Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Παρένθεση - η πρώτη δουλειά που έκανα  ,  ήταν  τα καλοκαίρια  στις διακοπές μου απο 11 εως 15 χρονών  σε εστιατόριο να μαζεύω τα πιάτα απο τα τραπέζια και να πηγαίνω τα σερβίτσια , κατι σαν μπομπιρας βοηθός  σερβιτόρου δλδ!

η χαρά που έπαιρνα κάθε βράδυ οταν μετρούσα τα τυχερά απο το ποτήρι δεν περιγράφεται - κλείνει η παρένθεση ..

Αφήνω πάντα ναι , θεωρώ το φιλοδώρημα υποχρέωση μου , αλλιώς μην πάω να φάω εξω ούτε να παραγγείλω ντελιβερι !  επίσης πιο παλια άφηνα πολλές φορές  κ σε βενζινάδικα , έβαζα πχ ενα πεντοχίλιαρο βενζίνη και  άφηνα 1-2 κατοστάρικα στον υπάλληλο ! τον  λόγο που το εκοψα δεν τον  λέω γιατί θα με πείτε ρατσιστή και δεν ισχύει ..

• Like 15
Δημοσ.

Εγώ έχω κάνω μια άλλη ερώτηση φιλοσοφικής φύσεως, γιατί δεν κυνηγάνε τα γκαρσόνια, τους ντελιβεράδες κλπ που μπορεί να βγάζουν και ολόκληρα μεροκάματα από τα φιλοδωρήματα, ή και πολλαπλάσια (συν ότι μισθό παίρνουν από το μαγαζί), αλλά όταν δίνουμε φακελάκι σε γιατρούς τότε γίνεται το σώσε;

• Like 3
  • Sad 1
Δημοσ.

Εγώ έχω κάνω μια άλλη ερώτηση φιλοσοφικής φύσεως, γιατί δεν κυνηγάνε τα γκαρσόνια, τους ντελιβεράδες κλπ που μπορεί να βγάζουν και ολόκληρα μεροκάματα από τα φιλοδωρήματα, ή και πολλαπλάσια (συν ότι μισθό παίρνουν από το μαγαζί), αλλά όταν δίνουμε φακελάκι σε γιατρούς τότε γίνεται το σώσε;

Γιατί ο γιατρός το εκβιάζει το φακελάκι

• Like 17
Δημοσ.

Ελλαδα  σπανια να αφησω και οχι σε φασεις τυπου σελφ σερβις. Μπορει πχ σε ντελιβερι ειτε εστιατοριο κλπ αλλα εκει ειναι το θεμα οτι συχνα πας παρεα και μοιραζεσαι το ποσο (αν πας με φιλους) οποτε το να αφησεις εσυ μονο τιπ καπως δυσκολο. Οποτε δεν ειναι τοσο θεμα ποσου οσο το οτι αν μοιραζεσαι το λογαριασμο το πολυ πολυ να στρογγυλοποιησεις λιγο οσο εδινες αλλα και παλι παιζει καποιος απτην παρεα σου να δει οτι συμπληρωθηκε το ποσο και να βαλει λιγοτερα.

Στο εξωτερικο πολυ συχνα αφηνω μιας και ειναι διαδεδομενο σε ολους σχεδον τους τομεις υπηρεσιων (πχ και ενα κουρεμα το στρογγυλοποιεις αν θες , σε καφε , σε φαι κλπ)

Δημοσ.

τι να σας πω, όσους ξέρω και με όσους εχω βγει, δεν αφήνουν φιλοδώρημα.

Δημοσ.

εχω κανει αυτες τις δουλειες. Ετσι αφηνω 1ε για παραγγελια εως 10ε, 2ε εως 20ε κλπ. Αυτα που λενε για οικονομικη κατασταση, ειναι μπουρδες. Δηλαδη κατσε, πας δινεις 10ε για 2-3 καφεδες, και δεν μπορεις να δωσεις 50 σεντς στο σερβιτορο; 

• Like 8
Δημοσ.

Αφηνω στους ταλαιπωρημενους εργασιακα σερβιτορους και ντελιβεραδες.Αν ξερω ας πουμε οτι ο σερβιτορος καθαριζει ενα 1500+ σιγα μην του αφησω και μπουρμπουαρ.

Δημοσ.

Όσο μπορώ αφήνω

Έξω για φαγητό σχεδόν πάντα εφόσον έμεινα ευχαριστημένος

Για καφέ σπάνια γιατί το 50λεπτο στα 2,5-3€ μου φαίνεται πολύ, πιο λίγα δε μου κάθεται καλά να δώσω

Δεν δουλεύω κιόλας

Επίσης είμαι κατά του φιλοδωρήματος σε όλους ανεξαιρέτως γιατί αδικούνται αυτοί που το αξίζουν πραγματικά

• Like 1
Δημοσ.

Σπάνια θα πάω να φάω έξω συνήθως παραγγέλνω φαγητό. Αρκετοί συγγενείς μου και φίλοι αφήνουν παραπάνω χρήματα, εγώ δεν έχω δώσει ποτέ παραπάνω χρήματα και ούτε σκοπεύω να δώσω.

Δημοσ.

Γιατί ο γιατρός το εκβιάζει το φακελάκι

Όχι πάντα. Πολλοί το δίνουν από μόνοι τους, ακόμα κι αν το αρνηθεί ευγενικά ο γιατρός.

Πάντως αν το δούμε φορολογικά, μαύρο χρήμα είναι και οι 2 περιπτώσεις... να δούμε τι θα γίνει όταν καθιερωθεί το ηλεκτρονικό/πλαστικό χρήμα.

Σε κάποιες χώρες (π.χ. Ισλανδία) το φιλοδώρημα γενικά δεν συνηθίζεται και ίσως θεωρηθεί προσβολή. Ίσως είναι η κουλτούρα τους έτσι.

Σε άλλες χώρες (π.χ. ΗΠΑ) είναι θεσμοθετημένο δια νόμου.

• Like 1
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...