις 5 αποριες σου μεσα στην 1η εβδομαδα, αναλυτικα.

• Like 3
Δημοσ.

Χαιρετω απαντες και μπαινω κατευθειαν στο θεμα.

Θελω να μαθω να παιζω ηλεκτρικη κιθαρα και εχω (προς το παρον) αυτες τις αποριες:

1. Πρεπει να περασω πρωτα απο εκμαθηση κλασικης κιθαρας για να παω μετα στην ηλεκτρικη?
  2. Προφανως πρεπει να παω σε ωδειο. Περιπου ποσος χρονος (ωρες μελετης) ειναι απαραιτητος για να μαθω να παιζω ικανοποιητικα?
  3. Αν θελω να αγορασω μια κλασικη και μια ηλεκτρικη κιθαρα, τι πρεπει να προσεξω? Υπαρχουν "καλες" και "κακες" μαρκες? Ποσο περιπου κοστιζει μια μετρια/καλη κλασικη/ηλεκτρικη κιθαρα?
  4. Ποσο κοστιζουν τα μαθηματα στα ωδεια (εστω ενα ευρος τιμων π.χ)
  5. Η ηλεκτρικη κιθαρα, παει πακετο με τι αλλο? Με ενισχυτη? Και ο ενισχυτης ειναι παραλληλα και ηχειο απ'οτι εχω δει σε καποιες φωτο ή οχι?

Αυτα για τωρα.

Πολλα ευχαριστω εκ των προτερων σε οποιον απαντησει. :-)

1. Όχι

2. Όχι απαραίτητα, καλό θα ήταν όμως. Εξαρτάται με το επίπεδο που θέλεις να φτάσεις και πόσο χρόνο θα αφιερώσεις

3. Τι να την κάνεις την κλασική?Ακουστική πάρε και ηλεκτρική χωρίς να δώσεις πολλά λεφτά για αρχή

4. Εγώ έδινα 60€/μήνα για 1 ώρα τη βδομάδα

5. Ναι θέλεις ενισχυτή, είναι και ηχείο

Δημοσ.

@ Gi0

Ευχαριστω. Πως την κανω τη δουλεια? Φτιαχνω account (δε θελω να κανω login με fb account) και μολις κανω login, θα εχει καποιο link για να παρακολουθησω το course? Ειναι δωρεαν?

@ Pa0ki

Επισης ευχαριστω. 60 ευρω το μηνα για μια ωρα τη βδομαδα, ειναι παρα πολλα για το πορτοφολι μου. Μπορω να γινω αυτοδιδακτος με πηγες απο το Internet οπως αυτη που παρεθεσε ο Gi0 ή θα μου παρει χρονια? Επισης, ποια η διαφορα μεταξυ κλασικης και ακουστικης κιθαρας?

• Moderators
Δημοσ.

@ Gi0

Ευχαριστω. Πως την κανω τη δουλεια? Φτιαχνω account (δε θελω να κανω login με fb account) και μολις κανω login, θα εχει καποιο link για να παρακολουθησω το course? Ειναι δωρεαν?

Ενα email χρειαζεσαι μονο, για το account σου. Δεν χρειαζεται να μπεις με fb account.

Δωρεαν (εκτος και εαν θελησεις να παρεις και certification, για να λες οτι εκανες το μαθημα, το οποιο ΔΕΝ ειναι απαραιτητο) και παρακολουθεις ολες τις διαλεξεις με τη σειρα. Κατα την διαρκεια καθε διαλεξης γινονται παυσεις με ερωτησεις, προκειμενου να κρατησουν το ενδιαφερον σου και παραλληλα να τσεκαρουν εαν οντως παρακολουθεις :-)

Στο τελος της πρωτης εβδομαδας υπαρχει και "εργασια" για το σπιτι. Αλλα θα χρειαστεις κιθαρα (ηλεκτρικη/κλασσικη/ακουστικη).

Ακομα και εαν δεν θελεις να το παρακολουθησεις μεχρι τελους (η προταση μου ειναι να το κανεις) δες τουλαχιστον την 1η βδομαδα, ειναι ιδιαιτερα αναλυτικη για απολυτως αρχαριους. Παραλληλα δινει και συμβουλες για την αγορα κιθαρας προκειμενου να μπορεσεις να παρακολουθησεις το μαθημα.

Δημοσ.

Εγώ πάντως όντας 100% αυτοδίδακτος χρησιμοποίησα Link.png Site: αυτό το site. O τύπος έχει ανεβάσει στο internet ένα ολόκληρο course για εκμάθηση κιθάρας for free. Το συστήνω ανεπιφύλακτα.

• Like 1
Δημοσ.

Gi0... πραγματικα sorry για τις ερωτησεις, αλλα επειδη δεν εχω ξανακανει κατι παρομοιο (παρακολουθηση course μεσω Internet), πως σε "τσεκαρουν εαν οντως παρακολουθεις"? Γινεται on-line και πρεπει να το παρακολουθησεις ή ειναι off-line βιντεακια που τα βλεπεις οποτε θελεις?

Ευχαριστω και τον dark_raider για το link.

Και μια απαντηση για την διαφορα κλασικης και ακουστικης κιθαρας, και σας αφηνω ησυχους... προς το παρον! :P

• Moderators
Δημοσ.

Gi0... πραγματικα sorry για τις ερωτησεις, αλλα επειδη δεν εχω ξανακανει κατι παρομοιο (παρακολουθηση course μεσω Internet), πως σε "τσεκαρουν εαν οντως παρακολουθεις"? Γινεται on-line και πρεπει να το παρακολουθησεις ή ειναι off-line βιντεακια που τα βλεπεις οποτε θελεις?

Δεν "σε παρακολουθουν" με σκοπο να επιβεβαιωσουν οτι οντως εισαι εσυ και οτι εισαι καλος μαθητης, κλπ. Απλα ο λογαριασμος σου χρησιμευει για να μπορεις να ελεγχεις την προοδο σου.

Η ολη φιλοσοφια του μαθηματος και γενικα της καθε πλατφορματς MOOC σαν το Coursera, ειναι πως εσυ εισαι υπευθυνος για την γνωση που θα λαβεις απο το εκαστοτε μαθημα, καθως θεωρητικα αυτος ειναι και ο λογος που το ξεκινησες, θελεις οντως να μαθεις.

That said, ολα τα μαθηματα ειναι pre-recorded και μπορεις να τα δεις ειτε μεσω streaming, ειτε μεσω download (υπαρχει επιλογη). Ξεκινησε το απλα και μονο για να πιστοποιησεις αυτα που λεω, ειναι ιδιαιτερα απλη η λογικη και θα το καταλαβεις πολυ ευκολοτερα απο το να στα εξηγω εγω ;)

Γενικα, αποψη μου, τουλαχιστον για επιπεδο αρχαριου, δεν εχει τοση σημασια ποιος θα ειναι ο δασκαλος σου στα πρωτα βηματα, οσο ο χρονος που θα αφιερωσεις στην εξασκηση.

• Like 4
Δημοσ.

@ Gi0

@ Pa0ki

Επισης ευχαριστω. 60 ευρω το μηνα για μια ωρα τη βδομαδα, ειναι παρα πολλα για το πορτοφολι μου. Μπορω να γινω αυτοδιδακτος με πηγες απο το Internet οπως αυτη που παρεθεσε ο Gi0 ή θα μου παρει χρονια? Επισης, ποια η διαφορα μεταξυ κλασικης και ακουστικης κιθαρας?

Φυσικά

Πλέον pc,internet και όρεξη να έχεις και μαθαίνεις σχεδόν τα πάντα

Εγώ ας πούμε έκανα 1 χρόνο μαθήματα, κιθάρα όμως δεν έμαθα να παίζω γιατί δεν αφιέρωσα τον απαιτούμενο χρόνο

• Like 1
Δημοσ.

Αν θελω να αγορασω μια κλασικη και μια ηλεκτρικη κιθαρα, τι πρεπει να προσεξω? Υπαρχουν "καλες" και "κακες" μαρκες? Ποσο περιπου κοστιζει μια μετρια/καλη κλασικη/ηλεκτρικη κιθαρα?

Μέτρια; Ας πούμε πως με 250 - 300 Ευρώ παίρνεις αξιοπρεπές όργανο, το οποίο με καλή συντήρηση και μελλοντικά upgrades θα αποδίδει εξαιρετικά για χρόνια. Φθηνότερη δεν λέει συνήθως, αφού τέτοια κομμάτια χάνουν σημαντικά σε ποιότητα και ήχο. Ούτε φυσικά ακριβότερη, μιας και ως αρχάριος χωρίς δυνατό εξοπλισμό, αποκλείεται να καταλάβεις σημαντικές διαφορές. 

Καλές και κακές μάρκες ακριβώς δεν υπάρχουν. Σίγουρα υπάρχουν όμως καλά και κακά μοντέλα. Σε πρώτη φάση, καλό θα ήταν να πας σε ένα κατάστημα που έχει ποικιλία οργάνων και να "παίξεις", να δεις πως σου κάθονται στο χέρι, αν σε βολεύει το μέγεθός τους κ.λ.π. 

Επίσης, τι είδους Μουσική σκοπεύεις να παίξεις; 

Η ηλεκτρικη κιθαρα, παει πακετο με τι αλλο? Με ενισχυτη? Και ο ενισχυτης ειναι παραλληλα και ηχειο απ'οτι εχω δει σε καποιες φωτο ή οχι?

Μπορείς να ξεκινήσεις και χωρίς ενισχυτή, μια ηλεκτρική κιθάρα ακούγεται αρκετά ώστε να κάνεις τα πρώτα σου βήματα. Άλλωστε για κανένα μήνα τουλάχιστον απλές ασκήσεις θα κάνεις, δε θα βαράς σόλα.

Ενισχυτές υπάρχουν πολλών ειδών. Αρκετοί έρχονται μόνοι τους και πρέπει να χρησιμοποιηθούν με έξτρα ηχείο, άλλοι (οι λεγόμενοι combo) ενσωματώνουν και ηχείο. 

Αν θες τη γνώμη μου, μην πάρεις φτηνιάρη ενισχυτή. Οι περισσότεροι έρχονται με μεγάφωνα 8 ιντσών, τα οποία είναι μεν αρκετά για να παίξεις τις πρώτες σου νότες, αλλά είναι πρακτικά άχρηστοι για πρόβα ή ηχογράφηση. Αν θες να κάνεις μια καλύτερη επένδυση, πάρε ένα εξωτερικό audio interface (κάρτα ήχου δηλαδή) σε usb ή firewire. Κοστίζει όσο ένας φτηνός combo ενισχυτής (100-200 Ευρώ), αλλά σου δίνει τη δυνατότητα να συνδέσεις πάνω της μικρόφωνα για να ηχογραφείς ακουστικά όργανα και φωνή, keyboards, καθώς φυσικά και την ηλεκτρική σου κιθάρα. Την τελευταία μάλιστα θα μπορείς να την ακούσεις από τα ηχεία του υπολογιστή σου και σε συνδυασμό με το κατάλληλο λογισμικό (υπάρχουν και δωρεάν λύσεις), να πετύχεις τεράστια ποικιλία ήχων και εφέ. Αργότερα, αν με το καλό συνεχίσεις να παίζεις, ψάχνεσαι και για ένα δυνατό ενισχυτή. 
  • Like 1
Δημοσ.

Παιδες, ειστε τελειοι.

Πραγματικα πολυ χρησιμες οι πληροφοριες σας και σας ευχαριστω.

Οποτε, βρηκα και πως θα περασω το ΣΚ.

Φυσιολογικα θα επαναφερω καποια στιγμη το θεμα, σχετικα με επιλογη-αγορα κιθαρας.

Φανταζομαι ακουστικη στην αρχη.

Μολις βρηκα την πληροφορια οτι η διαφορα μεταξυ κλασικης και ακουστικης ειναι οτι η πρωτη παιζεται με τα δαχτυλα ενω η δευτερη με πενα και οτι εχουν διαφορετικο υλικο στις χορδες. Περα απ'αυτο, κατασκευαστικα (σαν οργανα), εχουν διαφορα?

Καλές και κακές μάρκες ακριβώς δεν υπάρχουν. Σίγουρα υπάρχουν όμως καλά και κακά μοντέλα. Σε πρώτη φάση, καλό θα ήταν να πας σε ένα κατάστημα που έχει ποικιλία οργάνων και να "παίξεις", να δεις πως σου κάθονται στο χέρι, αν σε βολεύει το μέγεθός τους κ.λ.π. 

Επίσης, τι είδους Μουσική σκοπεύεις να παίξεις;

Για να δοκιμασω οπως λες μια κιθαρα, δεν θα πρεπει πρωτα να εχω εμπειρια στο παιξιμο, ωστε να εχω αναπτυξει τα δικα μου κριτηρια? Σιγουρα δεν θα παω να αγορασω ηλεκτρικη χωρις να εχω πρωτα μαθει ακουστικη. Το θεμα ειναι με ποια κριτηρια θα αγορασω την ακουστικη... οποτε, μαλλον θα ζητησω την βοηθεια σας, οταν θα ερθει η ωρα.

Επισης, δεν θα σου πω τι μουσικη σκοπευω να παιξω γιατι θα ειναι ιεροσυλια :P , θα σου πω ποιος ηχος μ'αρεσει και θα ηθελα να γνωρισω εστω και λιγο αυτον τον τροπο παιξιματος. Rock/Blues του στυλ Gary Moore, B.B. King, John Lee Hooker και λοιπους μπλουζιστες... Φανταζομαι πως αυτο το επιπεδο ειναι πολυ υψηλο αφου εχει και πολλους αυτοσχεδιασμους κλπ, αλλα αν μαθαινα εστω και λιγο αυτο το παιξιμο και 5-10 κομματια να τα παιζω καλα για αρχη και σε ενα ευλογο χρονικο διαστημα, θα ημουν υπερ-ευχαριστημενος...

Δημοσ.

Περα απ'αυτο, κατασκευαστικα (σαν οργανα), εχουν διαφορα?

Μικρή, η οποία -εκτός από τις χορδές- αφορά κυρίως τον όγκο του αντηχείου (σώματος). Οι ακουστικές είναι συνήθως λίγο μεγαλύτερες. Πάντως και ακουστική παίζεις αν θες με δάχτυλα, όπως και κλασσική με πένα (αν είσαι hardcore :P ).

Να θυμάσαι πως με τον όρο "κλασσική κιθάρα" δεν αναφερόμαστε ακριβώς στο όργανο, αλλά περισσότερο στην εκτελεστική τεχνοτροπία. Στα αγγλικά είναι δόκιμο και το "steel string" για την ακουστική, όπως και το "nylon string" για την κλασσική. Με πιάνεις; ;)

Για να δοκιμασω οπως λες μια κιθαρα, δεν θα πρεπει πρωτα να εχω εμπειρια στο παιξιμο, ωστε να εχω αναπτυξει τα δικα μου κριτηρια? Σιγουρα δεν θα παω να αγορασω ηλεκτρικη χωρις να εχω πρωτα μαθει ακουστικη. Το θεμα ειναι με ποια κριτηρια θα αγορασω την ακουστικη... οποτε, μαλλον θα ζητησω την βοηθεια σας, οταν θα ερθει η ωρα.

Είναι 2-3 πράγματα που μπορείς να τσεκάρεις ακόμα και πριν αρχίσεις να παίζεις. Για παράδειγμα:

- Πως κάθεται η κιθάρα στο πόδι σου.

- Αν η απόσταση του χεριού με το οποίο κρατάς την πένα, είναι καλή σε σχέση με τις χορδές.

- Αν το μήκος των δακτύλων σου ταιριάζει στην ταστιέρα (συγκεκριμένα στο σχήμα και το ύψος αυτής). Κάποιες κιθάρες έχουν π.χ. μικρότερες ταστιέρες, γεγονός που διευκολύνει την εκτέλεση συγκεκριμένων ενεργειών και γενικότερα ανθρώπους με μικρότερα χέρια.

Πέραν αυτών τσέκαρε και τα PM σου!

Επισης, δεν θα σου πω τι μουσικη σκοπευω να παιξω γιατι θα ειναι ιεροσυλια  :P , θα σου πω ποιος ηχος μ'αρεσει και θα ηθελα να γνωρισω εστω και λιγο αυτον τον τροπο παιξιματος. Rock/Blues του στυλ Gary Moore, B.B. King, John Lee Hooker και λοιπους μπλουζιστες... Φανταζομαι πως αυτο το επιπεδο ειναι πολυ υψηλο αφου εχει και πολλους αυτοσχεδιασμους κλπ, αλλα αν μαθαινα εστω και λιγο αυτο το παιξιμο και 5-10 κομματια να τα παιζω καλα για αρχη και σε ενα ευλογο χρονικο διαστημα, θα ημουν υπερ-ευχαριστημενος...

Σε παρακαλώ, απλά κάνε κλικ.

Δημοσ.

Παιδες... μια βοηθεια παρακαλω αν μπορειτε γιατι σκεφτομαι αυριο να προχωρησω σε αγορα.

Το εψαξα αρκετα αυτες τις μερες σχετικα με το ποια ηλεκτρικη κιθαρα χρειαζομαι για την μουσικη που θελω να μαθω να παιζω (rock-blues) και ειδα οτι η καλυτερη επιλογη ειναι μια FENDER Stratocaster.

Υπαρχουν και αλλες αξιολογες μαρκες οπως EPIPHONE Les Paul και Epiphone Dot αλλα κατεληξα στις Fender οπως ειπα. Απ οτι διαβασα, οι Fender θεωρουνται ιδανικες για Blues...

Εχω βρει 2-3 μοντελα που με ενδιαφερουν, οπτικα ειναι σχεδον ιδια.

Βασικα δεν μπορω να καταλαβω ποια ειναι η διαφορα σε αυτα τα σημεια που δειχνουν τα βελη...

ZRixqRE.jpg

7H8qJgw.jpg

Μπορει καποιος γνωστης να μου πει ποια ειναι η διαφορα τους?

Ευχαριστω. :-)

Δημοσ.

Αυτό που δείχνεις στο βέλος είναι ο τρίτος μαγνήτης της κιθάρας.(υποθέτω οτι ξέρεις τι είναι οι μανγήτες).

Και οι δύο έχουν τρεις μαγνήτες

Η διαφορά είναι οτι η πάνω έχει μονό μαγνήτη στη θέση του βέλους ενώ η κάτω διπλό μαγνήτη.

Είναι θέμα προτίμησης και ήχου που ζητάς αν θες διπλό ή μονό μαγνήτη..

Αλλά απο τη στιγμή που έχουν ήδη 2 μονούς δε βλάπτει να έχεις και ένα διπλό.

Και κάτι άλλο..

Οι κιθάρες της φωτογραφίας δεν είναι Fender αλλά squier.

Είναι θυγατρική της fender που φτιάχνει κιθάρες στην κίνα με παρόμοια χαρακτηριστικά με τις Fender.

Χωρίς να το λέω για αρνητικό..Η Squier έχει κάποια μοντέλα πραγματικό value for money.

• Like 1
Δημοσ.

Thank you. :-)

Οταν λες ειναι "θεμα προτιμησης και ηχου", τι εννοεις?

Βγαινει διαφορετικος ηχος αν ο μαγνητης ειναι μονος η διπλος?

Sorry αν ειναι noobιστικες οι ερωτησεις...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...