Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Δεν σε χαλασε νεος που ησουν κοντα στο σπιτι μουlaugh.gif

/inside joke/

Θυμαμαι κανα 2 περιπτωσεις στο κεντρο μου, οι οποιοι δεν ειχαν δηλωσει Κυπρο και παρ ολα αυτα τους πηραν "επειδη δεν συμπληρωθηκε ο απαιτουμενος αριθμος για Κυπρο" ή κατι τετοιο.Τωρα τι πραγματικα παιζοταν, δεν ειμαι σιγουρος μια και την ολη ιστορια την ακουγα απο συνφανταρα κ εχουν μια ταση να..φουσκωνουν τετοιες ιστοριες λογω του μεσου μεταφοραςtongue.gif

Εγώ θα πήγαινα μια πολύ απλή βόλτα στο γιατρό για να με στείλει στο ψυχολόγο για να βγώ ι3 άοπλο και να φύγω από Κύπρο.

Ζέστη δεν αντέχω !

• Απαντ. 25,8k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

υπαρχει στρατοπεδο ξηρας που εμαθαν μεταθεσεις πριν φυγουν με αδεια.δεν ξερω αν τις εμαθε με νομιμο τροπο αλλα σιγουρα αυτη την βδομαδα θα τις πουνε και στο κεντρο που γυριζουν

Δημοσ.

Γενικα τις μεταθεσεις μας τις ειπαν μετα την αδεια ορκωμοσιας (αυτο για Γιαννενα και για Τριπολη που εμαθα). Οσον αφορα την Κυπρο τωρα, τελικα μου ηρθε για εκει το χαρτι και για τους δικους μου λογους δεν θελω να υπηρετησω εξωτερικο. Απο οσο ειδα σε διαφορα forums και αρθρα επεσα σε αυτο και σε αυτο που απο οσο λενε δεν υπαρχει νομος που σε αναγκαζει να πας Κυπρο. Και τα 2 posts λενε οτι καποια στιγμη σου δινουν μια δηλωση και αν αρνηθεις να υπογραψεις δεν πας απο εκει και περα ομως δεν ξερω αν θα σε χωσουν σε καμια περιεργη μεταθεση συστημενο η θα παω καπου τυχαια. Εχει κανεις καμια εμπειρια πανω στο θεμα να μου πει την γνωμη του; Οχι και τιποτα αλλο αλλα η 2η λυση ειναι αναβολη οπου ακομα δεν εχω μαθει τι και πως, θα ρωτησω στο ρουφ αυριο.

Υγ Τωρα ειμαι εξω με τιμητικη για Κυπρο.

Δημοσ.

υπάρχει και η άλλη λυση, να πας εκει και να κοπείς, ετσι θα ροκανίσεις και αρκετές μέρες απο τη θητεία σου γιατι θα παρεις φυλλο πορείας με αρκετές μέρες οδοιπορικά και βδομαδα προσαρμογής στην επομενη μονάδα...

Δημοσ.

Φιλος που του ηρθε να παει κυπρο και δεν ηθελε για 'ιδεολογικους' λογους εξαντλησε ολα τα τυπικα μεσα με τα χαρτια (δηλωσε στην συνεντευξη οτι δεν, στο χαρτι εγραψε δεν..) αλλα ο στρατος δεν νιοωθει απο τετοια οποτε εβγαλε γιωτοχαρτο. Ειπε πως εχει προβλημα με την μεση (εχει ενα μικρο αλλα δεν τον επηρεαζε) ειπε και στον γιατρο τον λογο που θελει να βγει Ι3 και ετσι και εγινε. Μετα βεβαια τον εστειλαν εβρο +τον ξεπατωσαν στο κουβαλημα τις πρωτες μερες αλλα το Ι3 ηταν ο μονος τροπος. Οποτε δες μηπως ετσι την γλυτωσεις και εσυ, αναβολο δεν αξιζει να παρεις παλι πανε να τελειωνεις και ας ειναι και κυπρο στην τελικη.

Δημοσ.

Η Κύπρος έχει τα καλά της και τα κακά της.

Κατ' αρχάς υπάρχουν 3 στρατόπεδα, το Σύνταγμα και τα 2 μηχανοκίνητα τάγματα πεζικού (ένα δίπλα στη Λευκωσία και ένα πιο έξω).

Εν κατακλείδι θα πω 2 λόγια για το τι παίζει στην Κύπρο.

Τα θετικά

1) Πληρώνεσαι. Μην το γελάς καθόλου. 200-300 ευρώ από το πουθενά έτσι, σε φάση είμαι φαντάρος, χαμένος χρόνος, αντιπαραγωγική περίοδος για μένα, τουλάχιστον έχω ένα ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ χαρτζιλίκι.

2) Εγκαταστάσεις. Δεν έχω να πω κάτι. Οι φωτογραφίες που δείχνουν στο ίντερνετ, έτσι είναι. Είναι πολύ καλές ό,τι και να λέμε. Και το φαί είναι γαμώ και πλούσιο.

3) Έξοδοι. Συγκριτικά με τα άλλα στρατόπεδα στην Ελλάδα, έχουν εκεί πληρότητα οπότε θα βγαίνεις. Και θα βγαίνεις σε πόλη τουλάχιστον (Λευκωσία) και όχι σε κανένα κωλοχώρι. Είναι σημαντικό. Επίσης στις εξόδους σε πάνε και σε φέρνουν από το στρατόπεδο με λεωφορείο.

4) Εκπαίδευση (αυτό έχει και αρνητικό θα δεις πιο κάτω). Θα βαρέσεις με ό,τι όπλο υπάρχει, θα εξασκήσεις κανονικά την ειδικότητά σου, θα κάνεις πορείες, βολές βαρέων όπλων, χειροβομβίδες-οπλοβομβίδες, ασκήσεις που νομίζεις ότι είσαι στο call of duty. Έχουν πλάκα.

Τα αρνητικά

1) Ζέστη. Αν πας καλοκαίρι, τόφαγες πραγματικά, μην την ψάχνεις. Άρρωστη κατάσταση.

2) Προβλεπόμενα τα στρατόπεδα. Τουλάχιστον στα 2 τάγματα (ήμουν στο 2ο και με διοικητή ζόρικο), δεν έχει μλκιούλες της Ελλάδας όπως υπηρεσιακά όποτε νάναι, το απόγευμα όποτε προβλέπεται ΠΑΝΤΑ εκπαίδευση (δευτέρα-τρίτη-πέμπτη), το ωράριο τηρείται γενικώς και το πρόγραμμα ωρών και υπηρεσίας.

3) Τα τάγματα είναι μάχιμα. Αυτό σημαίνει εκπαίδευση, κούραση, ιδρώτας, ταλαιπωρία, πίεση ίσως.

Σε γενικές γραμμές αυτά είναι.

Προσωπική εμπειρία;

Όσο ήμουν εκεί έβριζα. Όταν τελευταίο μήνα ήρθα στην πόλη μου (άλλο θετικό, τελευταίο μήνα επαναπατρίζεσαι και πας όπου γουστάρεις-δηλώσεις), συνειδητοποίησα το εξής. Θεωρώ το στρατό μαλακία, σε φέρνει πίσω στη ζωή σου, γίνεσαι αντιπαραγωγικός (για τον εαυτό σου καταρχάς και για όλα τα άλλα μετά, εκτός φυσικά για τον ίδιο τον στρατό :Ρ).

ΟΜΩΣ ένιωσα ότι πήγα εκεί κάτω και έκανα αυτό για το οποίο κλήθηκα να παρατήσω τη ζωή μου για 9 μήνες. Εκπαιδεύτηκα σωστά και όπως πρέπει (την ειδικότητά μου την ξέρω, έχω ρίξει με ό,τι ρίχνει) και απέκτησα παραστάσεις (τα σκηνάκια, η θαλασσία εκπαίδευση, οι ασκήσεις, οι βολές βαρέων όπλων, τα 5ήμερα βολών και οι αντιαεροπορικές δεν τα κάνουν όλοι). Θα μου χρησιμεύσουν; Όχι σου λέω εγώ. Αλλά δεν αισθάνθηκα άχρηστος, δεν ήμουν αγγαριομάχος, δεν ήμουν σκοπάνθρωπος, δεν ήμουν ένα άχρηστο γρανάζι. Γιατί πήγα στρατό (υποτίθεται); Για να εκπαιδευτώ. Το έκανα; Με το παραπάνω. Όχι δεν είμαι στρατόκαβλος. Δεν ξαναπήγαινα στρατό ΠΟΤΕ (και πέρασα δύσκολα μεν, καλά δε σε τελική ανάλυση). Αλλά είχε κάποιο νόημα ρε παιδί μου αυτό που έκανα.

Αυτά. Ό,τι άλλο θες από Κύπρο να ρωτήσεις, εδώ.

ΥΓ. Όταν επαναπατρίστηκα και γύρισα Κόρινθο, με βάλανε στο ΚΑΨΑ. Ξενέρωσα τη ζωή μου. 25 χρονών μαλάκας να κάθομαι να χάνω χρόνο από τη ζωή μου για να φτιάχνω καφέδες. Στους αξιωματικούς (δεν το σνομπάρω το καφέ ούτε το θεωρώ ντροπή, προφανώς ε, έχω δουλέψει κιόλας, αλλά από επιλογή και πληρωνόμουν). Και σκεφτόμουν, ΤΙ ΚΑΘΟΜΑΙ ΚΑΙ ΚΑΝΩ; Αυτό μπας και σου δώσω να καταλάβεις αυτό που είπα παραπάνω, ότι τουλάχιστον εκεί κάτω στο κωλονησί εκπαιδευόσουν και αισθανόσουν "χρήσιμος", ότι κάτι κάνεις. (τώρα θα μου πεις κάποιος δεν πρέπει να φτιάχνει καφέδες; Ναι έτσι είναι, τουλάχιστον όχι εγώ :Ρ )

Δημοσ.

Καταρχην σας ευχαριστω για την αμεση απαντηση, ας τα παρουμε απο την αρχη τωρα.

@Pablo_Hasan

Απο οσο ξερω δεν κοβεσαι απο Κυπρο, δεν ειναι δηλαδη σαν τις ειδικες δυναμεις που μπορεις να φυγεις απο οσο ξερω... αν μου διαφευγει κατι ενημερωσε με.

@lary7

Ο φιλος σου πηρε Ι3 απο το κεντρο του η οταν τον εστειλαν αυλωνα πιο μετα για να πεταξει για Κυπρο; Υπαρχει περιπτωση οσο ειμαι εξω να παω σε καποιο στρατιωτικο νοσοκομειο να πω πως εχω προβλημα και να το γλιτωσω;

@AfterForever

Σε ευχαριστω για το αναλυτικο post και τον χρονο που διεθεσες. Και εγω στην περιπτωση μου θεωρω τον στρατο ασκοπο και γενικα οτι δεν εχει νοημα αυτα που περναμε για 9 μηνες αλλα αφου τα πραγματα ειναι ετσι δεν μπορω να κανω κατι. Σε σχεση με εσενα η διαφορα μου ειναι οτι και το θεμα της εκπαιδευσης με αφηνει απλα αδιαφορο, δηλαδη θελω να πω οτι θα προτιμουσα να ημουν σε μια μοναδα τερμα θεου που να με πηγαινε 6/1 η και λιγο παραπανω αρκει να ηταν ψιλοχαλαρα και να ηξερα οτι θα εκανα την υπηρεσια μου και αυτο ηταν. Δηλαδη τις αλλες ωρες θα μπορουσα να ημουν λιγακι χαλαρος. Θα μου πεις οτι δεν ξερω αν θα πεσω σε καποια τετοια μοναδα και μπορει να ειμαι στην τσιτα σε χειροτερες εγκαταστασεις αλλα απο οσο εχω ακουσει/διαβασει απο εδω και απο εκει στην Ελλαδα οι μοναδες ειναι λιγο πιο χαλαρες σε σχεση με την ΕΛΔΥΚ. Γενικα δεν ξερω γιατι αλλα το θεμα της ΕΛΔΥΚ δεν το εχω παρει ζεστα απο την αρχη, παρολο που το καλοκαιρι ειχα παει διακοπες Κυπρο και εχω μια ιδεα απο την πολη.

Απο οσο διαβαζω αρκετοι λενε οτι για πεζικο ειναι καλα εκει αλλα για Τεθωρακισμενα οπως ειμαι και εγω ειναι πηξιμο σε θεμα υπηρεσιων αλλα και γενικα. Ειδα οτι οσοι ειναι τεθωρακισμενοι πανε στην 5η ΕΜΑ (εκτος αν σε πανε σε καμια "κρυφη" μοναδα), εμενα το χαρτι μου ελεγε ΕΛΔΥΚ 3/1 οποτε φανταζομαι στην 3/1 θα ανηκει και η 5η ΕΜΑ.

Οσον αφορα την αναβολη τωρα, επειδη τυχαινει να εχω ενα βυσμα μου ειχε πει οτι δεν μπορει να κανει κατι τωρα γιατι ειχε υπογραψει ο ιδιος ο Βενιζελος για μας και εχω 2 επιλογες η να παω κυπρο και μετα να ειμαι αθηνα η να παρω αναβολη και μετα να παω οπου θελω εγω αρκει να του το πω πριν διακοψω την αναβολη. Γενικα θα πεσει σκεψη αυτες τις μερες και θα δω, το ιδανικοτερο παντως θα ηταν να με εκοβαν απο Κυπρο με καποιον λογο και να με εστελναν αλλου γιατι η αληθεια ειναι πως εχω μπει σε εναν ρυθμο τοσες μερες τωρα.

Δημοσ.

Snik τετοιες λεπτομεριες δεν γνωριζω αλλα στο κεντρο ηταν Ι1. Μετα οταν ειδε οτι δεν αποφευγει την κυπρο σκεφτηκε το γιωτοχαρτο σαν τελευταιο χαρτι(και αυτουνου ειχε βγει οριστικα η μεταθεση.

Δημοσ.

Σε κάθε ΕΣΣΟ υπάρχει ένας ορισμένων αριθμός οπλιτών ο οποίος είναι για να πάει Κύπρο. Στην αρχή δηλώνεις αν θέλεις να πας κύπρο ή όχι, αν δεν φτάσει ο επιθυμητός αριθμός τότε διαλέγουν τυχαία ( αλλά συνήθως όχι από Ι3 - Ι4 ) και από οτι ξέρω αν σε διαλέξουν δεν αλλ΄ζει...Σκέψου το πάντως να βρεθείς κανέναν Έβρο να πήξεις στο χιόνι και να αποκλειστείς... Και σε νησάκι να πας, σκέψου οτι μπορείς να αποκλειστείς λόγω καιρού και με καράβι και με αεροπλάνο και μπορεί να πας σε κανένα μέρος που θα βλέπεις τα ίδια άτομα μέσα και έξω. Σκέψου για κυπρο είναι καλή περίοδος και όλα αυτά που ανάφερε ποιο πάνω για τα στρατόπεδα εκεί και τον τρόπο διαβίωσης ισχύουν...

Δημοσ.

Καταρχην σας ευχαριστω για την αμεση απαντηση, ας τα παρουμε απο την αρχη τωρα.

@Pablo_Hasan

Απο οσο ξερω δεν κοβεσαι απο Κυπρο, δεν ειναι δηλαδη σαν τις ειδικες δυναμεις που μπορεις να φυγεις απο οσο ξερω... αν μου διαφευγει κατι ενημερωσε με.

φυσικά και γίνεται, μαλλον θα πρέπει να αλλάξεις το Ι σου, αλλα αν σε απασχολει μόλις φύγεις μπορεις να ζητησεις επανεξεταση ;)

• Moderators
Δημοσ.

Hola.

Παρουσιάστηκα στο ΚΕΤΧ σαν πεζικάριος, μετά από δυο μέρες μας έδιωξαν και μας έστειλαν Κόρινθο. Τώρα, αφού ορκίστηκα με έσειλαν Σπάρτη για εκπαίδευση μάγειρα και μετά πάω με μετάθεση στο 96ο ΤΥΠΕΘ στην Χίο.

Έχει περάσει κανείς από το 96 ΤΥΠΕΘ να μου πει τι παίζει τώρα εκεί γιατί τα όσα διαβάζω είναι ψιλοαπογοητευτικά;

Δημοσ.

με λίγο google , αν 188 π παρ σημαίνει 188 Πυροβολαρχία Παρατηρήσεων , τότε σύμφωνα με αυτό

http://www.ellinikos-stratos.com/forum/forum_posts.asp?TID=2955&PN=1

"ειναι στον Λαγο Έβρου μεταξυ Ορεστιαδας και Διδυμοτείχου"

Καλό θα είναι να πάρεις κάνα τηλέφωνο υποθέτω στρατολογία να σου πουν , από το να θεωρήσεις δεδομένο κάτι που γράφτηκε σε ένα φορουμ.

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...