Dinos_12345 Δημοσ. 4 Σεπτεμβρίου 2015 Δημοσ. 4 Σεπτεμβρίου 2015 Είναι αμφιλεγόμενο το ζήτημα, εγώ τείνω προς τη γνώμη του groot, πραγματικά προγραμματιστής θα γίνεις μόνος σου, κανένα πανεπιστήμιο δεν θα κάτσει να σου μάθει τα πάντα γύρω από κάτι, πρέπει να ψαχτείς, αλλά πιστεύω δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να το κάνεις. Αν είναι πάρε ένα βιβλίο τρίτης λυκείου και μάθε ψευδογλώσσα. Από αυτή θα μάθεις πως είναι η δομή μιας αλγοριθμικής/διαδικασιακής γλώσσας και όποια διαδικασιακή γλώσσα να προσπαθήσεις μετά να μάθεις θα έχεις συνηθίσει τη δομή και θα αφοσιώνεσαι στις λεπτομέριες.
DeadElectron Δημοσ. 4 Σεπτεμβρίου 2015 Δημοσ. 4 Σεπτεμβρίου 2015 Γενικά στην Ελλάδα επικρατεί η νοοτροπία 'περιμένω να με πάρει κάποιος από το χεράκι και να μου δείξει πως γίνεται', πράγμα που αργότερα οδηγεί τον πτυχιούχο στο να μην μπορεί να συγχρονιστεί και να συμβαδίσει με τα τωρινά γεγονότα. Και να τονίσω ότι σε πολλά πανεπιστήμια η γνώση είναι παρωχημένη και δεν αντικατοπτρίζει τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς. 1
Moderators Kercyn Δημοσ. 4 Σεπτεμβρίου 2015 Moderators Δημοσ. 4 Σεπτεμβρίου 2015 Φίλε groot θα διαφωνήσω μαζί σου. Εγώ ξεκίνησα προγραμματισμό (σχεδόν) μόνος μου στα 12 με VB6. Καθόμουν ατελείωτες ώρες και έψαχνα να βρω πώς θα κάνω διάφορα πράγματα, πώς θα λύσω προβλήματα που παρουσιάζονταν κλπ. Τότε ούτε internet είχα ούτε νομίζω να υπήρχαν πολλά πράγματα για online εκμάθηση όπως υπάρχουν τώρα. Το αποτέλεσμα ήταν να φτάσω 3η Λυκείου, να βλέπω ασκήσεις ΑΕΠΠ και να γελάω ενώ οι άλλοι βαράγαν τα κεφάλια τους. Βέβαια κάτι πολύ σημαντικό, που θεωρώ έπαιξε μεγάλο ρόλο, είναι ότι ποτέ δεν είχα την αυταπάτη ότι "ξέρω" και πάντα άκουγα το δάσκαλό μου στο φροντιστήριο (ασκήσεις δεν έλυνα γιατί βαριόμουν αλλά αυτό δε μετράει ). Μόλις μπήκα στη σχολή ήμουν πολύ χαρούμενος γιατί επιτέλους θα μάθαινα προγραμματισμό "σωστά" (γιατί καταλάβαινα ότι τότε δεν είχα μάθει "σωστά") και προσπαθούσα πολύ. Όταν μου λέγαν κάτι που δε συμφωνούσε με αυτά που είχα μάθει, τότε έκανα αυτό που μου λέγαν γιατί εμπιστευόμουν τους καθηγητές μου περισσότερο από εμένα. Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι ότι μπορείς μεν να βοηθηθείς αν ξεκινήσεις μόνος σου (έστω και νωρίς) αρκεί πάντα να θυμάσαι ότι υπάρχει κάποιος που τα ξέρει καλύτερα από σένα και καλά θα κάνεις να τον ακούς, όπως και ότι κάτι που έχεις μάθει μόνος σου πιθανότατα να το κάνεις με λάθος τρόπο. Όταν έφτιαχνα ένα παιχνίδι με τη VB (όχι με γραφικά κλπ, απλώς με κουμπιά και διαλόγους και παράθυρα) είχα 5 πόλεις, η καθεμιά από την οποία είχε συγκεκριμένα αποθέματα και τιμές σε διάφορα προϊόντα. Αυτό που έκανα ήταν να έχω ξεχωριστή μεταβλητή για κάθε προϊόν σε κάθε πόλη, πχ City1Good1Price, City1Good2Price κοκ. Μπορείς να φανταστείς τι χαμός γινόταν και πόσο είχα εκνευριστεί που δεν έβρισκα άλλο τρόπο για να το κάνω αυτό. Από ένα σημείο και μετά έμαθα ότι υπάρχουν πίνακες και βρήκα την υγειά μου. 8
Dinos_12345 Δημοσ. 4 Σεπτεμβρίου 2015 Δημοσ. 4 Σεπτεμβρίου 2015 Φίλε groot θα διαφωνήσω μαζί σου. Εγώ ξεκίνησα προγραμματισμό (σχεδόν) μόνος μου στα 12 με VB6. Καθόμουν ατελείωτες ώρες και έψαχνα να βρω πώς θα κάνω διάφορα πράγματα, πώς θα λύσω προβλήματα που παρουσιάζονταν κλπ. Τότε ούτε internet είχα ούτε νομίζω να υπήρχαν πολλά πράγματα για online εκμάθηση όπως υπάρχουν τώρα. Το αποτέλεσμα ήταν να φτάσω 3η Λυκείου, να βλέπω ασκήσεις ΑΕΠΠ και να γελάω ενώ οι άλλοι βαράγαν τα κεφάλια τους. Βέβαια κάτι πολύ σημαντικό, που θεωρώ έπαιξε μεγάλο ρόλο, είναι ότι ποτέ δεν είχα την αυταπάτη ότι "ξέρω" και πάντα άκουγα το δάσκαλό μου στο φροντιστήριο (ασκήσεις δεν έλυνα γιατί βαριόμουν αλλά αυτό δε μετράει ). Μόλις μπήκα στη σχολή ήμουν πολύ χαρούμενος γιατί επιτέλους θα μάθαινα προγραμματισμό "σωστά" (γιατί καταλάβαινα ότι τότε δεν είχα μάθει "σωστά") και προσπαθούσα πολύ. Όταν μου λέγαν κάτι που δε συμφωνούσε με αυτά που είχα μάθει, τότε έκανα αυτό που μου λέγαν γιατί εμπιστευόμουν τους καθηγητές μου περισσότερο από εμένα. Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι ότι μπορείς μεν να βοηθηθείς αν ξεκινήσεις μόνος σου (έστω και νωρίς) αρκεί πάντα να θυμάσαι ότι υπάρχει κάποιος που τα ξέρει καλύτερα από σένα και καλά θα κάνεις να τον ακούς, όπως και ότι κάτι που έχεις μάθει μόνος σου πιθανότατα να το κάνεις με λάθος τρόπο. Όταν έφτιαχνα ένα παιχνίδι με τη VB (όχι με γραφικά κλπ, απλώς με κουμπιά και διαλόγους και παράθυρα) είχα 5 πόλεις, η καθεμιά από την οποία είχε συγκεκριμένα αποθέματα και τιμές σε διάφορα προϊόντα. Αυτό που έκανα ήταν να έχω ξεχωριστή μεταβλητή για κάθε προϊόν σε κάθε πόλη, πχ City1Good1Price, City1Good2Price κοκ. Μπορείς να φανταστείς τι χαμός γινόταν και πόσο είχα εκνευριστεί που δεν έβρισκα άλλο τρόπο για να το κάνω αυτό. Από ένα σημείο και μετά έμαθα ότι υπάρχουν πίνακες και βρήκα την υγειά μου. Να κλειδωθεί το θέμα παρακαλώ
Ilias95 Δημοσ. 4 Σεπτεμβρίου 2015 Δημοσ. 4 Σεπτεμβρίου 2015 Κι εγώ πιστεύω ότι είναι μια χαρά να ξεκινήσεις μόνος σου, υπό την προϋπόθεση οι πηγές σου να είναι αναγνωρισμένα και δημοφιλή βιβλία που να καλύπτουν εκτενώς την ύλη που πραγματεύονται. Αν το κάνεις αυτό δεν βλέπω γιατί να κινδυνεύεις να μάθεις λάθος. Το να κοιτάς ημιτελή tutorial από δω κι από κει δεν είναι ότι καλύτερο.
