Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Πρόσφατα άρχισα να κοιτάω για εργασία ( στο εξωτερικό) και έχω 2 offers πρέπει να διαλέξω άμεσα ένα αλλά είμαι σε δίλημμα. 

Ας περιγράψω λίγο ποίος: είμαι τελείωσα το πανεπιστήμιο στην Αθήνα και δούλεψα σε μία μικρή εταιρία σε web εφαρμογές κυρίως backend σε java. Μετά από 1 χρόνο η εταιρία έκλεισε και όπως είπα άρχισα το ψάξιμο. Σήμερα έχω τις εξής 2 προσφορές που πρέπει να διαλέξω, και οι 2 είναι consulting εταιρίες:

1) Μία από τις μεγάλες consulting σε παγκόσμιο επίπεδο. Η δουλεία αφορά όπως μου το περιέγραψαν development στο oracle fusion, με έμφαση στο integration πολλών συστημάτων ενός client της εταιρίας.

(+)

• Η εταιρία είναι πολύ γνωστή παγκοσμίως και θα είναι ενα + στο βιογραφικό μου.
  • Έχει καλό μισθό και benefits.
  • Λόγο του μεγέθους της εταιρίας νιώθω μεγαλύτερη ασφάλεια για την θέση μου.

(-)

• Οι ώρες εργασίας είναι πάρα πολλές.
  • (Το κυριότερο) Το development είδα γίνεται αυτοματοποιημένα με ένα plug-in του eclipse συνδέοντας και πετώντας κουτάκια απο μία παλέτα, με διαβεβαίωσαν ότι κώδικα θα γράφω αλλά δεν ξέρω σε τι βαθμό. Φοβάμαι ότι θα ξεχάσω να γράφω κώδικα και εαν τυχών φύγω θα έχω εξειδικευτεί μόνο σε αυτό το κομμάτι με αποτέλεσμα να μην είμαι employable ως developer πουθενά αλλού. 

2) Πίο μικρή εταιρία αλλά γνωστή στην χώρα. Η δουλεία θα είναι java development σε e-commerce applications, κάποιες τεχνολογίες που μου είπαν είναι oracle ATG, hybris, Elastic path κτλ.

(+)

• Καλύτερο work/life balance.
  • (Το κυριότερο) Πιστεύω είναι πιο transferable τα skills που θα αποκτήσω. 

(-)

• Μικρή εταιρία με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό σε επίπεδο ασφάλειας, βιογραφικού.
  • Λιγότερος μισθός αλλά όχι μεγάλη διαφορά από την 1η.

Δεν έχω εργασθεί ξανά με αυτές τις τεχνολογίες και είμαι λίγο χαμένος. Η 2η εταιρία με ενδιαφέρει περισσότερο λόγο του ότι δεν θα εξειδικευτώ σε κάτι τόσο συγκεκριμένο αλλά από την άλλη δεν έχω εμπειρία από το oracle fusion και ίσως να μην είναι όπως το φαντάζομαι. Ποία η άποψή σας πιστεύεται ότι κάνω ίσως λάθος, και στην θέση μου τι θα διαλέγατε ?

• Like 1
Δημοσ.

Να πας σε αυτήν που σε ενδιαφέρει. Συνυπολόγισε την πόλη, αν οι δουλειές είναι σε διαφορετικές, το επίπεδο ζωής, το κόστος κτλπ. 

• Like 1
Δημοσ.

Το θέμα είναι ότι δεν ξέρω καλά τις τεχνολογίες αυτές ώστε να μπορώ να έχω μία σφαιρική εικόνα τις αγοράς εργασίας μετέπειτα, δλδ υπάρχει μεγάλη ζήτηση σε oracle fusion developers? είναι όντως όπως το έχω στο μυαλό μου ή διαφέρει? Στην 2η δουλεία θα είναι όντως development καθαρό ή αυτά τα frameworks σε περιορίζουν στο τι μπορείς να μάθεις!

Τα κόστη και επίπεδο ζωής είναι αρκετά ίδια (ίδια χώρα παρόμοιες πόλεις)

Δημοσ.

Προτείνω την δεύτερη. 

Ο λόγος είναι ακριβώς τα skills που ενδέχεται να αποκτήσεις. 

Επίσης, συνήθως κάθε 2 χρόνια αλλάζεις εταιρεία ή προάγεσαι σε αυτή που είσαι. Αυτό σημαίνει ότι σε μία μικρή μπορείς να προαχθείς πιο εύκολα (εάν σε θέλουν) ή, εάν δεν σε θέλουν, με τα skills που θα έχεις να βρεις πιο εύκολα (λόγω πιο μεγάλου πεδίου) δουλειά αλλού. 

• Like 2
Δημοσ.

Πριν κάνεις τις αιτήσεις, δεν είδες περί τίνος πρόκειται; Αφού είχες κάνει άλλα πράγματα προηγουμένως γιατί δεν έψαξες κάτι αντίστοιχο;

Σε κάθε περίπτωση θα σου απαντήσω εγώ για την πρώτη περίπτωση μιας και δουλεύω κι εγώ σε τέτοια εταιρία.

Γενικά σαν consultant μετράνε συνήθως άλλα πράγματα περισσότερο από τα technical skills, και ίσως απογοητευτείς κιόλας αν σου αρέσει τόσο πολύ να γράφεις κώδικα. Γενικά παίζει πολύ outsourcing πλέον και οι consultants είναι εκεί για την επαφή με τον πελάτη. Επίσης είσαι σωστός για τις ώρες που μπορεί να είναι παραπάνω αλλά μπορεί να υπάρχουν και πολύ χαλαρές στιγμές (ανάμεσα σε πρότζεκτ πχ) και ακόμα η εμπειρία που παίρνεις δουλεύοντας σε διαφορετικά πρότζεκτ μπορεί να μετρήσει πολύ. Και γενικά μην αγχώνεσαι ότι δεν θα βρίσκεις δουλειά μετά ακόμα και κάτι διαφορετικό να κάνεις, το όνομα βοηθάει πολύ σε αυτές τις περιπτώσεις.

Για το τέλος και με κάθε επιφύλαξη, σε αυτές τις τεράστιες εταιρίες υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες να μεταφερθείς εσωτερικά ενώ είσαι μέσα. Και δεν μιλάω μόνο για να αλλάξεις τμήμα ή service line αλλά ακόμα και να κάνεις τελείως διαφορετικά πρότζεκτ όσο ακόμα θα είσαι Oracle consultant. Και Java skills δεν πάνε ποτέ χαμένα στο enterprise. Αλλά να ξέρεις ότι όλα αυτά είναι σε μεγάλο βαθμό politics που δίνουν και παίρνουν σε αυτές τις εταιρίες.

• Like 1
Δημοσ.

Πριν κάνεις τις αιτήσεις, δεν είδες περί τίνος πρόκειται; Αφού είχες κάνει άλλα πράγματα προηγουμένως γιατί δεν έψαξες κάτι αντίστοιχο;

Σε κάθε περίπτωση θα σου απαντήσω εγώ για την πρώτη περίπτωση μιας και δουλεύω κι εγώ σε τέτοια εταιρία.

Γενικά σαν consultant μετράνε συνήθως άλλα πράγματα περισσότερο από τα technical skills, και ίσως απογοητευτείς κιόλας αν σου αρέσει τόσο πολύ να γράφεις κώδικα. Γενικά παίζει πολύ outsourcing πλέον και οι consultants είναι εκεί για την επαφή με τον πελάτη. Επίσης είσαι σωστός για τις ώρες που μπορεί να είναι παραπάνω αλλά μπορεί να υπάρχουν και πολύ χαλαρές στιγμές (ανάμεσα σε πρότζεκτ πχ) και ακόμα η εμπειρία που παίρνεις δουλεύοντας σε διαφορετικά πρότζεκτ μπορεί να μετρήσει πολύ. Και γενικά μην αγχώνεσαι ότι δεν θα βρίσκεις δουλειά μετά ακόμα και κάτι διαφορετικό να κάνεις, το όνομα βοηθάει πολύ σε αυτές τις περιπτώσεις.

Για το τέλος και με κάθε επιφύλαξη, σε αυτές τις τεράστιες εταιρίες υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες να μεταφερθείς εσωτερικά ενώ είσαι μέσα. Και δεν μιλάω μόνο για να αλλάξεις τμήμα ή service line αλλά ακόμα και να κάνεις τελείως διαφορετικά πρότζεκτ όσο ακόμα θα είσαι Oracle consultant. Και Java skills δεν πάνε ποτέ χαμένα στο enterprise. Αλλά να ξέρεις ότι όλα αυτά είναι σε μεγάλο βαθμό politics που δίνουν και παίρνουν σε αυτές τις εταιρίες.

Οι θέσεις ήταν junior java developer με  τα κλασσικά (soap, rest, agile κτλ) μου τις ανακοίνωσαν στα τελευταία στάδια των συνεντεύξεων. Δεν λατρεύω να γράφω κώδικα (μου αρέσει σαν hobby αλλα έως εκεί) αλλα φοβάμαι την κλειστή τεχνολογία και την έλλειψη ελαστικότητας καθώς είμαι στην αρχή της καριέρας μου.

Δημοσ.

Οι θέσεις ήταν junior java developer με  τα κλασσικά (soap, rest, agile κτλ) μου τις ανακοίνωσαν στα τελευταία στάδια των συνεντεύξεων. Δεν λατρεύω να γράφω κώδικα (μου αρέσει σαν hobby αλλα έως εκεί) αλλα φοβάμαι την κλειστή τεχνολογία και την έλλειψη ελαστικότητας καθώς είμαι στην αρχή της καριέρας μου.

Διαλεξε οτι πιστευεις εσυ οτι ειναι καλυτερο. Αμα δεν σου αρεσει μπορεις σε εναν χρονο να κανεις μια αλλαγη. Δεν θα την παντρευεσαι ουτε την θεση ουτε την εταιρια. Κανενας δεν μπορει να σου πει ακριβως ουτε τι θα συναντησεις ουτε τι να παριμενεις ουτε τι θα ειναι καλυτερα για το μελλον σου. 

Εδω οπως ανεφερες δεν ηξερες καν εσυ ο ιδιος μεχρι τα τελικα σταδια της συνεντευξης πια ακριβως θα ητανε η δουλεια. ( πραγμα κομματακι περιεργο βεβαια, μιας και δεν νομιζω μια τοσο μεγαλη εταιρια οπως λες να διαφημιζε αλλη θεση απο αυτην που προσεφερε . Γιατι να μην ζητουσανε γνωσεις oracle fusion και να την διαφημιζανε σαν junior java developer ; )

Δημοσ.

Διαλεξε οτι πιστευεις εσυ οτι ειναι καλυτερο. Αμα δεν σου αρεσει μπορεις σε εναν χρονο να κανεις μια αλλαγη. Δεν θα την παντρευεσαι ουτε την θεση ουτε την εταιρια. Κανενας δεν μπορει να σου πει ακριβως ουτε τι θα συναντησεις ουτε τι να παριμενεις ουτε τι θα ειναι καλυτερα για το μελλον σου. 

Εδω οπως ανεφερες δεν ηξερες καν εσυ ο ιδιος μεχρι τα τελικα σταδια της συνεντευξης πια ακριβως θα ητανε η δουλεια. ( πραγμα κομματακι περιεργο βεβαια, μιας και δεν νομιζω μια τοσο μεγαλη εταιρια οπως λες να διαφημιζε αλλη θεση απο αυτην που προσεφερε . Γιατι να μην ζητουσανε γνωσεις oracle fusion και να την διαφημιζανε σαν junior java developer ; )

Δεν περιμένω να μου πουν τι θα συναντήσω προς θεού απλα εάν η πρώτη δουλεία είναι όπως την φαντάζομαι ή κάνω κάποιο λάθος.

Δημοσ.

Επίσης, συνήθως κάθε 2 χρόνια αλλάζεις εταιρεία ή προάγεσαι σε αυτή που είσαι.

Το αυτό. Έξω είναι στάνταρ (και "πρέπει" να το κανείς και συ διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να ανακόψεις χωρίς λόγο την εξέλιξή σου και σε επίπεδο καριέρας και καθαρά στις αποδοχές) οι πολύ συχνές αλλαγές θέσης.

