bedazzled Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2015 Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2015 Στην ουσία, αυτό το νόημα έχει το φιλοδώρημα. Δίνεις κάτι παραπάνω, εφόσον θεωρήσεις πως ο σερβιτόρος έχει δείξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από το στάνταρ. Για μένα τουλάχιστον. Αυτή η νοοτροπία να ξέρεις υπάρχει (ή μάλλον υπήρχε προ κρίσης) σε κάποιες δημόσιες υπηρεσίες... έδινες το «λαδάκι» σου π.χ. στην εφορία, για να σου δείξει περισσότερο «ενδιαφέρον» ο εφοριακός. Ούτε αυτός είναι υποχρεωμένος να κάνει κάτι παραπάνω... και παίρνει και καλό μηνιάτικο. Μην μου πεις ότι εκβιάζουν όλοι, γιατί ξαναλέω ότι πολλοί τα έδιναν από μόνοι τους. Είναι θέμα κουλτούρας πιστεύω... φτιάξε με να σε φτιάξω. ουατ; Οι σερβιτόροι αμείβονται από τα tips (10% της απόδειξης αν θυμάμαι καλά). Δεν παίρνουν μισθό εκεί πέρα. Πρώτη φορά το ακούς; 1
panos2171 Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2015 Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2015 Αν έχω λεφτά δίνω αλλιώς όχι. Η λογική του να δώσεις πουρπουρι στον σερβιτορο και όχι στην ταμεία του σ/μ είναι το ότι τη μια δυο ώρες που θα είσαι για καφε /φαγητό ο σερβιτορος είναι εκεί για να σε εξυπηρετεί συνεχώς.
Pa0ki Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2015 Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2015 Αυτή η νοοτροπία να ξέρεις υπάρχει (ή μάλλον υπήρχε προ κρίσης) σε κάποιες δημόσιες υπηρεσίες... έδινες το «λαδάκι» σου π.χ. στην εφορία, για να σου δείξει περισσότερο «ενδιαφέρον» ο εφοριακός. Ούτε αυτός είναι υποχρεωμένος να κάνει κάτι παραπάνω... και παίρνει και καλό μηνιάτικο. Μην μου πεις ότι εκβιάζουν όλοι, γιατί ξαναλέω ότι πολλοί τα έδιναν από μόνοι τους. Είναι θέμα κουλτούρας πιστεύω... φτιάξε με να σε φτιάξω. Τον εφοριακό τον λαδώνεις εκ των προτέρων για να γίνει η δουλειά σου και ο μόνος λόγος να το κάνεις είναι αν πρόκειται για παρατυπία/παρανομία Επίσης το 1-2€ tip στον σερβιτόρο δε συγκρίνεται με φακελάκια, μίζες και "δωράκια" εκατοντάδων € για να "γίνει η δουλειά" πιο γρήγορα 4
TheOneGandalf Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2015 Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2015 Αφήνω. Όποιος έχει δουλέψει σερβίτορος αφήνει.- 19
momotis Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2015 Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2015 Παιδια να δινετε παντα κατι,εστω και ελαχιστα,υπαρχουν ανθρωποι που εχουν πραγματικα αναγκη. 5
