Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Νταξει, αφού είναι καλά παιδιά, καλά κάνουν

Ντάξει, είναι λίγο βλακεία να τα ισοπεδώνεις όλα, γιατί είναι καλύτερο αυτό από το να έχει αρχιδάκια τα οποία σου λένε βαριέμαι να πάω σκοπιά ή που δεν τους βλέπεις ποτέ ή οτιδήποτε. 

Πέρα από αυτό, συμφωνώ προφανώς ότι η όλη φάση με τα βύσματα είναι γελοία, αλλά το μέσο είναι μια παθογένεια που μαστίζει γενικά την ελληνική κοινωνία και όχι μόνο το στρατό. Ίσα ίσα, μπορώ να σου πω ότι ότι handicap έχει ο μη έχοντας βύσμα στο στρατό είναι πολύ μικρό σε σχέση με αυτό που έχει εκεί έξω, που είναι και αυτό που μετράει εν τέλει...

• Απαντ. 25,8k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Πάντως, οι απόψεις αυτών που πάνε στο στρατό στην αρχή είναι δύο:

1. "Για την Πατρίδα....", "Για την Ελλαδάρα μας....", "Είναι καλό πράγμα ο στρατός..."

και

2. "Αντε να τελειώνει αυτή η #%%@!....."

Στο μέσο της θητείας και κυρίως προς το τέλος, όλοι μα ΟΛΟΙ συμμερίζοντε την 2η άποψη, αφού βιώσουν πρώτα τι πάει να πει στρατός.

Πιστεψε με σε εμενα ηρθε με την αναποδη σειρα. Αμα εισαι σωφρων και βιωσεις τη στρατιωτικη πραγματικοτητα φτανεις στο σωστο συμπερασμα. Αν εισαι στενομυαλος παντου βλεπεις προβληματα. Γενικα ομιλω.

Δημοσ.

Δεν είναι τυχαίος, έχει master όπως και η μισή Ελλαδα.

Το ιδιο ειναι να εχεις μαστερ στο LSE με το να εχεις μαστερ απο το καθε πανεπιστημιου του κωλου στο Ελλαδισταν. Μαστερ το ενα, μαστερ και το αλλο...

Δημοσ.

Ντάξει, είναι λίγο βλακεία να τα ισοπεδώνεις όλα, γιατί είναι καλύτερο αυτό από το να έχει αρχιδάκια τα οποία σου λένε βαριέμαι να πάω σκοπιά ή που δεν τους βλέπεις ποτέ ή οτιδήποτε.

Πέρα από αυτό, συμφωνώ προφανώς ότι η όλη φάση με τα βύσματα είναι γελοία, αλλά το μέσο είναι μια παθογένεια που μαστίζει γενικά την ελληνική κοινωνία και όχι μόνο το στρατό. Ίσα ίσα, μπορώ να σου πω ότι ότι handicap έχει ο μη έχοντας βύσμα στο στρατό είναι πολύ μικρό σε σχέση με αυτό που έχει εκεί έξω, που είναι και αυτό που μετράει εν τέλει...

Το ποσό καλά παιδιά είναι θα το έβλεπες αν ήσασταν σε κάνα στρατόπεδο/φυλάκιο στην μέση του πουθενά με άγρια εμπλοκή και με τίποτα καθυστερημένους εποπ να σας διαταζουν. Εκεί θα φαινόταν πόσο καλά παιδιά είναι, όχι στα σύνορα της κατεχακη.

Κατά τα άλλα πέφτεις και εσύ στην λουπα να συγκρίνεις στρατό με την έξω κοινωνία, δεν θα ρωτήσω καν πως έβγαλες αυτά τα συμπεράσματα, δεν έχουν καμία σημασία ούτε καν για δικαιολογίες δεν στεκουν.

Δημοσ.

στρατόπεδο/φυλάκιο στην μέση του πουθενά με άγρια εμπλοκή και με τίποτα καθυστερημένους εποπ να σας διαταζουν.

Βαλτος εισαι? Τι μου το θυμιζεις... :(

• Like 2
Δημοσ.

Το ποσό καλά παιδιά είναι θα το έβλεπες αν ήσασταν σε κάνα στρατόπεδο/φυλάκιο στην μέση του πουθενά με άγρια εμπλοκή και με τίποτα καθυστερημένους εποπ να σας διαταζουν. Εκεί θα φαινόταν πόσο καλά παιδιά είναι, όχι στα σύνορα της κατεχακη.

Καλά, κάνε και εσύ στέλεχος στην κατεχάκη, να έχει 20-30 δεν ξέρω πόσα άτομα ουρά το ΚΨΜ και να μην βρίσκεις φαντάρο να χώσεις να πάει να σου πάρει καφέ.

Ανατρίχιασα.

• Like 2
Δημοσ.

Ποτε πρεπει να κοψω αναβολη για να με παρουν Σεπτεμβρη;

Ακριβείς ημερομηνίες θα βρεις στο site της στρατολογίας νομίζω.

Στο περίπου μέχρι τέλη Ιουνίου αν θυμάμαι καλα.

• Like 1
Δημοσ.

Κατά τα άλλα πέφτεις και εσύ στην λουπα να συγκρίνεις στρατό με την έξω κοινωνία, δεν θα ρωτήσω καν πως έβγαλες αυτά τα συμπεράσματα, δεν έχουν καμία σημασία ούτε καν για δικαιολογίες δεν στεκουν.

Δεν είναι μέτρο του χαρακτήρα κανενός μας η συμπεριφορά μας σε ακραίες (για τα σχετικά πολιτισμένα δεδομένα μας συνθήκες). Και αν είχαμε πέσει με ένα αεροπλάνο στις Άνδεις και μέναμε αποκλεισμένοι εκεί χωρίς νερό και τροφή 2 μήνες, μπορεί να γινόμασταν και κανίβαλοι. Κάποιον τον κρίνεις από τις συμπεριφορές που βλέπεις εκείνη τη στιγμή, το πως θα αντιδρούσαμε όλοι σε ακραίες καταστάσεις δεν το ξέρουμε (και δεν χρειάζεται γενικά να το μάθουμε). 

Ο στρατός είναι συγκρίσιμος με την έξω κοινωνία γιατί είναι μέρος της. Δεν είναι μικρογραφία της, γιατί είναι ένα ιδιάζων σύστημα, αλλά δεν είναι και τελείως ξέχωρο και πολλά από τα προβλήματα που βλέπεις στο στρατό τα συναντάς και εκεί έξω (ειδικά αν μπορεί κανείς να δει τη γενεσιουργό αιτία του προβλήματος και όχι το αποτέλεσμά της). Θα με ενδιέφερε να μου πεις γιατί δεν στέκει το συμπέρασμα μου αντί να κάνεις απλώς μεγαλόστομφες δηλώσεις παρόλα αυτά.

• Like 1
Δημοσ.

Δεν είναι μέτρο του χαρακτήρα κανενός μας η συμπεριφορά μας σε ακραίες (για τα σχετικά πολιτισμένα δεδομένα μας συνθήκες). Και αν είχαμε πέσει με ένα αεροπλάνο στις Άνδεις και μέναμε αποκλεισμένοι εκεί χωρίς νερό και τροφή 2 μήνες, μπορεί να γινόμασταν και κανίβαλοι. Κάποιον τον κρίνεις από τις συμπεριφορές που βλέπεις εκείνη τη στιγμή, το πως θα αντιδρούσαμε όλοι σε ακραίες καταστάσεις δεν το ξέρουμε (και δεν χρειάζεται γενικά να το μάθουμε). 

Ο στρατός είναι συγκρίσιμος με την έξω κοινωνία γιατί είναι μέρος της. Δεν είναι μικρογραφία της, γιατί είναι ένα ιδιάζων σύστημα, αλλά δεν είναι και τελείως ξέχωρο και πολλά από τα προβλήματα που βλέπεις στο στρατό τα συναντάς και εκεί έξω (ειδικά αν μπορεί κανείς να δει τη γενεσιουργό αιτία του προβλήματος και όχι το αποτέλεσμά της). Θα με ενδιέφερε να μου πεις γιατί δεν στέκει το συμπέρασμα μου αντί να κάνεις απλώς μεγαλόστομφες δηλώσεις παρόλα αυτά.

Και οι 2 εχετε δικιο,με την αληθεια καπου στην μεση,imo.

Οντως αλλαζει η συμπεριφορά μεσα στην παρανοια του ελληνικου σκατ στρατού.

Κ εγω επιανα τον εαυτο μου να αντιδρα διαφορετικα απ ότι θα αντιδρούσε εξω,σε φυσιολογικες συνθήκες.

Παρόλα αυτά,ακομα κ ετσι,η διαφορά αναμεσα στα καλά παιδιά και στα τσογλανάκια,ΠΑΛΙ ήταν διακριτή.

Απλα όλοι τειναμε να γινομαστε χειρότεροι,όποια και αν ήταν η αφετερία μας.

Δημοσ.

Και οι 2 εχετε δικιο,με την αληθεια καπου στην μεση,imo.

Οντως αλλαζει η συμπεριφορά μεσα στην παρανοια του ελληνικου σκατ στρατού.

Κ εγω επιανα τον εαυτο μου να αντιδρα διαφορετικα απ ότι θα αντιδρούσε εξω,σε φυσιολογικες συνθήκες.

Παρόλα αυτά,ακομα κ ετσι,η διαφορά αναμεσα στα καλά παιδιά και στα τσογλανάκια,ΠΑΛΙ ήταν διακριτή.

Απλα όλοι τειναμε να γινομαστε χειρότεροι,όποια και αν ήταν η αφετερία μας.

Προφανώς ρε συ, ο στρατός έχει πολλές ιδιαιτερότητες σε σχέση με την εξωτερική κοινωνία. Αλλά ουσιαστικά εγώ ήθελα να πω αυτό που λες, ότι τα τσογλάνια είναι τσογλάνια και τα καλά παιδιά είναι καλά παιδιά, όσο και αν σε φθείρει η όλη κατάσταση εδώ μέσα. Και σίγουρα υπάρχουν τεράστιες διαφορές από μονάδα σε μονάδα, γιατί και καλός να είσαι, αν πας σε μονάδα που είναι όλοι τσογλάνια θα προσαρμοστείς, για να μην σε ρίξουν. 

Δημοσ.

αυτά ειναι παραλλαγές της ίδιας δικαιολογίας, συγκρινεις τον στρατό ένα τελείως ελεγχόμενο συστημα, πιο ελεγχόμενο δεν γίνεται, με την κοινωνία που ειναι ένα ανοιχτό συστημα και προσπαθείς έτσι να δικαιολογήσεις την σηψη και διαφθορά του. Λες και η Βουλγαρια και η Αλβανία είναι τιποτα έτη φωτός μπροστά απο εμάς και δεν έχουν ακομα αυτό το τσιρκο με τη θητεία και τα βύσματα. Αλλά ακομα και με αυτή την διαφορά, πως συγκρινεις ένα 9μηνο που παριστάνεις τον μαλάκα με όλη σου την ζωή; και πως ξέρεις ποσο είναι το handicap που έχει κάποιος που δεν έχει βύσμα απο την αποστειρωμένη θητεία που έκανες; Τα ποσοστά αυτοκτονιών, πχ. ειναι πολύ μεγαλύτερα σε ατομα ίδιας ηλικίας κατά την διαρκεια της θητείας. 

Η ευεργετική διαταξη που σου επετρεψε να κάνεις vip θητεία δεν υπηρχε πάντα, πρίν κάτι χρόνια είχε αυτοκτονήσει ένας τύπος με phd στην βιολογία... Παραδειγμα του ότι δεν πήρες χαμπάρι τι γίνεται είναι όταν γράφεις ότι δεν θα ειχες πρόβλημα να αδειάζεις στάγερ μια στο τόσο, λες και άλλοι είχαν την δυνατότητα να διαλέξουν καθε πότε να το κάνουν.

Δημοσ.

αυτά ειναι παραλλαγές της ίδιας δικαιολογίας, συγκρινεις τον στρατό ένα τελείως ελεγχόμενο συστημα, πιο ελεγχόμενο δεν γίνεται, με την κοινωνία που ειναι ένα ανοιχτό συστημα και προσπαθείς έτσι να δικαιολογήσεις την σηψη και διαφθορά του. Λες και η Βουλγαρια και η Αλβανία είναι τιποτα έτη φωτός μπροστά απο εμάς και δεν έχουν ακομα αυτό το τσιρκο με τη θητεία και τα βύσματα. Αλλά ακομα και με αυτή την διαφορά, πως συγκρινεις ένα 9μηνο που παριστάνεις τον μαλάκα με όλη σου την ζωή; και πως ξέρεις ποσο είναι το handicap που έχει κάποιος που δεν έχει βύσμα απο την αποστειρωμένη θητεία που έκανες; Τα ποσοστά αυτοκτονιών, πχ. ειναι πολύ μεγαλύτερα σε ατομα ίδιας ηλικίας κατά την διαρκεια της θητείας. 

Η ευεργετική διαταξη που σου επετρεψε να κάνεις vip θητεία δεν υπηρχε πάντα, πρίν κάτι χρόνια είχε αυτοκτονήσει ένας τύπος με phd στην βιολογία... Παραδειγμα του ότι δεν πήρες χαμπάρι τι γίνεται είναι όταν γράφεις ότι δεν θα ειχες πρόβλημα να αδειάζεις στάγερ μια στο τόσο, λες και άλλοι είχαν την δυνατότητα να διαλέξουν καθε πότε να το κάνουν.

Πρώτον σφάλεις σημαντικά αν νομίζεις ότι προσπαθώ να δικαιολογήσω το στρατό. Προσωπική μου άποψη είναι ότι η κατάσταση ως έχει είναι ανούσια και ανώφελη αν όχι κάτι χειρότερο και χρήζει άμεσης και εκτεταμένης αναμόρφωσης (τουλάχιστον). Το ίδιο όμως μπορεί να λεχθεί και λέγεται και για την ελληνική κοινωνία στο σύνολό της.

Πέρα από αυτό πιστεύω ότι μπλέκεις μαζί πολλά θέματα τα οποία δεν είναι απαραίτητα συνδεδεμένα:

- Είναι ένα πράγμα αν θα υπάρχει στρατιωτική θητεία

- Άλλο πράγμα αν αυτή θα είναι υποχρεωτική

- Άλλο πράγμα ποια μορφή θα έχει αυτή η θητεία για όποιους και όσους την κάνουν

Εσύ ουσιαστικά λες ότι επειδή η θητεία είναι για το 95% του κόσμου μια τρύπα στο νερό στην καλύτερη και ένα μαρτύριο στη χειρότερη (πράγμα με το οποίο συμφωνώ) δεν θα έπρεπε να υπάρχει. Από το ένα δεν προκύπτει το άλλο όμως. Το ότι η θητεία όπως υπάρχει στην Ελλάδα είναι χάλι είναι Ελληνικό φαινόμενο. Η Γερμανία είχε υποχρεωτική θητεία μέχρι πριν λίγα χρόνια και δεν παρουσίαζε τα ίδια θέματα με τη δικιά μας, χωρίς να ήταν και εκεί πολύ δημοφιλής. Το μόνο που βγαίνει από αυτό που λες είναι ότι πρέπει να η θητεία να εξορθολογιστεί. Αυτό όμως είναι αδύνατο γιατί ο στρατός δεν είναι κλειστό και ελεγχόμενο σύστημα όπως λες αλλά βρίσκεται σε συνεχή διαλεκτική σχέση με την κοινωνία. Όπως προείπα όλες τις παθογένειες που βλέπεις έξω τις βλέπεις και μέσα, και ανάμεσα στους φαντάρους αλλά και στα στελέχη. Μιλάω για θέματα όπως ακραίο ατομικισμό, ασυνέχεια στη λήψη αποφάσεων, τυχαιότητα στις συμπεριφορές, ωχαδερφισμό, αναξιοκρατία και πολλά άλλα. Και αυτά μου τα έχουν επιβεβαιώσει και κάποια σοβαρά στελέχη με τα οποία είχα την τύχη να συνομιλήσω τους προηγούμενους μήνες αλλά τα έχει δει και όποιος έχει υπηρετήσει ή υπηρετεί πιστεύω. Αν δεν το βλέπεις αυτό και πιστεύεις ότι επειδή ο στρατός έχει τυπικά ένα αυστηρό κώδικα συμπεριφοράς και μια αυστηρή ιεραρχία μπορεί να είναι αποκομμένος από αυτά τα φαινόμενα, τότε έχουμε τελείως διαφορετική οπτική γωνία στο συγκεκριμένο θέμα. 

Τέλος να πω ότι το άγριο χώσιμο που τρώει κόσμος στο στρατό δεν διαφέρει ιδιαίτερα από το άγριο χώσιμο που τρώει ο εργαζόμενος σε μια τυχαία ελληνική επιχείριση (ας πούμε στο Γρηγόρη, τυχαίο παράδειγμα) που δουλεύει 10-12 ώρες για 3.6 , έχει από πάνω του ένα προϊστάμενο ο οποίος τον έχει πιο τέντα από ότι στο στρατό και δεν μπορείς να πεις και κουβέντα γιατί αύριο δεν θα έχεις να φας. Και εκεί φίλε ο κόσμος μετράει 10000 κ.σ. όχι 270. Οπότε αυτά είναι τα θέματα που πρέπει να κοιτάμε να φτιάξουμε.

ΥΓ: Για μένα προσωπικά, έκανα μια πολύ αποστειρωμένη θητεία όντως, αλλά η κατάστασή μου είναι ιδιάζουσα και ουσιαστικά έκανα αυτή τη θητεία και προσέφερα αρκετά πράγματα, ενώ θα μπορούσα να είχα φύγει πριν καιρό. Αυτό εκτιμήθηκε γιατί όπως είπα, είχα την τύχει να βρω πολύ καλούς ανθρώπους στο δρόμο μου. Είναι λυπηρό το ότι ακόμα και στην ίδια μονάδα σε άλλους συμπεριφέρονται χειρότερα αλλά αυτά είναι απόρροια των συμπεριφορών που ανέφερα παραπάνω και δεν είναι κάτι που αντιμετωπίζεις μόνο στο στρατό. 

Δημοσ.

ίσως δεν εισαι τόσο καλά πληροφορημένος όσο νομίζεις, στη Γερμανία υπήρχε υποχρεωτική θητεία, αλλά υπήρχε ελευθερη επιλογή για εναλλακτική θητεία για όσους ήθελαν. Τα τελευταια χρόνια δε, μπορούσαν να κάνουν στρατιωτική θητεία μόνο οι Ι1, όσοι δεν ηταν Ι1 και δεν ηθελαν να κάνουν εναλλακτική θητεία δεν έκαναν τιποτα. Παρομοια ισχύουν και σε άλλες χώρες που έχουν ακομα θητεία, όπως Σουηδία, Ελβετία, κτλ. 

Το να λες ότι η θητεία δεν μπορεί να εξορθολογιστεί γιατι έτσι ειναι η κοινωνία μας, σου απαντησα πριν, την καταργεις και πάει όποιος θέλει, η Αλβανία, η Βουλγαρία και τα Σκόπια το έκαναν απλά και όμορφα. 

Η υποχρεωτικότητα και ελλειψη επιλογών ειναι το κύριο κινητρο για να βάλει ο άλλος βύσμα και γενικότερα ο κύριος λόγος διαφθοράς, αν δεν το καταλαβαινεις και νομίζεις ότι πρεπει να φτιάξουμε πρώτα όλα τα άλλα απο τον εργαζόμενο στο Γρηγόρη μέχρι τις λάμπες στις κολώνες φωτισμόυ, τότε απλά δεν υπάρχει πεδιο συνεννοησης. Ο όλος συλλογισμός σου ενεργει αποπροσανατολιστικά και εκτροχιάζει την συζητηση. 

• Like 3
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...