Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Ειλικρινά δε μπορώ να σου απαντήσω. Σε γενικές γραμμές μην φοβάσαι τόσο. Πλέον οι οδοντίατροι είναι συντηρητικοί. Η εξαγωγή είναι η τελευταία λύση.

Τι να φοβαμαι φιλε μου, να μαθω θελω.

Γιατι δε μπορεις να απαντησεις, ειναι απλα και κοινοτυπα ερωτηματα. Μπορει η γεφυρα να στηριχτει σε πολυ μικρο κομματι δοντιου? Υπαρχει γεφυρα με 2 δοντια ενδιαμεσα?

(Εξαγωγη εχει ηδη γινει).

• Απαντ. 70
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Δεν μπορώ να απαντήσω γιατί δεν ξέρω τι εννοείς μικρό τμήμα δοντιού. 

Δεν έχω ακτινογραφίες, δεν έχω εξετάσει εσένα και δεν έχω εκτίμηση της περιοδοντικής κατάστασης σου και της σύγκλεισης σου. 

Το να πω οτιδήποτε παραπάνω είναι εικασία. 

Μπορεί να στηριχθεί γέφυρα σε ρίζα μόνο και μισό δόντι από την άλλη πλευρά. Μπορεί να στηριχθεί και μόνο σε ρίζες. Ότι γίνεται γίνεται,

απλά δεν ξέρω αν εσύ είσαι ο κατάλληλος ασθενής. Όπως έγραψα πιο πάνω μπορώ να δώσω πληροφορίες αλλά δεν μπορώ να δώσω διάγνωση φυσικά. 

Παράδειγμα αυτού που λέω σε στεφάνη (θήκη) αντίστοιχα γίνεται φυσικά και σε γέφυρα.

rct%20500p.JPG

post%20core%20500p.JPG

nice%20crown%20500p.JPG

Ή και πιο extreme όπου σε όλα τα κάτω δόντια χρησιμοποιήθηκε κατά βάση μόνο η ρίζα (το μεταλλικό είναι τεχνητό). 

extreme-dental-makeover4-mouth-before.jpextreme-dental-makeover4-mouth-after.jpg

Οπότε αν η ερώτηση είναι αν γίνεται η απάντηση είναι ναι. Το θέμα είναι αν μπορεί αυτός που σε θεραπεύει να το κάνεις ή όχι και αν είσαι κατάλληλος εσύ ως ασθενής για αυτή την εφαρμογή. Η οδοντιατρική δεν είναι απλά μαθηματικά. Θέλει ολόκληρη διαδικασία για να διαλέξεις σχέδιο θεραπείας και για να το εφαρμόσεις.

Δημοσ.

Αουτς και νόμιζα πως εγώ είμαι χάλια πραγματικά, γενικά έχω αμελήσει πολύ την οδοντοστοιχια λόγο φόβου πιο πολύ όποτε ελπίζω να είναι καλύτερα τώρα.

• Like 1
Δημοσ.

Φυλατε, να πω κι εγω τον πονο μου μιας και εξελιχθηκε έτσι το θέμα. Λοιπόν, είχα πάει κι εγώ παλιά για καθαρισμό στην πετσοκόφτρα που πήγε ο άντρας και νομίζω μου είχε κάψει με laser κομμάτια από τα ούλα γιατί μετά ούτε νερό δεν μπορούσα να πιω για εβδομάδες χωρίς να πονάω και το βλέπω στα δόντια μου ότι έχει εκτεθεί μέρος που δεν θα έπρεπε (δεν ξέρω πως το λένε, αυτη την "καμπύλη" των δοντιών που ξεκινάει κανονικά εκεί που τελειώνει το ούλο, εγώ βλέπω και πέρα από αυτή, αρχή της ρίζας δεν είναι αυτο?). Γενικά η υγιεινή είναι άψογη, βούρτσισμα πρωί - βράδυ μίνιμουμ και νήμα ανελλιπώς. Βέβαια ίσως εχω φταίξει κι εγώ για την υποχώρηση, λόγω μανιακού βουρτσίσματος στο παρελθόν.

Το θέμα μου είναι: ανεξαρτήτως αιτίας, αν τα ούλα έχουν υποχωρήσει έτσι όπως περιγράφω (είναι σφιχτά, δεν έχω κάποια πάθηση, απλά είναι πιό χαμηλά από εκεί που θα έπρεπε) υπάρχει ελπίδα ποτέ να "ξαναμεγαλώσουν" ή τέλος αυτό ήταν? Δεν είναι γενικευμένο φαινόμενο, σε κάποια δόντια μόνο.

Δημοσ.

Ανεξαρτήτως αιτίας η υφίζηση ούλων είναι σχετικά πολύπλοκη στην αντιμετώπιση. Γίνεται να αντιμετωπιστεί μερικώς από περιοδοντολογο με μεταμόσχευση ιστού από αλλου μέσα στο στόμα στο σημείο που έχεις υφίζηση. Όσο κι αν βουρτσισεις δε θα στρώσει δυστυχώς. Επίσης δεν νομίζω οτι ή ζημιά έγινε από τον καθαρισμό αλλά από το μόνιμο υπερβολικό βούρτσισμα.

• Like 1
Δημοσ.

Δεν μπορώ να απαντήσω γιατί δεν ξέρω τι εννοείς μικρό τμήμα δοντιού. 

Δεν έχω ακτινογραφίες, δεν έχω εξετάσει εσένα και δεν έχω εκτίμηση της περιοδοντικής κατάστασης σου και της σύγκλεισης σου. 

Το να πω οτιδήποτε παραπάνω είναι εικασία. 

Ελα βρε φιλε, μη ψαχνεις ψυλλους και ακτινογραφιες. Μικρο τμημα δοντιου θα πει μικρο τμημα δοντιου, τοσο μικρο ωστε δε μπορουσε να γινει σφραγισμα ή να στηριχτει πανω του θηκη για μεγαλο χρονικο διαστημα.

Οπότε αν η ερώτηση είναι αν γίνεται η απάντηση είναι ναι. Το θέμα είναι αν μπορεί αυτός που σε θεραπεύει να το κάνεις ή όχι και αν είσαι κατάλληλος εσύ ως ασθενής για αυτή την εφαρμογή. Η οδοντιατρική δεν είναι απλά μαθηματικά. Θέλει ολόκληρη διαδικασία για να διαλέξεις σχέδιο θεραπείας και για να το εφαρμόσεις.

Ok γινεται, αυτο ηθελα να μαθω. Μην εχεις τετοιο αγχος για τη περιπτωση του καθενος.

Στη φωτο που εβαλες απ οτι καταλαβα 4 ειναι τα ψευτικα δοντια(πλην των 6 χρυσαφι)?

Τα πανω δοντια πως ασπρισαν στη δευτερη φωτο?

Φυλατε, να πω κι εγω τον πονο μου μιας και εξελιχθηκε έτσι το θέμα. Λοιπόν, είχα πάει κι εγώ παλιά για καθαρισμό στην πετσοκόφτρα που πήγε ο άντρας και νομίζω μου είχε κάψει με laser κομμάτια από τα ούλα γιατί μετά ούτε νερό δεν μπορούσα να πιω για εβδομάδες χωρίς να πονάω και το βλέπω στα δόντια μου ότι έχει εκτεθεί μέρος που δεν θα έπρεπε (δεν ξέρω πως το λένε, αυτη την "καμπύλη" των δοντιών που ξεκινάει κανονικά εκεί που τελειώνει το ούλο, εγώ βλέπω και πέρα από αυτή, αρχή της ρίζας δεν είναι αυτο?). Γενικά η υγιεινή είναι άψογη, βούρτσισμα πρωί - βράδυ μίνιμουμ και νήμα ανελλιπώς. Βέβαια ίσως εχω φταίξει κι εγώ για την υποχώρηση, λόγω μανιακού βουρτσίσματος στο παρελθόν.

Το θέμα μου είναι: ανεξαρτήτως αιτίας, αν τα ούλα έχουν υποχωρήσει έτσι όπως περιγράφω (είναι σφιχτά, δεν έχω κάποια πάθηση, απλά είναι πιό χαμηλά από εκεί που θα έπρεπε) υπάρχει ελπίδα ποτέ να "ξαναμεγαλώσουν" ή τέλος αυτό ήταν? Δεν είναι γενικευμένο φαινόμενο, σε κάποια δόντια μόνο.

Εχω κι εγω μεγαλη υποχωρηση σε καποια ουλα, το σημειο εκεινο που φαινεται/αποκαλυπτεται η ριζα ειναι μαυρο και αντιαισθητικο, και ολο και μεγαλωνει... Η λυση ειναι, μολις η μαυριλα γινει εντονη να το σφραγισεις. Ειχα κανει 2 τετοια στο παρελθον και προσφατα εκανα αλλα 2.

Δημοσ.

Στη φωτογραφία έκανε σε όλα γέφυρα πάνω και σε όλα γέφυρα κάτω (2 πέταλα).

Δεν έχω άγχος απλά δεν θέλω να παραπληροφορήσω ή να δημιουργήσω ψευδείς προσδοκίες.

Στο χωριό μου λένε:

-Μαρή τόσο μικρό με το συμπαθειο

-ποσό;

-μια τσουτσουδα

Ε το μικρό δε μου λέει κάτι

• Like 2
Δημοσ.

Κανεις προφανως δε σου ζηταει να παραπληροφορεις ή να δημιουργεις προσδοκιες, ψευδεις ή πραγματικες.

Ωστε ειναι και τα πανω γεφυρα? Αυτο δε μπορει να το καταλαβει καποιος βλεποντας τις δυο φωτο.

Τα ψευτικα(χωρις ριζα) της κατω σειρας ειναι τεσσερα, σωστα?

Ειπαμε ποσο μικρο. Τοσο ωστε να μη μπορει να σφραγιστει, ουτε να μπει θηκη που θα κρατησει. Το'χω πει καμποσες φορες.

Δημοσ.

Και σου εξηγω ότι δεν αξιόλογουμε μόνο αυτό. Δε μπορώ ειλικρινά να σου πω. Αν υπάρχει τμήμα δοντιού και η ρίζα είναι σε καλή κατάσταση λογικά μπορεί να γίνει χυτός άξονας και να μπεί γέφυρα. Αλλά παίζουν ρόλο τόσοι παράγοντες που είναι ακούσιο να σου αναφέρω τα σενάρια.

Στα πάνω αντικαταστάθηκε η παλιά γέφυρα με καινούρια και επεκτάθηκε στα δεξιά δόντια. Στα κάτω έγινε γέφυρα με στήριγμα τα δύο πίσω συν τα εξι δόντια (οχι τεσσερα) στα οποία έγιναν άξονες (τα μεταλλικά)

Δημοσ.

Και σου εξηγω ότι δεν αξιόλογουμε μόνο αυτό. Δε μπορώ ειλικρινά να σου πω. Αν υπάρχει τμήμα δοντιού και η ρίζα είναι σε καλή κατάσταση λογικά μπορεί να γίνει χυτός άξονας και να μπεί γέφυρα. Αλλά παίζουν ρόλο τόσοι παράγοντες που είναι ακούσιο να σου αναφέρω τα σενάρια.

Φιλε μου...  δε προσεχεις τα μυνηματα μου οποτε δε καταλαβαινεις τι ρωταω. Δε σου ζητησα να αξιολογησεις το μικρο δοντι για να μπει πανω του η γεφυρα. Το δοντι αυτο εχει ηδη βγει.

Δημοσ.

Ειπαμε ποσο μικρο. Τοσο ωστε να μη μπορει να σφραγιστει, ουτε να μπει θηκη που θα κρατησει. Το'χω πει καμποσες φορες.

Η απαντηση στο προβλημα σου ειναι η μεθοδος βλαστοκυτταρων! :ph34r:  

Δημοσ.

Στα κάτω έγινε γέφυρα με στήριγμα τα δύο πίσω συν τα εξι δόντια (οχι τεσσερα) στα οποία έγιναν άξονες (τα μεταλλικά)

Δε μιλησα για τα 6 χρυσαφι/μεταλικα, αλλα για τα κενα/τρυπες/ανευ ριζας δοντια που καλυψε η γεφυρα. Ειναι αυτα 4?

Συγνωμη αλλα ειναι η τριτη φορα που το ρωταω.

Δημοσ.

Όχι είναι έξι και έξι τα στηρίγματα (4 μπροστά και 2 πίσω είναι γεφυρωματα). Αφού το έχεις βγάλει το δόντι τι το συζητάμε; Εγκυκλοπαιδικα ναι γίνεται ανασύσταση.

Δημοσ.

Ωραία, κι εγώ εγκυκλοπαιδικά έχω άλλη ερώτηση! Γίνεται εμφύτευμα με πραγματικό δόντι? Π.χ. εγώ έχω κρατήσει μερικούς φρονιμίτες για ενθύμιο, αμα φαφουτιάσω αργότερα μπορώ θεωρητικά να βάλω το πασσαλάκι στο κόκκαλο και πάνω εκεί να βιδωθεί πραγματικό δόντι (μετά από τρόχισμα και σφράγισμα ίσως ώστε να κάθεται σωστα)?

Το έχω απορία.

Δημοσ.

Ωραία, κι εγώ εγκυκλοπαιδικά έχω άλλη ερώτηση! Γίνεται εμφύτευμα με πραγματικό δόντι? Π.χ. εγώ έχω κρατήσει μερικούς φρονιμίτες για ενθύμιο, αμα φαφουτιάσω αργότερα μπορώ θεωρητικά να βάλω το πασσαλάκι στο κόκκαλο και πάνω εκεί να βιδωθεί πραγματικό δόντι (μετά από τρόχισμα και σφράγισμα ίσως ώστε να κάθεται σωστα)?

Το έχω απορία.

δεν ειμαι οδοντιατρος αλλα θα κανω μια μαντεψια. Απτη στιγμη που τα δοντια που λες ειναι στην ουσια "νεκρα" φανταζομαι οτι θα εχουν πολυ μειωμενη αντοχη αν με καποιο μαγικο τροπο τα "ξαναβαζες" μεσα. Παρομοια κατασταση με απονευρωμενα δοντια που καποια στιγμη μπορει και να σπασουν , ακριβως γιατι δεν τρεφονται πια. Ε στα δικα σου που θα τα εχεις και 30 χρονια σε ενα συρταρι φανταζομαι ακομα χειροτερη κατασταση θα εχουν

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...