Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Δεν μιλάει για τον ιμπεριαλισμό στυλ περασμένων αιώνων αλλά για θεωρία Λένιν

https://www.marxists.org/archive/lenin/works/1916/imp-hsc/ch07.htm

Τότε για να αποφευγονται οι συγχύσεις προτείνω να αλλάξουμε το γνωστό σύνθημα σε

"ενας είναι ο εχθρός, ο ιμπεριαλισμός ... ο άλλος, ο "κακός", αυτός του λένιν .... αυτός του στυλ περασμένων αιώνων είναι οκ"

λίγο μεγάλο για πλακάτ αλλά θα την παλέψουμε.

To ευεργετηματα ηταν ειρωνικο my friend.Ω ρε πουστη θα μου βγει ονομα εδω μεσα.Οση σχεση εχω με τους θεους αλλη τοση εχω με τον κομμουνισμο.

βάζε κάνα / irony mode on

• Like 1
  • Απαντ. 339
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Ας εχουν οι κοινωνιες οτι πολιτευμα θελουν. Αρκει, για μενα, δεξιοχειρες και αριστεροχειρες να μην κανουν πολεμους ωστε να επεκταθουν και στις γειτονικες χωρες, κτλ.

Δεν ξερω τι ειναι καλυτερο σαν πολιτευμα. Μου αρεσει ο κομμpussyσμος, αλλα εχω παρατηρησει πως οι ανθρωποι παντα θα ανταγωνιζονται και θα ζηλευουν ο ενας τον αλλον, ετσι μαλλον ειναι η φυση, και δεν νομιζω να αλλαξει αν μεγαλωσουμε απο παιδια, "σωστα".

Δημοσ.

Αν και καταλαβαίνω τι προσπαθείς να πεις, έχεις πετάξυ τόσο χύμα έννοιες/λέξεις/"πολιτευματα" μέσα που χάνεις τις εντυπώσεις στο τέλος.

Ένα post σε ένα φόρουμ είναι, όχι άρθρο σε εφημερίδα. Αφού καταλαβαίνεις το νόημα οκ.

Η λέξη πολίτευμα είναι λάθος για να χαρακτηρίσει αυτά που αναφέρω αλλά δεν είμαστε σε εξεταστική πολιτικών επιστημών. 

Δημοσ.

???

1 δις άνθρωποι βγήκαν από την απόλυτη φτώχεια την προηγούμενη εικοσαετία. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα χώρες σαν την δική μας να έχουν τεράστιο ανταγωνισμό και να πέσει το βιωτικό μας επίπεδο. Θα προτιμούσες να μασταν όπως το 1995 και να πεινούσε 1 δις παραπάνω; Συνολικά ο κόσμος είναι πιο δίκαιος από ποτέ, λόγο της απελεύθερωσης της οικονομίας.

Το θέμα είναι ότι πρέπει να ανέβει το επίπεδο στις τρίτες χώρες πολύ πιο γρήγορα, αυτό όμως θα έχει σαν αποτέλεσμα την ραγδαία πτώση του επιπέδου στον ανεπτυγμένο κόσμο, για αυτό και κανείς από την δύση δεν το θέλει. Μέχρι οι τρίτες χώρες να αρχίσουν να καταναλώνουν μαζικά και όχι μόνο να παράγουν θα έχει προβλήματα ο ανεπτυγμένος κόσμος, και κυρίως οι μικρές χώρες όπως η Ελλάδα ή ακόμα και η πλούσια Φινλανδία επειδή έχει πολύ υψηλούς μισθούς που ταιριάζουν μόνο σε προστατευμένα περιβάλλοντα.

Η φτώχεια είναι εξαρτώμενη με το βιοτικό επίπεδο,πριν πάει ο καπιταλισμός εκεί οι άνθρωποι μπορούσαν και ζούσαν αξιοπρεπώς δίχως να έχουν ανάγκη κανέναν. Ο καπιταλισμός και η ιμπεριαλιστική προσέγγιση των φτωχών δημιούργησε ανάγκες και ψευδο-ιδεώδη για το ότι ο καθένας πρέπει να έχει τα εισαγόμενα και εν πολλοίς άχρηστα αγαθά της δύσης για την δημιουργία νέων αγορών,με παράλληλα φυσικά την καταστροφή της παραδοσιακής ζωής-τεχνικών των εν λόγω "πελατών".

Έτσι οι άνθρωποι από αυτάρκεις,έγιναν εξαρτώμενοι πελάτες των εταιρειών και των προϊόντων που δεν προσαρμόζονται στις τοπικές συνθήκες-ανάγκες.

Αυτά για τις τρίτες χώρες,οι νεόπτωχοι της Δύσης ήταν και είναι σε άνοδο.Τις τελευταίες δεκαετίες που ο φιλελε καταστροφικότατος καπιταλισμός βρίσκεται σε ισχύ οι φτωχοί σε φαινομενικά πλούσιες χώρες αυξάνονται συνεχώς.Ακόμη και αυτοί που δεν είναι άστεγοι,είναι ουσιαστικά δέσμιοι μιας κατάστασης η οποία τους κάνει φτωχούς με όλη την σημασία του όρου δίχως ελπίδα για κάτι καλύτερο διότι οι "αγορές" και οι επενδυτές πρέπει να είναι ευχαριστημένοι.

Η δικαιοσύνη,μόνο δικαιοσύνη για τους πολλούς δεν είναι.Ο λαός συνεχώς χάνει θεμελιώδη δικαιώματα στο βωμό της "ασφάλειας" και του "ανταγωνισμού"

Για το 1% που στις εν λόγω δεκαετίες αύξησε εκθετικά τον πλούτο του σε βάρος του υπόλοιπου πλανήτη είναι γνωστά.

Τελικά λέω όχι, η κατάσταση δεν είναι βελτιωμένη από το 1995,αντίθετα είναι πολύ χειρότερη με συνεχόμενες οικονομικές κρίσεις(γιατί βασίζεται το Σύστημα σε ψευδο-ανάπτυξη δίχως πραγματική αύξηση των παραγωγικών),μια καπιταλιστική φιλελε παγκόσμια οικονομία που είναι συνεχώς στο όριο της κατάρρευσης,με ανυπολόγιστες συνέπειες για τους πολλούς,ένα τραπεζικό σύστημα που παρασιτεί στους πολίτες και το χειρότερο αποκτά απόλυτα δικαιώματα ουσιαστικής ανομίας, και φυσικά κανένα ουσιαστικό βήμα για το περιβάλλον που βιάζεται συστηματικά για να βγάζουν περισσότερα οι επενδυτές.

Αυτό δεν το θεωρώ ουτοπία,ούτε καν αξιοπρεπές σύστημα για έναν ανθρώπινο πολιτισμό των πολλών.

Από την άλλη είναι η ιδανική κατάσταση για τους υπερ-πλούσιους και τις πολυεθνικές που αποκτούν απόλυτη εξουσία.

• Like 4
Δημοσ.

Ο Κομουνισμός θεωρητικά είναι το καλύτερο πολίτευμα. Παρόλα αυτά στην ουτοπική του θεωρεία προτιμάει να εθελοτυφλεί σχετικά με τις ανθρώπινες αδυναμίες & φύση που κάνουν την εφαρμογή του πολιτεύματος αδύνατη. Υπάρχουν πολλές κομουνιστικές κοινωνίες και οι περισσότερες μοιάζουν με φασισμό η δικτατορία για αυτό το λόγο. 

Αν στο μέλλον η τεχνολογία γίνει αναπόσπαστο μέρος του κουμουνισμού, μπορεί να δουλέψει αλλά δεν μιλάμε για χώρες μαου μαου όπως η Ελλάδα. Μιλάω για "καινούριες" χώρες με την τεχνολογική οργάνωση της κοινωνίας ως αναπόσπαστο κομμάτι τους σχεδιασμένο από το 0, στο μέλλον, (πάλι θα είναι κάτι μεταξύ δημοκρατίας και κομουνισμού)

Ο καπιταλισμός είναι το καλύτερο πολίτευμα για να ωθήσει τους ανθρώπους στην μέγιστη παραγωγικότητα και αποδοτικότητα. Έχει προβλήματα λόγω ανθρώπινης φύσης και το μεγαλύτερο από αυτά είναι η συγκέντρωση πλούτου στο 1%, αλλά αποδεικνύεται το καλύτερο που έχουμε. 

Ο σοσιαλισμός επίσης καλό πολίτευμα, ίσως και καλύτερο από hard core capitalism αν γίνει σωστά, αλλά είδαμε πόσο σωστά το εφαρμόσαμε εμείς στην μπανανιά.. Η ανθρώπινη φύση και εδώ. 

Θεωρητικά, όλα τα πολιτεύματα και τα οικονομικά συστήματα παρέχουν κράτος δικαίου και κοινωνική πολιτική/παροχές. Αυτό που αλλάζει είναι ποιος διαχειρίζεται την εξουσία και πως μοιράζονται τα κέρδη. 

In my POV, θα έλεγα ότι η μόνη δοκιμασμένη συνταγή είναι της μοναρχίας ή/και της ολιγαρχίας. Την δουλέψαμε (ως άνθρωποι) αρκετά χρόνια. Ακόμα και στις εποχές της χρυσής Αθήνας, μία χαρά σκλάβους είχαμε και μία χαρά τζάκια που πάντα κυβερνούσαν. Μία χαρά ολοκληρωτικά καθεστώτα υπήρχαν (π.χ. Σπάρτη) και ο Φίλιππος ήταν βασιλιάς. 

Με ενοχλεί πολύ ο καπιταλισμός γιατί δεν εφαρμόζεται σωστά. Γιατί εγώ που εργάζομαι έχω περισσότερα χρήματα, και πληρώνω φόρους σε ένα καπιταλιστικό σύστημα να έχω τα

ίδια δικαιώματα με έναν άνεργο; Γιατί να πληρώνει κάποιος που εργάζεται εισφορές για την υγεία των άλλων; Με ποιο δικαίωμα επιτρέπεται σε

ανέργους η δωρεάν μεταφορά στα ΜΜΜ;

Γιατί να χρησιμοποιούνται τα χρήματά μου για την "ευημερία" τρίτων; Λαθρομεταναστών για παράδειγμα;

Σκατά καπιταλισμός.

Και έρχομαι στον καπιταλισμό...

Κατά την γνώμη μου, δεν ξέρουμε ακόμα πως να τον εφαρμόσουμε πλήρως. Το σύστημα έχει bugs τα οποία δεν είχαν προβλεφθεί από τους γνώστες των οικονομικών. 

Επίσης κατά την γνώμη μου, ο καλύτερος τρόπος για να γίνει το super σωστό σύστημα ο καπιταλισμός θα είναι να απαγορευθεί το inheritance στην περιουσία. 

Έχεις χρήματα και πεθαίνεις; Όλα στο κράτος του οποίου είσαι πολίτης. Όλοι να ξεκινάνε από το ίδιο σημείο, με την ίδια παιδεία και ευκαιρίες. Όποιος μπορέσει κάνει ό,τι μπορέσει (σε δουλειά αναφέρομαι) και βγάζει όσα χρήματα μπορέσει. 

Γιατί, όπως είναι παράλογο να έχει τα ίδια προνόμια, απολαβές και ό,τι άλλο ένας εργατικός που προσφέρει στο σύνολο με έναν που δεν προσφέρει και απλά παρασιτεί, έτσι ακριβώς είναι παράλογο να έχει περισσότερα κάποιος που απλά τα βρήκε έτοιμα. 

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αναδιανομη του πλουτου παντως μαγκες μου μονο με μπομπες(μεγαλες) θα δειτε,ολα τα αλλα ειναι να χαμε να λεγαμε,ενα καινουριο 1% θα προκυψει παλι ομως,παιξτε κανα τζοκερ καλυτερα.

Επεξ/σία από Anastazio
Δημοσ.

Η φτώχεια είναι εξαρτώμενη με το βιοτικό επίπεδο,πριν πάει ο καπιταλισμός εκεί οι άνθρωποι μπορούσαν και ζούσαν αξιοπρεπώς δίχως να έχουν ανάγκη κανέναν. Ο καπιταλισμός και η ιμπεριαλιστική προσέγγιση των φτωχών δημιούργησε ανάγκες και ψευδο-ιδεώδη για το ότι ο καθένας πρέπει να έχει τα εισαγόμενα και εν πολλοίς άχρηστα αγαθά της δύσης για την δημιουργία νέων αγορών,με παράλληλα φυσικά την καταστροφή της παραδοσιακής ζωής-τεχνικών των εν λόγω "πελατών".

Έτσι οι άνθρωποι από αυτάρκεις,έγιναν εξαρτώμενοι πελάτες των εταιρειών και των προϊόντων που δεν προσαρμόζονται στις τοπικές συνθήκες-ανάγκες.

Αυτά για τις τρίτες χώρες,οι νεόπτωχοι της Δύσης ήταν και είναι σε άνοδο.Τις τελευταίες δεκαετίες που ο φιλελε καταστροφικότατος καπιταλισμός βρίσκεται σε ισχύ οι φτωχοί σε φαινομενικά πλούσιες χώρες αυξάνονται συνεχώς.Ακόμη και αυτοί που δεν είναι άστεγοι,είναι ουσιαστικά δέσμιοι μιας κατάστασης η οποία τους κάνει φτωχούς με όλη την σημασία του όρου δίχως ελπίδα για κάτι καλύτερο διότι οι "αγορές" και οι επενδυτές πρέπει να είναι ευχαριστημένοι.

Η δικαιοσύνη,μόνο δικαιοσύνη για τους πολλούς δεν είναι.Ο λαός συνεχώς χάνει θεμελιώδη δικαιώματα στο βωμό της "ασφάλειας" και του "ανταγωνισμού"

Για το 1% που στις εν λόγω δεκαετίες αύξησε εκθετικά τον πλούτο του σε βάρος του υπόλοιπου πλανήτη είναι γνωστά.

Τελικά λέω όχι, η κατάσταση δεν είναι βελτιωμένη από το 1995,αντίθετα είναι πολύ χειρότερη με συνεχόμενες οικονομικές κρίσεις(γιατί βασίζεται το Σύστημα σε ψευδο-ανάπτυξη δίχως πραγματική αύξηση των παραγωγικών),μια καπιταλιστική φιλελε παγκόσμια οικονομία που είναι συνεχώς στο όριο της κατάρρευσης,με ανυπολόγιστες συνέπειες για τους πολλούς,ένα τραπεζικό σύστημα που παρασιτεί στους πολίτες και το χειρότερο αποκτά απόλυτα δικαιώματα ουσιαστικής ανομίας, και φυσικά κανένα ουσιαστικό βήμα για το περιβάλλον που βιάζεται συστηματικά για να βγάζουν περισσότερα οι επενδυτές.

Αυτό δεν το θεωρώ ουτοπία,ούτε καν αξιοπρεπές σύστημα για έναν ανθρώπινο πολιτισμό των πολλών.

Από την άλλη είναι η ιδανική κατάσταση για τους υπερ-πλούσιους και τις πολυεθνικές που αποκτούν απόλυτη εξουσία.

Αριστερες αμπελοφιλοσοφιες.Παντα μας φταινε οι αλλοι για οτι μας συμβαινει,αορατοι εχθροι μας κυνηγανε αλλα ποτε δεν προτεινουμε λυσεις για να μην εκτεθουμε.Λυσεις θελω να ακουσω οχι λογια.

• Like 4
Δημοσ.

Γιατί να γίνει αναδιανομή του πλούτου; 

Γιατί ο X "επαγγελματίας", που δεν τον νοιάζει να βάλει το κάτι παραπάνω στην δουλειά του, που δεν τον ενδιαφέρει να του αρέσει η δουλειά του, που κάνει την δουλειά που κάνει απλά και μόνο για το κοινωνικό status (έχω ακούσει από ειδικευόμενο γιατρό το εξής: "Δεν μπορώ εγώ, απόφοιτος της Ιατρικής Αθήνας, να παίρνω μόνο 900€/μήνα", εν έτη 2010) και πολλά "που" ακόμα... γιατί αυτός ο 'επαγγελματίας" να έχει τις ίδιες απολαβές με αυτόν που μοχθεί; Με αυτόν που προσπαθεί; Με αυτόν που τον νοιάζει να κάνει το καλύτερο στην δουλειά του; 

Οι περισσότεροι από εδώ μέσα, περάσαμε από τα θρανία της 3βάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Πόσοι συμφοιτητές σας προσπαθούσαν για το καλύτερο; 

Όσοι εργάζεστε από εδώ μέσα, πόσοι συνάδελφοί σας προσπαθούν για το καλύτερο στην δουλειά τους χωρίς να λένε "σιγά, δεν είναι δική μου δουλειά"; 

Γιατί να αναδιανεμηθεί ο πλούτος λοιπόν; 

Δεν διαφωνώ ότι υπάρχουν αδικίες... κυρίως επειδή υπάρχουν άνθρωποι που με καλύτερα μέσα στην γνώση θα πετύχαιναν περισσότερα πράγματα. Αλλά έως εκεί. Αυτοί οι άνθρωποι είναι εξαιρέσεις. 

• Like 2
Δημοσ.

Η φτώχεια είναι εξαρτώμενη με το βιοτικό επίπεδο,πριν πάει ο καπιταλισμός εκεί οι άνθρωποι μπορούσαν και ζούσαν αξιοπρεπώς δίχως να έχουν ανάγκη κανέναν

Που το στηρίζεις αυτό; Έχεις κάποια πηγή;

Θεωρείς αξιοπρέπεια να κάνεις 13 παιδιά και να επιβιώνουν τα 3;

• Like 1
Δημοσ.

Δεν διαφωνώ ότι υπάρχουν αδικίες... κυρίως επειδή υπάρχουν άνθρωποι που με καλύτερα μέσα στην γνώση θα πετύχαιναν περισσότερα πράγματα. Αλλά έως εκεί. Αυτοί οι άνθρωποι είναι εξαιρέσεις. 

Δηλαδή αν πάρεις για παράδειγμα τους Έλληνες (που τους έχουμε πρόχειρους) στυλοβάτες του καπιταλισμού (Βαρδινογιάννης, Αλαφούζος, Μπόμπολας, Κόκκαλης, Μελισσανίδης κτλ), είναι άνθρωποι που με τις γνώσεις και τη σκληρή δουλειά, προόδευσαν στο δίκαιο σύστημα του καπιταλισμού. 

Καλό είναι να ανοίξουμε και κανένα βιβλίο περί καπιταλισμού, αντί να αμπελοφιλοσοφούμε σε ένα δημόσιο forum υπέρ ή κατά. Βιβλιογραφία υπάρχει άφθονη, από Adam Smith, μέχρι και Κορνήλιο Καστοριάδη. 

Δημοσ.

Εμένα αυτό που με χαλάει στο καπιταλισμό είναι ότι εμείς οι δυτικοί απολαμβάνουμε τα οφέλη του  κυρίως επειδή εκμεταλλευόμαστε όσο δε πάει τις προς ανατολάς χώρες και τους λαούς τους. Αν δεν υπήρχε αυτή η εκμετάλλευση τόσων εκατομμυρίων ανθρώπων που είναι ένα στάδιο πριν την δουλεία και δουλεύουν για ψίχουλα τότε το κόστος πολλών αγαθών θα ήταν απλησίαστο για τους περισσότερους από εμάς, όπως παλιά δηλαδή που τηλεόραση ή αυτοκίνητο είχαν ελάχιστοι άνθρωποι ενώ τώρα θεωρείται δεδομένο.

Από τη μία νοιώθω τύψεις, από την άλλη θέλω και χρειάζομαι το λάπτοπ μου, το σμάρτφόουν μου την 42άρα τηλεόραση κλπ.... 

• Like 1
Δημοσ.

Από τη μία νοιώθω τύψεις, από την άλλη θέλω και χρειάζομαι το λάπτοπ μου, το σμάρτφόουν μου την 42άρα τηλεόραση κλπ.... 

Αυτό που δεν μπορούν να καταλάβουν οι περισσότεροι είναι ότι την πλειοψηφία της παραγωγής την καταναλώνει η μικρομεσαία τάξη της δύσης και όχι το 1%. Ένας που βγάζει 10 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, δεν πρόκειται να πάει να αγοράσει 100 iPhone, τι να τα κάνει;

Γιατί να αναδιανεμηθεί ο πλούτος λοιπόν; 

Το θέμα είναι να δωθούν μέσα παραγωγής στις φτωχές χώρες μέσα από επενδύσεις. Η εργατική παραγωγή οποιουδήποτε εργάτη αξίζει 1$ τη μέρα, όπου και να βρίσκεται αυτός! Το ότι πληρώνεται 300$ στην Κίνα και 4000$ στην Αμερική έχει να κάνει με τον πολλαπλασιαστή του εκάστοτε μέσου παραγωγής. Δεν παράγει ο άνθρωπος πλούτο, τα μηχανήματα παράγουν.

Όσο καλύτερα μηχανήματα έχει η κάθε χώρα, τόσο καλύτερη η αμοιβή του εργάτη.

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...