Σε μικρή εταιρία μπορεί να μην έχει χώρο να προαχθείς αλλά αυτό δεν είναι πρόβλημα, απλά αλλάζεις δουλειά. Εκτός κι αν είσαι τελείως fail με πόδια δε θα δυσκολευτείς καθόλου.

Από τις 2 επιλογές θα έπαιρνα τη δεύτερη αλλά ειλικρινά στη φάση που είσαι (πολύ νέος ακόμα) νομίζω πως λάθος επιλογή δεν υπάρχει. Ακόμα κι αν πάρεις την πρώτη και προκύψει φόλα το μπιφτέκι σε επίπεδο tech skills θα έχεις πάρει πολλά χρήσιμα σε μορφή εμπειρίας, και οι νέες τεχνολογίες στις οποίες μπορείς να το γυρίσεις δε θα σταματήσουν ποτέ να βγαίνουν.

Δημοσ.

Πρόσφατα άρχισα να κοιτάω για εργασία ( στο εξωτερικό)

1) Μία από τις μεγάλες consulting σε παγκόσμιο επίπεδο.

(+)

• Η εταιρία είναι πολύ γνωστή παγκοσμίως και θα είναι ενα + στο βιογραφικό μου.
  • Οι ώρες εργασίας είναι πάρα πολλές.

Πραγματικα, αυτα τα bold μου φαινονται περιεργα. Μεγαλη, πολυ γνωστη consulting εταιρια στο εξωτερικο κ οι ωρε ς εργασιες ειναι παρα πολλες;;

Εξωτερικο δεν ειναι συνηθως η ζουγκλα της Ελλαδας με τα 10-12ωρα.

Δημοσ.

Πραγματικα, αυτα τα bold μου φαινονται περιεργα. Μεγαλη, πολυ γνωστη consulting εταιρια στο εξωτερικο κ οι ωρε ς εργασιες ειναι παρα πολλες;;

Εξωτερικο δεν ειναι συνηθως η ζουγκλα της Ελλαδας με τα 10-12ωρα.

Τι σου φαίνεται παράξενο, είναι γνωστό ότι οι consulting εταιρίες ξεζουμίζουν μερικές φορές τους εργαζομένους τους, και όταν έχεις υπερανταγωνιστικούς νεαρούς εργαζόμενους γίνονται χειρότερα τα πράγματα. Αν και σε ΙΤ Consulting τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα σε σχέση με εταιρίες τύπου McKinsey. Γενικά η κουλτούρα είναι τέτοια που μπορεί να επιβραβευτούν οι παραπάνω ώρες σε σχέση με λίγες και πιο ποιοτικές.

Τα benefits όμως και το όνομα στο CV πολλές φορές υπερσκελίζουν τα όποια μειονεκτήματα, ενώ αν ο πελάτης πληρώνει καμιά φορά για τις έξτρα ώρες, οι ώρες αυτές μπορούν να συσσωρευτούν και να γίνουν διακοπές στο μέλλον.

Δημοσ.

Τι σου φαίνεται παράξενο, είναι γνωστό ότι οι consulting εταιρίες ξεζουμίζουν μερικές φορές τους εργαζομένους τους, και όταν έχεις υπερανταγωνιστικούς νεαρούς εργαζόμενους γίνονται χειρότερα τα πράγματα. Αν και σε ΙΤ Consulting τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα σε σχέση με εταιρίες τύπου McKinsey. Γενικά η κουλτούρα είναι τέτοια που μπορεί να επιβραβευτούν οι παραπάνω ώρες σε σχέση με λίγες και πιο ποιοτικές.

Τα benefits όμως και το όνομα στο CV πολλές φορές υπερσκελίζουν τα όποια μειονεκτήματα, ενώ αν ο πελάτης πληρώνει καμιά φορά για τις έξτρα ώρες, οι ώρες αυτές μπορούν να συσσωρευτούν και να γίνουν διακοπές στο μέλλον.

Δεν συνηθιζεται σε θεση για development σε μεγαλη εταιρια στο εξωτερικο να δουλευουν "παρα πολλες" ωρες κ να ειναι μαλιστα προαπαιτουμενο.

Οτι μπορει καποιος να το κανει κ να γραφεις υπερωριες κλπ ναι, αλλα οχι στο συμβολαιο κ στη περιγραφη της δουλειας να λεει για "παρα πολλες" ωρες.

Δημοσ.

Δεν μιλάμε όμως για θέση development σε software company αλλά για consulting, services δηλαδή οπού τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Μερικές φορές μπορεί να έχει πουληθεί ο,τι να'ναι, μάντεψε ποιος θα χρειαστεί να δουλέψει παραπάνω για να βγει το πρότζεκτ. Εγώ σήμερα θα μείνω μέχρι τις 8 στο γραφείο γιατί δουλεύω εθελοντικά σε ένα μικρό εσωτερικό πρότζεκτ. Δεν "πρέπει" να το κάνω, αλλά χωρίς αυτά αποκλείεται να προχωρήσεις σε μια τέτοια εταιρία. Και μην φαντάζεσαι όλη τη μέρα δουλειά, θα υπάρχουν πολλά άσκοπα μίτινγκ, ώρες για το απαραίτητο networking μπας και μπεις σε κανένα ενδιαφέρον πρότζεκτ και διάφορα webinars, trainings κοκ.

Και εννοείται ότι κανένα συμβόλαιο και καμία περιγραφή δεν θα το λέει αυτό.

Δημοσ.

Δεν μιλάμε όμως για θέση development σε software company αλλά για consulting, services δηλαδή οπού τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Μερικές φορές μπορεί να έχει πουληθεί ο,τι να'ναι, μάντεψε ποιος θα χρειαστεί να δουλέψει παραπάνω για να βγει το πρότζεκτ. Εγώ σήμερα θα μείνω μέχρι τις 8 στο γραφείο γιατί δουλεύω εθελοντικά σε ένα μικρό εσωτερικό πρότζεκτ. Δεν "πρέπει" να το κάνω, αλλά χωρίς αυτά αποκλείεται να προχωρήσεις σε μια τέτοια εταιρία. Και μην φαντάζεσαι όλη τη μέρα δουλειά, θα υπάρχουν πολλά άσκοπα μίτινγκ, ώρες για το απαραίτητο networking μπας και μπεις σε κανένα ενδιαφέρον πρότζεκτ και διάφορα webinars, trainings κοκ.

Και εννοείται ότι κανένα συμβόλαιο και καμία περιγραφή δεν θα το λέει αυτό.

Για αυτο ακριβως μου φαινεται περιεργο που το απαιτουν πριν αρχισει δουλεια.

Δημοσ.

Μπορείς να μας πεις από ποιες πόλεις είναι οι προσφορές; Ρωτάω επειδή όταν ήρθα στην Αγγλία πριν 2 χρόνια έπαιξε μεγάλο ρόλο και η πόλη.

Ως προς τις προσφορές, όταν έρχεσαι σε μια ξένη χώρα δεν θεωρώ ιδανικό να ξοδεύεις 12 ώρες τη μέρα δουλεύοντας, θα έχεις τόσα άλλα να κάνεις που θα καταλήξεις να ζεις σε ένα δωμάτιο και σε ένα γραφείο. Όταν ήρθα και είδα πως θα δουλεύω 7.5 ώρες και στις 17:30 όλοι σηκώνονται και φεύγουν, είχα πάθει σοκ. Οπότε θεωρώ πως η 2η προσφορά είναι αυτή που πρέπει να δεχτείς - αλλά εάν θες πες μας και σε ποιες πόλεις είναι.

Ως προς το που μπορείς να πάρεις προαγωγή/skills κτλ, αυτά μην σε ανησυχούν καν σε αυτή τη φάση. Το μεγάλο βήμα είναι να βγεις έξω - όταν είσαι ήδη εκεί είναι πολύ πιο εύκολο να βρεις μια άλλη δουλειά και να χτίσεις την καριέρα σου. Λογικά και στις 2 εταιρίες θα είσαι σε probation period, οπότε δεν σε σταματά τίποτα να ξεκινήσεις να ψάχνεις άλλη δουλειά με το που πατήσεις το πόδι σου εκεί.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...