panagos Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2015 Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2015 Αυτή η νοοτροπία να ξέρεις υπάρχει (ή μάλλον υπήρχε προ κρίσης) σε κάποιες δημόσιες υπηρεσίες... έδινες το «λαδάκι» σου π.χ. στην εφορία, για να σου δείξει περισσότερο «ενδιαφέρον» ο εφοριακός. Ούτε αυτός είναι υποχρεωμένος να κάνει κάτι παραπάνω... και παίρνει και καλό μηνιάτικο. Μην μου πεις ότι εκβιάζουν όλοι, γιατί ξαναλέω ότι πολλοί τα έδιναν από μόνοι τους. Είναι θέμα κουλτούρας πιστεύω... φτιάξε με να σε φτιάξω. Οι σερβιτόροι αμείβονται από τα tips (10% της απόδειξης αν θυμάμαι καλά). Δεν παίρνουν μισθό εκεί πέρα. Πρώτη φορά το ακούς; Θεωρώ άστοχο το συσχετισμό που κάνεις. Άλλο το λάδωμα στη δημόσια υπηρεσία και άλλο το φιλοδώρημα στην ιδιωτική επιχείρηση. Τελείως διαφορετικές καταστάσεις, από την αρχή μέχρι το τέλος. Αυτό το τελευταίο, ψάξτο λίγο γιατί μάλλον δεν ισχύει. Υπάρχει minimum wage στις ΗΠΑ. Κανείς δεν δουλεύει αποκλειστικά για το φιλοδώρημα. 1
bedazzled Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2015 Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2015 Τον εφοριακό τον λαδώνεις εκ των προτέρων για να γίνει η δουλειά σου και ο μόνος λόγος να το κάνεις είναι αν πρόκειται για παρατυπία/παρανομία Επίσης το 1-2€ tip στον σερβιτόρο δε συγκρίνεται με φακελάκια, μίζες και "δωράκια" εκατοντάδων € για να "γίνει η δουλειά" πιο γρήγορα Κοίταξε, ούτε εγώ πιστεύω ότι έπεσε η οικονομία έξω από τα tips ή τους κουλουρτζήδες που δεν κόβουν απόδειξη, αλλά παραμένει γεγονός το ότι μιλάμε για μαύρο χρήμα (κακώς υπάρχει ο διαχωρισμός μαύρο/άσπρο, αλλά αφού υπάρχει, τι να κάνουμε τώρα). Εδώ δεν είναι Αμερική όπου φορολογούνται τα tips και η πλειοψηφία πληρώνει με κάρτες... εκεί το tip είναι συμπληρώνεις το ποσό που θες να φιλοδωρήσεις στην απόδειξη (minimum 10%), πληρώνεις με την κάρτα, τα παίρνει ο σερβιτόρος στον λογαριασμό του και παίρνει κι ένα ποσοστό μέσω φόρων το κράτος. Το άλλο επίσης που δεν θα καταλάβω ποτέ είναι όσους αφήνουν tip σε όμορφες σερβιτόρες (ποτέ σερβιτόρους, εκτός αν είσαι Τοξοβόλος ), λες και η άλλη θα τους κάτσει ξέρω γω. Καμία δεν γουστάρει να εξαγοράζεται από λιγούρια.
bluesattack Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2015 Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2015 Το άλλο επίσης που δεν θα καταλάβω ποτέ είναι όσους αφήνουν tip σε όμορφες σερβιτόρες (ποτέ σερβιτόρους, εκτός αν είσαι Τοξοβόλος ), λες και η άλλη θα τους κάτσει ξέρω γω. Καμία δεν γουστάρει να εξαγοράζεται από λιγούρια. Μπορει να ειναι ιπποτισμος
NT1G Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2015 Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2015 Αυτό το τελευταίο, ψάξτο λίγο γιατί μάλλον δεν ισχύει. Υπάρχει minimum wage στις ΗΠΑ. Κανείς δεν δουλεύει αποκλειστικά για το φιλοδώρημα. The truth is, federal minimum wage for adults in the US is just $7.25 an hour. In industries where tipping is routine, employers are legally allowed to pay wages as low as $2.13 an hour. gg $340 τον μήνα.
bedazzled Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2015 Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2015 Θεωρώ άστοχο το συσχετισμό που κάνεις. Άλλο το λάδωμα στη δημόσια υπηρεσία και άλλο το φιλοδώρημα στην ιδιωτική επιχείρηση. Τελείως διαφορετικές καταστάσεις, από την αρχή μέχρι το τέλος. Ο συσχετισμός είναι η «προνομιακή μεταχείριση». Δεν λέω ότι είναι παράνομο να περιμένεις παραπάνω νερά ή κανά κέρασμα από τον σερβιτόρο επειδή θα κάτσεις 3-4 ώρες στην καφετέρια (κάτι που δεν γίνεται στο εξωτερικό). Δεν είναι εκεί το point. Γιατί να υπάρχει προνομιακή μεταχείριση και να μην αντιμετωπίζουν όλους τους πελάτες το ίδιο; 1
Dinos_12345 Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2015 Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2015 Φυσικά και αφήνω, όταν έχω. Λόγω ηληκίας δεν μπορώ κάθε φορά να αφήνω φιλοδώρημα γιατί τρώω απο το χαρτζιλίκι μου για την εβδομάδα, και δεν δουλεύω. Ειδικά σε καφετέριες αξίζει όταν ή σερβιτόρα έρχεται και σου γεμίζει το ποτήρι με νερό 4-5 φορές, και σε έχει στο νου της μέχρι να φύγεις. Μόλις βρω δουλειά θα το καθιερώσω. Στο στέκι μου έδω στην πόλη που μεγάλωσα, οι σερβιτόρες κερνάνε και σφηνάκια που και που. Εκεί και αν αξίζει να δίνεις φιλοδώρημα. Άλλωστε, ανασφάλιστοι με 24 ευρώ τη μέρα και και με 3-4 μεροκάματα την εβδομάδα είναι. 4
Porg Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2015 Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2015 Οι σερβιτόροι αμείβονται από τα tips (10% της απόδειξης αν θυμάμαι καλά). Δεν παίρνουν μισθό εκεί πέρα. Πρώτη φορά το ακούς; Ενοείς ότι δουλεύουν με ποσοστό 10% και όχι με βασικό μισθό; Αυτό είναι διαφορετικό απτο να δίνεις φιλοδώρημα
bedazzled Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2015 Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2015 gg $340 τον μήνα. ΟΚ, άρα μιλάμε για αστείο ποσό. Χαρτζιλίκι στην ουσία, γιατί με τόσα λεφτά δεν ζεις ούτε στην Αλαμπάμα. Μην πιάσουμε Νέα Υόρκη/Καλιφόρνια. Άρα εκεί είναι άκρως απαραίτητο να δώσεις tip στον σερβιτόρο, για να μπορέσει να ζήσει κι αυτός αξιοπρεπώς. Δεν βρίσκω κάτι το μεμπτό. Από την άλλη, αν στην Ισλανδία ο σερβιτόρος παίρνει π.χ. €1500/μήνα (ή όσο είναι σε κορώνες), τότε ορθώς δεν βλέπουν με καλό μάτι τα tips.
bluesattack Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2015 Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2015 Ο συσχετισμός είναι η «προνομιακή μεταχείριση». Δεν λέω ότι είναι παράνομο να περιμένεις παραπάνω νερά ή κανά κέρασμα από τον σερβιτόρο επειδή θα κάτσεις 3-4 ώρες στην καφετέρια (κάτι που δεν γίνεται στο εξωτερικό). Δεν είναι εκεί το point. Γιατί να υπάρχει προνομιακή μεταχείριση και να μην αντιμετωπίζουν όλους τους πελάτες το ίδιο; .Για τους γιατρους υπαρχει ορκος για τους Δ.Υ κωδικας δεοντολογιας .Σημαντικες διαφορες θα ελεγα απο το σερβιρισμα και το tip.
bedazzled Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2015 Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2015 Ενοείς ότι δουλεύουν με ποσοστό 10% και όχι με βασικό μισθό; Αυτό είναι διαφορετικό απτο να δίνεις φιλοδώρημα Όχι ρε συ. Εννοώ π.χ. ότι σε μια παραγγελία $40 στην πιτσαρία, θεωρείται δεδομένο ότι θα δώσεις $4 tip, δηλαδή $44, συν το sales tax (ΦΠΑ). 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις