Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 25,8k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Σε 2-3 γραμμές δύσκολο μιας και χρειάζεσαι της παναγιάς τα μάτια. Θα κάνω μια μίνι προσπάθεια. με τα πιο απαραίτητα.

Να ξέρεις από το στρατό σου δίνουν 1-2 τεμάχια στα βασικά (μπλούζες, κάλτσες, βρακιά). Μόνο χιτώνιο-παντελόνι σου δίνουν 3. Επίσης ανάλογα με τη θητεία που θα κάνεις και που θα είσαι κλπ μπορεί κάποια να χρειαστείς κάποια όχι.

Πάτους καλούς για τις αρβύλες. 

Μπλουζάκια κοντομάνικα παραλλαγής (αρκετά 7+)

Μπλούζες μακρυμάνικες παραλλαγής  (2-3)

Κάλτσες μακριές ψιλοχοντρές (πάρα πολλές)

σώβρακα ότι σε βολεύει (όσο πιο πολλά μπορείς)

Ξυριστικά (ξυραφάκια,τζελ, aftershave χωρίς οινόπνευμα), σαμπουάν, αφρόλουτρο νεσεσερ νυχοκόπτη, αποσμητικό.

Hansaplast για κοψίματα, (εγώ κοβόμουν συνέχεια με εξαρτήσεις ,όπλο, κρεβάτι κλπ όλα είναι μεταλλικά σε κακή κατάσταση σκουριασμένα κλπ). compeed για κάλους χτυπήματα στα πόδια, depon και ότι άλλο βασικό φαρμακευτικό πχ καραμέλες για πονόλαιμο και αποσυμφορητικό μύτης.  Μην περιμένεις να σου δώσουν τέτοια και αν και δεν γιατρεύουν κάνουν λίγο πιο υποφερτή τη κατάσταση.

γυαλιστικό μαύρο για αρβύλες. 

Πετσέτες (σου δίνουν 3 μία σώματος,προσώπου και χεριών αλλά είναι σχετικά μικρές οπότε μία μεγάλη καλή από το σπίτι χρειάζεται)

1-2 σεντόνια απλά

sleeping bag.

μωρομάντηλα και χαρτι τουαλέτας. (πουλάει το ΚΨΜ αλλά δεν είναι πάντα ανοιχτό και ξεμένει κιόλας.)

Φακό (πολύ σημαντικό, ιδιαίτερα στη μονάδα όταν ξυπνάς τη νύχτα και ετοιμάζεσαι για υπηρεσία στο θάλαμο που οι άλλοι κοιμούνται

Power bank  καλό ( μπρίζες ελάχιστες και κίνδυνος ληστείας - καλύτερα να φορτίζεις το Power bank)

Χρήματα σε ψιλά και κέρματα για το κέντρο ειδικά αν παίζουν μηχανήματα για νερό κλπ.

χαρτομάντιλα και αντισηπτικά μαντηλάκια τσέπης

Πλαστικά γάντια μιας χρήσης (κανονικά οφείλουν να σας δίνουν για τις καθαριότητες αλλά επειδή συχνά δε θα υπάρχει ή θα σου δίνουν 1 γάντι)

Πλαστικά γάντια πολλαπλών χρήσεων (σαν αυτά που φοράνε οι καθαρίστριες ή οι μανάδες μας στο σπίτι) αυτά τα θέλεις για τις άπειρες ώρες λάντζας με παγωμενό νεράκι. ( Με κορόιδευαν τη πρώτη φορά που τα φόρεσα, την επόμενη όμως που είχαν λάντζα όλοι μου ζητούσαν να τους τα δανείσω γιατί τα χέρια τους υπέφεραν από τη προηγούμενη φορά).

Άμα θες ένα κινητό παλαιάς κοπής με κουμπιά χωρίς φανφάρες γιατί η μπαταρία του κρατάει για πολλές μέρες, δεν έχει κάμερα(είναι προβλεπε) και μπορείς πχ να κλειδώνεις το καλό στο φοριαμό αν υπάρχει όταν θα τρέχεις αριστερά δεξιά όλη μέρα για να μη τ χαλάσεις-χάσεις.

Βαλίτσα πολιτική (με ρόδες κατά προτίμηση γιατί ενδέχεται να τη μεταφέρεις εντός μονάδας μεγάλες αποστάσεις ανηφόρες κλπ)

που να έχει ζιπ που να κλειδώνουν με λουκετάκια. ( μη σε νοιάζει τι χρώμα είναι η πολιτική)

Λουκέτα. θα σου δώσουν 1 για το όπλο αλλά χρειάζεσαι και για το φοριαμό και για το λουκάνικο και για τη βαλίτσα σου οπότε πάρε εκεί μπόλικα διάφορων μεγέθων.

Τα κλειδάκια θα πρότεινα να βρεις κάτι να τα περάσεις που να το φοράς στο λαιμό (εγώ από μια σφυρίχτρα νομίζω είχα πάρει) μέσα από το χιτώνιο να μη φαίνεται για να μην τα χάσεις και να τα έχεις άμεσα διαθέσιμα.

Ακόμα, προτείνεται αν θες  μια ποσότητα Tide για πλύσιμο στο χέρι (στο κέντρο το χρειάστηκα γιατί τα 10 κοντομάνικα δε μου έβγαλαν 25 μέρες δυστυχώς με τη κωλοζέστη στη Καλαμάτα - Νοέμβρη μήνα και την ανηφόρα στη μονάδα)

Επίσης μια βελόνα και μια σκουροπράσινη κλωστή (μπορεί να έχει μέσα το τζάκετ που θα σου δώσουν.

Οι παραλλαγές σκίζονται εύκολα και κουμπιά φεύγουν για πλάκα οπότε καλύτερα να τα προλάβεις νωρίς.(δε χρειαζεται να είσαι μοδίστρα τα ράβεις εκεί όπως να ναι)

Τώρα από εκεί και πέρα και ανάλογα με τη μετάθεση θα χρειαστείς λογικά αν δεν είσαι βυσματίας ισοθερμικά, γάντια, full face για τις σκοπιές και τα περίπολα.

Οπωσδήποτε ομως θα έλεγα να πάρεις μια λαιμουδιέρα έτσι πράσινη  fleece.

Αυτά θα έλεγα είναι τα βασικά για να κάνεις ανθρώπινη θητεία, άμα θυμηθώ και κάτι άλλο θα τ αναφέρω.

15-16 υπηρέτησα οπότε σχετικά πρόσφατα. (Καλαμάτα και μετά Χίο)

Όπως καταλαβαίνεις θα πρέπει να τα στάξεις λίγο. Θα πάρεις όμως μισθό μέσα 8 ευρώ και κάτι.  :-D

ΥΓ Στο κέντρο στο κψμ λογικά θα πουλάνε κάτι σχοινάκια-λαστιχάκια για το παντελόνι να το πιάνεις και να το διπλώνεις πάνω από τις αρβύλες, πάρε άμεσα μιλάμε σώζουν ζωές και γλυτώνουν από τρελή ταλαιπωρία. ( είναι μη προβλεπόμενη κίνηση τυπικά αλλά να ξέρεις γενικά μόνο το φαίνεσθαι μετράει στο προβλεπέ)

Επίσης όταν θα σου δώσουν αρβύλες, αν τυχόν γίνεται προσπάθησε να σου δώσουν αυτές που έχουν πίσω μαξιλαράκι και μπροστά σιδεράκια που προεξέχουν για τα κορδόνια γιατί οι παλαιού τύπου δεν έχουν μαξιλαράκι (άρα σε χτυπάνε πιο έυκολα) και ούτε τα σιδεράκια οπότε το βάλε βγάλε είναι κουραστικό γιατί πρέπει να περνάς τα κορδόνια κάθε φορά.

• Like 1
Δημοσ.

Αν και είσαι κάπως υπερβολικός αν θεωρείς ότι όλα αυτά είναι τα πιο απαραίτητα, πολύ θα ήθελα να βγουν εκείνοι που θεωρούν ότι ο στρατός σου παρέχει ό,τι χρειάζεσαι, να δω τι θα πουν.

Δημοσ.

Ο στρατός σου παρέχει επί της ουσίας τις 3 παραλλαγές που θα φοράς (μάλιστα τη 1 σου λέει να μη τη φοράς και να τη κρατάς πάντα καθαρή για αγήματα κλπ σαν εξόδου)

Το τζάκετ που είναι ψιλοκαλό και ένα μάλλινο πουλόβερ που επίσης είναι καλό και τις αρβύλες. 

Όλα τα άλλα είναι για κλάματα Ένα βρακί, 2 κάλτσες, 1 αμάνικο, 2 κοντομάνικα , ένα γυαλιστικό που δε γυαλίζει (γενικά απλά σου δίνει για το τυπικό να βγάλει την υποχρέωση και να πει ότι εγώ σου παρείχα τα απαραίτητα, αφού θητεία δε πρόκειται να βγάλεις με αυτά).

Ξυριστικά και είδη καθαριότητας μηδέν, χαρτί τουαλέτας μηδέν.  Α ξέχασα σου δίνει μια σαπουνοθήκη και νομίζω ένα πράσινο σαπούνι.

Επίσης με το πέρας τη θητείας πλέον τα δίνεις όλα πίσω με εξαίρεση κάλτσες, βρακί,  (αυτό έλειπε) , κοντομάνικα, αρβύλες και τζόκει μπερέ.

Υπηρέτησα πρόσφατα και ότι ανέφερα το χρειάστηκα σίγουρα.

Ποιο απ όλα όσα πρότεινα θεωρείς ότι είναι υπερβολικό ; 

Δημοσ.

Αν και είσαι κάπως υπερβολικός αν θεωρείς ότι όλα αυτά είναι τα πιο απαραίτητα, πολύ θα ήθελα να βγουν εκείνοι που θεωρούν ότι ο στρατός σου παρέχει ό,τι χρειάζεσαι, να δω τι θα πουν.

Δεν είναι καθόλου υπερβολικός. Εγώ μόνο σεντόνια δεν είχα πάρει γιατί έτσι κι αλλιώς κοιμόμουν μέσα στο sleeping bag.

Δημοσ.

Τα σεντόνια χρειάζονται περισσότερο το καλοκαίρι όταν αντικαθιστούν το sleeping bag αλλά και το χειμώνα με το  sleeping bag είναι καλό να βάζεις πρώτα ένα σεντόνι από κάτω γιατί εγώ δεν είχα πάρει πχ εξαρχής και στον ύπνο μου μπορεί να τύχαινε να φύγει το sleeping bag λίγο από το κεφάλι και να ακουμπήσει λαιμός και κεφάλι στην ωραία μάλλινη κουβέρτα (του 1965) με αποτέλεσμα φαγούρα και κοκκινίλες.

Επίσης, από αυτά που προτείνω κάποια είναι απολύτως απαραίτητα (μπλουζάκια, κάλτσες,βρακιά,ξυριστικά) ενώ κάποια άλλα ίσως κάνουν απλά τη καθημερινότητα πιο εύκολη. Γενικά και εγώ βλέποντας και κάνοντας το πήγα και κατέληξα σε αυτά. Πχ με χτύπησε το άρβυλο και χρειάστηκα compeed (και στο κέντρο πραγματικά τους χτύπαγε πολλούς το άρβυλο μιας και οι περισσότεροι έχουμε μάθει με αθλητικά, κάποιοι δε μπορούσαν καν να περπατήσουν) ή προσπαθούσα να ετοιμαστώ στο σκοτάδι για υπηρεσία και λέω πρέπει να πάρω ένα φακό, ή σου έλεγαν πήγαινε άδειασε τα καλαθάκια με τα βρωμόχαρτα από τις τουαλέτες και αναλογούσε ένα γαντάκι σε κάθε φαντάρο. Το άλλο χέρι θα το κρατάμε πίσω από τη πλάτη.  :-D  Ε, οπότε επιλέγεις ή θα το κάνεις the hard way του στρατού ή θα χαλάσεις 20 ευρώ παραπάνω και θα τη παλέψεις ανθρώπινα ( γενικά πολλά που αναφέρω δεν έχουν μεγάλο κόστος). και να μην σου χρειαστούν, χαμένα δε πάνε εντελώς, μπορεί να χρειαστεί ο διπλανός σου.

Δημοσ.

Το κόλπο μάγκες με τα σεντόνια κ τον υπνόσακο είναι ένα. Στρώνουμε το σεντονάκι μας πάνω στο κρεβάτι και έπειτα κάνουμε τον υπνόσακο πάπλωμα. Πάρτε και ένα μαξιλαράκι από το σπίτι αν είστε μερακλήδες και ο ύπνος στον ελληνικό στρατό θα είναι παραδεισένιος ! 

• Like 2
Δημοσ.

Ορίστε και μετά λέτε εμένα υπερβολικό... Φέρνεις και το στρώμα το coco mat με foam memory και είσαι τζιτζί   :-D  (Χούμορ κάνω χούμορ)

Δημοσ.

Τις χακι καλτσες παρτε μονο οσες χριεαστειτε τον χειμωνα.

Οταν φτοιαξει ο κερος βαζετε αυτες που φορατε εξω.

Δημοσ.

Το κόλπο μάγκες με τα σεντόνια κ τον υπνόσακο είναι ένα. Στρώνουμε το σεντονάκι μας πάνω στο κρεβάτι και έπειτα κάνουμε τον υπνόσακο πάπλωμα. Πάρτε και ένα μαξιλαράκι από το σπίτι αν είστε μερακλήδες και ο ύπνος στον ελληνικό στρατό θα είναι παραδεισένιος !

Εριχνα παντως ωραιους υπνους αν και σπανια πανω απο 6 ωρες

1. Μονωση στρωματος με πλαστικη μεμβρανη συσκευασιων για κοριους.

2. Κολλα για κοριους στα σιδερα

3. Διπλο μαξιλαρι δικο μου( του στρατου εβγαζε κιτρινιλα οσο το ειχα)

4. Σεντονιι χοντρο πανω απο κουβερτα.

5. Υπνοσακος η σεντονι αναλογα την εποχη

Το πρωι μαζευεις υπνοσακο και τυλιγεις προσεκτικα σεντονι να μην ανακατεψεις τη σκονη απο κατω και τεντωνεις και εισαι ετιμος

Δημοσ.

Μην αγοράσεις χακί κάλτσες αλλά ότι χρώμα να'ναι.Την ποιότητα να κοιτάξεις όχι τα χρώματα.Γενικά ότι δεν φαίνεται "επιτρέπεται" να το θυμάσαι αυτό και δεν ισχύει μόνο για τα ρούχα.

Δημοσ.

Ισχύει αλλά είναι καλές κάλτσες.

Αν δεν θες να ψαχνεεις να βρεις,περνεις όσες χρειαζεσε μαζί με τους πατους από το ίδιο μαγαζί και τελειωνειςς

Δημοσ.

Επίσης με το πέρας τη θητείας πλέον τα δίνεις όλα πίσω με εξαίρεση κάλτσες, βρακί,  (αυτό έλειπε) , κοντομάνικα, αρβύλες και τζόκει μπερέ.

όταν είσαι ντόπιος δεν τα επιστρέφεις τα φορτώνεσαι όλα λουκάνικο, παραλλαγές... ότι δηλ σου έδωσαν στο κέντρο

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...