Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Θα ήθελα να ακούσω εμπειρίες από κάποιον που δούλεψε/δουλεύει στο εξωτερικό, τι διαφορές έχει με αντίστοιχες δουλειές προγραμματιστών στην Ελλάδα. Επίσης μια απορία που έχω , αφορά τους μισθούς για αντίστοιχες θέσεις εργασίας. Αα και κάτι ακόμη, αν πας να δουλέψεις έξω τι φορολογικές υποχρεώσεις έχεις πχ στην Αμερική ή στην Ολλανδία.

For the record : Είμαι 19 και σπουδάζω πληροφορική στο Α.Π.Θ.

Ευχαριστώ για οποιαδήποτέ πληροφορία.

Δημοσ.

Θα ήθελα να ακούσω εμπειρίες από κάποιον που δούλεψε/δουλεύει στο εξωτερικό, τι διαφορές έχει με αντίστοιχες δουλειές προγραμματιστών στην Ελλάδα. Επίσης μια απορία που έχω , αφορά τους μισθούς για αντίστοιχες θέσεις εργασίας. Αα και κάτι ακόμη, αν πας να δουλέψεις έξω τι φορολογικές υποχρεώσεις έχεις πχ στην Αμερική ή στην Ολλανδία.

Οπως φανταζομαι ειναι να δουλευεις και στην Ελλαδα, απλα εχεις περισσοτερη επαγγελματικη ξεγνασια, καλυτερες απολαβες και οι σκληρη δουλεια σου αναγνωριζεται.

Οι φορολογικες υποχρεωσεις προφανως εξαρτονται απο την εκαστοτε χωρα, και δεν ειναι κατι που θα πρεπει να απασχολει εναν 19χρονο φοιτητη. Θα σε απασχολησει αφου υπογραψεις το συμβολαιο εργασιας. Πριν απο αυτο θα εχεις μια εικονα οπως και ναχει απο τις καθαρες σου απολαβες. 

Δημοσ.

Δουλεύω σχεδόν 1,5 χρόνο στην Αυστρία ως web developer.

Δούλευα 3,5 χρόνια στην Ελλάδα στο it department μικρομεσαίας επιχείρησης (~70 άτομα) όπου ένα μέρος της δουλειάς μου ήταν παρόμοιο.

Εννοείται ότι θα μιλήσω από την προσωπική μου εμπειρία.

Δεν τίθεται θέμα σύγκρισης για μένα. Από επαγγελματικής άποψης ήταν πάρα πολύ καλή επιλογή και δε το μετανιώνω ούτε στιγμή.

Ο μισθός είναι (τουλάχιστον) αξιοπρεπής, υπάρχει αξιοπρέπεια, κλίμα αλληλοσεβασμού και μπορείς να ανελιχθείς εύκολα.

Σχετικά με τις φορολογικές υποχρεώσεις είναι παρόμοιες με ενός μισθωτού στην Ελλάδα με μεγαλύτερη άνεση/ευκολία βέβαια.

Πχ. δεν χρειάζεται καν να κάνω φορολογική δήλωση, ως μισθωτός χωρίς να κατέχω κάτι (σπίτι, αυτοκίνητο,κλπ). Μπορώ αν θέλω να κάνω μόνο για όποια επιστροφή δικαιούμαι (αν δικαιούμαι πχ. αγοράζοντας έναν υπολογιστή που μπορεί να θεωρηθεί εργαλείο της δουλειάς μου).

Επίσης πιστεύω ότι το mentality ενός Έλληνα, μπορεί να τινάξει την μπάνκα στον αέρα και να σου αποδώσουν εύσημα. Είμαστε πιο εργατικοί, σκεφτόμαστε δαιμόνια και δουλεύουμε πεισματικά. Βεβαίως είναι και θέμα χαρακτήρα και δεν έχει να κάνει απαραίτητα με την εθνικότητα, αλλά γενικά έχω την αίσθηση ότι είμαστε λαός με ανεπτυγμένο το αίσθημα του φιλότιμου και της σκυλίσιας δουλειάς (υπό κατάλληλες συνθήκες βέβαια, που έξω θα τις βρεις ευκολότερα).

• Like 2
Δημοσ.

Επίσης πιστεύω ότι το mentality ενός Έλληνα, μπορεί να τινάξει την μπάνκα στον αέρα και να σου αποδώσουν εύσημα. Είμαστε πιο εργατικοί, σκεφτόμαστε δαιμόνια και δουλεύουμε πεισματικά. Βεβαίως είναι και θέμα χαρακτήρα και δεν έχει να κάνει απαραίτητα με την εθνικότητα, αλλά γενικά έχω την αίσθηση ότι είμαστε λαός με ανεπτυγμένο το αίσθημα του φιλότιμου και της σκυλίσιας δουλειάς (υπό κατάλληλες συνθήκες βέβαια, που έξω θα τις βρεις ευκολότερα).

Δεν εχει καμια σχεση με το mentality του Ελληνα ουτε με το φιλοτιμο (που δεν υπαρχει σε καμια γλωσσα επειδη ειμαστε τοσο γαματοι και υπεροχοι και μονο εμεις το εχουμε στην Ελλαδα... στις Ελληνικες ταινιες του 50 μονο βεβαια αλλα μην το κουραζουμε το θεμα. Την ελαχιστη εμπειρια εξυπηρετησης να εχεις απο οποιαδηποτε υπηρεσια στην Ελλαδα θα καταλαβεις οτι οχι απλα φιλοτημο δεν εχουμε, αλλα ουτε καν ντροπη...).

Αντιθετα στην Ελλαδα χανετε η αξια της σκληρης δουλειας επειδη εχουμε συνηθισει μεχρι τα 25 να μας συντηρουνε οι γονεις μας θεωροντας το αναποσπαστο δικαιωμα μας.

Σε αρκετες χωρες της Δυτικης Ευρωπης που ξερω απο προσωπικη εμπειρια, οι φοιτητες ειναι σχεδον σιγουρο οτι θα εχουνε ενα minijob, 20 ωρες την βδομαδα φαση, οχι επειδη δεν εχουνε οι γονεις τους να τους τα δωσουνε, απλα επειδη ετσι εχουνε σαν νοοτροπια οτι τα προσωπικα τους εξοδα πρεπει να τα βγαζουνε οι ιδιοι ( η τουλαχιστον να κανουνε μια προσπαθεια).

Αμα τωρα καποιος αποφασισει να φυγει εξω για αναζητηση εργασιας και καλυτερου μελλοντος, εχει παρει και την αποφαση οτι θα χρειαστει να δουλεψει σκληρα. (Δεν ειναι φυσικα απολυτο, αλλα ειναι πιθανο).

• Like 1
Δημοσ.

Δεν εχει καμια σχεση με το mentality του Ελληνα ουτε με το φιλοτιμο (που δεν υπαρχει σε καμια γλωσσα επειδη ειμαστε τοσο γαματοι και υπεροχοι και μονο εμεις το εχουμε στην Ελλαδα... στις Ελληνικες ταινιες του 50 μονο βεβαια αλλα μην το κουραζουμε το θεμα. Την ελαχιστη εμπειρια εξυπηρετησης να εχεις απο οποιαδηποτε υπηρεσια στην Ελλαδα θα καταλαβεις οτι οχι απλα φιλοτημο δεν εχουμε, αλλα ουτε καν ντροπη...).

Αντιθετα στην Ελλαδα χανετε η αξια της σκληρης δουλειας επειδη εχουμε συνηθισει μεχρι τα 25 να μας συντηρουνε οι γονεις μας θεωροντας το αναποσπαστο δικαιωμα μας.

Σε αρκετες χωρες της Δυτικης Ευρωπης που ξερω απο προσωπικη εμπειρια, οι φοιτητες ειναι σχεδον σιγουρο οτι θα εχουνε ενα minijob, 20 ωρες την βδομαδα φαση, οχι επειδη δεν εχουνε οι γονεις τους να τους τα δωσουνε, απλα επειδη ετσι εχουνε σαν νοοτροπια οτι τα προσωπικα τους εξοδα πρεπει να τα βγαζουνε οι ιδιοι ( η τουλαχιστον να κανουνε μια προσπαθεια).

Αμα τωρα καποιος αποφασισει να φυγει εξω για αναζητηση εργασιας και καλυτερου μελλοντος, εχει παρει και την αποφαση οτι θα χρειαστει να δουλεψει σκληρα. (Δεν ειναι φυσικα απολυτο, αλλα ειναι πιθανο).

Εγώ το αντίθετο βλέπω, Έλληνες φοιτητές να σκοτώνονται στη δουλειά για να τα βγάζουν ίσα ίσα πέρα κάνοντας τα γκαρσόνια σε κακομαθημένα Αγγλάκια και Γερμανάκια οι οποίοι δεν έχουν κανέναν σεβασμό στη χώρα που τους φιλοξενεί το καλοκαίρι.

Είναι τεράστια χαζομάρα να είσαιι φοιτητής πληφορορικής και να έχεις mini-job σε Super-market. Γιατί αυτές είναι οι δουλειές που κάνουν. "Δουλειά" σου είναι να αποκτήσεις όσο το δυνατόν περισσότερες γνώσεις/εφόδια. Καλύτερα να ασχοληθείς αυτές τις ώρες με κανα projectάκι παρά το βράδυ μπάρμαν.

• Like 5
Δημοσ.

Εγώ το αντίθετο βλέπω, Έλληνες φοιτητές να σκοτώνονται στη δουλειά για να τα βγάζουν ίσα ίσα πέρα κάνοντας τα γκαρσόνια σε κακομαθημένα Αγγλάκια και Γερμανάκια οι οποίοι δεν έχουν κανέναν σεβασμό στη χώρα που τους φιλοξενεί το καλοκαίρι.

Είναι τεράστια χαζομάρα να είσαιι φοιτητής πληφορορικής και να έχεις mini-job σε Super-market. Γιατί αυτές είναι οι δουλειές που κάνουν. "Δουλειά" σου είναι να αποκτήσεις όσο το δυνατόν περισσότερες γνώσεις/εφόδια. Καλύτερα να ασχοληθείς αυτές τις ώρες με κανα projectάκι παρά το βράδυ μπάρμαν.

Και αυτο ακριβως ειναι το προβλημα μας. Minijob στην Δυτικη Ευρωπη δεν ειναι (μονο) barman και supermarket. Ειναι developer, It support etc etc.. Αντιθετα στην Ελλαδα τα minijobs αρχιζουν και τελειωνουν σε γκαρσονια μπαρμαν και ταμειο σουπερ μαρκετ....

Δημοσ.

Εξω:

• Περισσότερη οργάνωση
  • πολύ καλύτερες απολαβές
  • δυνατότητες (αξιοκρατικής) εξέλιξης σε (tech lead, project manager η αντίστοιχα), αν και ο τομεας είναι αξιοκρατικός παντού..
  • Πολύ ανώτερα project
  • Δεν είσαι παιδί για όλες τις δουλειές να προγραμματίζεις ταυτόχρονα σε php, html, java και c# ξέρω γω..

Πάντως και στην Ελλάδα ο καλός προγραμματιστής δεν χάνεται. Είναι από τις καλύτερες δουλειές παγκοσμίως με τεράστια ζήτηση. 

Δημοσ.

Εξω:

• Δεν είσαι παιδί για όλες τις δουλειές να προγραμματίζεις ταυτόχρονα σε php, html, java και c# ξέρω γω..

Μην το αναγουμε και σε πανακεια το να πρεπει να προγραμματιζεις ταυτοχρονα σε πανω απο μια γλωσσα... 

Δημοσ.

Κολλάω λίγο γιατί έτσι που τέθηκε το θέμα είναι σούπερ γενικό και μπορείς να γράψεις ολόκληρη έκθεση. Γίνε λίγο πιο συγκεκριμένος.

Η σύνοψη του alex είναι σωστή.

• Like 1
Δημοσ.

Με ενδιαφερει πολυ το θεμα καθως στην Ελλαδα του σημερα δεν μπορεις να κανεις και πολλα. Σκεφτομαι για ΗΠΑ, κυριως Καλιφορνια που εχω και καποιους συγγενεις. Σιγουρα το να προγραμματιζεις σε παραπανω απο μια γλωσσες δεν ειναι χαμαλικι αλλα δεν θα ελεγα οτι ειναι και το καλυτερο αφου αποσπασαι κατα καποιο τροπο και απο τις δυο προσπαθωντας να "πηδας" μεταξυ των συντακτικων της καθε γλωσσας (π.χ γραφεις ενα site σε php και ταυτοχρονα εχεις και ενα που θες να το κανεις σε ruby)

Νομιζω παντως πως αναλογα την χωρα και το κοστος ζωης που ζητα ο μισθος μπορει και να φτανει ανετα και να ειναι πολυ λιγος, αν εισαι για παραδειγμα Λονδινο με 3 χιλιαδες λιρες τον μηνα δεν παλευεται η κατασταση.

Δημοσ.

Οκ, παιδιά ας βοηθήσω,

Θα ήθελα: 

1) Να μάθω τι δυσκολίες αντιμετώπισες στο εξωτερικό (που να έχουν σχέση με την δουλειά σου ή την προσαρμογή σου.)

2) Πως τις αντιμετώπισες 

3) Τι διαφορές υπάρχουν στους μισθούς για την εκάστοτε θέση.

4) Τι συμβουλές θα έδινες σε κάποιον που θέλει να βγει στο εξωτερικό και να δουλέψει ως προγραμματιστής

5) Και τέλος, θα ήθελα να ακούσω μερικές εμπειρίες που σου έκαναν εντύπωση

Ναι όντως είναι γενικές οι ερωτήσεις και τελείως δημοσιογραφικού τύπου (Όχι δεν είμαι δημοσιογράφος :P) απλά προσπαθώ να προετοιμάσω των εαυτό μου. Επίσης, δεν ήμουν συγκεκριμένος ώστε να γράψει ο καθένας ο τι νόμιζε πως είναι σωστό.

Όπως και να έχει ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες.

Δημοσ.

Να προσθέσω μια σχετική ερώτηση και εγώ..

Τι ακριβώς είναι ο Software Analyst; Γράφει κώδικα η έχει περάσει αυτό το επίπεδο;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Τι ακριβώς είναι ο Software Analyst; Γράφει κώδικα η έχει περάσει αυτό το επίπεδο;

Μισει την ζωη του κυριως. Εκτος αμα την βρισκεις με το documentation and specifications setting. 

Οκ, παιδιά ας βοηθήσω,

Θα ήθελα: 

1) Να μάθω τι δυσκολίες αντιμετώπισες στο εξωτερικό (που να έχουν σχέση με την δουλειά σου ή την προσαρμογή σου.)

2) Πως τις αντιμετώπισες 

3) Τι διαφορές υπάρχουν στους μισθούς για την εκάστοτε θέση.

4) Τι συμβουλές θα έδινες σε κάποιον που θέλει να βγει στο εξωτερικό και να δουλέψει ως προγραμματιστής

5) Και τέλος, θα ήθελα να ακούσω μερικές εμπειρίες που σου έκαναν εντύπωση

Όπως και να έχει ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες.

Ειναι τοσο γενικες οι ερωτησεις. Πραγματικα αμα ψαξεις φορουμς με εμπειριες ατομων που φυγανε εξωτερικο θα ειναι ακριβως τα ιδια. Δεν εχει σχεση με το επαγγελμα, τα προβληματα και οι εμπειριες ειναι οι ιδιες παντου. 

Δεν υπαρχει καμια συνταγη, you make it as you go. Δηλαδη τι συμβουλη περιμενεις να παρεις; Προφανως να ξερεις την γλωσσα της χωρας και να ξερεις να προγραμματιζεις...

To τι να περιμενεις , τι δυσκολιες θα εχεις και πως θα τις αντιμετωπισεις εξαρταται απο εσενα μονο. Αλλοι πραγματικα δεν μπορουνε και καθε μερα σκεφτομαι Ελλαδα και αλλοι δεν τους κεγεται καρφι.

Απλα το σιγουρο ειναι, μην θεωρεις σε καμια περιπτωση οτι επειδη πηγες στο εξωτερικο θα πετυχεις no matter what η οτι απλα επειδη βρεις μια θεση πετυχες το τζακ ποτ. Πρεπει να προσπαθησεις πολυ και να εχεις what it takes. Και σιγουρα δεν το εχουνε ολοι. Δεν θελουνε ολοι να δουλεψουνε πως να το κανουμε. Σε αυτην την περιπτωση το εξωτερικο ειναι πολυ πιο σκληρο απο την χωρα σου. 

Επεξ/σία από Papakaliati
  • Like 1
Δημοσ.

Δεν είναι απαραίτητο ότι γράφει κώδικα. Συνήθως είναι αυτός που μιλάει με τον πελάτη, κάνει την καταγραφή των απαιτήσεων, σχεδιάζει τις λειτουργικές/τεψνικές προδιαγραφές κτλ.

Γράφει ατελείωτα κείμενα με Use Cases / Alternative Flows, Test Cases / Screens, Data architecture, system integration architecture, application architecture, Activity Diagrams, Sequence Diagrams. Φαντάσου ότι αυτά τα documents είναι με πολλά πολλά σχηματάκια και επεξηγήσεις του τι στο καλό θέλει να πεί ο ποιητής.

Μέσα σε όλα αυτά δύσκολα να βρεί τον χρόνο να γράψει κώδικα...αν και δεν αποκλείεται. Δεν αποκλείεται πάντως να μην ξέρει να γράφει ούτε γραμμή κώδικα.

Κατα τη διάρκεια του project συνεχίζει και μιλάει με τον πελάτη, συζητάει για τις δυσκολίες που τυχόν παρουσιάζονται, επικαιροποιούνται τα documents κτλ. Είναι ο "middle man" ανάμεσα στον πελάτη και τους developers και υποτίθεται ότι σε έναν βαθμό μιλάει την γλώσσα και των 2.

Τώρα εντάξει σαν Developer μπορεί να σου ζητήσει ο Analyst να του φτιάξεις και κανα Database Schema diagram γιατί αυτός δεν ξέρει, να βοηθήσεις με τα technical specifications (τι γλώσσα, framework, libraries θα χρησιμοποιήσεις), να γράψεις Technical Documentation, User manual etc. Αλλά αυτό ας πούμε είναι το 10-15% της δουλειάς σου.

Είναι για μένα αρκετά βαρετή δουλειά, αλλά απο την άλλη σαν developer εκτιμώ αρκετά τη δουλειά τους όταν γίνεται σωστά...άσε που δεν έχουμε να ακούμε τον πελάτη να μας σπάει τα @@.

Δημοσ.

ίναι για μένα αρκετά βαρετή δουλειά, αλλά απο την άλλη σαν developer εκτιμώ αρκετά τη δουλειά τους όταν γίνεται σωστά...άσε που δεν έχουμε να ακούμε τον πελάτη να μας σπάει τα @@.

Δεν τα σπάει όμως στους developers, που είναι πιο χαμηλά στην ιεραρχία, ο project manager και ο senior dev ;

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...