Προς το περιεχόμενο

Επιλογη Διανομης και Προβληματα


Επισκέπτης

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Εχω δυο συστηματα.

Ενα laptop hp pavilion 17-f250nv με amd a4 6210, amd R3 intergrated gpu, rtl8723be wifi, beats audio sound, ssd στο dvd cage.

Εναν σταθερο με amd fx6300 7890gpu gigabyte 970a-ud3.

 

Ημουν χρηστης mac osx για αρκετα χρονια αλλα αναγκαστηκα να επιστρεψω στα windows λογο δουλειας.

 

Ολα αυτα τα χρονια ειχα ξανακανει προσπαθεια να μεταφερω ολον τον φορτο εργασιας μου και ολα μου τα συστηματα σε linux, αλλα αντιμετωπισα τοτε αρκετες ασυμβατοτητες και δυσκολιες, δεν ειχα και τον χρονο να ψαξω ενδελεχως λυσεις, οποτε και ξαναγυρισα στα παραθυρα.

 

Αυτον τον καιρο που εχω σχετικα χρονο για διαβασμα και ψαξιμο, με αφορμη και τις νεες μοντιφες που εκανε η m$ με το privacy ειπα να ψαξω κι εγω να βρω μερικες διανομες να στησω στα μηχανηματα μου. Ατυχως ομως εχω αντιμετωπισει αρκετα θεματα, ειμαι και απειρος χρηστης, οποτε καπου εχω μπλοκαρει, καπου εχω απογοητευτει, και δεν ξερω πλεον τι να κανω.

 

 

Λοιπον ξεκινησα με mint 17.2 raffaela cinnamon, αντιμετωπισα καποια θεματα με το wifi στην αρχη, ακολουθησα καποιους οδηγους για διαχειριση ενεργειας και φαινεται να μετρειαστηκε η κατασταση. Το μεγαλο προβλημα ειναι μετα απο sleep οτι κολλαει το συστημα. Ειτε αμεσως ειτε οταν πας να κανεις reboot, shutdown. Δεν γινεται παντα, αλλα αρκετα συχνα.

 

Δοκιμασα ubuntu, zorin, debian, σε ολα ειχα τα προβληματα με το wifi (στο debian δεν συνδεοταν ποτε αυτοματα εκτος των αλλων) και με το θεμα μετα απο sleep ενιοτε να κολλαει/κρασαρει. Στον φορητο ομως που ανοιγοκλεινεις το καπακι αυτο ειναι προβλημα.

 

Δοκιμασα arch να μαθω και μερικα πραγματα και να κατανοησω καλυτερα το λειτουργικο. Δεν καταφερα να περασω με τιποτα τον proprietary driver για την ενσωματωμενη καρτα. Οσο ημουν με τον open source στραβωθηκα μιας και η φωτεινοτητα της οθονης ηταν μονιμως τερμα και κουραζε πολυ. Το plasma δεν καταφερα να το στησω σωστα, δεν μπορεσα να καταλαβω γιατι δεν μου εμφανιζει εναν network manager στην taskbar, ετσι καθε φορα που ημουν με το φορητο σε διαφορετικο δικτυο απο αυτο που ειχα δηλωσει, δεν μπορουσα να συνδεθω. Οταν περασα παλι αλλον network manager κολλησαν τα παντα.

 

Επειδη ο τροπος που λειτουργει το arch με τραβηξε, και με καλυπτει περισσοτερο απο τα ubuntu based, αποφασισα να δοκιμασω manjaro kde μονο και μονο επειδη συμπεριλαμβανει εξ αρχης non free firmware που στο arch εγω δεν καταφερα να περασω σωστα.

 

Και πραγματι. Μετα την εγκατασταση τα περισσοτερα με proprietary οδηγους δουλευουν σωστα. Μονο για το wifi χρειαστηκε να ξαναφτιαξω ενα conf με τα power savings στο off. Ολα τα αλλα κομπλε. Η μονιμη εξαιρεση ειναι οτι σε ολες τις διανομες ο ηχος δεν εχει καμια σχεση με τα windows, ειναι πολυ χαμηλος ανεξαρτητα τις ρυθμισεις κλπ. Τελος παντων. Αφου σε γενικες γραμμες εμεινα ικανοποιημενος και κατασταλαξα, περασα την ιδια διανομη και στον σταθερο. Το μονο που εμενε (και το αφησα για πιο μετα) ηταν να φτιαξω το font rendering που εδω ηταν σε πολυ καλυτερη κατάσταση απο ολες τις αλλες διανομες που δοκιμασα.

 

Μολις αποφασισα να μεταφερω ολα μου τα backup στα νεα συστηματα απο εξωτερικους και εσωτερικους (στην περιπτωση του desktop) δισκους, αρχισαν τα προβληματα.

 

Στην αρχη παρατηρησα τραγικα χαμηλες ταχυτητες κατα την μεταφορα ειτε απο σατα3 σε σατα3, ειτε απο usb3 σε σατα3. Το ακυρωσα και μετα απο reboot ξαναδοκιμασα, αυτην την φορα δεναφησα καν την οθονη να κλεισει. Και παλι ειχα χαμηλες ταχυτητες. Το χειροτερο ομως ηταν οταν διαπιστωσα οτι αρκετα αρχεια και φακελους, ενω δεν εβγαλε καποια ειδοποιηση/σφαλμα, δεν ειχαν περαστει/αντιγραφει. Κοιταξα στις ιδιοτητες τους γονικους φακελους και μου εδειχναν ακριβως τα ιδια στοιχεια.

Πχ φακελος backup docs 50000 files 30gb, και φακελος /home/documents παλι 50000 files 30gb.

Αλλα παρολα αυτα τα αρχεια δεν υπηρχαν ολα. Ελειπαν και υποφακελοι και παρα πολλα αρχεια. Φυσικα φρικαρα. Πολυ μεγαλο προβλημα που αν δεν το ειχα δει, θα μου δημιουργουσε πολλα προβληματα, μιας και αρκετα αρχεια ειναι αναντικαταστατα. Εψαξα να βρω λυσεις αλλα ματαια. Σε μια συζητηση εδω https://m.reddit.com/r/linux/comments/1nvho0/warning_theres_a_horrible_bug_in_kde_that_doesntλενε οτι εχουν αντιμετωπισει παρομοιο ζητημα και σε αλλα DE.

 

Κατεβασα το manjaro xfce για να δω αν υπαρχει κι εκει το προβλημα αυτο, κανοντας μια καθαρη εγκατασταση.

Ολες οι αντιγραφες εγιναν αισθητα πιο γρηγορα και στις κανονικες τους ταχυτητες, ενω δεν φαινεται να παρουσιαστηκε αυτο το bug. Το θεμα μου με το xfce ειναι οτι δεν με βολευει καθολου (μου θυμιζει και windows xp που τα σιχαινομαι) ουτε το περιβαλλον του, ουτε ο file manager του.

Πχ σε ολα τα λειτουργικα η μορφοποιηση που με βολευει με βαση το πληθος των αρχειων μου ειναι view as icons, group by type, sort by name. Υπογραμμιζω το group by type. Γιατι την απλη στοιχιση κατα τυπο την εχουν ολα, αλλα προσωπικα δεν με βολευει. Τα θελω διακριτα. Δεν εβαλα τον dolphin γιατι φοβομουν για το bug με τις μεταφορες αρχειων.

Ακομα και στο touchpad δεν με αφηνε να διαμορφωσω πως να αντιμετωπιζει τα tap, πχ 2 tap > δεξι κλικ, 3 tap > μεσαιο κλικ. Φυσικα μπορει απλα να θελει μερικα προσθετα, τα οποια εγω δεν γνωριζω. Ουτως η αλλως για testing κατεβασα το xfce.

 

Οποτε εχω φτασει σε αδιεξοδο και ειμαι απογοητευμενος. Φυσικα και δεν τα ριχνω ολα στο λειτουργικό, φταιω κι εγω που με την απειρια μου δεν μπορω να αντιμετωπισω καποια πραγματα. Εχω ομως ξεψαχνισει το google οσο μπορω, αλλα που διαβάζω τα καταλαβαινω καποια αλλα οχι. Δεν θελω να ξαναγυρισω στα παραθυρα, εχω ορεξη για διαβασμα, αλλα εχουν περασει ηδη 2-3 βδομαδες και παραπανω απο την ωρα που ξεκινησα να ψαχνομαι για το τι να βαλω, και μολις χτες με το προβλημα στις μεταφορες αρχειων ξαναγυρισα στο μηδεν.

Και φυσικα ανυσυχω πολυ γιατι αν μετα απο 3 μηνες θελω να αλλαξω δισκο η να αντιγραψω σε αλλο pc αρχεια, πως να ειμαι σιγουρος οτι ολα θα εχουν περαστει σωστα και δεν θα εχω χασει αρχεια; ακομα κι ενα φακελο με φωτογραφιες να θελω να δωσω καπου πως θα μπορω να ειμαι σιγουρος οτι θα υπαρχουν ολα; πιστευω οτι ολους μας ενδιαφερουν τα αρχεια μας.

 

Συγνωμη για το μακροσκελες ποστ, απλα ηθελα να τα αποτυπωσω οσο το δυνατον πιο ολοκληρωμενα, μιας και εχουμε μια κοινοτητα που, και γνωστες εχει, και φιλοτιμους να μεταφερουν γνωση.

 

Δεν ξερω τι αλλο να κανω. Τι να δοκιμασω. Και η ειρωνεια ειναι οτι αλλους τους παρακαλας να δοκιμάσουν μια διανομη linux να ξεφυγουν λιγο που ειναι κολλημενοι απο τα παραθυρα και να γνωρισουν την open source κοινοτητα, κι εγω που παρακαλαω να ξεφυγω απο τα παραθυρα, μου εχουν ερθει ολα στραβα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Στο είπε και ο jim στο άλλο νήμα. Μπορείς στην ήδη υπάρχουσα διανομή που τρέχεις να δοκιμάσεις και να πειραματιστείς με όποιο γραφικό περιβάλλον σου κάνει κέφι, μέχρι να κατασταλάξεις σε αυτό που σου ταιριάζει περισσότερο. Δεν είναι ανάγκη ούτε να αλλάζεις διανομή σαν τα πουκάμισα, ούτε να κάνεις format κάθε τρείς και λίγο.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αν ο δίσκος στον οποίο θες να μεταφέρεις είνα ssd πρέπει όταν κάνεις mount στο fstab να βάλεις option για αυτόν

https://wiki.debian.org/SSDOptimization

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το Xfce στην αρχική του μορφή είναι όντως άθλιο εμφανισιακά. Μπορείς όμως να το κάνεις πανέμορφο άμα ασχοληθείς με customization (θέματα, dock, panel settings,whiskermenu). Είναι DE που μπορεί να αλλάξει πάρα πολύ, με κάποιες ρυθμισούλες.

 

Επειδή φαίνεται ότι έχεις όρεξη για διάβασμα και πειράματα, θα σου πρότεινα να μείνεις στο Arch και να στήσεις το μηχάνημα απο την αρχή για να ξέρεις τι κάνεις λάθος.

 

Στο wiki του Arch μπορείς να βρεις λύση για πάρα πολλά προβλήματα που μπορεί να σου φαίνονται δύσκολα τώρα στην επίλυση τους, αλλά στην ουσία είναι δυο-τρεις εντολές .

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Καλημερα παιδες.

 

Ο jim μου το ειπε στο αλλο thread, για πολλαπλα de's στην ιδια διανομη, και η αληθεια ειναι πως δεν ημουν σιγουρος πως μπορουσα να το κανω. Το ειχα δοκιμασει στο arch αλλα κατι λαθος εκανα και μου κολλουσε. Κι επειδη προσπαθουσα να καταλαβω τι φταιει ειπα να το κανω απο την αρχη καθαρα με παιδεμα παραπανω. Απλα στην προκειμενη, με το bug στις μεταφορες αρχειων, επιτηδες ξανακατεβασα ολοκληρο το iso του manjaro με xfce αυτην την φορα, για να ειμαι απολυτα σιγουρος αν ξανακανει το ιδιο οτι δεν ευθυνομαι εγω.

 

Ο δισκος στον οποιο παρουσιαστικε το bug δεν ηταν ο ssd. Τα αρχεια πηγαιναν απο και προς συμβατικους δισκους. Παρολα αυτα εχω ακολουθησει τα wiki για την βελτιστοποιηση των ssd. Αν και εχω αφησει αρκετο χωρο για overprovisioning που οπως αναφερουν και στο λινουξ, οπως και στα παραθυρα, μετραει περισσοτερο.

 

Λογικα στο λαπτοπ θα μεινω στο manjaro xfce αν μπορω να ειμαι σιγουρος για την ασφαλεια στις μεταφορες των αρχειων, και θα κοιταξω να το σουλουπωσω λιγο.

Στον σταθερο θα δοκιμασω να ξαναστησω arch μιας και εκει αν δεν μπει αμεσως ο catalyst και μεινω για λιγες μερες παραπανω με τον open source δεν υπαρχει τοσο θεμα με την φωτεινοτητα, δεν ειναι λαπτοπ. Αλλα ο catalyst με οσους τροπους δοκιμασα δεν μπαινει. Πριν τον x-server, μετα κλπ. Ολο καποιο σφαλμα βγαζει, ακολουθω τις οδηγιες στο wiki, αλλα και παλι, δεν. Και η καρτα στον σταθερο δεν συμφερει να παιζει μονιμως τερμα, ειναι γομαρι.

 

Ερωτηση σχετικα με το rsync και με το gui του, το grsync. Μπορει αν ειναι ευκολο, καποιος να μου εξηγησει σε απλα ελληνικα τι ακριβως κανει και πως δουλευει; Θελω να πω, ηδη διαβασα οτι κανει αντιγραφη και συγχρονισμο μεταξυ δυο φακελων, αλλα μου δημιουργηθηκαν καποιες αποριες. Βασικα με αυτο το εργαλειο μπορουμε να ειμαστε σιγουροι οτι οσες αντιγραφες γινουν, θα γινουν σωστα; ελεγχει τα hash των αρχειων ωστε να βεβαιωθει οτι δεν υπαρχει corruption και οτι δεν εγινε κατι skip? Επισης αν δει οτι μεταξυ δυο φακελων λειπουν καποια τα συμπληρωνει ωστε και οι δυο φακελοι να εχουν τα ιδια αμφιδρομα;

Ειναι ευκολο σε καποιον να εξηγησει την λειτουργια του; (στα ελληνικα δεν βρηκα καποια σελιδα)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...