Geotsak5 Δημοσ. 4 Σεπτεμβρίου 2015 Μέλος Δημοσ. 4 Σεπτεμβρίου 2015 Όλα αυτά που λες θα είχαν νόημα αν δεν ξεχνούσες κάτι βασικό...τον λόγο που ξεκινάς να μάθεις κάτι. Και αν ξεκινήσει για πειραματισμό με απλά πραγματάκια αλλά από σωστές πηγές δεν καταλαβαίνω γιατί υπάρχει αυτός ο μεγάλος κίνδυνος που επικαλείσαι. Έπειτα τα βιβλία που ανέφερες είναι πολύ ενδιαφέρον, όμως αυτό δεν σημαίνει οτι πρέπει να περιοριστεί σ' ένα απο τα δύο. Μιλάμε για ένα παιδί στα 14, δεν χρειάζεται να αγχώνεται με θεωρίες τύπου "Μη ξεκινάς απο τώρα γιατί θα το μάθεις λάθος". Αν ακολουθήσει αυτή τη νοοτροπία πολύ σύντομα θα φοβάται και δεν θα είναι σε θέση να ξεχωρίσει τι ειναι σωστό και τι λάθος να μάθει. Α! Και κάτι βασικό...Όποιος πέρασε απο Πανεπιστήμιο Πληροφορικής στην Ελλάδα και νομίζει οτι τον έκανε "σωστό" προγραμματιστή πλανάται. Μάλλον είναι πολύ μετριόφρων και δεν δίνει καθόλου πόντους στη (μεγάλη) προσωπική του προσπάθεια. PS. Αν ξεκινάει κάποιος να μάθει μια τέχνη όχι για προσωπικό όφελος αλλά για να αναδειχτεί στο κοινωνικό του περίγυρο τότε είναι πολύ πιθανόν να καταλήξει στην εναντίωση της γνώσης που αναφέρεις. Αλλά δεν είναι όλοι οι άνθρωποι το ίδιο. Συμφωνώ μαζί σου. Ο λόγος που ασχολούμαι με τον προγραμματσμό είναι επειδή μου αρέσει. Όπως καμένα παιδιά στην ηλικία μου παιρνάν την ζωή τους παίζοντας χαζοπαίχνιδα και όπως άλλα ζωγραφίουν, παίζουν μουσική και τα λοιπά έτσι και εγώ προγραμματίζω. Ο κύριος στόχος μου είναι η διασκέδαση, όμως έχω και τον απότερο στόχο να κάνω τον προγραμματισμό για εμένα αμειβόμενη δουλεία, όχι απλά τρόπο διασκέδασης. Δεν καταλαβαίνω και κανείς σας δεν μου εξηγεί που είναι το κακό σε αυτό. Επίσης βλέπω ταινίες, ακουώ μουσική, διαβάζω βιβλία και παίζω μπάλα. Ο προγραμματισμός είναι απλά το ας πούμε κύριο hobby μου.
groot Δημοσ. 4 Σεπτεμβρίου 2015 Δημοσ. 4 Σεπτεμβρίου 2015 Καταρχάς, θεωρώ πολύ ενδιαφέρουσα την άποψη του kraken (ποιος μπορεί να πει όχι στο Kraken; ) Φυσικά και πρέπει, όντας φοιτητής, να διαβάσεις πολλά πέρα από αυτά που σου δίνει η σχολή... αλλά όντας φοιτητής. Τότε είναι ο καιρός να ξεσκίσεις τον Booch, π.χ., για να μάθεις τρόπους σκέψης. Όμως, ήδη παρατηρώ στον OP (no hard feelings OP) μία "γνώση". Π.χ.: **γνωρίζω** PHP. Δεδομένου του χαρακτήρα της γλώσσας αυτής, προσωπική μου γνώμη είναι ότι ήδη έχει "μάθει" πράγματα και θα είναι δύσκολο να του τα μάθει (σωστά) κάποιος άλλος (π.χ. ο καθηγητής του). Επίσης, χωρίς μία ευρύτερη γνώση γύρω από τον κόσμο, τι μοντελοποίηση θα κληθεί να κάνει κανείς πιο μετά; Χωρίς έναν γενικό τρόπο σκέψης, πως θα μπορέσει να καταλάβει στο πετσί του την οντολογία που ήδη παίζει στον κόσμο και εφαρμόζεται και σε αφηρημένες έννοιες, σκέψεις και εν γένει μη απτά πράματα; Πότε θα μπορέσει να διαβάσει, να ζήσει και να δει αυτά τα γενικά εάν όχι τώρα που είναι στα πιο ανέμελα (όσο είναι at least) χρόνια; Όταν θα είναι φοιτητής; Μα τότε θα πρέπει αντί να γυρνάει και να "γλεντάει" σε καφετέριες, μπαρ και ούφο να παίζει με την κονσόλα του και με το πόσο μπορεί να κρατήσει το arch του χωρίς να πρέπει να κάνει format επειδή διάλυσε το σύστημα! Υ.Γ. Και εγώ κάποτε "προγραμμάτιζα" σε Basic (Amstrad 6128) και "κλείδωνα" τα παιχνίδια μου με κρεμάλα για να μην μπορεί να τα παίξει άλλος στο σπίτι (τάξη 5η-6η δημοτικού). Ευτυχώς, δεν το συνέχισα και στο γυμνάσιο 3
Geotsak5 Δημοσ. 5 Σεπτεμβρίου 2015 Μέλος Δημοσ. 5 Σεπτεμβρίου 2015 Καταρχάς, θεωρώ πολύ ενδιαφέρουσα την άποψη του kraken (ποιος μπορεί να πει όχι στο Kraken; ) Φυσικά και πρέπει, όντας φοιτητής, να διαβάσεις πολλά πέρα από αυτά που σου δίνει η σχολή... αλλά όντας φοιτητής. Τότε είναι ο καιρός να ξεσκίσεις τον Booch, π.χ., για να μάθεις τρόπους σκέψης. Όμως, ήδη παρατηρώ στον OP (no hard feelings OP) μία "γνώση". Π.χ.: **γνωρίζω** PHP. Δεδομένου του χαρακτήρα της γλώσσας αυτής, προσωπική μου γνώμη είναι ότι ήδη έχει "μάθει" πράγματα και θα είναι δύσκολο να του τα μάθει (σωστά) κάποιος άλλος (π.χ. ο καθηγητής του). Επίσης, χωρίς μία ευρύτερη γνώση γύρω από τον κόσμο, τι μοντελοποίηση θα κληθεί να κάνει κανείς πιο μετά; Χωρίς έναν γενικό τρόπο σκέψης, πως θα μπορέσει να καταλάβει στο πετσί του την οντολογία που ήδη παίζει στον κόσμο και εφαρμόζεται και σε αφηρημένες έννοιες, σκέψεις και εν γένει μη απτά πράματα; Πότε θα μπορέσει να διαβάσει, να ζήσει και να δει αυτά τα γενικά εάν όχι τώρα που είναι στα πιο ανέμελα (όσο είναι at least) χρόνια; Όταν θα είναι φοιτητής; Μα τότε θα πρέπει αντί να γυρνάει και να "γλεντάει" σε καφετέριες, μπαρ και ούφο να παίζει με την κονσόλα του και με το πόσο μπορεί να κρατήσει το arch του χωρίς να πρέπει να κάνει format επειδή διάλυσε το σύστημα! Υ.Γ. Και εγώ κάποτε "προγραμμάτιζα" σε Basic (Amstrad 6128) και "κλείδωνα" τα παιχνίδια μου με κρεμάλα για να μην μπορεί να τα παίξει άλλος στο σπίτι (τάξη 5η-6η δημοτικού). Ευτυχώς, δεν το συνέχισα και στο γυμνάσιο Όταν λέω γνωρίζω εννοώ ότι έχω κάποια στοιχειώδη γνώση της γλώσσας, την οποία απέκτησα από καλές πηγές (το codecademy και το site της PHP). Επίσης εγώ πάντα θα παίρνω τις γνώσεις του καθηγητή μου πιο σοβαρά από οποιοδήποτε site και πιστεύω ότι δεν θα είναι δύσκολο να μου αλλάξει καμία λανθασμένη άποψη. Επίσης αν έχεις την αίσθηση ότι οι περισσότεροι στην ηλικία μου έχουν όση γνώση όση έχω εγώ περί οντολογίας είσαι βαθία νυχτωμένος. Το 95% είναι ένα μάτσο καμένοι που παίζουν lol όλη μέρα χωρίς άλλα ενδιαφέροντα. 1
