Προς το περιεχόμενο

Σύνδεση raid ή όχι;

@ngelos

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Σήμερα με έναν έλεγχο που έκανα στους σκληρούς μου δίσκους είδα ότι ο βασικός μου (Seagate 3tb/sata 3) έχει υγεία 17% !! Επειδή μέσα έχω σοβαρά αρχεία πρέπει να τον αντικαταστήσω άμεσα (και δυστυχώς μπαίνω σε έξοδα μια δύσκολη εποχή!).

Σκέφτομαι να πάω σε 2 σκληρούς των 2tb και να τους κάνω raid.

Μέσα εκεί φυσικά θα βάλω και τα windows 10.

Έχω κάποιες ερωτήσεις καθώς είμαι άσχετος με raid.

1. Πως τους συνδέω raid;

2. Πρώτα πρέπει να τους συνδέσω raid και μετά να περάσω στον έναν το λειτουργικό; (άρα θα πρέπει να τους συνδέσω μέσα από το υπάρχον λειτουργικό).

3. Σε raid θα μπορώ να εκμεταλλευτώ και τα 4tb αποθηκευτικού χώρου (2+2tb) ;

4. Είναι καλύτερα raid ή απλή σύνδεση των σκληρών;
5. Ποιους σκληρούς μου προτείνεται για αγορά;

Έχω το σύστημα της υπογραφής.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

καταρχάς τι raid θέλεις? με δύο δίσκους μπορείς να κάνεις raid 0 ή raid 1.

η διαφορά τους είναι η εξής
325px-RAID_0.svg.png

220px-RAID_1.svg.png

Με λίγα λόγια μπορείς να επιλέξεις αν θες να έχεις 4tb αποθηκευτικού χώρου (και μεγαλύτερη ταχύτητα) ή 2+2 όπου ο ένας δίσκος θα είναι αντίγραφο του άλλου (ασφάλεια).
Για τα υπόλοιπα δε μπορώ να σε βοηθήσω, μόνο θεωρητικά ξέρω για το raid, δεν έχω στήσει ποτε raid.

σε περίπτωση βλάβης έστω ενός εκ των 2 όμως χάνεις τα πάντα. Απλώς ενημερώνω γιατί έγραψες πως πρόκειται για σημαντικά αρχεία.
όπως και να έχει, πάντα backup στα σημαντικά αρχεία.

Πόσο μεγαλύτερη ταχύτητα θα δω; Μήπως τελικά συμφέρει ένας ssd και ένας Sata 3 2tb ... :/

(Στον ssd το λειτουργικό και 2-3 προγράμματα εργασίας και στον 2tb τα αρχεία...)

για raid θες ίδιους δίσκους.

Λέω μήπως αποφύγω το raid... το ξέρω ότι θέλω ίδιους δίσκους. Απλά μήπως για καλύτερη ταχύτητα είναι ένας ssd παρά raid... ;)

το καθε configuration έχει διαφορετικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

το raid 0 δίνει πολύ μεγάλο boost αλλά ένας καλός ssd θα είναι πιο γρήγορος.
Σκέψου το κόστος, τον αποθηκευτικό χώρο που χρειάζεσαι και πράξε αναλόγα.
Εδώ http://www.insomnia.gr/topic/558140-%CE%B2%CE%BF%CE%AE%CE%B8%CE%B5%CE%B9%CE%B1-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%84%CE%AC%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%B1%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%AC%CF%82-%CF%83%CE%BA%CE%BB%CE%B7%CF%81%CF%8E%CE%BD-%CE%B4%CE%AF%CF%83%CE%BA%CF%89%CE%BD/page-40μπορείς να ρωτήσεις για το ποιους δίσκους να αγοράσεις, θα πάρεις πιο γρήγορα απάντηση.

Με raid 0 θα εχεις δυο σκληρους (δεν ειναι απαραιτητο να ειναι ιδιοι, αν καποιος ειναι δυνατοτερος θα πεσει στο επιπεδο του αδυναμου) οπου το συστημα οταν θελει να αποθηκευσει μια πληροφορια π.χ. μεγεθους 1mb την χωριζει σε δυο ισα μερη και αναθετει σε καθε σκληρο την εγγραφη των δυο κομματιων (1 κομματι σε καθε δισκο). Ετσι ενω σε εναν απλο δισκο χρειαζεσαι χ χρονο για να γραψεις 1mb, σε raid 0 με 2 δισκους θες χ/2 χρονου για να γραψεις 1 mb αρχειου! Θεωρητικα παντα, εχεις 2χ την ταχυτητα του πιο αδυναμου σκληρου. Ομως οπως αναφερθηκε, ο ενας να χαλασει χανεις ολα τα αρχεια. Ωστοσο αυτο συμβαινει και στον απλο δισκο φυσικα. Το raid 1 δινει εντολη και στους 2 δισκους να γραφουν ταυτοχρονα την ιδια πληροφορια αρα εχεις 2 δισκους που γραφουν ακριβως τα ιδια και ετσι αν χαλασει ο ενας εχεις τον αλλον που ειναι copy paste του αλλου. Υπαρχει και το raid 10 αλλα θες 4 σκληρους οπου συνδεονται ανα 2 σε raid 0 και μετα οι δυο δυαδες συνδεονται μεταξυ του σε raid 1. Ετσι λοιπον επειδη θες ασφαλεια θα προτεινα δυο δισκους σε raid 1.. Ωστοσο εχεις και την δυνατοτητα να πας σε ssd + hdd (που προσωπικα θα το προτιμουσα απο το raid 0 αφου θεωρητικα μειωνει τις πιθανοτητες απωλειας αρχειων και ταυτοχρονα εχεις πιο smooth εμπειρια στο pc). Διαλεγεις! :) 

• 3 χρόνια αργότερα...

Γιατί να πάμε σε raid oταν μπορουμε να εχουμε 2 σκληρους και να αγορασουμε ενα προγραμμμα σαν το synq backup pro ωστε να μας αντιγραφει τα αρχεια στον δευτερο hdd αναλογα με τις ρυθμισεις που επιθυμουμε εμεις ;

Σε συστοιχία  raid δεν βλεπουμε αν ο σκληρος εχει χαλασει γιατι δεν φαινετε και επισεις αν χαλασει ο controller της μητρικης τι κανουμε που θα βρουμε ιδιο controller , θα πρεπει αγορασουμε ιδια μητρικη και με τι κοστος?
Εγω αγορασα το προγραμμα που λεω παραπανω με 62 ευρώ μετά απο παρότρυνση φιλου και 2 wd blue και νομιζω οτι ειμαι καλυμενος με 1 ssd και 2 wd x 1 tera backup , τώρα αν φοβάστε μην χαλασουν και οι δυο ταυτοχρονα παίρνετε και εναν εξωτερικο σκληρό  οπου θα περνάτε τα αντίγραφα καθε μηνα στον εξωτερικο και ειστε καλυμενοι 100% κατα την άποψη μου .

• Thanks 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...