Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

το ότι το 1% του πληθυσμού της γης έχει το 99% του πλούτου φαντάζομαι είναι ένας κάλος λόγος...

Εαν δεν υπηρχε αυτο το 1%, τοτε δεν θα υπηρχε και ο πλουτος που τους αναλογει. Που ειναι το κακο στο οτι το 1% ουσιαστικα διπλασιασε τον παγκοσμιο πλουτο;

• Απαντ. 339
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Εαν δεν υπηρχε αυτο το 1%, τοτε δεν θα υπηρχε και ο πλουτος που τους αναλογει. Που ειναι το κακο στο οτι το 1% ουσιαστικα διπλασιασε τον παγκοσμιο πλουτο;

Μα το θέμα είναι ότι ο πλούτος του 1% είναι εικονικός, η πλειοψηφία της παραγωγής δεν καταναλώνεται από το 1%, αλλά από το 20%. Αν κάποιος θέλει να κατηγορήσει τον καπιταλισμό, να μην ξεχνάει ότι και αυτός ανήκει στο 20% που καταναλώνει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής.

Δημοσ.

Είδαμε και την αναδιανομή πλούτου όπως έγινε στο ανατολικό μπλοκ.

Εχτιζαν παλάτια οι ηγέτες του κόμματος και ο λαός έτρωγε με κουπόνια,

Κατά μικρές περιόδους ίσως να δούλεψε κάπως καλά το σύστημα του κομουνισμού, αλλά και πάλι χρειάστηκε πολύ προπαγάνδα ή και βία για να πείσουν τον κόσμο να αρκείται στα λίγα και να μην θέλει τα αγαθά του καπιταλισμου, τα οποία τα έβλεπε με κυάλια (τεχνολογία, διακοπές,αυτοκίνητα κλπ.).

Οδήγησε όμως και σε πολλές λιμοκτονίες-γενοκτονίες δεκάδων εκατομυρίων ανθρώπων.

Παντα οι ισχυροί θα έχουν το πάνω χέρι. Παλιότερα ήταν οι βασιλιάδες, σήμερα είναι οι κάτοχοι του κεφαλαίου. Οι υπόλοιποι ανέκαθεν έπαιρναν ψίχουλα. Το ζήτημα είναι ότι με τον καπιταλισμό τα ψίχουλα είναι πολύ περισσότερα για τον λαό.

Δεν πρέπει όμως να γίνεται και ο καπιταλισμός ένα δόγμα. Η κριτική πρέπει να είναι ευπρόσδεκτη και πρέπει να γίνουν κινήσεις για να βελτιωθεί.

Το να μιλάμε όμως σήμερα για αναδιανομή πλούτου και κολεκτιβοποίηση είναι ανέφικτο.

Υπάρχει περίπτωση τώρα, που ο κόσμος έχει γευτεί κάποια αγαθά, να δεχτεί να γυρίσει στα χωράφια και να ζει με τα βασικά είδη ανάγκης και μόνο;

• Like 5
Δημοσ.

Αυτό που δεν μπορούν να καταλάβουν οι περισσότεροι είναι ότι την πλειοψηφία της παραγωγής την καταναλώνει η μικρομεσαία τάξη της δύσης και όχι το 1%. Ένας που βγάζει 10 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, δεν πρόκειται να πάει να αγοράσει 100 iPhone, τι να τα κάνει;

Ενας που βγαζει 10 εκατομμυρια τον χρονο δεν θα παρει 100 iphone,αλλα θα παρει ferrari,ακριβη βιλλα,και πολλα αλλα καλουδια,και ετσι αναλογικα θα ερθει στο ποσο που ξοδευει ο χ αριθμος μικρομεσαιων,που βγαζουν ολοι μαζι 10 εκατομμυρια.

Δημοσ.

Επειδη στον καπιταλισμο και στις φιλελευθερες χωρες εχεις την δυνατοτητα και την ελευθερια να κατακρινεις το υπαρχων συστημα, ενω στα σοσιαλιστικα, φασιστικα και λοιπα ολοκληρωτικα καθεστωτα απλα σου παιρνουν το κεφαλι. 

Κανεις δεν ειπε οτι ειναι ενα τελειο αρμονικα φτιαγμενα πραγμα, αλλα αμα εστω για μια στιγμη πιστευεις οτι υπαρχει κατι καλυτερο, κοιτα προς τις χωρες που δεν εχουνε και ειχανε καπιταλισμο για να δεις που οδηγηθηκαν τα πραγματα.

• Like 1
Δημοσ.

Ενας που βγαζει 10 εκατομμυρια τον χρονο δεν θα παρει 100 iphone,αλλα θα παρει ferrari,ακριβη βιλλα,και πολλα αλλα καλουδια,και ετσι αναλογικα θα ερθει στο ποσο που ξοδευει ο χ αριθμος μικρομεσαιων,που βγαζουν ολοι μαζι 10 εκατομμυρια.

Το θέμα είναι ότι η ferrari δεν κοστίζει 100 fiat για να παραχθεί, έχει μάζα πολύ μικρότερη από 100 αμάξια και πολύ μικρότερο ενεργειακό κόστος παραγωγής από 100 fiat. Το ότι πωλείται όσο πωλούνται 100 fiat έχει να κάνει με την λεγόμενη υπεραξία.

Δημοσ.

Το θέμα είναι ότι η ferrari δεν κοστίζει 100 fiat για να παραχθεί, έχει μάζα πολύ μικρότερη από 100 αμάξια και πολύ μικρότερο ενεργειακό κόστος παραγωγής από 100 fiat. Το ότι πωλείται όσο πωλούνται 100 fiat έχει να κάνει με την λεγόμενη υπεραξία.

Με το κιλό τα πουλάνε τα αμαξια ?

• Like 1
Δημοσ.

Όταν ακούς πράγματα και σου λένε  ότι η Ινδία ,η Γουατεμάλα και άλλες τέτοιες χώρες έχουν από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στον κόσμο και παράλληλα το 95% του πληθυσμού τους ζουν με λιγότερο από 1 δολλάριο την μέρα θες να γκρεμίσεις αυτόν τον κόσμο και να τον ξαναχτίσεις από την αρχή. Κατ'εμε όλα φτιαχτά είναι . Οι χώρες της αφρικής που έχουν πλούσια κοιτάσματα γιατί πεινάνε ? Γιατί τους τα έχουν πάρει όλα. Κατασκευάζουν την φτώχεια για να φτιάχνουν μετά οργανώσεις για την υπεράσπιση της...

• Like 4
Δημοσ.

Με το κιλό τα πουλάνε τα αμαξια ?

Μιλάω για ενεργειακό κόστος και κόστος πρώτων υλών. Οπότε ναι.

Αν δεν παραγόντουσαν ferrari δεν θα μπορούσες να φτιάξεις 100 απλά αμάξια παραπάνω με τα ίδια υλικά/ ενέργεια. Ο λόγος που κοστίζει πολύ παραπάνω είναι η τεχνογνωσία, η λεπτομέρεια και η μεγάλη αμοιβή των μηχανικών της ferrari.

Αυτό που θέλω να πω δηλαδή είναι ότι ο πλούσιος που αγοράζει μια ferrari δεν στερεί 100 αμάξια από τους φτωχούς ενώ πληρώνει 100 φορές παραπάνω από ότι για ένα απλό αμάξι.

Δημοσ.

Αυτό που θέλω να πω δηλαδή είναι ότι ο πλούσιος που αγοράζει μια ferrari δεν στερεί 100 αμάξια από τους φτωχούς ενώ πληρώνει 100 φορές παραπάνω από ότι για ένα απλό αμάξι.

Πληρωνει με χρηματα που αρπαζει απο αλλους.

Δημοσ.

Πληρωνει με χρηματα που αρπαζει απο αλλους.

Το χρήμα όμως είναι fiat currency, με μη περιορισμένη ρευστότητα. Εκείνο που έχει σημασία είναι η δαπανόμενη ποσότητα ενέργειας και πρώτων υλών τα οποία είναι πεπερασμένα.

Δημοσ.

Επειδη στον καπιταλισμο και στις φιλελευθερες χωρες εχεις την δυνατοτητα και την ελευθερια να κατακρινεις το υπαρχων συστημα, ενω στα σοσιαλιστικα, φασιστικα και λοιπα ολοκληρωτικα καθεστωτα απλα σου παιρνουν το κεφαλι. 

Κανεις δεν ειπε οτι ειναι ενα τελειο αρμονικα φτιαγμενα πραγμα, αλλα αμα εστω για μια στιγμη πιστευεις οτι υπαρχει κατι καλυτερο, κοιτα προς τις χωρες που δεν εχουνε και ειχανε καπιταλισμο για να δεις που οδηγηθηκαν τα πραγματα.

Σοβαρά;Θύμισε μου μία μεγάλη διαδήλωση εναντίον του συστήματος όπου δεν βρέθηκαν οι διαδηλωτές πνιγμένοι στα δακρυγόνα και με ανοιγμένα κεφάλια.Ακόμα και στις Η.Π.Α μπροστά στην Γουώλ Στρίτ όπου ο κόσμος απλά διαμαρτυρώταν τους άνοιξαν τα κεφάλι με τα γκλομπς.Ύστερα είναι και θέμα από ποια σκοπιά βλέπεις τα πράγματα.Π.χ ποιο κοινό συμφέρων έχω εγώ που είμαι βιοπαλαιστής, με τον Fotis 13 που ο άνθρωπος έχει την οικονομική ευχέρεια( και καλά κάνει), να είναι κάθε βδομάδα ταξίδι και σε άλλη χώρα να οδηγεί πόρσε κ.λ.π. κ.λ.π.Δεν έχουμε να επιλύσουμε τα ίδια προβλήματα στην ζωή μας άρα δεν έχουμε και κοινή αφετηρία.Π.χ αν ένας έχει δέκα διαμερίσματα, ναι η αναδιανομή του πλούτου θα του κάνει ζημιά εγώ που έχω ένα σπίτι στο χωριό και ένα αυτοκίνητο με αυτά θα μείνω είτε γίνει αναδιανομή είτε όχι.Και η συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας είναι έτσι.

Ps:Αναφέρθηκα σε σένα Φώτη επειδή αυτά πoυ είπα είναι γνωστά πράγματα για τα ταξίδια και για τα αυτοκίνητα από φωτό που έχεις ανεβάσει ο ίδιος στο forum, και για κανέναν άλλο λόγο.Δεν έχω κανένα πρόβλημα με την περιουσία που έχεις, μακάρι να την κάνεις δεκαπλάσια απλά σε "χρησιμοποίησα" προκειμένου να θέλω να καταδείξω ένα point

Δημοσ.

Οι χώρες της αφρικής που έχουν πλούσια κοιτάσματα γιατί πεινάνε ? Γιατί τους τα έχουν πάρει όλα. Κατασκευάζουν την φτώχεια για να φτιάχνουν μετά οργανώσεις για την υπεράσπιση της...

Δε λέω ότι έχεις άδικο. Αλλά πώς ακριβώς κατασκευάζουν τη φτώχεια;

Δημοσ.

Με ενοχλεί πολύ ο καπιταλισμός γιατί δεν εφαρμόζεται σωστά. Γιατί εγώ που εργάζομαι έχω περισσότερα χρήματα, και πληρώνω φόρους σε ένα καπιταλιστικό σύστημα να έχω τα

ίδια δικαιώματα με έναν άνεργο; Γιατί να πληρώνει κάποιος που εργάζεται εισφορές για την υγεία των άλλων; Με ποιο δικαίωμα επιτρέπεται σε

ανέργους η δωρεάν μεταφορά στα ΜΜΜ;

Γιατί να χρησιμοποιούνται τα χρήματά μου για την "ευημερία" τρίτων; Λαθρομεταναστών για παράδειγμα;

Σκατά καπιταλισμός.

lol, και τι προτείνεις δηλαδή; Όποιος ειναι ανεργος και αρρωστήσει να τον αφήσουν να πεθάνει στον δρόμο; 

Δημοσ.

Οι χώρες της αφρικής που έχουν πλούσια κοιτάσματα γιατί πεινάνε ? Γιατί τους τα έχουν πάρει όλα. Κατασκευάζουν την φτώχεια για να φτιάχνουν μετά οργανώσεις για την υπεράσπιση της...

Το "πλούσια χώρα σε κοιτάσματα" είναι παρωχημένος τρόπος προσέγγισης του πλούτου, σημασία έχει τι μπορείς να φτιάξεις με αυτά. Αν οι χώρες αυτές δεν έχουν μέσα παραγωγής, δεν μπορούν να παράγουν τα αντίστοιχα προιόντα. Ούτε το πετρέλαιο, ούτε τον χρύσο μπορείς να τα φας.

• Like 4

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...