demonisawake Δημοσ. 10 Σεπτεμβρίου 2015 Δημοσ. 10 Σεπτεμβρίου 2015 Θα μπορουσε καποιος να μου πει με απλα λογια τι εναι το Nagios??? ευχαριστω
NikosKallithea Δημοσ. 10 Σεπτεμβρίου 2015 Δημοσ. 10 Σεπτεμβρίου 2015 Είναι μια δικτυακή εφαρμογή που επιβλέπει το δίκτυο σου και σου αναφέρει απώλειες σε server, πόρτες κλπ
La_MoRt Δημοσ. 10 Σεπτεμβρίου 2015 Δημοσ. 10 Σεπτεμβρίου 2015 Εργαλείο από τα λίγα που έχεις συναντήσει πότε στη ζωή σου. Αν υπάρχει εγκατεστημένο και να λειτουργεί σωστά μέσα σε ένα δίκτυο τότε μπορεί να σου λέει τα πάντα χωρίς να ξανα ασχοληθείς με τίποτα απλά κοιτάς αυτό. Είναι open source και ερχεται στα μέτρα του καθενός ανάλογα με τις ανάγκες του. Μπορεί να πατήσει επάνω σε αρκετά λειτουργικά συστήματα όπως Linux server, Pandora, Centos κ.α. Απλά για να στηθεί χρειάζεται χρόνο και υπομονή!
demonisawake Δημοσ. 11 Σεπτεμβρίου 2015 Μέλος Δημοσ. 11 Σεπτεμβρίου 2015 ευχαριστω πολυ παιδια να στε καλα
NikosKallithea Δημοσ. 11 Σεπτεμβρίου 2015 Δημοσ. 11 Σεπτεμβρίου 2015 Είναι αποκλειστικά για επαγγελματική χρήση και πολύ μεγάλα δίκτυα
Επισκέπτης Δημοσ. 11 Σεπτεμβρίου 2015 Δημοσ. 11 Σεπτεμβρίου 2015 Είναι αποκλειστικά για επαγγελματική χρήση και πολύ μεγάλα δίκτυα Δεν ισχύει πως είναι αποκλειστικά για επαγγελματική χρήση και μεγάλα δίκτυα (όπως και άλλες εφαρμογές ίδιου τύπου πχ, opennms, cacti, observium, mrtg, ntop κλπ). Κάλιστα μπορούν να τρέξουν και σε πολύ μικρότερες εγκαταστάσεις (πχ raspberry pi με κάποια έκδοση linux) για την παρακολούθηση συσκευών (πχ το modem router του σπιτιού σου, κάποιον web ή file ή mail server που μπορεί να έχεις σπίτι ή virtual machines που μπορεί να ανεβάζεις σε ένα μικρό lan κλπ κλπ και θες να έχεις εικόνα για διάφορους πόρους όπως στατιστικά δικτιακής κίνησης, ποσοστά μνήμης, load συστήματος, διαθεσιμότητα συστήματος, logs κλπ κλπ). Στο internet υπάρχουν εκατοντάδες οδηγοί και φορουμς για την βασική εγκατάσταση και παραμετροποιήση τους.
La_MoRt Δημοσ. 11 Σεπτεμβρίου 2015 Δημοσ. 11 Σεπτεμβρίου 2015 Ναι πρακτικά όντως δεν ισχύει αλλά συγκεκριμένα για το Nagios αν δε θέλεις να παρακολουθήσεις κάποιο δίκτυο ψιλό μεγάλο είναι ανούσιο να το στήσεις μόνο και μόνο ο χρόνος που θα φας φτάνει. Συν του ότι αν είναι για σπίτι χρειάζεσαι ένα υπολογιστή μόνιμα ανοιχτό να τρέχει το server. Δεν υπάρχει λόγος πραγματικά να έχεις κάτι τέτοιο σπίτι όχι ότι δε μπορείς. Κατά κύριο λόγο χρησιμοποιείται σε επαγγελματικό κομμάτι όμως. Και τα Windows server 2008 χρησιμοποιούνται για επαγγελματικές χρήσεις αλλά δεν είπε κανείς ότι δε μπορείς να το βάλεις και στο σπίτι σου. Ποιό το κέρδος όμως και τι χρήση θα κάνεις αν τα βάλεις; 1
Επισκέπτης Δημοσ. 11 Σεπτεμβρίου 2015 Δημοσ. 11 Σεπτεμβρίου 2015 Δεν νομίζω πως θέλει πολύ ώρα για ένα βασικό setup το οποίο έχει βασικά templates και probes. Απλά μπορείς προσθέσεις clients που χρησιμοποιούν το αντίστοιχο template, δεν είναι και κάτι φοβερό αν ξέρεις να δουλεύεις terminal/bash σε linux. Αν βαριέσαι ή για κάποιο άλλο λόγο υπάρχουν διαθέσιμα και έτοιμα vm όπου απλά προσθέτεις hosts/devices. Τώρα για το θέμα κατανάλωσης αν θες να έχεις μόνιμα ανοιχτό κάποιο h/w λύσεις υπάρχουν. Το κομμάτι χρήσης/κέρδους απο την ενασχόληση με κάτι τέτοιο ποικίλει και πέρα απο το κομμάτι της γνώσης που αποκτάτε εξαρτάτε και πόσο χρήσιμη είναι αυτή η πληροφορία στον καθένα. Για παράδειγμα χρησιμοποιώ στο lan μου nms εφαρμογές για να παρακολουθώ τι γίνετε με το μηχάνημα που τρέχω το owncloud πχ και έχω πρόσβαση σε διάφορα άρχεια, ή με τον vpn server μου και μπορώ να ειδοποιηθώ μέσω email αν κάτι πάει στράβα, ή αν κάποιος αρχίζει και δοκιμάζει να αποκτήσει πρόσβαση σε κάποιο σύστημα κλπ κλπ. Οι εφαρμογές είναι πολλές, όρεξη και μεράκι να έχεις να ασχοληθείς...
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα