Πέτρος Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2020 (επεξεργασμένο) Νταξ...δεν βρίσκω ετοιμοπαράδοτα pads οποιασδήποτε εταιρείας πουθενά όπου έχω ψάξει. Στην καλύτερη περίπτωση, μια μέρα μετά. Το πρόβλημα, μάλλον, είναι εδώ : Μάλλον χρειάζεται κάτι πιο παχύ, 1.5ρι ή και 2ρι ακόμα, γιατί από όσο βλέπω δεν έχει καθόλου εντύπωμα. Επεξ/σία 16 Σεπτεμβρίου 2020 από Πέτρος 1
Crus Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2020 1 ώρα πριν, Πέτρος είπε Νταξ...δεν βρίσκω ετοιμοπαράδοτα pads οποιασδήποτε εταιρείας πουθενά όπου έχω ψάξει. Στην καλύτερη περίπτωση, μια μέρα μετά. Το πρόβλημα, μάλλον, είναι εδώ : Μάλλον χρειάζεται κάτι πιο παχύ, 1.5ρι ή και 2ρι ακόμα, γιατί από όσο βλέπω δεν έχει καθόλου εντύπωμα. καταρχας βαλε hwinfo και ανοιξε τους σενσορες να δεις θερμοκρασιες gpu, hotspot & vrm. κατα δευτερον αν χρειαζεσαι πιο παχυ pad (πχ 2mm) και δεν εχεις μπορεις να βαλεις δυο 1mm μαζι.
Πέτρος Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2020 14 λεπτά πριν, Crus είπε καταρχας βαλε hwinfo και ανοιξε τους σενσορες να δεις θερμοκρασιες gpu, hotspot & vrm. κατα δευτερον αν χρειαζεσαι πιο παχυ pad (πχ 2mm) και δεν εχεις μπορεις να βαλεις δυο 1mm μαζι. Ναι βρε, αυτές είναι οι φώτο από χτες...δουλειά είμαι και ξεκλεβω χρόνο. Μόνο από το 1.5ρι έχω περίσσευμα...το 1 και το 2 τελείωσαν...ψάχνω να βρω κάπου, μήπως και μπορέσω σήμερα να κάνω δουλειά, γιατί μετά ξανά από Κυριακή.
Πέτρος Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2020 2 ώρες πριν, Crus είπε καταρχας βαλε hwinfo και ανοιξε τους σενσορες να δεις θερμοκρασιες gpu, hotspot & vrm. κατα δευτερον αν χρειαζεσαι πιο παχυ pad (πχ 2mm) και δεν εχεις μπορεις να βαλεις δυο 1mm μαζι. Λοιπόοοον...έτρεξα το ενσωματωμένο test του gpu-z (ευτυχώς, γιατί οτιδήποτε άλλο θα κράσαρε, μάλλον). Σε κάτι λίγα δευτερόλεπτα, το παρακάτω (με τις κανονικές, 24/7 ρυθμίσεις μου).
Crus Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2020 (επεξεργασμένο) 3 λεπτά πριν, Πέτρος είπε Λοιπόοοον...έτρεξα το ενσωματωμένο test του gpu-z (ευτυχώς, γιατί οτιδήποτε άλλο θα κράσαρε, μάλλον). Σε κάτι λίγα δευτερόλεπτα, το παρακάτω (με τις κανονικές, 24/7 ρυθμίσεις μου). Oπως το φανταστηκα... Hotspot! Βαλε μπολικη παστα, αλοιψε την να παει παντου και σφιξε καλα τις βιδες του backplate. Το σφιξιμο να ειναι καλο αλλα οχι με τιποτα ηλεκτρικα κατσαβιδια, γιατι υπαρχει κινδυνος interposer λογω hmb στο die. Φυσικα βεβαιωσου πρωτα οτι εχεις κανει σωστα το assembly και εχεις παντου τα pads. Επεξ/σία 16 Σεπτεμβρίου 2020 από Crus 1
Πέτρος Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2020 3 λεπτά πριν, Crus είπε Oπως το φανταστηκα... Hotspot! Βαλε μπολικη παστα, αλοιψε την να παει παντου και σφιξε καλα τις βιδες του backplate. Το σφιξιμο να ειναι καλο αλλα οχι με τιποτα ηλεκτρικα κατσαβιδια, γιατι υπαρχει κινδυνος interposer λογω hmb στο die. Φυσικα βεβαιωσου πρωτα οτι εχεις κανει σωστα το assembly και εχεις παντου τα pads. Πόσο μπόλικη, πια...πρέπει να ξεχείλισε από τις πάντες πλέον! Θα ξανασφίξω, με το χέρι εννοείται, μέχρι να καργάρουν οι πίσω. Αν κάνει πάλι τα ίδια, θα ανοίξω να δω τι γίνεται με τα εντυπώματα κλπ...pads έχω παντού, πάντως, ακριβώς όπου ήταν τα αρχικά. Θα σηκώσω φωτό πιο μετά, εκεί που θα γίνεται ο χαμός με τις Ampere.
Crus Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2020 2 λεπτά πριν, Πέτρος είπε Πόσο μπόλικη, πια...πρέπει να ξεχείλισε από τις πάντες πλέον! Θα ξανασφίξω, με το χέρι εννοείται, μέχρι να καργάρουν οι πίσω. Αν κάνει πάλι τα ίδια, θα ανοίξω να δω τι γίνεται με τα εντυπώματα κλπ...pads έχω παντού, πάντως, ακριβώς όπου ήταν τα αρχικά. Θα σηκώσω φωτό πιο μετά, εκεί που θα γίνεται ο χαμός με τις Ampere. δεν ξερω ποσο εβαλες αρχικα αλλα εγωαφου εβαλα μια διπλη ποσοτητα σε σχεση με αυτη που βαζω στην CPU την αλειψα με σπατουλακι και μετα ξανα απο πανω αλλη τοση ωστε να δημιουργηθει ενα καλο στρωμα που θα καλυπτει ολο το die (+hbm stack). Αν η ποσοτητα ηταν αρκετη τοτε ισως το θεμα ηταν στο σφιξιμο ή/και καπου παταει πιο ψηλα οποτε δεν κανει ισομερη επαφη το die με την ψυξη. Οταν την ξεβιδωσεις θα μπορεσεις ακομα και με το αποτυπωμα πανω στο die να καταλαβεις που "παταει" περισσοτερο. 1
Πέτρος Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2020 6 λεπτά πριν, Crus είπε δεν ξερω ποσο εβαλες αρχικα αλλα εγωαφου εβαλα μια διπλη ποσοτητα σε σχεση με αυτη που βαζω στην CPU την αλειψα με σπατουλακι και μετα ξανα απο πανω αλλη τοση ωστε να δημιουργηθει ενα καλο στρωμα που θα καλυπτει ολο το die (+hbm stack). Αν η ποσοτητα ηταν αρκετη τοτε ισως το θεμα ηταν στο σφιξιμο ή/και καπου παταει πιο ψηλα οποτε δεν κανει ισομερη επαφη το die με την ψυξη. Οταν την ξεβιδωσεις θα μπορεσεις ακομα και με το αποτυπωμα πανω στο die να καταλαβεις που "παταει" περισσοτερο. Όταν ανοίχτηκε αρχικά, αυτό αντίκρυσα: Πάω για σφίξιμο, κι επιστρέφω. 1
Crus Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2020 Σε σχεση με τις αλλες παραπανω απο τα pads στα vrm φαινεται να μην εχεις καλη επαφη. Τσεκαρε ξανα που εχεις βαλει τι μηπως κατι σου εχει ξεφυγει σε μεγεθος.
Πέτρος Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2020 5 λεπτά πριν, Crus είπε Σε σχεση με τις αλλες παραπανω απο τα pads στα vrm φαινεται να μην εχεις καλη επαφη. Τσεκαρε ξανα που εχεις βαλει τι μηπως κατι σου εχει ξεφυγει σε μεγεθος. Μετά το καργάρισμα, έφτασα κοντά στο λεπτό. Σαφώς καλύτερη συμπεριφορά, αλλά ακόμα θέλει δουλειά. Ενδεικτικά, ακριβώς πριν την αλλαγή, ήμουν εδώ: Νομίζω χρειάζεται λύσιμο και φωτό για να δούμε τι περίεργο παίζει.
Crus Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2020 1 λεπτό πριν, Πέτρος είπε Μετά το καργάρισμα, έφτασα κοντά στο λεπτό. Σαφώς καλύτερη συμπεριφορά, αλλά ακόμα θέλει δουλειά. Ενδεικτικά, ακριβώς πριν την αλλαγή, ήμουν εδώ: Νομίζω χρειάζεται λύσιμο και φωτό για να δούμε τι περίεργο παίζει. αν το εσφιξες καλα και εχεις βαλει αρκετη παστα, τοτε λογικα ειναι θεμα pads και το πως αφηνουν την καρτα να "παταει". Εχεις καπου uneven pressure λογικα. 1
Πέτρος Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2020 Ανοίχτηκε, λοιπόν. Κάποια πράγματα φάνηκαν, να δούμε λίγο αν τα κατάλαβα σωστά: Τα "κάτω" pads, είναι οκ...έχουν το εντύπωμά τους, νομίζω η πίεση που δέχονται είναι επαρκής. Τα "δεξιά", στο πλαίσιο, θέλουν +0.5-1mm? Είναι άσσοι, και τα μεν και τα δε. Μου κάνει εντύπωση η διαφορά, γιατί είναι ακριβώς στο ίδιο ύψος οι "βάσεις" τους και ακουμπάνε στα ίδια μπλιμπλίκια. Να υπάρχει κάτι από εκείνη την πλευρά που δεν επιτρέπει την επαφή? Κάτι άλλο? Πάμε τώρα στα άλλα ζητούμενα: Η ποσότητα της πάστας ήταν επαρκής, νομίζω, αν και με τόση που έβαλα, ειλικρινά περίμενα πως θα έβρισκα και μέσα στο κουτί. Οκ, αν χρειάζεται βάζω και λίγη παραπάνω. Τα "κάτω", εδώ, pads φαίνεται πως δέχονται μια χαρά πίεση...τα δεξιά, στο πλαίσιο, φαίνεται σα να μην έχουν ακουμπήσει καθόλου, αλλά στην πραγματικότητα έχουν αντίστοιχη πίεση με τα κάτω (φαίνεται αν τα ανασηκώσω). Απλά, ακουμπάνε στο χαλκό, για αυτό και φαίνονται έτσι. Αυτά, όλα, είναι 2ρια, κι έρχονται "πρόσωπο" με το "κράσπεδο" του χαλκού, στο εξώτατο όριο (εκεί που είναι και οι υποδοχείς των βιδών). Να βάλω από πάνω τους ένα στρώμα 1mm? Νομίζω θα έχει αντίθετο αποτέλεσμα...δεν θα ακουμπάει πλέον η ψύκτρα στον πυρήνα με τίποτα. Να βάλω μια στρώση 1mm και μια 1.5mm (βρήκα, τελικά, Arctic ετοιμοπαράδοτα)? Η πλήρης φωτό, για καλύτερη επισκόπηση: https://1drv.ms/u/s!AmhLIvqFvLiEmrxgciXNIjhVUYO6nA?e=sbDqFK Ι summon @Crus
Crus Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2020 (επεξεργασμένο) Καταρχας η ποσοτητα παστας που εβαλες ειναι οκ. Ουτε πολυ, ουτε λιγη αν και θα επαιρνε και λιγο παραπανω. Απο την αποτυπωση φαινεται στην φωτο η δεξια πλευρα οτι δεν ειχε καλη επαφη με τον χαλκο και εχει να κανει με το υψηλο Hotspot που βλεπεις. Με βαση και αυτα που βλεπω απο τα thermal pads και τα αποτυπωματα, παρατηρω το εξης περιεργο. Στην πρωτη φωτο αυτα που εχεις βαλει στο μπλε πλαισιο το πανω πανω thermal pad φαινεται να εχει καλη επαφη και τα ακριβως απο κατω του καθολου. Το οποιο ειναι λιγο περιεργο σαν γεγονος. Απο οτι θυμαμαι η διαφορα μεταξυ με το VRM ηταν 0.5mm. Σε καμια περιπτωση εγω δεν ειχα βαλει τα ιδια. Ειχα ρωτησει την ιδια την sapphire και μου ειχαν πει τα pads που χρησιμοποιει για την ακριβεια ήταν 1 και 1.25mm αντιστοιχα. Επειδη εγω δεν ειχα βρει πουθενα 1.25mm οσο και να ειχα ψαξει, ειχα δοκιμασει 1 και 1.5mm αντιστοιχα και μετα 1.5 και 2.0mm με μεγαλυτερη πιεση (περισσοτερο σφιξιμο). Οι διαφορες ηταν μικρες μεταξυ τους και αν θυμαμαι καλα τελικα ειχα κρατησει το 1.5 και 2mm. Τωρα με ψηνεις να την ξανανοιξω μετα απο 1 χρονο να δω 😛 Οποτε η ερωτηση μου εχει να κανει με το εαν εχεις βαλει τις ιδιες διαστασεις pads κατω και δεξια (πρωτη φωτο και δευτερη φωτο αντιστοιχα). Αν ναι, διατηρησε διαφορα 0.,5mm μεταξυ τους, ανεξαρτητα του αν θα πας σε 1,5 και 2,0mm ή 1,0 και 1,5mm. Στην πρωτη απλα περιπτωση θα πρεπει να σφιξεις παραπανω (για να καλυψεις και την διαφορα των 0,5mm). Επισης μια αλλη καλη μοντα, αλλα για μετα και αφου φτιαξεις το βασικο σου θεμα, ειναι να προσθεσεις πλαστικα washers στο πισω backblate που ειναι οι 4 βιδες και οι οποιες θα αυξησουν λιγο την πιεση και θα μειωσουν και αλλο το Hotspot temp. Επεξ/σία 16 Σεπτεμβρίου 2020 από Crus
Sakiz105 Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2020 όταν σφίγγεις την ψύκτρα πάνω στην gpu πως την σφίγγεις? Δηλαδή η διαδικασία τοποθέτησεις και σειρά που σφίγγεις τις βίδες. Την πάστα βάλε μπόλικη στην μέση και μην την απλώσεις γιατί βλέπω έκανες κενά.
Πέτρος Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2020 (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, Crus είπε Καταρχας η ποσοτητα παστας που εβαλες ειναι οκ. Ουτε πολυ, ουτε λιγη αν και θα επαιρνε και λιγο παραπανω. Απο την αποτυπωση φαινεται στην φωτο η δεξια πλευρα οτι δεν ειχε καλη επαφη με τον χαλκο και εχει να κανει με το υψηλο Hotspot που βλεπεις. Με βαση και αυτα που βλεπω απο τα thermal pads και τα αποτυπωματα, παρατηρω το εξης περιεργο. Στην πρωτη φωτο αυτα που εχεις βαλει στο μπλε πλαισιο το πανω πανω thermal pad φαινεται να εχει καλη επαφη και τα ακριβως απο κατω του καθολου. Το οποιο ειναι λιγο περιεργο σαν γεγονος. Απο οτι θυμαμαι η διαφορα μεταξυ με το VRM ηταν 0.5mm. Σε καμια περιπτωση εγω δεν ειχα βαλει τα ιδια. Ειχα ρωτησει την ιδια την sapphire και μου ειχαν πει τα pads που χρησιμοποιει για την ακριβεια ήταν 1 και 1.25mm αντιστοιχα. Επειδη εγω δεν ειχα βρει πουθενα 1.25mm οσο και να ειχα ψαξει, ειχα δοκιμασει 1 και 1.5mm αντιστοιχα και μετα 1.5 και 2.0mm με μεγαλυτερη πιεση (περισσοτερο σφιξιμο). Οι διαφορες ηταν μικρες μεταξυ τους και αν θυμαμαι καλα τελικα ειχα κρατησει το 1.5 και 2mm. Τωρα με ψηνεις να την ξανανοιξω μετα απο 1 χρονο να δω 😛 Οποτε η ερωτηση μου εχει να κανει με το εαν εχεις βαλει τις ιδιες διαστασεις pads κατω και δεξια (πρωτη φωτο και δευτερη φωτο αντιστοιχα). Αν ναι, διατηρησε διαφορα 0.,5mm μεταξυ τους, ανεξαρτητα του αν θα πας σε 1,5 και 2,0mm ή 1,0 και 1,5mm. Στην πρωτη απλα περιπτωση θα πρεπει να σφιξεις παραπανω (για να καλυψεις και την διαφορα των 0,5mm). Επισης μια αλλη καλη μοντα, αλλα για μετα και αφου φτιαξεις το βασικο σου θεμα, ειναι να προσθεσεις πλαστικα washers στο πισω backblate που ειναι οι 4 βιδες και οι οποιες θα αυξησουν λιγο την πιεση και θα μειωσουν και αλλο το Hotspot temp. Ακριβώς όπως τα περιγράφεις τα έκανα, μόλις...εκεί που είναι το μπλε πλαίσιο στην 1η φωτό, έβαλα +0.5mm pad σε σχέση με το άλλο στη 2η φωτό. Το παράδοξο που διαπιστώνεις, έχει να κάνει με το ότι το ακριανό pad καλύπτει ένα βαθούλωμα σε εκείνη τη θέση (όχι χτύπημα ή κάτι άλλο, μια τετράγωνη εμβύθιση) το οποίο πρέπει να είναι κάτι λιγότερο από 0.5mm σε σχέση με το υπόλοιπο. Εκεί, είχα βάλει από την αρχή 1.5ρι...τώρα έβαλα 2ρι και στο υπόλοιπο 1.5ρι όπως είπα. Τα υπόλοιπα, τα έλεγξα 1 προς 1, όλα πατάνε σωστά και έχουν και εντύπωμα. 1 ώρα πριν, Sakiz105 είπε όταν σφίγγεις την ψύκτρα πάνω στην gpu πως την σφίγγεις? Δηλαδή η διαδικασία τοποθέτησεις και σειρά που σφίγγεις τις βίδες. Την πάστα βάλε μπόλικη στην μέση και μην την απλώσεις γιατί βλέπω έκανες κενά. Τώρα ετοιμάζω το πάστωμα. Από όσο καταλαβαίνω, πρέπει πρώτα να βάλω το extra module στο pcb, να σφίξω εκεί όσο πάει, αλύπητα (σε αυτό είναι και τα -μάλλον- ένοχα pads). Στη συνέχεια, το backplate, το οποίο επίσης θέλει αλύπητο σφίξιμο (γωνία-γωνία, σε "χ", μετά σε κύκλο), ίσως και πιέζοντας με το χέρι pcb+backplate, σαν σάντουϊτς, να πάρει όση ανοχή έχει). Τέλος, παστούλα+main ψύκτρα, με το σταυρό της πίσω να βιδώνει με τον ίδιο τρόπο..."χ" και τελειωτικό σφίξιμο (κάργα) γύρω-γύρω. Το shroud, απλά να κάθεται. Σε 10' το πολύ, θα ξέρω τι κατάφερα... edit1:Σουξέ στόρυ, μάλλον. Στα 5+ λεπτά, και είναι αρκετά χαλαρή. Tα χρειάστηκα, πάντως... Τέλειωσε η πάστα...νόμιζα πως είχε πολύ πράγμα μέσα ακόμα η Noctua, αλλά οι ρουφιάνοι είχαν ίσα για 2-3 χρήσεις σε cpu. Οριακά έφτασε, νομίζω. Αν έχω κουλά, άυριο ότι βρω μπροστά μου σε όποιο μαγαζί πετύχω (άντε, γιατί η AS5 που είναι η μόνη που έχει μείνει μου χαμογελά με νόημα...). Επιπλέον, στο boot αποφάσισε να χάσει ένα δίσκο χωρίς λόγο, και έσπασα το κεφάλι μου να βρω τι φταίει. Προς το παρόν, έβγαλα off το dvd, αν και τα πάντα δέιχνουν να κάνουν σωστή επαφή. Πάω τώρα για τίοτα πιο βαρύ, να δω συμπεριφορά. edit2: Όχι, σε Superposition throttlαρε αλύπητα, έφτασε τους 108 το hotspot. Θέλω να είμαι αισιόδοξος, ότι απλά λείπει θερμαγώγιμη. Περισσότερα αύριο βράδυ, αν προλάβω να την ξανανοίξω. Επεξ/σία 16 Σεπτεμβρίου 2020 από Πέτρος
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα