Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Ακυρες οι συγκρίσεις με ΗΠΑ. Εκεί αναγκαστικά αφήνεις tip γιατί είναι μέρος του μισθού. Η μόνη διαφωνία για το πόσο θα αφήσεις.

 

Στην Ελλάδα που ζει από τον τουρισμό, για την σημερινή εποχή έχουν συνήθως καλά μεροκάματα σε αυτές τις δουλειές.

Δημοσ.

Πλέον όχι και τόσο. Δεν πληρώνονται πλέον εξτρά, και έχω πετύχει γνωστό που δούλευε για 2 την ώρα, χωρίς ασφάλιση, χωρίς άδεια και χωρίς υπερωρίες. Ορθοστασία και τρέξιμο φουλ κάθε μέρα. Ε είπαμε..

Δημοσ.

 

Στην Ελλάδα που ζει από τον τουρισμό, για την σημερινή εποχή έχουν συνήθως καλά μεροκάματα σε αυτές τις δουλειές.

Μην το ξαναπείς αυτό :(

Δημοσ.

Αφηνω παντα, ακομα και να μην ειναι καλη η εξυπηρετηση θα αφησω πολυ λιγο.

Καλυτερα ειναι να αφηνω και να ειμαι σιγουρος οτι ο καφες εχει μεσα γαλα και οχι καποιο αλλο υγρο που παραχθηκε απο καποιο οργανο του μπουφετζη ή του σερβιτορου.

Το ιδιο ισχυει και για τα ντελιβερι, δεν ειναι υποχρεωτικο το tip αλλα καλυτερα να εισαι σιγουρος οτι δεν θα βρεις κατι που δεν πρεπει μεσα στο φαγητο σου, και παντα ειμαι αρκετα ευγενικος μαζι τους ακομα κι αν κανουν λαθος.

 

καποιος ας βρει την συμβουλη της Penny στον Sheldon

  • Like 1
Δημοσ.

Το πρόβλημα είναι ότι στην Ελλάδα, πολύ σπάνια το δικαιούνται το φιλοδώρημα οι σερβιτόροι καθώς συνήθως είναι αγενείς, βαριεστημένοι, μη εξυπηρετικοί κλπ....

 

Επίσης αυτή η νέα μόδα γυφτιά που τα αφεντικά παίρνουν τα τιπς των σερβιτόρων άκρως άθλια... Σερβιτόρος που γνώριζα, όταν στο τέλος η παρέα πήγε να αφήσει φιλοδώρημα, πολύ διακριτικά μας είπε " Πάρτε τα ρε μαλάκες γιατί έτσι κι αλλιώς δεν τα παίρνω εγώ, τζάμπα τα δίνετε"

Ακόμα ένας λόγος να μην δώσεις...

 

Πάντως όταν η εξυπηρέτηση είναι καλή και το άτομο ευγενικό (αυτό είναι το παν για μένα) θέλω και αφήνω φιλοδώρημα περίπου 10 %....

Δημοσ.

Εγώ αφήνω πάντα, ανάλογα την εξυπηρέτηση κ το μέρος. Δεν θα αφήσω σε εστιατόριο 1€ πχ αλλά ούτε και 5€ σε καφετέρια.

 

Πρέπει να σπαστώ πολύ άσχημα από την εξυπηρέτηση ή την ποιότητα για να μην αφήσω.

  • Like 1
Δημοσ.

https://en.wikipedia.org/wiki/Gratuity#Asia

 

Υποχρεωτικό είναι σίγουρα στην Αμερική και Καναδά αν δεν κάνω λάθος. Στην Ευρώπη, αρκετές χώρες όπως θα διαβάσεις, δεν είναι υποχρεωτικό, αλλά είτε είναι expected, είτε είναι ένα ποσοστό από τον λογαριασμό.

Οκ,να ξέρω αν τύχει ποτέ να πάω να μην παραγγείλω ποτέ μου.Είμαι υποχρεωμένος να πληρώσω τον καφέ ή ποτό μου.Όχι και να πληρώσω τον σερβιτόρο.Να δώσουμε και την λάντζα τότε,και την ετοιμασία.

Αυτό είναι θέμα εργοδότη πιστεύω.Και τον αν δουλεύει με 2 την ώρα δεν είναι δικό μου θέμα.Αυτό λέει η λογική μου.Μπορεί και εγώ να δουλεύω με 2 την ώρα,αλλά όπως είπα δεν μου δίνει φιλοδώρημα το αφεντικό.

Πάντως πρόσφατα οι έξυπνοι ρουμάνοι πολιτικοί θέλανε να περάσουν νόμο να φορολογούν το φιλοδώρημα.Δεν έγινε όμως.Το προσπαθήσανε.

Δημοσ.

πλέον γίνεται και το άλλο: "έλα να δουλέψεις με 20* ευρώ /10 ωρο αλλα θα χεις και περίπου 10 ευρώ tips" αυτό σε φίλη μου..

*που στην πορεία έγιναν 15

 

οποιος την εχει κάνει αυτή τη δουλειά, δίνει χωρίς δεύτερη σκέψη

  • Like 1
Δημοσ.

Όχι δεν αφήνω.

 

Είναι η δουλειά του να με εξυπηρετεί κ να μείνω ευχαριστημένος. Κ ο μισθός του ειναι ενσωματωμένος στο ποσό που πληρώνω στο λογαριασμό.

 

Δεν ξέρω δε ΚΑΝΕΝΑΝ γνωστό μου που να κάνει αυτή τη δουλειά (plus delivery) που να μην αμοίβεται υπέρ του δέοντος καλα για τη φύση της δουλειάς.

 

Πρέπει να είναι πολλά λεφτά τα 2-3 ευρώ την ώρα για ωράριο ότι να ΄ναι και όπως να ΄ναι. Μιλάμε για εργασιακή ευκαιρία ζωής για όλους...και εύκολη...

 

Κατά τα άλλα, ως "επαγγελματίας" πάντα αφήνω. Σε αυτόν τον ντουνιά υπάρχουν δυο ειδών άνθρωποι. Αυτοί που την έκαναν/κάνουν τη δουλειά και αυτοί που δεν την έχουν (και ούτε πρόκειται) κάνει. Δεν είναι δυνατόν να συγκρίνουμε τώρα ταμείες, υπαλλήλους καταστημάτων και κουραφέξαλα με τη δουλειά του σερβιτόρου, γνωστού και ως σύγχρονου δούλου-καρπαζοεισπράκτορα για τα γούστα διάφορων. Απλά καμιά σχέση. Προτιμώ να δουλεύω κάτεργα, χωράφια, σκατά και οτιδήποτε άλλο από το να παίζω αυτό το παιχνίδι του χαμόγελου για την κάθε μαλακία του καθένα εκεί έξω.

 

Σε όλα τα άλλα επαγγέλματα αν είσαι μαλάκας πελάτης θα φας τα μούτρα σου, σε αυτήν μάλλον το αντίθετο θα συμβεί και εννοείται ότι θα φταίει και το γκαρσόνι για το πόσο μαλάκας είσαι αλλά τι να κάνουμε...γκαρσονοδούλος είναι οπότε θα υποστεί τον εξευτελισμό.  

  • Like 1
Δημοσ.

Όσοι σκέφτονται οτι βγαζουν τοσα λεφτά σιγά μη τους αφήσω και τιπ να βγαλουν παραπανω ειναι ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΔΕΣ! Δε θα σας σωσουν 50 λεπτα εκεινον ομως μπορει να τον σωσουν αν αφησει καθε τραπεζι απο 50 λεπτα. Ελεος... Και όποιος νομιζει οτι βγαζουν τοοοοοσα πολλα μισθο+τιπς ας παει να δουλεψει κ αυτος σερβιτορος-delivery, αλλα οχι σιγα μη γινεται εσεις ντελιβεραδες...ξεφτιλα...

Δημοσ.

Αφηνω παντα, ακομα και να μην ειναι καλη η εξυπηρετηση θα αφησω πολυ λιγο.

Καλυτερα ειναι να αφηνω και να ειμαι σιγουρος οτι ο καφες εχει μεσα γαλα και οχι καποιο αλλο υγρο που παραχθηκε απο καποιο οργανο του μπουφετζη ή του σερβιτορου.

Το ιδιο ισχυει και για τα ντελιβερι, δεν ειναι υποχρεωτικο το tip αλλα καλυτερα να εισαι σιγουρος οτι δεν θα βρεις κατι που δεν πρεπει μεσα στο φαγητο σου, και παντα ειμαι αρκετα ευγενικος μαζι τους ακομα κι αν κανουν λαθος.

 

καποιος ας βρει την συμβουλη της Penny στον Sheldon

 

Παρακαλώ??

 

Δηλαδή το φαγητό του εστιατορίου το σουβλάκι από το σουβλατζίδικο και τον καφέ στον φτιάχνει ο σερβιτόρος; Κατ' αρχήν πρώτα θα σου φτιάξουν τον καφέ/φαγητό και μετά θα πάρουν τα χρήματα οπότε αν το έχουν σύστημα να κάνουν τανζανιές είτε πληρώσεις είτε οχι δεν αλλάζει κάτι, η μόνη περίπτωση να συμβεί αυτό είναι αν είσαι σε καμιά επαρχία και γνωστός και σε ξέρουν οτι αφήνεις κάτι. Και πάλι το γεγονός οτι θα πας κάπου και θα αφήσεις παραπάνω χρήματα για τον σερβιτόρο δεν σημαίνει τίποτα για την ποιότητα του φαγητού. Έζησα να το διαβάσω και αυτό.....

  • Like 5
Δημοσ.

αφήνω κάτι σχεδόν πάντα είτε είναι καφετέρια ειτε εστιατόριο.για ν μην αφήσω ή το σερβίς ήταν τ κωλου ή για διάφορους λόγους δν θ ξαναπατησω.

  • Like 1
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...