Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα. Φέτος έδωσα πανελλαδικές και κατά 95% θα σπουδάσω στο τμήμα επιστήμης υπολογιστών στην Κρήτη. Έχω ξεκινήσει ήδη javascript στο codeacademy και κοντεύω να την τελειώσω. Μόλις την τελειώσω σκέφτομαι να ξεκινήσω μια άλλη γλώσσα και είμαι ανάμεσα σε php, jQuery, CSS και Ruby με μια ιδιαίτερη κλίση στην τελευταία για την οποία έχω ακούσει οτι αρχίζει να ανεβαίνει στο web developing με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου. Ποιά είναι η γνώμη σας; 

Υ.Σ Υπάρχει κάποιο site που να έχει ασκήσεις για js αλλά και άλλες γλώσσες; 

Υ.Σ 2 Μου έδωσαν το Προγραμματισμός σε C των αδερφών Deitel και σκέφτομαι πως θα ήταν καλύτερα να αρχίσω C αντί για κάποια από τις παραπάνω αλλά αφού θα την αρχίσω στο πανεπιστήμιο δεν θα ήταν καλύτερα να μην βιαστώ από τώρα;

Ευχαριστώ.

• Απαντ. 35
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Μετά την js έρχεται το "searching". Πιο πολύ θα χρειαστείς το "search" ability παρά τις "ασκήσεις" σε όποια γλώσσα. 

Με 2' search στο forum θα έβρισκες παρόμοιες ερωτήσεις. 

Δημοσ.

Μετά την js έρχεται το "searching". Πιο πολύ θα χρειαστείς το "search" ability παρά τις "ασκήσεις" σε όποια γλώσσα. 

Με 2' search στο forum θα έβρισκες παρόμοιες ερωτήσεις. 

Μετά από το searching ήρθε το disappointment και αποφάσισα να ανοίξω νέο θέμα. 

Φιλικά

Δημοσ.

Εφόσον μάθεις "αγνή" JS, η "φυσική συνέχεια" είναι η jQuery. Δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια βιβλιοθήκη, είναι όμως τόσο εκτενής και πολυ-χρησιμοποιούμενη, που αξίζει να ασχοληθείς ξεχωριστά μαζί της. Φυσικά, η JS / jQuery χωρίς HTML / CSS είναι δώρον - άδωρον. Δεν είναι μεν γλώσσες προγραμματισμού, αλλά εννοείται ότι θα κάνεις διατριβή και σ' αυτά, αφού είναι ο κορμός του web.

Πριν τη C στο πανεπιστήμιο, καλό θα ήταν να μάθεις μια πιο εύκολη γλώσσα, όπως τη Ruby που λες, ή Python, ή κάποια άλλη τέλος πάντων. Καλή και άγια η C αλλά είναι για εμβάθυνση στο όλο πράγμα, δεν είναι για εισαγωγή στον προγραμματισμό. Με άλλες γλώσσες θα έχεις πιο εύκολα "χειροπιαστά" αποτελέσματα και θα γουστάρεις πιο πολύ.

• Like 4
Δημοσ.

Εφόσον μάθεις "αγνή" JS, η "φυσική συνέχεια" είναι η jQuery. Δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια βιβλιοθήκη, είναι όμως τόσο εκτενής και πολυ-χρησιμοποιούμενη, που αξίζει να ασχοληθείς ξεχωριστά μαζί της. Φυσικά, η JS / jQuery χωρίς HTML / CSS είναι δώρον - άδωρον. Δεν είναι μεν γλώσσες προγραμματισμού, αλλά εννοείται ότι θα κάνεις διατριβή και σ' αυτά, αφού είναι ο κορμός του web.

Πριν τη C στο πανεπιστήμιο, καλό θα ήταν να μάθεις μια πιο εύκολη γλώσσα, όπως τη Ruby που λες, ή Python, ή κάποια άλλη τέλος πάντων. Καλή και άγια η C αλλά είναι για εμβάθυνση στο όλο πράγμα, δεν είναι για εισαγωγή στον προγραμματισμό. Με άλλες γλώσσες θα έχεις πιο εύκολα "χειροπιαστά" αποτελέσματα και θα γουστάρεις πιο πολύ.

Ευχαριστώ για την απάντηση, θα κάνω πρώτα jQuery τότε. Γενικά από άλλα άτομα έχω ακούσει ότι στην C πιο πολύ βάση δίνεις στο συντακτικό παρά στην λύση του προβλήματος αν είσαι στην φάση που είμαι εγώ τώρα ( Beginner ) και αυτός είναι ένας ακόμα λόγος που δίστάζω. Όταν λες χωρίς HTML/CSS δώρον άδωρον; Δηλαδή αυτές είναι τόσο σημαντικές για να μάθεις jQuery και JS για ποιο λόγο; Απο άποψη λογικής; Να καταλάβω δηλαδή πως δουλεύει κάτι στην js καλύτερα επειδή το είχα μάθει στην html;

Δημοσ.

Όχι, απλά στο web development όλα αυτά δένουν μεταξύ τους. Η HTML είναι η δομή, η CSS είναι η εμφάνιση και η JS είναι η συμπεριφορά. Όλα μαζί συνθέτουν μία web εφαρμογή. Το καθένα μόνο του είναι ημιτελές.

Δε ξέρω κατά πόσο θέλεις να ασχοληθείς με web dev, αλλά μιας και καταπιάστηκες με JS / jQuery, κατά 'κει το πας μάλλον.

Δημοσ.

Όχι, απλά στο web development όλα αυτά δένουν μεταξύ τους. Η HTML είναι η δομή, η CSS είναι η εμφάνιση και η JS είναι η συμπεριφορά. Όλα μαζί συνθέτουν μία web εφαρμογή. Το καθένα μόνο του είναι ημιτελές.

Δε ξέρω κατά πόσο θέλεις να ασχοληθείς με web dev, αλλά μιας και καταπιάστηκες με JS / jQuery, κατά 'κει το πας μάλλον.

Μου αρέσει γενικα να ασχολούμαι με τα πάντα, όλα κάτι έχουν που με τραβάει, αλλά να χτίσω website όπως το θέλω και να το δω live, priceless. Είχα και ένα blog μικρός (1 γυμνασίου) που το έκανα για να ανεβάζω κάτι εργασίες και το έφτιαξα σε joomla, τώρα ούτε το address δεν θυμάμαι. Βλέποντας και κάνοντας, σ'ευχαριστώ και πάλι, μόλις κάνω την jQuery θα δω και τις άλλες δύο :)

Δημοσ.

Για μένα δεν αξίζει να ασχοληθείς με jQuery αποκλειστικά, καλύτερα να πας σε ένα JS framework, κατά προτίμηση Angular που είναι το πιο δημοφιλές και θα βρεις μεγάλη υποστήριξη. Το Angular ενσωματώνει και jQuery έτσι κι αλλιώς και θα τα μάθεις παράλληλα αν χρειαστεί.

Αλλά ναι, πριν πας σε αυτά μάθε τα βασικά τουλάχιστον από HTML/CSS. Αν μάθεις και κάποιο framework τύπου Bootstrap ή Foundation θα γίνει και πιο ευχάριστη η διαδικασία αυτή

Δημοσ.

Καλησπέρα. Φέτος έδωσα πανελλαδικές και κατά 95% θα σπουδάσω στο τμήμα επιστήμης υπολογιστών στην Κρήτη. Έχω ξεκινήσει ήδη javascript στο codeacademy και κοντεύω να την τελειώσω. Μόλις την τελειώσω σκέφτομαι να ξεκινήσω μια άλλη γλώσσα και είμαι ανάμεσα σε php, jQuery, CSS και Ruby με μια ιδιαίτερη κλίση στην τελευταία για την οποία έχω ακούσει οτι αρχίζει να ανεβαίνει στο web developing με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου. Ποιά είναι η γνώμη σας; 

Υ.Σ Υπάρχει κάποιο site που να έχει ασκήσεις για js αλλά και άλλες γλώσσες; 

Υ.Σ 2 Μου έδωσαν το Προγραμματισμός σε C των αδερφών Deitel και σκέφτομαι πως θα ήταν καλύτερα να αρχίσω C αντί για κάποια από τις παραπάνω αλλά αφού θα την αρχίσω στο πανεπιστήμιο δεν θα ήταν καλύτερα να μην βιαστώ από τώρα;

Ευχαριστώ.

Μαθαίνεις AngularJS με ASP.NET MVC και Bootstrap. Και είσαι πλήρως καλυμένος, να ξεκινήσεις μέχρι και εργασία στο χώρο. 

• Like 1
Δημοσ.

Θα δώσω μία λίγο διαφορετική απάντηση, κατά κάποιον τρόπο λίγο off-topic. Θα σου πρότεινα να δεις τα παρακάτω πριν ξεκινήσεις τον ακαδημαικό σου βίο :-D

1) Make sure ότι ξέρεις να googl-άρεις σωστά/αποτελεσματικά/γρήγορα. Ψάξε τα faq/help/tutorial της google για να μάθεις να χειρίζεσαι άψογα την μηχανή αναζήτησης. Στην επιστήμη που θα σπουδάσεις αυτό είναι το Α και το Ω. Τσέκαρε το stackoverflow. Μάθε να βρίσκεις υλικό για αυτό που θες να μάθεις. Πχ επιλέγεις να μάθεις python? Εξασκήσου στο να βρίσκεις εύκολα & γρήγορα tutorials/moocs/ebooks/code/tools κτλ κτλ

2) Ίσως λίγο hardcore για αρχή, αλλά θα σου πρότεινα να μάθεις git (βιβλίο). Είναι ένα εργαλείο που θα το βρεις μπροστά σου και δεν ξέρω εάν θα το διδαχθείς στην σχολή. Αφού χωνέψεις τι είναι, ξεκίνα δειλά δειλά να το χρησιμοποιείς. Voila, ήδη είσαι πιο μπροστά από τους συναδέλφους σου.

3) Ίσως αρκετά hardcore, θα μπορούσες να μάθεις LaTeX (μπορείς να παίξεις εδώ). Είναι εργαλείο για να γράφεις πχ εργασίες (την πτυχιακή σου για παράδειγμα), εναλλακτικό του Microsoft Word.

• Like 5
Δημοσ.

Θα δώσω μία λίγο διαφορετική απάντηση, κατά κάποιον τρόπο λίγο off-topic. Θα σου πρότεινα να δεις τα παρακάτω πριν ξεκινήσεις τον ακαδημαικό σου βίο :-D

1) Make sure ότι ξέρεις να googl-άρεις σωστά/αποτελεσματικά/γρήγορα. Ψάξε τα faq/help/tutorial της google για να μάθεις να χειρίζεσαι άψογα την μηχανή αναζήτησης. Στην επιστήμη που θα σπουδάσεις αυτό είναι το Α και το Ω. Τσέκαρε το stackoverflow. Μάθε να βρίσκεις υλικό για αυτό που θες να μάθεις. Πχ επιλέγεις να μάθεις python? Εξασκήσου στο να βρίσκεις εύκολα & γρήγορα tutorials/moocs/ebooks/code/tools κτλ κτλ

2) Ίσως λίγο hardcore για αρχή, αλλά θα σου πρότεινα να μάθεις git (βιβλίο). Είναι ένα εργαλείο που θα το βρεις μπροστά σου και δεν ξέρω εάν θα το διδαχθείς στην σχολή. Αφού χωνέψεις τι είναι, ξεκίνα δειλά δειλά να το χρησιμοποιείς. Voila, ήδη είσαι πιο μπροστά από τους συναδέλφους σου.

3) Ίσως αρκετά hardcore, θα μπορούσες να μάθεις LaTeX (μπορείς να παίξεις εδώ). Είναι εργαλείο για να γράφεις πχ εργασίες (την πτυχιακή σου για παράδειγμα), εναλλακτικό του Microsoft Word.

Το πρώτο αλήθεια το έχω. Έχω ρίξει πολύ ψάξιμο, ειδικά για να κάνω customιες σε κινητά με mods κλπ, πραγματικά δεν νομίζω να μπορώ να κάνω κάτι παραπάνω στον τρόπο που ψάχνω. Για τα άλλα δύο θα ρίξω ψάξιμο και θα προσπαθήσω να τα χρησιμοποιώ όταν φτάσω σε ένα σεβαστό επίπεδο γνώσεων. Ευχαριστώ

Δημοσ.

Πόσο μεγάλη αλήθεια αυτό για την C, την αγαπώ και με ταΐζει αλλά μερικές φορές το πιο απλό πράγμα θέλει αρκετό ψάξιμο, ειδικά άμα είσαι στην αρχή. Εγώ θα σου πρότεινα να δεις την python για να μπορείς να υλοποιείς γρήγορα πραγματάκια. Τα git είναι αρκετά χρήσιμο εργαλείο επίσης (γενικότερα τα Code versioning εργαλεία). 

Τώρα για τα Web εργαλεία/γλώσσες/βιβλιοθήκες δεν μπορώ να σε διαφωτίσω (κατευθύνω) μιας και δεν έχω ασχοληθεί.

Το βασικότερο όλων όμως για μένα (που με δυσκολεύει μέχρι κ σήμερα μίας και δεν προέρχομαι από σχολή Η/Υ) είναι να σχεδιάσεις και να υλοποιήσεις ένα προτζεκτ μέχρι το τέλος.  Μπορεί να είναι το πιο χαζό πράγμα στην αρχή αλλά μετά θα δεις τις δυσκολίες και τις προκλήσεις π σου βάζει.

Κατά τα άλλα, όλα εργαλεία είναι κατά την ταπεινή μου άποψη που περνώντας ο καιρός θα μαθαίνεις καινούργια και θα γνωρίζεις τις ιδιαιτερότητες του καθενός και την λειτουργικότητα που προσφέρει.

Δημοσ.

Πόσο μεγάλη αλήθεια αυτό για την C, την αγαπώ και με ταΐζει αλλά μερικές φορές το πιο απλό πράγμα θέλει αρκετό ψάξιμο, ειδικά άμα είσαι στην αρχή. Εγώ θα σου πρότεινα να δεις την python για να μπορείς να υλοποιείς γρήγορα πραγματάκια. Τα git είναι αρκετά χρήσιμο εργαλείο επίσης (γενικότερα τα Code versioning εργαλεία). 

Τώρα για τα Web εργαλεία/γλώσσες/βιβλιοθήκες δεν μπορώ να σε διαφωτίσω (κατευθύνω) μιας και δεν έχω ασχοληθεί.

Το βασικότερο όλων όμως για μένα (που με δυσκολεύει μέχρι κ σήμερα μίας και δεν προέρχομαι από σχολή Η/Υ) είναι να σχεδιάσεις και να υλοποιήσεις ένα προτζεκτ μέχρι το τέλος.  Μπορεί να είναι το πιο χαζό πράγμα στην αρχή αλλά μετά θα δεις τις δυσκολίες και τις προκλήσεις π σου βάζει.

Κατά τα άλλα, όλα εργαλεία είναι κατά την ταπεινή μου άποψη που περνώντας ο καιρός θα μαθαίνεις καινούργια και θα γνωρίζεις τις ιδιαιτερότητες του καθενός και την λειτουργικότητα που προσφέρει.

Όταν λες ότι δεν προέρχεσαι από σχολή Η/Υ; Έμαθες μόνος; 

Δεν ξέρω κατά πόσο θα μπορέσουμε να μάθουμε σωστή οργάνωση ενός project μέσα στην σχολή, με την έννοια ότι κάθε άνθρωπος διαμορφώνει διαφορετικά τον χρόνο που έχει στην διάθεση του για να κάνει κάτι, μπορεί να κάνω και λάθος.

Επίσης νομίζω ότι η C είναι λίγο έως πολύ στάσιμη και αυτό έχει και θετικά και αρνητικά. Από τη μία δεν θα πρέπει να διαβάζεις συνεχώς για να προλαβαίνεις τις εξελίξεις αλλά από την άλλη οι εξελίξεις είναι ανύπαρκτες, τουλάχιστον έτσι έχω καταλάβει από διάφορα άρθρα που διάβασα στο internet. 

Η python δεν είναι στα άμεσα σχέδια μου, αφού άρχισα web languages καλύτερα να αφοσιωθώ σε αυτές πρώτα

Δημοσ.

Έκανα μία εισαγωγή στην σχολή C και C++ και στην συνέχεια στις μεταπτυχιακές μου σπουδές άρχισα να διαβάζω μόνος μου. Γι'αυτό και μερικές φορές η μη σφαιρική άποψη πολλών πραγμάτων με προβληματίζει και με βάζει σε μπελάδες. Η C είναι στάσιμη όντως, το τι μπορείς να κάνεις όμως με την C/C++  είναι αχανές.Από την άλλη μεριά το Web έχει απτά και άμεσα αποτελέσματα, το κάθε αντικείμενο έχει την ομορφιά του. Εγώ προσωπικά επέλεξα να ασχοληθώ με τα embedded.

Προφανώς να ασχοληθείς με ότι σε τραβά και σου αρέσει.  :-)

• Like 1
Δημοσ.
Εφόσον θες να ασχοληθείς με Web development, έχεις κάνει την σωστή επιλογή. Βέβαια η PHP είναι ακόμη δυνατή παρ' όλα τα εν γένει προβλήματα της, με Ruby on Rails μπορείς να κάνεις εξαιρετικά web apps σε σύντομο χρόνο και ακόμη και η Python μέσω του Django και του Flask ενδείκνυται για Web dev. Τα τελευταία χρόνια όμως η JS κυριαρχεί κυρίως λόγω της εισβολής της και στο back-end developing με τη Node.js.

Συνεπώς, από δω και πέρα θα σου πρότεινα κατ' αρχάς να μάθεις HTML (δομή μιας ιστοσελίδας, markup language,έχει tutorial και στο Codeacademy νομίζω) - CSS (εμφάνιση - στυλ μιας ιστοσελίδας) , ένα Framework για CSS όπως το Bootstrap (ώστε να  μπορείς να φτιάξεις γρήγορα και απλά μια σύγχρονη σε εμφάνιση ιστοσελίδα χωρίς να ταλαιπωρείσαι με λεπτομέρειες της CSS) και jQuery (library - προέκταση της JS).

Με τα παραπάνω θα μπορείς να φτιάξεις απλές ιστοσελίδες οι οποίες θα μπορούν να αλληλεπιδρούν με τον χρήστη, θα είναι όμορφες και σωστά δομημένες εμφανισιακά. (η πρώτη σελίδα που έφτιαξα σχεδόν μόνο με αυτές τις γνώσεις είναι το http://mapchart.net, take a look!).

Από την στιγμή που θα χρειαστεί όμως να αποθηκεύεις δεδομένα σε server, τα οποία θα επεξεργάζεσαι και θα τα εμφανίζεις πίσω στον client, χρειάζεσαι ένα back-end framework. Τα πιο δημοφιλή τελευταία που κάνουν χρήση την Node.js, είναι η Angular.js (υποστηρίζεται από την Google) , Backbone.js, Ember.js, Meteor.js. Βέβαια θα χρειαστείς και λίγες γνώσεις από Βάσεις Δεδομένων, HTTP requests, κλπ. αλλά όχι κάτι το τρομερό.

Για tutorials - cheatsheets, κλπ:

Για practice πάνω στην γλώσσα ή στην δημιουργία πραγματικών web apps:

http://www.freecodecamp.com/(πολύ καλό site, ουσιαστικά δημιουργείς site βήμα βήμα, μαθαίνοντας όλα σχεδόν που σου περιέγραψα παραπάνω, και μπορείς να συμμετέχεις και σε projects για μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς)

Σταθερά, το StackOverflow είναι το καλύτερο σου εργαλείο για οποιαδήποτε απορία έχεις. To Quora επίσης, περιέχει πολλές ερωτήσεις-απαντήσεις πάνω σε θέματα προγραμματισμού, όπως πχ αυτήν: http://www.quora.com/What-is-the-best-way-to-learn-JavaScript

Καλή συνέχεια:!

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...