Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Πάντα αφήνω κάτι, περίπου ένα 10% του συνολικού λογαριασμού. Προφανώς όμως μόνο όταν το αξίζουν πραγματικά.

Πάντα ή μόνο όταν το αξίζουν πραγματικά; Μπερδεύτηκα! :P

Σορυ οχι.

Δεν εχω δουλεψει πουθενα που να παιρνει η κουζινα εστω και ποσοστο απο τα φιλοδωρηματα. Ουτε εχω ακουσει κατι τετοιο απο τους περισσοτερους γνωστους μου.

Η λογικη ειναι αυτη που ειπαν πιο πισω. Παλιοτερα οι μαγειρες εβγαζαν καλα λεφτα και οι σερβιτοροι ελαχιστα, οποτε με τα tips μπορουσαν να την παλεψουν.

Καλως ή κακως ειναι αλλη κουβεντα.

Υπαρχουν καποια εστιατορια που δινουν ενα ποσοστο στην κουζινα, αλλα ειναι η εξαιρεση στον κανονα.

Δεν υπάρχει κανόνας σε αυτό, κάθε μαγαζί δουλεύει όπως θέλει

Σόρρυ φίλε αλλά η παραγωγή δεν δικαιούται να πάρει τίποτα. Το σκίσιμο, τα μούτρα, τη μίρλα, τη μαλακία του καθένα ή ακόμα και τη μαλακία της ίδιας της παραγωγής το ίδιο πρόσωπο θα τα ακούσει (δηλαδή ο σερβιτόρος) και γι αυτό έχει και την έξτρα "ευθύνη" του καρπαζοεισπράκτορα. Εχει πάρα πολύ κόσμο που έχει σοβαρότατα ψυχολογικά ή απλά είναι ηλίθιος που τα βγάζει στον εύκολο στόχο (τον σερβιτόρο) για το οτιδήποτε. Επίσης η δουλειά της παραγωγής είναι -πάντα- η ίδια. Μόνο ο όγκος αλλάζει. Για τον σερβιτόρο η δουλειά δεν είναι -ποτέ- η ίδια, ούτε και ο όγκος. Μπορεί να έχω 5 τραπέζια και να τρέχω σαν πούστης ή να έχω 10 τραπέζια και να πηγαίνουν σχετικά νορμάλ. 

Ετσι για το γαμώτο της υπόθεσης θα σου πω απλά ένα από τα δεκάδες περιστατικά που μου τυχαίνουν κάθε μέρα. Κορασίδα πήγε και έκανε ολόκληρο σαματά στο boss μου επειδή...τόλμησα να της αρνηθώ να φέρω τη σακούλα της με τα ψώνια της και την τσάντα της στο τραπέζι της (τα παράτησε στην είσοδο του καταστήματος). 

Για μένα το σωστό είναι να τα μοιράζονται αλλά ας κάνουν ό,τι θέλουν...το λέω γιατί πολλές φορές μπορεί να αφήσεις tips γιατί σου άρεσε πολύ το φαγητό, το ποτό, η μουσική κλπ, όχι απαραίτητα για το καλό σέρβις!

Πάντα αφήνω (επειδή είναι υποχρεωτικό στα μέρη που πηγαίνω)

Σε ποια μέρη είναι υποχρεωτικό; Αν θες να πεις βέβαια

• Απαντ. 445
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Σε ποια μέρη είναι υποχρεωτικό; Αν θες να πεις βέβαια

Αγγλία μεριά σε αρκετά εστιατόρια/πιτσαρίες/μπαρς. Χρεώνουν ποσοστό tipping (αυτοματοποιημένο σύστημα) στη κάρτα

Μετά με ρωτάει το μηχάνημα αν θέλω να δώσω κι άλλο φιλοδώρημα

Δημοσ.

Αγγλία μεριά σε αρκετά εστιατόρια/πιτσαρίες/μπαρς. Χρεώνουν ποσοστό tipping (αυτοματοποιημένο σύστημα) στη κάρτα

Τι ποσοστό?

Δημοσ.

Και Μουρικα τα ιδια ειμαστε….. :P

Αλλου 10%, αλλου 15%  

Στο LDN, βαζω και κανα ψιλο στο ποτηρακι μπροστα απο τον barman στις pubs….  B)

Δημοσ.

Και Μουρικα τα ιδια ειμαστε….. :P

Αλλου 10%, αλλου 15%  

Στο LDN, βαζω και κανα ψιλο στο ποτηρακι μπροστα απο τον barman στις pubs….  B)

Προετοιμάστε με κι άλλο.. ;p

Δημοσ.

Ωραίο σύστημα... άντε και στα δικά μας!

• Like 2
Δημοσ.

Απλά όπως μεταφερθήκαμε στο δίπλα τραπέζι τα ξεχάσαμε τα ποτήρια. Και καπάκι έκατσε ένα ζευγάρι και η ίδια σερβιτόρα που μάλλον τους ήξερε μάζεψε τα ποτήρια μισοάδεια ήταν γιατί οουλιος όπως καταλαβαίνετε. Οπότε λέω κλαιν θα τις πούμε να φέρει αλλά. Που είναι το κακό δουλειά της είναι.Και γω σερβιτόρος σε ταβέρνα όταν έπεφταν ποτήρια ή έσπαγαν έφερνα αλλά δεν τους έλεγα ας μην τα έσπαγες. Οποτε έπρεπε να το βουλώσει και ο,τι αποθημενο στον ψυχολόγο της.

Δημοσ.

Προετοιμάστε με κι άλλο.. ;p

Ένα 10% τουλάχιστον. Αναλόγως το μαγαζί

Σε pubs δεν είμαι σίγουρος γιατί έχουν ελάχιστη χρέωση 5 λίρες για τη κάρτα και τις περισσότερες φορές ξοδεύω λιγότερα κάθε φορά που πηγαίνω. Δεν ξέρω δηλαδή αν έχουν προσμετρήσει το tipping στη τιμή του pint (και ούτε με ενδιαφέρει γιατί το ποσό είναι μικρό)

Δεν κάθομαι πολύ ώρα (πολύ = 3 ώρες) στις pubs

Δημοσ.

Απλά όπως μεταφερθήκαμε στο δίπλα τραπέζι τα ξεχάσαμε τα ποτήρια. Και καπάκι έκατσε ένα ζευγάρι και η ίδια σερβιτόρα που μάλλον τους ήξερε μάζεψε τα ποτήρια μισοάδεια ήταν γιατί οουλιος όπως καταλαβαίνετε. Οπότε λέω κλαιν θα τις πούμε να φέρει αλλά. Που είναι το κακό δουλειά της είναι.Και γω σερβιτόρος σε ταβέρνα όταν έπεφταν ποτήρια ή έσπαγαν έφερνα αλλά δεν τους έλεγα ας μην τα έσπαγες. Οποτε έπρεπε να το βουλώσει και ο,τι αποθημενο στον ψυχολόγο της.

Το παρακάνεις. Δουλειά της δεν είναι να σου φέρνει ποτήρια νερό όποτε σου καυλώσει εσένα. Σε μεγαλύτερα καταστήματα (σαν αυτό που είμαι εγώ) ο σερβιτόρος απαγορεύεται να μπει μέσα στο μπαρ και ο μπαρίστας θα σου δώσει ότι θες. Το θέμα είναι ότι οι περισσότεροι μπαρίστες θα σε διαολοστείλουν αν τους ζητήσεις ποτήρια με νερό και ειδικά εν ώρα τρεξίματος δεν πρόκειται να τα δεις ποτέ. Αν θες νερό τράβα και πάρε ή αν είσαι μάγκας παράγγειλε κάτι ακόμα και το νερό θα έρθει μόνο του. Ενας καφές με ένα νερό πάει. 

Ακόμα και να ξινίσει τη μούρη της ή να το παίξει έξυπνη εσένα δε στου δίνει το δικαίωμα να την κλέψεις κανονικά (όπως και έκανες). Απλά δεν ξαναπατάς στο κατάστημα. Αν είσαι και έξτρα κακός μπορείς απλά να πεις ότι εξ'αιτίας της δεν θα ξανάρθεις στο κατάστημα και να τελειώνει εκεί το θέμα. Το θεωρώ απαράδεκτο να κλέβεις τα λεφτά του οποιουδήποτε μεροκαματιάρη για τον οποιονδήποτε λόγο.  

• Like 3
Δημοσ.

Εγώ σου αναφέρω άπλα πως λειτουργεί ενα σοβαρό μαγαζί !

ούτε μπορεί ο καθένας να αλλάζει τραπέζια όποτε καυλώσει , ούτε είναι εικόνα να βλέπεις τους πελάτες φορτωμένους με καφέδες και  νερά στα χέρια όταν μεταφέρονται   , ο σερβιτόρος τα φέρνει με τον δίσκο,  τι ειναι δύσκολο να καταλάβεις ?  

είπα ειναι σωστό να αλλάζουμε τραπέζια κάθε τρεις κ λίγο και να του σπαμε τα @@ ?

Σιγά μην σηκώσει και βαλίτσα ο πελάτης, το ποτήρι του θα πάρει και να κάτσει στο τραπέζι που θέλει, αν έχουνε φέρει ήδη τα φαγητά και τα πιάτα με το κυρίως γεύμα δεν αλλάζεις τραπέζι μένεις εκεί που έκατσες. Αν θες να αλλάξεις ρωτάς τον σερβιτόρο αλλιώς για μένα σπάσιμο @@ είναι.

• Like 1
Δημοσ.

Το παρακάνεις. Δουλειά της δεν είναι να σου φέρνει ποτήρια νερό όποτε σου καυλώσει εσένα. Σε μεγαλύτερα καταστήματα (σαν αυτό που είμαι εγώ) ο σερβιτόρος απαγορεύεται να μπει μέσα στο μπαρ και ο μπαρίστας θα σου δώσει ότι θες. Το θέμα είναι ότι οι περισσότεροι μπαρίστες θα σε διαολοστείλουν αν τους ζητήσεις ποτήρια με νερό και ειδικά εν ώρα τρεξίματος δεν πρόκειται να τα δεις ποτέ. Αν θες νερό τράβα και πάρε ή αν είσαι μάγκας παράγγειλε κάτι ακόμα και το νερό θα έρθει μόνο του. Ενας καφές με ένα νερό πάει.

Κανένας μπαρίστας που σέβεται τη δουλειά του και το μαγαζί του δεν θα σε διαολοστείλει επειδή του ζήτησες κάτι. Αν είναι ώρα τρεξίματος (που φαίνεται. μπαμ κάνει), τότε θα σου ζητήσει λίγο χρόνο αναμονή

Αν είναι να με διαολοστέλνει κάποιος επειδή ζήτησα ..... λίγο μαμημένο νερό, τότε δύσκολα θα με ξαναδουν στο μαγαζί τους

Ο άλλος που γράφει ότι το πρόβλημα το έχει η σερβιτόρα, εμένα προσωπικά μου έδωσε την εντύπωση ότι τα ποτήρια τα άφησαν εκεί επίτηδες με σκοπό να τους φέρουν άλλα τζάμπα. Πολύ σπάνιο φαινόμενο μια ολόκληρη παρέα να μεταφερθεί και να ξεχάσουν τα ποτά τους

• Super Moderators
Δημοσ.

Πάντα ή μόνο όταν το αξίζουν πραγματικά; Μπερδεύτηκα! :P

Προσπάθησε ...μπορείς! :P

Πλέον οι επιλογές που κάνω το αξιζουν στο 99% των περιπτώσεων.

Για την ιστορία: εχουμε πάει για φαγητό σε πολυ καλό εστιατόριο που μας σκλαβωσανε με το αψογο σερβις, αλλα κατι μας αποσυντόνισε φεύγοντας και δεν αφήσαμε τίποτα. Την αλλη μέρα καποιος απο την παρεα που εμενε εκεί κοντα, περασε απο το μαγαζι, αφησε τιπ και ζήτησε συγγνώμη. :)

• Like 2
Δημοσ.

Δεν τα ξεχασες ρε μεγαλε τα ποτηρια. Δεν ειμαι ηλιθιος. Το ποτηρι το ΑΦΗΣΕΣ γιατι θεωρεις οτι ειναι ντροπη να το μεταφερεις ΕΣΥ.

Μαλλον η κοπελα σκεφτοταν οτι ειστε τοσο αθλιοι που το ιδιο σας το ποτηρι δεν πηρατε μαζι σας.

Ειναι θεμα αρχων/αξιων. Οπως εχει μαθει ο καθενας (αν εχει μαθει).

Δημοσ.

Κανένας μπαρίστας που σέβεται τη δουλειά του και το μαγαζί του δεν θα σε διαολοστείλει επειδή του ζήτησες κάτι. Αν είναι ώρα τρεξίματος (που φαίνεται. μπαμ κάνει), τότε θα σου ζητήσει λίγο χρόνο αναμονή

Αν είναι να με διαολοστέλνει κάποιος επειδή ζήτησα ..... λίγο μαμημένο νερό, τότε δύσκολα θα με ξαναδουν στο μαγαζί τους

Δεν με κατάλαβες, εμένα τον σερβιτόρο θα διαολοστείλει, όχι εσένα ως πελάτη. Πάντα μέσα στη φάση τους δουλειάς. Κανένας μπαρίστας που σέβεται τον εαυτό του δεν θα βάζει ποτήρια νερό κάθε λίγο και λιγάκι. Καφεδάκι και νεράκι πάει. Αν εγώ τον διακόπτω κάθε τρεις και λίγο από τη δουλειά του για να μου δίνει ποτήρια νερό...μάντεψε...δεν θα μου δώσει. 

• Like 1
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...