jardan Δημοσ. 7 Αυγούστου 2015 Δημοσ. 7 Αυγούστου 2015 Πρόσφατα αποφάσισα να ξεκινήσω να μετατρέπω τις φωτογραφίες μου σε Jpeg2000 για λόγους διατήρησης (ως το format που προτείνεται για αρχειακό υλικό).Αυτό που παρατήρησα, δοκιμάζοντας πολλά προγράμματα (π.χ. photoshop, xnconverter, apple preview, κτλ.) είναι ότι δεν μεταφέρονται τα μεταδεδομένα, exif, iptc κτλ.Με εξαίρεση το photoshop και ίσως 1-2 ακόμα προγράμματα, όπου διατηρούν τις πληροφορίες αλλά με τέτοιο τρόπο που δεν αναγνωρίζονται (διαβάζονται) από προγράμματα οργάνωσης/ διαχείρισης φωτογραφιών (π.χ. lightroom, aperture, apple photos, capture one κτλ.).Γνωρίζει, μήπως, κάποιος κάποιο πρόγραμμα που να μπορεί να μετατρέπει φωτογραφίες σε Jpeg2000 και να διατηρεί τις πληροφορίες (π.χ. GPS, φακός, κτλ.) με τέτοιο τρόπο που να είναι αναγνώσιμες από κάποιο πρόγραμμα οργάνωσης/ διαχείρισης φωτογραφιών?'Η έστω κάποιων τρόπο ώστε να εξάγω τις πληροφορίες από την αρχική φωτογραφία και να τις εισάγω στο αρχείο Jpeg2000 και να είναι αναγνώσιμες από κάποιο πρόγραμμα οργάνωσης/ διαχείρισης φωτογραφιών?Ευχαριστώ
parsifal Δημοσ. 8 Αυγούστου 2015 Δημοσ. 8 Αυγούστου 2015 Το IrfanView νομίζω διατηρεί metadata κι έχει και batch conversion που θα σε βολέψει.
jardan Δημοσ. 10 Αυγούστου 2015 Μέλος Δημοσ. 10 Αυγούστου 2015 Ευχαριστώ, θα το δοκιμάσω. Ως τώρα το Photoshop διατηρεί τα μεταδεδομένα αλλά δεν είναι αναγνώσιμα από άλλο software. Το ίδιο ισχύει με το digikam...
jardan Δημοσ. 11 Αυγούστου 2015 Μέλος Δημοσ. 11 Αυγούστου 2015 Δυστυχώς ούτε το Irfanview διατηρεί τα μεταδεδομένα...
teoepi2 Δημοσ. 13 Σεπτεμβρίου 2015 Δημοσ. 13 Σεπτεμβρίου 2015 για iptc μιλάμε; το irfanview υποστηρίζει αλλά θέλει το plugin νομίζω
jardan Δημοσ. 14 Σεπτεμβρίου 2015 Μέλος Δημοσ. 14 Σεπτεμβρίου 2015 Αναφέρομαι σε όλα, exif, iptc, gps κτλ. Δυστυχώς, ακόμα και με το plugin, τα μεταδεδομένα δεν είναι σε μορφή αναγνώσιμη από συμβατικά προγράμματα οργάνωσης φωτογραφιών. Π.χ. το Aperture 3 και το Apple Photos δεν τα αναγνωρίζουν, το Capture One τα αναγνωρίζει αλλά πέρα από ακριβό η οργάνωση αρχείων που έχει είναι ελλιπής και είναι και πανάκριβο. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να βρω ένα πρόγραμμα που να μεταφέρει τα μεταδεδομένα γενικώς σε μορφή που να υποστηρίζεται από συμβατικά προγράμματα οργάνωσης φωτογραφιών, χωρίς την χρήση sidecar.
micos000 Δημοσ. 14 Σεπτεμβρίου 2015 Δημοσ. 14 Σεπτεμβρίου 2015 Πρόσφατα αποφάσισα να ξεκινήσω να μετατρέπω τις φωτογραφίες μου σε Jpeg2000 για λόγους διατήρησης (ως το format που προτείνεται για αρχειακό υλικό). [...] Δηλαδή παίρνεις τις φωτογραφίες σου από ένα απωλεστικό φορμά όπως το jpeg και τις ξαναποθηκεύεις σε ένα πάλι απωλεστικό φορμά όπως το jpeg2000;;; Φίλε, καλό το 2000 αλλά χρησιμοποιείται για ασυμπίεστες φωτογραφίες ή για αρχική αποθήκευση (όταν προσφέρεται). Δηλαδή το σωστό είναι να φωτογραφίζεις σε tiff ή raw και να αρχειοθετείς σε jpeg2000, όχι να φωτογραφίζεις σε jpeg και να αρχειοθετείς σε jpeg2000. Δεν κερδίζεις τίποτα έτσι και είναι σαν να παίρνεις ένα mp3 από τα 128Kbps και να το σώζεις στα 320Kbps περιμένοντας να έχεις καλύτερη ποιότητα. :lol: Ο μόνος λόγος που πιστεύω ότι θα άξιζε μια τέτοια μετατροπή είναι αν χρειαστεί να επεξεργαστείς κάποιες φωτογραφίες. Εκεί θα ήταν σωστό να επιλέξεις j2k φορμά στην αποθήκευση για να περιορίσεις τις απώλειες.
oneofthem Δημοσ. 14 Σεπτεμβρίου 2015 Δημοσ. 14 Σεπτεμβρίου 2015 jardan καταρχήν αυτό που λες δεν γίνεται, δλδ να έχεις προγράμματα που γράφουν/διαβάζουν την ίδια μορφή και το ένα να βλέπει τα δεδομένα και το άλλο όχι κι αυτό έπρεπε να σε υποψιάσει για να πας προς την άλλη κατεύθυνση το πρόβλημα δεν είναι στα προγράμματα μετατροπής (ε προφανώς, είναι δυνατόν προγράμματα μετατροπής εικόνων να κολλάνε στα meta data; δηλαδή σκέψου λίγο...) αλλά στα προγράμματα αρχειοθέτησης που χρησιμοποιείς ήδη (btw τα συγκεκριμένα πέτα τα ) απλά έχεις μπερδέψει τα πραγματικά meta data των αρχείων εικόνας με τα δεδομένα-ετικέτες που γράφονται/εμφανίζονται σε κάποια προγράμματα αρχειοθέτησης τα τελευταία είναι εσωτερικά δεδομένα του προγράμματος, δεν είναι κανονικά meta data, δεν γράφονται/υπάρχουν στα αρχεία εικόνας αλλά είναι δεδομένα του προγράμματος και μόνο όχι μόνο δεν μπορείς να τα διαβάσεις από το ένα πρόγραμμα στο άλλο αλλά ούτε καν με το ίδιο πρόγραμμα αν δεν είσαι στον ίδιο υπολογιστή ή σε cloud (αφού πρέπει να έχεις πρόσβαση στα δεδομένα που έχεις περάσει με το πρόγραμμα αλλά μη φοβάσαι απλά ψάξε κάπου στις ρυθμίσεις πρέπει να υπάρχει δυνατότητα που ενεργοποιείται η ανάγνωση/εγγραφή για κανονικά meta data και λογικά θα έπρεπε να σου εμφανίζονται και να μπορείς να γράψεις ότι meta θες ψάξτο λίγο για να ξεμπερδεύεις γιατί δεν έχω χρόνο για τα περαιτέρω, good luck
jardan Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2015 Μέλος Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2015 Δηλαδή παίρνεις τις φωτογραφίες σου από ένα απωλεστικό φορμά όπως το jpeg και τις ξαναποθηκεύεις σε ένα πάλι απωλεστικό φορμά όπως το jpeg2000;;; Φίλε, καλό το 2000 αλλά χρησιμοποιείται για ασυμπίεστες φωτογραφίες ή για αρχική αποθήκευση (όταν προσφέρεται). Δηλαδή το σωστό είναι να φωτογραφίζεις σε tiff ή raw και να αρχειοθετείς σε jpeg2000, όχι να φωτογραφίζεις σε jpeg και να αρχειοθετείς σε jpeg2000. Δεν κερδίζεις τίποτα έτσι και είναι σαν να παίρνεις ένα mp3 από τα 128Kbps και να το σώζεις στα 320Kbps περιμένοντας να έχεις καλύτερη ποιότητα. :lol: Ο μόνος λόγος που πιστεύω ότι θα άξιζε μια τέτοια μετατροπή είναι αν χρειαστεί να επεξεργαστείς κάποιες φωτογραφίες. Εκεί θα ήταν σωστό να επιλέξεις j2k φορμά στην αποθήκευση για να περιορίσεις τις απώλειες. Αρχικά, που είδες να γίνεται αναφορά σε jpeg? Πόσο μάλλον στο να αναφέρεται κάπου ότι όλο αυτό γίνεται με σκοπό την βελτίωση της φωτογραφίας. Έπειτα, το jpeg 2000 είναι lossless format που συνίσταται για αρχειακούς σκοπούς. Και ναι, ακόμα και αν έχεις jpeg αρχεία, συνίσταται να τα μετατρέψεις σε jpeg 2000 εφόσον θες να τα διατηρήσεις μακροπρόθεσμα (long term preservation). jardan καταρχήν αυτό που λες δεν γίνεται, δλδ να έχεις προγράμματα που γράφουν/διαβάζουν την ίδια μορφή και το ένα να βλέπει τα δεδομένα και το άλλο όχι κι αυτό έπρεπε να σε υποψιάσει για να πας προς την άλλη κατεύθυνση το πρόβλημα δεν είναι στα προγράμματα μετατροπής (ε προφανώς, είναι δυνατόν προγράμματα μετατροπής εικόνων να κολλάνε στα meta data; δηλαδή σκέψου λίγο...) αλλά στα προγράμματα αρχειοθέτησης που χρησιμοποιείς ήδη (btw τα συγκεκριμένα πέτα τα ) απλά έχεις μπερδέψει τα πραγματικά meta data των αρχείων εικόνας με τα δεδομένα-ετικέτες που γράφονται/εμφανίζονται σε κάποια προγράμματα αρχειοθέτησης τα τελευταία είναι εσωτερικά δεδομένα του προγράμματος, δεν είναι κανονικά meta data, δεν γράφονται/υπάρχουν στα αρχεία εικόνας αλλά είναι δεδομένα του προγράμματος και μόνο όχι μόνο δεν μπορείς να τα διαβάσεις από το ένα πρόγραμμα στο άλλο αλλά ούτε καν με το ίδιο πρόγραμμα αν δεν είσαι στον ίδιο υπολογιστή ή σε cloud (αφού πρέπει να έχεις πρόσβαση στα δεδομένα που έχεις περάσει με το πρόγραμμα αλλά μη φοβάσαι απλά ψάξε κάπου στις ρυθμίσεις πρέπει να υπάρχει δυνατότητα που ενεργοποιείται η ανάγνωση/εγγραφή για κανονικά meta data και λογικά θα έπρεπε να σου εμφανίζονται και να μπορείς να γράψεις ότι meta θες ψάξτο λίγο για να ξεμπερδεύεις γιατί δεν έχω χρόνο για τα περαιτέρω, good luck Δεν καταλαβαίνω τι προσπαθείς να πεις. Αναφέρομαι σε exif, gps, iptc κτλ, όχι σε tags. Το θέμα με το jpeg 2000 είναι ότι χρησιμοποιεί ένα είδους xml για να διατηρεί τις πληροφορίες, με αποτέλεσμα είτε να μην μεταφέρονται όλα τα μεταδεδομένα, είτε να μην είναι αναγνώσιμα από το πρόγραμμα. Π.χ. με το Photoshop γίνεται μετατροπή που διατηρεί το exif και gps, αλλά είναι αναγνώσιμα μόνο από το Photoshop, ούτε το lightroom δεν τα διαβάζει! Και προς δικιά σου πληροφόρηση, καθότι εγώ δεν έχω μπερδέψει κάτι (πόσο μάλλον το τι είναι μεταδεδομένα καθώς είμαι αρχειονόμος), ακόμα και τα tags (τα οποία είναι και αυτά μεταδεδομένα) μπορείς να μεταφέρεις και να είναι αναγνώσιμα σε διαφορετικά προγράμματα, απλά δεν με ενδιαφέρει κάτι τέτοιο. Για άλλη μια φορά, ενδιαφέρομαι για το exif. Καθότι ήδη έχω το Aperture και το Photos (που πάει με τα mac), πιο πρόγραμμα θα μου πρότεινες εσύ? Μήπως το Lightroom? Επίσης δεν τα διαβάζει. ACDSee? Ούτε. Έχω δοκιμάσει σχεδόν ότι λύση υπάρχει στο εμπόριο με trial (και χωρίς) και δεν έχω βρει λύση ακόμα. Ακόμα και τα dng αρχεία αντιμετωπίζουν προβλήματα αναγνώρισης lens distortion σε mac (με εξαίρεση το lightroom). Kαι καθώς όπως λες "προφανώς, είναι δυνατόν προγράμματα μετατροπής εικόνων να κολλάνε στα meta data; δηλαδή σκέψου λίγο..." και δεν σκέφτομαι, θα σου ήμουν ευγνώμων να μου πρότεινες ένα (μόνο ένα, όχι παραπάνω) πρόγραμμα μετατροπής φωτογραφιών που να μετατρέπει σε jpeg 2000 και μεταφέρει τα exif ώστε να είναι αναγνώσιμα από προγράμματα αρχειοθέτησης. Εγώ από τον Αύγουστο δεν έχω βρει κάποιο, ούτε σε mac ούτε σε windows.
oneofthem Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2015 Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2015 σου έγραψα τι παίζει κατά πάσα πιθανότητα και τι να κοιτάξεις, κι εσύ έγραψες ολόκληρο κατεβατό για να μου εξηγήσεις πόσο έξυπνος είσαι... λες και σου είπα ότι είσαι χαζός... αυτό που σου πα το κανες; πήγες πχ στο lightroom να ελέγξεις από που τα διαβάζει και πού τα αποθηκεύει; όχι, γιατί αν το χες κάνει θα μου απαντούσες συγκεκριμένα ποια από τις δύο επιλογές είναι... οπότε good luck, κάτσε να το φιλοσοφήσεις αν θες, sry αλλά από μένα χρόνος δεν υπάρχει να σου γράψω οδηγίες για όλα αυτά τα προγράμματα που ανέφερες, rtfm στο κάτω κάτω
jardan Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2015 Μέλος Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2015 σου έγραψα τι παίζει κατά πάσα πιθανότητα και τι να κοιτάξεις, κι εσύ έγραψες ολόκληρο κατεβατό για να μου εξηγήσεις πόσο έξυπνος είσαι... λες και σου είπα ότι είσαι χαζός... αυτό που σου πα το κανες; πήγες πχ στο lightroom να ελέγξεις από που τα διαβάζει και πού τα αποθηκεύει; όχι, γιατί αν το χες κάνει θα μου απαντούσες συγκεκριμένα ποια από τις δύο επιλογές είναι... οπότε good luck, κάτσε να το φιλοσοφήσεις αν θες, sry αλλά από μένα χρόνος δεν υπάρχει να σου γράψω οδηγίες για όλα αυτά τα προγράμματα που ανέφερες, rtfm στο κάτω κάτω Για άλλη μια φορά δεν έχω ιδέα για το τι προσπαθείς να πεις. Σου εξήγησα ότι ακόμα και το lightroom δεν αναγνωρίζει τα μεταδεδομένα από τα jpeg 2000 αρχεία που δημιουργεί το Photoshop. Τι άλλο θες να σου πω? Τις επιμέρους επιλογές? Αν δεν έχεις χρόνο να γράψεις οδηγίες τότε γιατί απαντάς? Είτε γράψε κάτι ολοκληρωμένο, είτε άστο για κάποιον που γνωρίζει και έχει χρόνο. Και το "κατεβατό" που έγραψα, το έγραψα προς δική πληροφόρηση για να δεις ότι έχω δοκιμάσει τα πάντα. Ούτε προτάσεις είδα από εσένα, ούτε τίποτα.
shine Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2015 Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2015 Έπειτα, το jpeg 2000 είναι lossless format που συνίσταται για αρχειακούς σκοπούς. Και ναι, ακόμα και αν έχεις jpeg αρχεία, συνίσταται να τα μετατρέψεις σε jpeg 2000 εφόσον θες να τα διατηρήσεις μακροπρόθεσμα (long term preservation). δε ξέρω να απαντήσω στο θέμα σου αλλά αυτό που γράφεις πως προκύπτει ρε φίλε; το jpeg 2000 Μπορεί να είναι lossless μπορεί και όχι, ανάλογα τις ρυθμίσεις. εσύ δηλαδή μετατρέπεις τα jpg σε jpg2000 για μακροπρόθεσμη διατήρηση; τι σημαίνει αυτό;
micos000 Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2015 Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2015 Αρχικά, που είδες να γίνεται αναφορά σε jpeg? Πόσο μάλλον στο να αναφέρεται κάπου ότι όλο αυτό γίνεται με σκοπό την βελτίωση της φωτογραφίας. Έπειτα, το jpeg 2000 είναι lossless format που συνίσταται για αρχειακούς σκοπούς. Και ναι, ακόμα και αν έχεις jpeg αρχεία, συνίσταται να τα μετατρέψεις σε jpeg 2000 εφόσον θες να τα διατηρήσεις μακροπρόθεσμα (long term preservation). Αρχικά, αν φωτογραφίζεις σε μη απωλεστικό φορμά, καλώς για σένα και κακώς για μένα που το θεώρησα δεδομένο. Επίσης, δεν ανέφερα πουθενά ότι το κάνεις για βελτίωση της φωτογραφίας. Το παράδειγμα στο τέλος για τα mp3 το έφερα για τη μετατροπή από κάποιο απωλεστικό φορμά σε άλλο και δε θεώρησα ότι το κάνεις αυτό. Είναι όμως πραγματικό σενάριο και το έχω συναντήσει αρκετές φορές και σκοπό είχε τη βελτίωση της ποιότητας (έτσι τουλάχιστον πίστευαν). Για τα metadata... MetadataFor traditional JPEG, additional metadata, e.g. lighting and exposure conditions, is kept in an application marker in the Exif format specified by the JEITA. JPEG 2000 chooses a different route, encoding the same metadata in XML form. The reference between the Exif tags and the XML elements is standardized by the ISO TC42 committee in the standard 12234-1.4. οπότε, όπως βλέπω η μετατροπή γίνεται βάση κάποιον στάνταρ και δεν χάνεται κάτι. Επίσης το j2k δεν είναι καθαρά losseless format, απλά υποστηρίζει και τέτοια συμπίεση. Το τελευταίο για το long time preservation δεν το κατάλαβα. Δηλαδή οι απλές jpeg φωτογρφίες δεν μπορούν να αποθηκευτούν μακροπρόθεσμα ή κάτι άλλο εννοείς;
jardan Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2015 Μέλος Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2015 δε ξέρω να απαντήσω στο θέμα σου αλλά αυτό που γράφεις πως προκύπτει ρε φίλε; το jpeg 2000 Μπορεί να είναι lossless μπορεί και όχι, ανάλογα τις ρυθμίσεις. εσύ δηλαδή μετατρέπεις τα jpg σε jpg2000 για μακροπρόθεσμη διατήρηση; τι σημαίνει αυτό; Το πλεονέκτημά του jpeg 2000 έναντι άλλον format είναι ότι υποστηρίζει lossless συμπίεση, που σημαίνει ότι μπορείς να πας από tiff σε jpeg 2000 και από το jpeg 2000 που δημιούργησες σε tiff χωρίς να χάσεις τίποτα σε ποιότητα. Έχεις ένα αρχείο jpeg 2000 το οποίο είναι πολλές φορές μικρότερο από ένα tiff αλλά παράλληλα έχει (μετά την αποσυμπίεση) την ίδια ακριβώς ποιότητα. Το jpeg από την άλλη υποστηρίζει lossy συμπίεση, χάνεις δηλαδή σε ποιότητα κατά την συμπίεση. Επίσης, κάθε φορά που θα επεξεργαστείς και σώσεις το jpeg συνεχίζεις και χάνεις ποιότητα, ακόμα και αν το σώσεις σε νέο αρχείο.Κάτι τέτοιο δεν ισχύει με το jpeg 2000. Δεν με ενδιαφέρουν τόσο πολύ τα jpeg, καθώς σουτάρω σε raw format και θέλω να κρατήσω το μέγεθος των αρχείων όσο πιο μικρό γίνεται χωρίς να χάσω σε ποιότητα, ειδικά για την περίπτωση που θα θελήσω να επεξεργαστώ ξανά τις φωτογραφίες. Για τα metadata... οπότε, όπως βλέπω η μετατροπή γίνεται βάση κάποιον στάνταρ και δεν χάνεται κάτι. Επίσης το j2k δεν είναι καθαρά losseless format, απλά υποστηρίζει και τέτοια συμπίεση. Το τελευταίο για το long time preservation δεν το κατάλαβα. Δηλαδή οι απλές jpeg φωτογρφίες δεν μπορούν να αποθηκευτούν μακροπρόθεσμα ή κάτι άλλο εννοείς; Αυτό το xml είναι το πρόβλημα και η έλλειψη κανονικής υποστήριξης exif. Όπως αναφέρω και στο αρχικό μου post, όχι όλα τα προγράμματα μετατροπής διατηρούν τα μεταδεδομένα, αλλά και αυτά που το κάνουν (π.χ. photoshop) το κάνουν με τέτοιο τρόπο που τα μεταδεδομένα είναι αναγνώσιμα μόνο από τα συγκεκριμένα προγράμματα. Ιδανική λύση για εμένα θα ήταν κάποιο πρόγραμμα που θα διατηρούσε τα μεταδεδομένα (είτε σε xml είτε σε exif) και θα ήταν αναγνώσιμα από συμβατικά προγράμματα αρχειοθέτησης (και ακόμα από τα properties του αρχείου). Η εναλλακτική είναι χρήση dng format αλλά μου δημιουργεί πρόβλημα με την αναγνώριση lens distortion. Όσον αφορά το Long Term Preservation, απάντησα περιεκτικά στον(ην) shine. Αν θες περισσότερες πληροφορίες στείλε μου pm.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα