Προς το περιεχόμενο

20 χρόνια από την κυκλοφορία των Windows 95

Hal9000

Προτεινόμενες αναρτήσεις

(εναν ταπεινο 30386) 

80386 :P Ηταν το πρωτο μου μηχανημα οταν ημουν 5 χρονων . 80386SX ! 4ΜΒ ραμ, 40ΜΒ HDD (πολυ λαρτζ για την εποχη) αλλα δε θυμαμαι τυπο συνδεσης. Μαλλον IDE. 8Mhz με turbo 33Mhz :D

αυτο το pc το ειχα εως τις αρχες του 1997 (1995 εφυγε ο father απο το σπιτι οποτε εμεινε σε εμενα αυτο). Αυτος πηρε ενα Cyrix 686 στα 100Mhz τοτε, και εγω ζηλεψα. Οταν εσκασα μερικα μπουνιδια στο pc , χαλασε ο σκληρος και μου εβαλε το δικο του συστημα μεσα (16MB ram πλεον, 1ΜΒ καρτα γραφικων , και δισκος 540ΜΒ) . Φυσικα το λειτουργικο ηταν τα Windows 95! Φυσικα ειχε και ενα 4Χ CD ROM . O ιδιος αργοτερα πηρε Pentium MMX 200Mhz :@

Με ξενισε λιγο το γεγονος οτι επρεπε ντε και καλα να ξεκιναω με αυτα (εαν δε πατουσα F8 αν θυμαμαι καλα για να επιλεξω εκκινηση με MSDOS ) αλλα μετα συνηθισα το περιβαλλον τους. Arcade America το πρωτο μου παιχνιδι εκει! Heart of darkness το 2ο. 

Βλεπω τα specs των τοτε pc και με πιανει συγκινηση :D

• Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το 1995 βρήκαν τα τελικά 95 σε έκδοση upgrade (από τα 3.1/3.11) και ΟΕΜ (full). Το 1996 βγήκε η έκδοση Windows95 OSR2 (ΟΕΜ) που είχε το service pack 2.0 και είναι η πιο δημοφιλής έκδοση.

Εδω μιλαμε για ελληνικες εκδοσεις φιλε μ το παραπανω που εγραψα που το θυμαμαι πολυ καλα ηταν απο ελληνικες εκδοσεις και οχι αγγλικες ας μας πει και καποιος παλιοτερος εκεινης της εποχης.

Όταν έχεις ζήσει τη μετάβαση από 80286 1mb ram με dos σε συνδιασμό με τα Norton Commander (Πραγματικά χωρίς αυτά δεν παλευότανε από ενα σημειό και μετά η κατάσταση για εμένα) σε Pentium 1 133Mhz με γραφικό περιβάλλον windows 95 καταλαβαίνεις τη σημαντικότητα αλλαγών που έφερε το λειτουργικό για τους Pc users!

Είχα πραγματικά βλαστημίσει με τα 640kb βασικής μνήμης και τα 100άντες διαφορετικά autoexec.bat που είχα φτιάξει μόνο και μόνο για να εξοικονομίσω 1kb για να τρέξει το παιχνίδι.... Έλεος

• Like 5

Η Xerox εδωσε την ιδεα της στην apple. Χαζομαρα αλλα δεν καταλαβαιναν τι ειχαν εξαρχης..

Αυτο δεν ειναι κλεψια. Παροχη λεγεται...

Οταν εγω σου χαρισω κατι σημαντικο απο βλακεια δε παει να πει οτι μου το κλεψες..

Η microsoft ομως οντως εκλεψε την ιδεα της apple.

Η Xerox δεν έδωσε την ιδέα της στην Apple. Η Xerox επέτρεψε στον Jobs να κάνει μία βόλτα στο PARC επειδή η Xerox είχε μετοχές της Apple.

• Like 2

• Super Moderators

Η Xerox δεν έδωσε την ιδέα της στην Apple. Η Xerox επέτρεψε στον Jobs να κάνει μία βόλτα στο PARC επειδή η Xerox είχε μετοχές της Apple.

Η Xerox επέτρεψε σε ομάδα μηχανικών της Apple να κάνει μία βόλτα στο PARC και σε αντάλλαγμα έλαβε μετοχές της Apple. 

Ουσιαστικά δηλαδή η Apple πλήρωσε την Xerox για την βόλτα, δεν ήταν τσαμπέ. 

Τα Windows 95 ήταν το πρώτο ουσιαστικά multimedia OS της Microsoft. Δούλευα από το '84 mac και όταν τα είδα σε ένα φίλο χαμογέλασα ειρωνικά. Ο δε φίλος ήταν περιχαρής γιατί μπορούσε για πρώτη φορά να δει (απλά με διπλό κλικ) μια φωτογραφία, να βάλει το cd να παίζει, να παίξει εύκολα τα παιχνίδια, να μπει στο Internet, να κουμπώσει μια συσκευή και τα windows να την αναγνωρίσουν κ.λ.π., πράγματα που εγώ έκανα στα mac (cx1,cx2,lc2,power mac g3) από το '86 και έπειτα (OS 6>=). Άσε που για να γίνουν όλα αυτά, έπρεπε να μην υπάρχουν κωλύματα και κολλήματα (ασυμβατότητες hardware και software, κακό hardware, "ότι να'ναι" drivers) κ.α. Ήταν πολλά χρόνια πίσω τότε η microsoft... Στην ουσία, με την έλευση των XP άρχισε να λειτουργεί κάπως σωστά το "πράμα". Μόλις στην αλλαγή του αιώνα! Εγώ προσωπικά άρχισα να δουλεύω (graphic design) windows συνδυαστικά με mac, το 2009-10 με τα windows 7

• Like 3

mb ram ? που να δεις στα kb ram...

Όταν έχεις ζήσει τη μετάβαση από 80286 1mb ram με dos σε συνδιασμό με τα Norton Commander (Πραγματικά χωρίς αυτά δεν παλευότανε από ενα σημειό και μετά η κατάσταση για εμένα) σε Pentium 1 133Mhz με γραφικό περιβάλλον windows 95 καταλαβαίνεις τη σημαντικότητα αλλαγών που έφερε το λειτουργικό για τους Pc users!

Είχα πραγματικά βλαστημίσει με τα 640kb βασικής μνήμης και τα 100άντες διαφορετικά autoexec.bat που είχα φτιάξει μόνο και μόνο για να εξοικονομίσω 1kb για να τρέξει το παιχνίδι.... Έλεος

<p>Ποιος να τα ξεχασει :):) :):) ειχαμε ψαρωσει οταν@σε λειτουργεια dos mode βλεπαμε ελληνικους χαρακτηρες !!!! Το θρυλικο msn, που αφου ψαχναμε καμια γκομενα σρο irc (mirc) στο room #hellas τη ρωταγαμε εαν εχει msn :):) αν και τελικος μαλλων τα ειχαν αντιγραψει απο την apple, οπως αναφερει και στην ταινια του steve jobs. Γιατι εαν δεν ηταν αληθεια, και απλα ηταν μια ανοησια που ειπωθηκε σε μια τετοια ταινια, θα επρεπε να εξαγρειωθει@ολη η microsoft. Τελος παντων, για εμας που ακομα τρεχαμε με dos και γραφω μερικες εντολες για να θυμηθουν οι παλαιοι ( xcopy a: c: Format a: /s (για να γινει bootable ). Pkzip *.* κτλ κτλ ). Και βλεπεις τωρα παιδακια που δεν ξερουν καν τι ειμαι το modem, πριν το ιντερνετ τη υπηρχε :) , τελος παντων.</p>

που να δεις τη γενιά σας που δεν ξέρει τι είναι το άρρωτρο, το χωράφι, τα βόδια με το τρίηνο.

Κάθε γενιά είναι πιο άσχετη και άχρηστη απο τη προηγούμενη επειδή εξελίσσεται.

Κακό πράγμα να κακογερνά κανείς ;)

p.s. η τωρινή γενιά επίσης γράφει σε bash :P

Αλλο modem αλλο internet, τα modem υπηρχαν πριν πριν το internet, τα windows κλπ.

Το 1995 δεν αγόρασε κανεις win 95, γιατί ο καθένας είχε το δικο του μηχανημα, με την δική του συμβατοτητα. Οπου τότε η συμβατοτητα μετριοταν με τα IBM, o κανονας ήταν τα IBM

Υπήρχαν μαγαζια που πουλούσαν παράνομα δισκετες, με προγραμματα κτλ, κανεις δεν αγοραζε τίποτα γνήσιο

Η έννοια της συμβατότητας αφορούσε την αρχιτεκτονική του συστήματος x86 και όλοι όσοι ακολουθούσαν αυτή την αρχιτεκτονική ήταν IBM Compatible. Στα 1995, η έννοια της συμβατότητας είχε ομαλοποιηθεί. Ειδικά με την επέλαση του plug and pray η αγορά των καρτών και των περιφερειακών άνθισε. Στα 1995 η έννοια του compatible είχε αντικατασταθεί με την ευρεία έννοια του PC που χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα.

Σε σχέση με την αγορά των Win95 κάνεις λάθος ότι κανείς δεν τα αγόρασε. Ίσα ίσα, ίσως ήταν το πρώτο λειτουργικό που πουλήθηκε από τα ράφια ως retail προϊόν. Πριν από τότε προφανώς και δεν μπορούσες να βρεις λογισμικό στο Continent (ex Carrefour) παρά μόνο στους εξειδικευμένους μεταπωλητές ή στον Θείο στην Στουρνάρη. Βεβαίως η πειρατεία ήταν φαινόμενο που καλλιέργησε την τεράστια βάση και τα μελλοντικά κέρδη της M$, οπότε ναι λίγα home συστήματα εγκατέσησαν αυθεντικά windows. Σε εταιρικές εγκαταστάσεις όμως τα πράγματα ήταν λίγο διαφορετικά. Βλέπεις κάπου εκεί, ίσως και λίγο αργότερα εμφανίστηκε η BSA που επέβαλλε κανόνες στα μεσαία και μεγάλα εταιρικά περιβάλλοντα...

Τέλος έχεις μπερδευτεί με τις δισκέττες, τα Win95 πωλήθηκαν κυρίως σε CD και όχι σε δισκέττες. Βέβαια κάποιες κόπιες ίσως να δόθηκαν και έτσι, εγώ δεν πέτυχα καμία...

• Like 2

Τέλος έχεις μπερδευτεί με τις δισκέττες, τα Win95 πωλήθηκαν κυρίως σε CD και όχι σε δισκέττες. Βέβαια κάποιες κόπιες ίσως να δόθηκαν και έτσι, εγώ δεν πέτυχα καμία...

Μέχρι και τα 10 σε δισκέτες πωλούνται.  :-D  :P

• Like 3

Στην παρουσίαση των Windows 95 δεν ήταν που έβγαλαν blue screen; Πάνε πολλά χρόνια που έχω να δω το βίντεο και η μνήμη μου με απατά.

Θυμάμαι πόσο ψαρωμένος ήμουν όταν τα είδα για πρώτη φορά. Μέχρι τότε είχα τα Windows 3.1 που ήταν η μέρα με τη νύχτα με τα 95.

Το '95 φορούσα Cyrix CPU στα 166 με Soyo motherboard που μαζί με τα Windows 95 first edition πρέπει να ήταν ο χειρότερος δυνατός συνδιασμός από πλευράς σταθερότητας.

χαχαχα

• Like 2

Η έννοια της συμβατότητας αφορούσε την αρχιτεκτονική του συστήματος x86 και όλοι όσοι ακολουθούσαν αυτή την αρχιτεκτονική ήταν IBM Compatible. Στα 1995, η έννοια της συμβατότητας είχε ομαλοποιηθεί. Ειδικά με την επέλαση του plug and pray η αγορά των καρτών και των περιφερειακών άνθισε. Στα 1995 η έννοια του compatible είχε αντικατασταθεί με την ευρεία έννοια του PC που χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα.

Σε σχέση με την αγορά των Win95 κάνεις λάθος ότι κανείς δεν τα αγόρασε. Ίσα ίσα, ίσως ήταν το πρώτο λειτουργικό που πουλήθηκε από τα ράφια ως retail προϊόν. Πριν από τότε προφανώς και δεν μπορούσες να βρεις λογισμικό στο Continent (ex Carrefour) παρά μόνο στους εξειδικευμένους μεταπωλητές ή στον Θείο στην Στουρνάρη. Βεβαίως η πειρατεία ήταν φαινόμενο που καλλιέργησε την τεράστια βάση και τα μελλοντικά κέρδη της M$, οπότε ναι λίγα home συστήματα εγκατέσησαν αυθεντικά windows. Σε εταιρικές εγκαταστάσεις όμως τα πράγματα ήταν λίγο διαφορετικά. Βλέπεις κάπου εκεί, ίσως και λίγο αργότερα εμφανίστηκε η BSA που επέβαλλε κανόνες στα μεσαία και μεγάλα εταιρικά περιβάλλοντα...

Plug and Pray... :P Ηθελε και μια προσευχη για...

Για ελλάδα μιλάω το 1995 αν τα αγόρασε κανείς...

Στην ελλάδα οποιος είχε win 95, τα είχε απο δισκέτες, άλλο αν αργότερα τα βρήκε σε cd, μιλάω για πειρατικά...

Τα "Pc" που είχαν τότε, δεν ήταν ολα συμβατά μεταξύ τους, ούτε μπορουσαν όλοι να βάλουν windows

Ακόμα και αυτα που ηταν συμβατα με τα IBM, δεν υπήρχε 100 % συμβατότητα, και σε θεματα hardware και software

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...