Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

 

Στην ουσία, αυτό το νόημα έχει το φιλοδώρημα. Δίνεις κάτι παραπάνω, εφόσον θεωρήσεις πως ο σερβιτόρος έχει δείξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από το στάνταρ. Για μένα τουλάχιστον.

 

Αυτή η νοοτροπία να ξέρεις υπάρχει (ή μάλλον υπήρχε προ κρίσης) σε κάποιες δημόσιες υπηρεσίες... έδινες το «λαδάκι» σου π.χ. στην εφορία, για να σου δείξει περισσότερο «ενδιαφέρον» ο εφοριακός.

 

Ούτε αυτός είναι υποχρεωμένος να κάνει κάτι παραπάνω... και παίρνει και καλό μηνιάτικο.

 

Μην μου πεις ότι εκβιάζουν όλοι, γιατί ξαναλέω ότι πολλοί τα έδιναν από μόνοι τους.

 

Είναι θέμα κουλτούρας πιστεύω... φτιάξε με να σε φτιάξω.

ουατ;

 

Οι σερβιτόροι αμείβονται από τα tips (10% της απόδειξης αν θυμάμαι καλά). Δεν παίρνουν μισθό εκεί πέρα.

 

Πρώτη φορά το ακούς;

  • Like 1
  • Απαντ. 445
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Αν έχω λεφτά δίνω αλλιώς όχι. Η λογική του να δώσεις πουρπουρι στον σερβιτορο και όχι στην ταμεία του σ/μ είναι το ότι τη μια δυο ώρες που θα είσαι για καφε /φαγητό ο σερβιτορος είναι εκεί για να σε εξυπηρετεί συνεχώς.

Δημοσ.

Αυτή η νοοτροπία να ξέρεις υπάρχει (ή μάλλον υπήρχε προ κρίσης) σε κάποιες δημόσιες υπηρεσίες... έδινες το «λαδάκι» σου π.χ. στην εφορία, για να σου δείξει περισσότερο «ενδιαφέρον» ο εφοριακός.

 

Ούτε αυτός είναι υποχρεωμένος να κάνει κάτι παραπάνω... και παίρνει και καλό μηνιάτικο.

 

Μην μου πεις ότι εκβιάζουν όλοι, γιατί ξαναλέω ότι πολλοί τα έδιναν από μόνοι τους.

 

Είναι θέμα κουλτούρας πιστεύω... φτιάξε με να σε φτιάξω.

 

Τον εφοριακό τον λαδώνεις εκ των προτέρων για να γίνει η δουλειά σου και ο μόνος λόγος να το κάνεις είναι αν πρόκειται για παρατυπία/παρανομία

Επίσης το 1-2€ tip στον σερβιτόρο δε συγκρίνεται με φακελάκια, μίζες και "δωράκια" εκατοντάδων € για να "γίνει η δουλειά" πιο γρήγορα

  • Like 4
Δημοσ.

Αυτή η νοοτροπία να ξέρεις υπάρχει (ή μάλλον υπήρχε προ κρίσης) σε κάποιες δημόσιες υπηρεσίες... έδινες το «λαδάκι» σου π.χ. στην εφορία, για να σου δείξει περισσότερο «ενδιαφέρον» ο εφοριακός.

 

Ούτε αυτός είναι υποχρεωμένος να κάνει κάτι παραπάνω... και παίρνει και καλό μηνιάτικο.

 

Μην μου πεις ότι εκβιάζουν όλοι, γιατί ξαναλέω ότι πολλοί τα έδιναν από μόνοι τους.

 

Είναι θέμα κουλτούρας πιστεύω... φτιάξε με να σε φτιάξω.

 

Οι σερβιτόροι αμείβονται από τα tips (10% της απόδειξης αν θυμάμαι καλά). Δεν παίρνουν μισθό εκεί πέρα.

 

Πρώτη φορά το ακούς;

 

Θεωρώ άστοχο το συσχετισμό που κάνεις. Άλλο το λάδωμα στη δημόσια υπηρεσία και άλλο το φιλοδώρημα στην ιδιωτική επιχείρηση. Τελείως διαφορετικές καταστάσεις, από την αρχή μέχρι το τέλος. 

 

Αυτό το τελευταίο, ψάξτο λίγο γιατί μάλλον δεν ισχύει. Υπάρχει minimum wage στις ΗΠΑ. Κανείς δεν δουλεύει αποκλειστικά για το φιλοδώρημα. 

  • Like 1
Δημοσ.

Τον εφοριακό τον λαδώνεις εκ των προτέρων για να γίνει η δουλειά σου και ο μόνος λόγος να το κάνεις είναι αν πρόκειται για παρατυπία/παρανομία

Επίσης το 1-2€ tip στον σερβιτόρο δε συγκρίνεται με φακελάκια, μίζες και "δωράκια" εκατοντάδων € για να "γίνει η δουλειά" πιο γρήγορα

 

Κοίταξε, ούτε εγώ πιστεύω ότι έπεσε η οικονομία έξω από τα tips ή τους κουλουρτζήδες που δεν κόβουν απόδειξη, αλλά παραμένει γεγονός το ότι μιλάμε για μαύρο χρήμα (κακώς υπάρχει ο διαχωρισμός μαύρο/άσπρο, αλλά αφού υπάρχει, τι να κάνουμε τώρα).

 

Εδώ δεν είναι Αμερική όπου φορολογούνται τα tips και η πλειοψηφία πληρώνει με κάρτες... εκεί το tip είναι συμπληρώνεις το ποσό που θες να φιλοδωρήσεις στην απόδειξη (minimum 10%), πληρώνεις με την κάρτα, τα παίρνει ο σερβιτόρος στον λογαριασμό του και παίρνει κι ένα ποσοστό μέσω φόρων το κράτος.

 

Το άλλο επίσης που δεν θα καταλάβω ποτέ είναι όσους αφήνουν tip σε όμορφες σερβιτόρες (ποτέ σερβιτόρους, εκτός αν είσαι Τοξοβόλος :P), λες και η άλλη θα τους κάτσει ξέρω γω. Καμία δεν γουστάρει να εξαγοράζεται από λιγούρια.

Δημοσ.

 

Το άλλο επίσης που δεν θα καταλάβω ποτέ είναι όσους αφήνουν tip σε όμορφες σερβιτόρες (ποτέ σερβιτόρους, εκτός αν είσαι Τοξοβόλος :P), λες και η άλλη θα τους κάτσει ξέρω γω. Καμία δεν γουστάρει να εξαγοράζεται από λιγούρια.

 

Μπορει να ειναι ιπποτισμος  :P

Δημοσ.

Αυτό το τελευταίο, ψάξτο λίγο γιατί μάλλον δεν ισχύει. Υπάρχει minimum wage στις ΗΠΑ. Κανείς δεν δουλεύει αποκλειστικά για το φιλοδώρημα.

 

The truth is, federal minimum wage for adults in the US is just $7.25 an hour. In industries where tipping is routine, employers are legally allowed to pay wages as low as $2.13 an hour.

gg $340 τον μήνα.

Δημοσ.

Θεωρώ άστοχο το συσχετισμό που κάνεις. Άλλο το λάδωμα στη δημόσια υπηρεσία και άλλο το φιλοδώρημα στην ιδιωτική επιχείρηση. Τελείως διαφορετικές καταστάσεις, από την αρχή μέχρι το τέλος. 

 

Ο συσχετισμός είναι η «προνομιακή μεταχείριση». Δεν λέω ότι είναι παράνομο να περιμένεις παραπάνω νερά ή κανά κέρασμα από τον σερβιτόρο επειδή θα κάτσεις 3-4 ώρες στην καφετέρια (κάτι που δεν γίνεται στο εξωτερικό). Δεν είναι εκεί το point.

 

Γιατί να υπάρχει προνομιακή μεταχείριση και να μην αντιμετωπίζουν όλους τους πελάτες το ίδιο;

  • Like 1
Δημοσ.

Φυσικά και αφήνω, όταν έχω. Λόγω ηληκίας δεν μπορώ κάθε φορά να αφήνω φιλοδώρημα γιατί τρώω απο το χαρτζιλίκι μου για την εβδομάδα, και δεν δουλεύω. Ειδικά σε καφετέριες αξίζει όταν ή σερβιτόρα έρχεται και σου γεμίζει το ποτήρι με νερό 4-5 φορές, και σε έχει στο νου της μέχρι να φύγεις. Μόλις βρω δουλειά θα το καθιερώσω.

Στο στέκι μου έδω στην πόλη που μεγάλωσα, οι σερβιτόρες κερνάνε και σφηνάκια που και που. Εκεί και αν αξίζει να δίνεις φιλοδώρημα. Άλλωστε, ανασφάλιστοι με 24 ευρώ τη μέρα και και με 3-4 μεροκάματα την εβδομάδα είναι.

  • Like 4
Δημοσ.
Οι σερβιτόροι αμείβονται από τα tips (10% της απόδειξης αν θυμάμαι καλά). Δεν παίρνουν μισθό εκεί πέρα.

 

Πρώτη φορά το ακούς;

 

Ενοείς ότι δουλεύουν με ποσοστό 10% και όχι με βασικό μισθό;

Αυτό είναι διαφορετικό απτο να δίνεις φιλοδώρημα

Δημοσ.

 

 

gg $340 τον μήνα.

 

ΟΚ, άρα μιλάμε για αστείο ποσό. Χαρτζιλίκι στην ουσία, γιατί με τόσα λεφτά δεν ζεις ούτε στην Αλαμπάμα. Μην πιάσουμε Νέα Υόρκη/Καλιφόρνια.

 

Άρα εκεί είναι άκρως απαραίτητο να δώσεις tip στον σερβιτόρο, για να μπορέσει να ζήσει κι αυτός αξιοπρεπώς. Δεν βρίσκω κάτι το μεμπτό.

 

Από την άλλη, αν στην Ισλανδία ο σερβιτόρος παίρνει π.χ. €1500/μήνα (ή όσο είναι σε κορώνες), τότε ορθώς δεν βλέπουν με καλό μάτι τα tips.

Δημοσ.

Ο συσχετισμός είναι η «προνομιακή μεταχείριση». Δεν λέω ότι είναι παράνομο να περιμένεις παραπάνω νερά ή κανά κέρασμα από τον σερβιτόρο επειδή θα κάτσεις 3-4 ώρες στην καφετέρια (κάτι που δεν γίνεται στο εξωτερικό). Δεν είναι εκεί το point.

 

Γιατί να υπάρχει προνομιακή μεταχείριση και να μην αντιμετωπίζουν όλους τους πελάτες το ίδιο;

.Για τους γιατρους υπαρχει ορκος για τους Δ.Υ κωδικας δεοντολογιας .Σημαντικες διαφορες θα ελεγα απο το σερβιρισμα και το tip.

Δημοσ.

Ενοείς ότι δουλεύουν με ποσοστό 10% και όχι με βασικό μισθό;

Αυτό είναι διαφορετικό απτο να δίνεις φιλοδώρημα

 

Όχι ρε συ. Εννοώ π.χ. ότι σε μια παραγγελία $40 στην πιτσαρία, θεωρείται δεδομένο ότι θα δώσεις $4 tip, δηλαδή $44, συν το sales tax (ΦΠΑ).

  • Like 1
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...