kraken92 Δημοσ. 5 Σεπτεμβρίου 2015 Δημοσ. 5 Σεπτεμβρίου 2015 Καταρχάς, θεωρώ πολύ ενδιαφέρουσα την άποψη του kraken (ποιος μπορεί να πει όχι στο Kraken; ) Φυσικά και πρέπει, όντας φοιτητής, να διαβάσεις πολλά πέρα από αυτά που σου δίνει η σχολή... αλλά όντας φοιτητής. Τότε είναι ο καιρός να ξεσκίσεις τον Booch, π.χ., για να μάθεις τρόπους σκέψης. Όμως, ήδη παρατηρώ στον OP (no hard feelings OP) μία "γνώση". Π.χ.: **γνωρίζω** PHP. Δεδομένου του χαρακτήρα της γλώσσας αυτής, προσωπική μου γνώμη είναι ότι ήδη έχει "μάθει" πράγματα και θα είναι δύσκολο να του τα μάθει (σωστά) κάποιος άλλος (π.χ. ο καθηγητής του). Επίσης, χωρίς μία ευρύτερη γνώση γύρω από τον κόσμο, τι μοντελοποίηση θα κληθεί να κάνει κανείς πιο μετά; Χωρίς έναν γενικό τρόπο σκέψης, πως θα μπορέσει να καταλάβει στο πετσί του την οντολογία που ήδη παίζει στον κόσμο και εφαρμόζεται και σε αφηρημένες έννοιες, σκέψεις και εν γένει μη απτά πράματα; Πότε θα μπορέσει να διαβάσει, να ζήσει και να δει αυτά τα γενικά εάν όχι τώρα που είναι στα πιο ανέμελα (όσο είναι at least) χρόνια; Όταν θα είναι φοιτητής; Μα τότε θα πρέπει αντί να γυρνάει και να "γλεντάει" σε καφετέριες, μπαρ και ούφο να παίζει με την κονσόλα του και με το πόσο μπορεί να κρατήσει το arch του χωρίς να πρέπει να κάνει format επειδή διάλυσε το σύστημα! Υ.Γ. Και εγώ κάποτε "προγραμμάτιζα" σε Basic (Amstrad 6128) και "κλείδωνα" τα παιχνίδια μου με κρεμάλα για να μην μπορεί να τα παίξει άλλος στο σπίτι (τάξη 5η-6η δημοτικού). Ευτυχώς, δεν το συνέχισα και στο γυμνάσιο +1 για τον Grady.
billpao Δημοσ. 5 Σεπτεμβρίου 2015 Δημοσ. 5 Σεπτεμβρίου 2015 Εγώ θα σου πρότεινα να προσπαθήσεις περισσότερο να υιοθετήσεις την σκέψη να λύνεις αλγόριθμους (αναγκαστικά θα χρειαστείς μια γλώσσα προγραμματισμού). Όταν πήγαινα γυμνάσιο είχα αγοράσει ένα βιβλίο C και ασχολήθηκα λίγο (όχι τίποτα τρελό), τώρα στην τρίτη λυκείου τα προβλήματα του προγραμματισμού τα λύνω με μεγάλη ευκολία (σε μερικά σκαλώνω που και που ). Αν δεν το παίζεις ξερόλας και είσαι και ανοιχτόμυαλος δεν έχεις να φοβάσαι τίποτα. Επίσης είναι καλό να ξεκινήσεις να διαβάζεις λογοτεχνικά βιβλία και δοκίμια (θα σε βοηθήσουν σε άλλους τομείς). Οπότε με άλλα λόγια προσπάθησε να μάθεις να λύνεις προβλήματα, παρά να μάθεις μια γλώσσα απ'έξω. 3
groot Δημοσ. 5 Σεπτεμβρίου 2015 Δημοσ. 5 Σεπτεμβρίου 2015 Επίσης αν έχεις την αίσθηση ότι οι περισσότεροι στην ηλικία μου έχουν όση γνώση όση έχω εγώ περί οντολογίας είσαι βαθία νυχτωμένος. Το 95% είναι ένα μάτσο καμένοι που παίζουν lol όλη μέρα χωρίς άλλα ενδιαφέροντα. Q. E. D. (Δυστυχώς)
Giorgos65ert Δημοσ. 5 Σεπτεμβρίου 2015 Δημοσ. 5 Σεπτεμβρίου 2015 Επίσης αν έχεις την αίσθηση ότι οι περισσότεροι στην ηλικία μου έχουν όση γνώση όση έχω εγώ περί οντολογίας είσαι βαθία νυχτωμένος. .. Πραγματικά το ποστ μου έδωσε τεράστια χαρά και ενδιαφέρον άλλα εδώ πάει... Κοιτά καλά είναι να μην βάζεις τον εαυτού σου ότι τα ξέρει όλα. Αυτό το 95% μην το λες καθόλου πραγματικά γιατί έχω πολύ πήρα σε παιδιά 14-15 χρόνον που ξέρουν κάλο προγραμματισμο. (έστω σαν hobby το έχουν για πλάκα και το συνεχίσουν σαν επαγγελία) Κάλο είναι αν θες πραγματικά να ασχοληθείς από μόνος σου ασχολήσου , άλλα θα χρειαστείς καθοδήγηση γιατί από μόνος σου θα τα μάθεις όλα άκυρα. Το 95% είναι ένα μάτσο καμένοι που παίζουν lol όλη μέρα χωρίς άλλα ενδιαφέροντα. Κάποια παιδιά έστω ας πούμε το 20-30% αρχίζουν τον προγραμματισμο από το να παίζουν παιχνίδια , μπορει να μαθαίνουν να γράφουν κωδικά σε ένα συγκεκριμένο παιχνίδι που διανέμετε ο source code, άλλα παιδιά γράφουν τα δικά τους παιχνίδια μπορει να μην είναι σαν το COD MW 2-3 άλλα για εκεινους είναι ωραία. 4
Geotsak5 Δημοσ. 5 Σεπτεμβρίου 2015 Μέλος Δημοσ. 5 Σεπτεμβρίου 2015 .. Πραγματικά το ποστ μου έδωσε τεράστια χαρά και ενδιαφέρον άλλα εδώ πάει... Κοιτά καλά είναι να μην βάζεις τον εαυτού σου ότι τα ξέρει όλα. Αυτό το 95% μην το λες καθόλου πραγματικά γιατί έχω πολύ πήρα σε παιδιά 14-15 χρόνον που ξέρουν κάλο προγραμματισμο. (έστω σαν hobby το έχουν για πλάκα και το συνεχίσουν σαν επαγγελία) Κάλο είναι αν θες πραγματικά να ασχοληθείς από μόνος σου ασχολήσου , άλλα θα χρειαστείς καθοδήγηση γιατί από μόνος σου θα τα μάθεις όλα άκυρα. Κάποια παιδιά έστω ας πούμε το 20-30% αρχίζουν τον προγραμματισμο από το να παίζουν παιχνίδια , μπορει να μαθαίνουν να γράφουν κωδικά σε ένα συγκεκριμένο παιχνίδι που διανέμετε ο source code, άλλα παιδιά γράφουν τα δικά τους παιχνίδια μπορει να μην είναι σαν το COD MW 2-3 άλλα για εκεινους είναι ωραία. Έχω φτιάξει και εγώ παιχνίδια με το Unity3D είναι ωραία εμπειρία. Επίσης αν έρθεις στο σχολείο μου θα πιστείς ότι το 95% είναι δυστυχώς απόλυτα πραγματικό.
defacer Δημοσ. 5 Σεπτεμβρίου 2015 Δημοσ. 5 Σεπτεμβρίου 2015 Επίσης (επειδή υπάρχει διαμάχη με τους γονείς μου), πιστεύετε οτί κάνω καλά που ασχολούμαι με προγραμματισμό από τόσο μικρός;Δεν υπάρχει κανένα θέμα με την ηλικία όσον αφορά το να ασχολείσαι. Όπως ειπώθηκε ήδη κάποιοι ασχολούνται από ακόμα μικρότεροι, και γω μέσα σ αυτούς. Την ίδια ανησυχία έχουν πολλοί γονείς για πολλά διαφορετικά πράγματα, να τους το πεις αυτό, και αν μη τι άλλο ο προγραμματισμός είναι πολύ μακριά από το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσες να ασχολείσαι. Έχω όμως να σου πω να προσέξεις τρία πράγματα. Πρώτον, μην αφήσεις τον προγραμματισμό να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον σου. Πιθανόν οι γονείς σου να ανησυχούν κυρίως γι αυτό, και έχουν δίκιο. Υπάρχουν πολλά συστατικά στη συνταγή για να φτιάξεις μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα, και ναι μεν η συνταγή είναι διαφορετική για τον καθένα αλλά σίγουρα θέλει και κάτι άλλο. Βιβλία, μουσική, αθλητισμό, επιτραπέζια, αραλίκι με παρέα, ή ότι άλλο σου αρέσει. Δεν έχει τόσο πολλή σημασία τι ακριβώς, εσύ ξέρεις τα γούστα σου. Αλλά πρέπει να υπάρχει και κάτι άλλο στη ζωή σου, κι όσο μεγαλύτερη η ποικιλία τόσο καλύτερα. Προφανώς κάτι θα σε τραβήξει παραπάνω και θα έχει τον πρώτο ρόλο, ο,τι κι αν είναι αυτό όμως έχεις το challenge και ταυτόχρονα την ευκαιρία να δείξεις πως μπορείς να βάλεις προτεραιότητες ως ώριμο άτομο. Δεύτερον, μη ξεχνάς ότι έχεις και υποχρεώσεις. Οι γονείς σου περιμένουν κάποια πράγματα από σένα που ίσως δεν είναι τα ίδια με αυτά που εσύ θα ήθελες να κάνεις. Ο καλύτερος τρόπος να αποκτήσεις περισσότερη ελευθερία στο τι κάνεις είναι να τους αποδείξεις έμπρακτα ότι αυτή η ελευθερία δε θα είναι εις βάρος των όσων περιμένουν από σένα. Και να τονίσω ότι αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τους γονείς, είναι κάτι που θα συναντάς σε όλη σου τη ζωή με το δάσκαλο, τον προπονητή, το αφεντικό, τη σχέση σου, η λίστα δεν έχει τελειωμό. Μη νομίζεις ότι το κανείς "γι αυτούς", γιατί κάνοντάς το θα μάθεις πράγματα για τον εαυτό σου και τις σχέσεις σου με τους άλλους που είναι ανεκτίμητης αξίας. Και τέλος, μη καβαλήσεις το καλάμι. Μπορεί να είσαι με διαφορά ο καλύτερος και ξεχωριστός σε ΧΥ πράγματα, αλλά αυτό δε σημαίνει αυτό που ίσως νομίζεις. Γιατί από τη μια δεν είσαι ο καλύτερος σε αλλά πράγματα τα οποία ίσως σου φαίνονται ελάσσονος σημασίας όμως στη ζωή θα παίξουν ρόλο που δεν εξαρτάται από τα δικά σου μόνο κριτήρια. Και αφετέρου γιατί όταν είσαι ο ξεχωριστός δε σημαίνει ότι έφτασες κορυφή. Σημαίνει ότι πρέπει να πας να βρεις τους άλλους που είναι σαν και σένα, και να το κάνεις αυτό όσες φορές χρειαστεί μέχρι να βρεις πραγματικά τα όριά σου. Σου εγγυώμαι ότι πάντα θα υπάρχουν καλύτεροι από σένα, αντί να κοιτάς γύρω σου και να λες ποσό ουαου είμαι βρες τους και μάθε από αυτούς. Προσωπικά πολλές φορές κάνοντας σχετική συζήτηση έχω πει στο συνομιλητή μου "αυτό που θέλω ιδανικά είναι να είμαι ο πιο χαζός μέσα στο δωμάτιο", γιατί έτσι αποκτάς μια πιο ισορροπημένη οπτική και μεγιστοποιείς τις δυνατότητες να βελτιώνεσαι. Θα σου πρότεινα και σένα να ψάχνεις πάντα να βρεις το δωμάτιο μέσα στο οποίο είσαι ο πιο χαζός. 7
kraken92 Δημοσ. 5 Σεπτεμβρίου 2015 Δημοσ. 5 Σεπτεμβρίου 2015 Δεν υπάρχει κανένα θέμα με την ηλικία όσον αφορά το να ασχολείσαι. Όπως ειπώθηκε ήδη κάποιοι ασχολούνται από ακόμα μικρότεροι, και γω μέσα σ αυτούς. Την ίδια ανησυχία έχουν πολλοί γονείς για πολλά διαφορετικά πράγματα, να τους το πεις αυτό, και αν μη τι άλλο ο προγραμματισμός είναι πολύ μακριά από το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσες να ασχολείσαι. Έχω όμως να σου πω να προσέξεις τρία πράγματα. Πρώτον, μην αφήσεις τον προγραμματισμό να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον σου. Πιθανόν οι γονείς σου να ανησυχούν κυρίως γι αυτό, και έχουν δίκιο. Υπάρχουν πολλά συστατικά στη συνταγή για να φτιάξεις μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα, και ναι μεν η συνταγή είναι διαφορετική για τον καθένα αλλά σίγουρα θέλει και κάτι άλλο. Βιβλία, μουσική, αθλητισμό, επιτραπέζια, αραλίκι με παρέα, ή ότι άλλο σου αρέσει. Δεν έχει τόσο πολλή σημασία τι ακριβώς, εσύ ξέρεις τα γούστα σου. Αλλά πρέπει να υπάρχει και κάτι άλλο στη ζωή σου, κι όσο μεγαλύτερη η ποικιλία τόσο καλύτερα. Προφανώς κάτι θα σε τραβήξει παραπάνω και θα έχει τον πρώτο ρόλο, ο,τι κι αν είναι αυτό όμως έχεις το challenge και ταυτόχρονα την ευκαιρία να δείξεις πως μπορείς να βάλεις προτεραιότητες ως ώριμο άτομο. Δεύτερον, μη ξεχνάς ότι έχεις και υποχρεώσεις. Οι γονείς σου περιμένουν κάποια πράγματα από σένα που ίσως δεν είναι τα ίδια με αυτά που εσύ θα ήθελες να κάνεις. Ο καλύτερος τρόπος να αποκτήσεις περισσότερη ελευθερία στο τι κάνεις είναι να τους αποδείξεις έμπρακτα ότι αυτή η ελευθερία δε θα είναι εις βάρος των όσων περιμένουν από σένα. Και να τονίσω ότι αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τους γονείς, είναι κάτι που θα συναντάς σε όλη σου τη ζωή με το δάσκαλο, τον προπονητή, το αφεντικό, τη σχέση σου, η λίστα δεν έχει τελειωμό. Μη νομίζεις ότι το κανείς "γι αυτούς", γιατί κάνοντάς το θα μάθεις πράγματα για τον εαυτό σου και τις σχέσεις σου με τους άλλους που είναι ανεκτίμητης αξίας. Και τέλος, μη καβαλήσεις το καλάμι. Μπορεί να είσαι με διαφορά ο καλύτερος και ξεχωριστός σε ΧΥ πράγματα, αλλά αυτό δε σημαίνει αυτό που ίσως νομίζεις. Γιατί από τη μια δεν είσαι ο καλύτερος σε αλλά πράγματα τα οποία ίσως σου φαίνονται ελάσσονος σημασίας όμως στη ζωή θα παίξουν ρόλο που δεν εξαρτάται από τα δικά σου μόνο κριτήρια. Και αφετέρου γιατί όταν είσαι ο ξεχωριστός δε σημαίνει ότι έφτασες κορυφή. Σημαίνει ότι πρέπει να πας να βρεις τους άλλους που είναι σαν και σένα, και να το κάνεις αυτό όσες φορές χρειαστεί μέχρι να βρεις πραγματικά τα όριά σου. Σου εγγυώμαι ότι πάντα θα υπάρχουν καλύτεροι από σένα, αντί να κοιτάς γύρω σου και να λες ποσό ουαου είμαι βρες τους και μάθε από αυτούς. Προσωπικά πολλές φορές κάνοντας σχετική συζήτηση έχω πει στο συνομιλητή μου "αυτό που θέλω ιδανικά είναι να είμαι ο πιο χαζός μέσα στο δωμάτιο", γιατί έτσι αποκτάς μια πιο ισορροπημένη οπτική και μεγιστοποιείς τις δυνατότητες να βελτιώνεσαι. Θα σου πρότεινα και σένα να ψάχνεις πάντα να βρεις το δωμάτιο μέσα στο οποίο είσαι ο πιο χαζός. Geotsak5 διάβασε προσεκτικά αυτά που σου γράφει. Ίσως η πιο ολοκληρωμένη άποψη σ'αυτό το topic.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα