Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Πες ότι είναι φρέσκα, πες πως μόλις βγήκαν υγιέστατα από δωρητή. θα με ενδιέφερε να μάθω αν γίνεται μεταμόσχευση δοντιού.

• Απαντ. 70
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Πες ότι είναι φρέσκα, πες πως μόλις βγήκαν υγιέστατα από δωρητή. θα με ενδιέφερε να μάθω αν γίνεται μεταμόσχευση δοντιού.

λενε για μια ενεση που θα ξαναβγαινει δοντι δικο σου! αλλα θα ειναι ακριβο και δεν θα ξερουν την αντοχη του..

Μεταμοσχευση? Πλακα κανεις!!!

Δημοσ.

Όσο παράξενο κι αν ακουστεί παλαιότερα προ ενός αιώνα είχε γίνει προσπάθεια για χρήση δοντιών ως εμφυτευμάτων. Ωστόσο δεν πέτυχε για διάφορους λόγους.

Το τιτάνιο που χρησιμοποιείται έχει τη μοναδική ιδιότητα να γίνεται ένα με το οστό (οστεοενσωμάτωση).

Μεταμόσχευση γίνεται από μια θέση σε άλλη στο ίδιο άτομο. Δηλαδή αν λείπει ένα δόντι από καίρια περιοχή γίνεται να γίνει μεταμόσχευση (παίζει να ξέρω και ένα καθηγητή που να το κάνει χαχα).

Πλέον με τη λύση των εμφυτευμάτων που είναι εύκολα γρήγορα και σχετικά αναίμακτα ε λύνεται εκεί το θέμα.

Εγκυκλοπαιδικά πολλές φορές χρησιμοποιείται μόσχευμα οστού από τη μια θέση στην άλλη ή μόσχευμα συνδετικού ιστού και ούλων.

Επίσης έχει γίνει μεταμόσχευση προσώπου που περιελάμβανε τα δόντια αν πιάνεται.

Τέλος γίνεται πολλλη δουλειά με βλαστοκυτταρα αυτή τη στιγμή. Πιστεύω απόλυτα ότι σύντομα θα υπάρχουν λύση. Στο ΑΠΘ υπάρχει καθηγητρια ερευνήτρια που ασχολήθηκε και μάλιστα πήρε και βραβείο νέου επιστήμονα της ΕΕ.

• Like 1
Δημοσ.

Όχι είναι έξι και έξι τα στηρίγματα (4 μπροστά και 2 πίσω είναι γεφυρωματα).

Περιεργο, τα κενα που φαινονται ειναι μονο τεσσερα.

Αφού το έχεις βγάλει το δόντι τι το συζητάμε;

Δηλαδη να το αφησω ετσι? κενο, τρυπα?

Εγκυκλοπαιδικα ναι γίνεται ανασύσταση.

Αυτο που απανταει?

Δημοσ.

Περιεργο, τα κενα που φαινονται ειναι μονο τεσσερα.

Είναι δόντια που λείπουν μπροστά και αλλά πίσω.

Δηλαδη να το αφησω ετσι? κενο, τρυπα?

Νομίζα ότι ήθελες να κανεις ανασύσταση το δόντι που εβαλες.

Αυτο που απανταει?

Αν επαρκεί το τμήμα του δοντιού που έχει μείνει και ή ρίζα απονευρωθει σωστά και υπάρχει περιοδοντική στήριξη δλδ το δόντι έχει υγιή ρίζα ναι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως στήριγμα.

Δημοσ.
Αν επαρκεί το τμήμα του δοντιού που έχει μείνει και ή ρίζα απονευρωθει σωστά και υπάρχει περιοδοντική στήριξη δλδ το δόντι έχει υγιή ρίζα ναι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως στήριγμα.

Στηριγμα για τι πραγμα?

Υγιη ριζα μιση γινεται?

Δημοσ.

Στήριγμα για γέφυρα ή μερική οδοντοστοιχία σε άτομα με μεγάλα κενά (όχι εσένα).

Δεν είναι μαθηματικά στο ξανάγραψα. Μισή ρίζα σε τι οστό σε τι ποιότητα υγιεινής με τι βαθμό κινητικότητας.

Μπορείς να επισκεφτείς κάποιον προσθετολόγο και να σου πεί.

Γίνονται πολλά πράγματα αλλά σε ιδιαίτερα συνεργάσιμους στο θέμα της υγιεινής ασθενείς και εφόσον συντρέχουν παράγοντες που δεν αναλύονται εύκολα.

Υπάρχουν περιστατικά στα οποία σε δόντια που κουνιουνται ή που έχουν σπάσει γίνεται γέφυρα αλλά δεν είναι η πλειονότητα. Στη πλειοψηφία είναι αποτρεπτικός παράγοντας.

Δημοσ.

Σχετικα τη μεταμοσχευση που λεει ο φιλος απο πανω, συμπτωματικα στις ειδησεις του yahoo σημερα υπαρχει αυτο (link)

Κάταγμα δοντιού
Κάποιο δόντι μπορεί να σπάσει είτε λόγω τραυματισμού είτε λόγω τερηδόνας είτε από κάτι σκληρό που μασήσαμε (παξιμάδι, κουκούτσι, παγάκι στο ποτό).

Τι κάνουμε: «Στην περίπτωση κατάγματος αυτό που πρέπει να γίνει είναι να διατηρηθεί το τμήμα του δοντιού που έσπασε μέσα σε φυσιολογικό ορό ή νερό και να επικοινωνήσουμε άμεσα με τον οδοντίατρό μας, προκειμένου είτε να το κολλήσει εφόσον αυτό είναι εφικτό, είτε να το αποκαταστήσει με κάποια προσθετική αποκατάσταση, όπως θήκη, ανασύσταση με ρητίνη κ.ά», επισημαίνει η δρ. Σκουλάτου.

Εκγόμφωση δοντιού
Στην περίπτωση που το δόντι βγήκε ολόκληρο από τη θέση του μετά από τραυματισμό, πρέπει να γίνουν άμεσα τα εξής: «Βρίσκουμε το δόντι, το ξεπλένουμε με κρύο νερό  κρατώντας το μόνο από τη μύλη, δηλαδή εκείνο το τμήμα που είναι ορατό στο στόμα. Δεν ακουμπάμε τη ρίζα του ούτε προσπαθούμε να την τρίψουμε. Τοποθετούμε το δόντι ξανά στο στόμα κρατώντας το σταθερά με μία γάζα ή το διατηρούμε μέσα σε κρύο γάλα ή φυσιολογικό ορό. Αν αυτό δεν είναι εφικτό τότε το δόντι πρέπει να διατηρηθεί προστατευμένο με το σάλιο του ασθενούς συνήθως στην περιοχή κάτω από τη γλώσσα. Πηγαίνουμε άμεσα στον οδοντίατρο/παιδοδοντίατρο».

Ισχυουν αυτα?? :confused:  Δηλαδη εγω που εβγαλα το σπασμενο δοντι μπορουσα να το σωσω αντι να το πεταξω? Να ξαναμπει στη θεση του?... η γιατρος ομως μου ειπε οτι συγκοληση δεν εχει αναναλυφθει ακομα.

Στήριγμα για γέφυρα ή μερική οδοντοστοιχία σε άτομα με μεγάλα κενά (όχι εσένα).
Δεν είναι μαθηματικά στο ξανάγραψα. Μισή ρίζα σε τι οστό σε τι ποιότητα υγιεινής με τι βαθμό κινητικότητας.
Μπορείς να επισκεφτείς κάποιον προσθετολόγο και να σου πεί.
Γίνονται πολλά πράγματα αλλά σε ιδιαίτερα συνεργάσιμους στο θέμα της υγιεινής ασθενείς και εφόσον συντρέχουν παράγοντες που δεν αναλύονται εύκολα.

Υπάρχουν περιστατικά στα οποία σε δόντια που κουνιουνται ή που έχουν σπάσει γίνεται γέφυρα αλλά δεν είναι η πλειονότητα. Στη πλειοψηφία είναι αποτρεπτικός παράγοντας.

Φιλε δε μιλαμε για... μαθηματικα, και θα σε παρακαλεσω να το σταματησεις αυτο το τροπαρι. Θεωρησε οτι το οστο ειναι μια χαρα, μη πηγαινει συνεχεια ο νους σου σε πιθανες ανωμαλιες, δε βοηθας ετσι. Επιπλεον δε διαβαζεις τα μυνηματα μου, δεν μιλησα για γεφυρα πανω σε σπασμενο ή κουνιστο δοντι.

Δημοσ.

Ποιο τροπάρι άνθρωπε μου. Ρωτά με κάτι συγκεκριμένο να απαντήσω. Σου λεω ξεκάθαρα ότι σε φυσιολογικό οστό με καλό υπόλοιπο δοντιού και καλή απονεύρωση στη ρίζα γίνεται να κανείς από πάνω ότι θες.

Να το πω πιο ειδικά στη περίπτωση σου αν τα δόντια πριν και μετά το κενό έχουν καλές ριζες σε σωστό οστό και αν απαιτηθεί απονεύρωση γίνει κι αυτή σωστά τότε δε χρειάζεται να βγάλεις κανένα δόντι και κανεις κανονικά μια απλή γέφυρα.

Όλα αυτά ένα εκπαιδευμένο μάτι τα εξετάζει με την ακτινογραφία και την κλινική εικόνα σε 5 λεπτά και σου λέει τι προτείνει να κάνεις. Αν θες πας και σε 2 να σου προτείνουν τι θα κάνουν-πιθανοτατα το ίδιο ακριβώς.

Τα όσα ποσταρες πιο πάνω είναι σωστά και γίνεται η συγκόλληση. Ωστόσο πολλές φορές είναι προτιμότερο να χτιστεί κάτι από την αρχή (στο 99% των περιπτώσεων). Συγκόλληση συνήθως θα κάνουμε στην αισθητική περιοχή σε νέο άτομο με κίνδυνο πάλι να φαίνεται ή ρωγμή. Είναι μια ανούσια τακτική τις περισσότερες φορές.

Σε περίπτωση εκγομφωσης ναι είναι σωστές οι οδηγίες και σώζεται το δόντι. Καλό είναι όλοι οι γονείς να το ξέρουν για τα παιδιά τους.

Δημοσ.

Λοιπον φιλε, ας αφησουμε τη περιπτωση μου γιατι ενω την εχω γραψει πολλες φορες δεν την εχεις καταλαβει.

Παμε παλι μια απλη ερωτηση: Μπορει να στηριχτει γεφυρα σε σφραγισμενα δοντια?(δυο δοντια που θα τροχιστουν, κενο στη μεση)

Ωστε τα λεει σωστα το λινκ? Δηλαδη μπορουσα να κολλησω το σπασμενο μισο δοντι αντι να το πεταξω? Η γιατρος γιατι μου ειπε οτι δε γινεται τιποτα?  Μου ειπε συγκεκριμενα, οτι συγκολληση δεν εχει ανακαλυφθει ακομα.

Εγω ηξερα ως τωρα οτι αμα κουνιεται το δοντι γινεται εξαγωγη. Φαινεται οτι τη πατησα και επρεπε να παω και σε αλλο γιατρο αντι να πεταξω το μισο που εβγαλα(και στη συνεχεια εβγαλα και το υπολοιπο αναπομεινον)...

Δημοσ.

Εσύ το δόντι προφανώς το έβγαλες γιατί ήταν σάπιο, όχι επειδή απλά έλειπε τμήμα του, έτσι δεν είναι?

Δημοσ.

Ναι μπορεί να στηριχθεί. Έχω απαντήσει και πιο πάνω.

Σου έγραψα επίσης για το μισό δόντι ότι θεωρητικά σε καλές συνθήκες γίνεται ανασύσταση. Οπότε μια χαρά απάντησα.

Είχα άλλωστε απαντήσει και στο θέμα που ειχες ανοίξει εσύ.

Δημοσ.

Γιατι? Εδω μεταμοσχεύουν τόσα όργανα.

Όσοι κάνουν μεταμοσχεύσεις χαπακώνονται βαριά για μια ζωή έχοντας "κοιμισμένο" το ανοσοποιητικό τους σύστημα.

Να κάνεις μεταμόσχευση να πάρεις δόντι από άλλον και να πρέπει να ζεις συντηρητική ζωή, μια ζωή, ευάλωτος σε ασθένειες;

Δεν βάζεις μασέλα καλύτερα;

Δημοσ.

Όσοι κάνουν μεταμοσχεύσεις χαπακώνονται βαριά για μια ζωή έχοντας "κοιμισμένο" το ανοσοποιητικό τους σύστημα.

Να κάνεις μεταμόσχευση να πάρεις δόντι από άλλον και να πρέπει να ζεις συντηρητική ζωή, μια ζωή, ευάλωτος σε ασθένειες;

Δεν βάζεις μασέλα καλύτερα;

Είναι καθαρά εγκυκλοπαιδική η απορία για το αν γίνεται, όχι για το πόσο συμφέρουσα λύση είναι.

Αντε εγώ σου λέω πάει σε ασθενείς με αυτοάνοσο.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...