csontheline Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου 2022 Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου 2022 (επεξεργασμένο) Θεωρητικά, πρέπει να στο κρατήσει για μερικές ώρες, υποθέτω 2-3 για ένα οικιακό <100€ (ανάλογα την εποχή, χωρίς να το χρησιμοποιήσεις, να μην είναι πολύ μπουκωμένο κλπ). Τα ψυγεία δεν καταναλώνουν ιδιαίτερα (αν θυμάμαι καλά, το άνω συντήρησης κλασσικού μεγέθους, πρέπει να πίνει κάπου στα 80w/ώρα). Το ζόρι από τις εκκινήσεις του μοτέρ είναι άλλη ιστορία για το πόσο μακρυά θα πάει το σύστημα. Πάντως, αν πετύχει για ώρες, αξίζει τα λεφτά του μόνο και μόνο από τα φαγητά που θα γλιτώσεις. Επεξ/σία 23 Σεπτεμβρίου 2022 από csontheline 2
paylidis Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου 2022 Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου 2022 2 λεπτά πριν, csontheline είπε Το ζόρι από τις εκκινήσεις του μοτέρ είναι άλλη ιστορία εκει ειναι ολο το ζουμι... κ εγω εχω κατα νου να το βαλω σε UPS για τους λόγους που αναφερθηκαν αλλα δε ξερω εαν θα το σηκωσει (ή εαν πρεπει πχ να παρω ενα 2kva για να σηκωσει το Peak οταν παιρνει μπρος το μοτερ τοτε ισως δεν αξιζει κ ειναι προτιμότερη οικονομικά μια μικρη γεννητρια και ενα AVR) To προβλημα φυσικα δεν ειναι τόσο τα τρόφιμα όσο τυχον φαρμακα που πολυς κοσμος παιρνει κ δε κανει να μεινουν χωρις ψυξη, ποσο μαλλον αρρωστοι ανθρωποι με μηχανηματα που δε γινεται να ζησουν χωρις ρευμα... Δε ξερω εν τελει βεβαια κατα ποσο ειναι πιθανες ή εφικτες διακοπες ρευματος, καλο ειναι φυσικα παντοτε να ειμαστε προετοιμασμενοι παρα να τρεχουμε τελευταια στιγμή (ως ειθισται για τους ελληνες) 1
warewolf Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου 2022 Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου 2022 Θα πρέπει εάν είναι εφικτό να βρεθεί κάποιο service manual του ψυγείου ή κάτι σχετικό που να αναγράφει τι τραβάει στην εκκίνηση. Τα μικρά οικιακά UPS δεν είναι σχεδιασμένα να αντέχουν επαγωγικά ρεύματα. Ίσως ένα true sine wave μεγαλούτσικο σε συνδυασμό με το Inverter να τα πάει καλά στην τελική. Αφού ήδη έβαλες UPS τουλάχιστον παρακολούθησε το στις αρχές για τυχόν overload καταστάσεις.
mindreader Δημοσ. 24 Σεπτεμβρίου 2022 Δημοσ. 24 Σεπτεμβρίου 2022 Παιδια, οπως ειπα, συνεδεσα μικρο οικιακο ups (το οποιο δεν ειναι το 'καλο' μου & 'ακριβο' μου που εχω για τα υπολογιστικα), σε συνδυασμο με automatic voltage regulator (παροτι εχει δικο του ενσωματωμενο το ups, αλλα το ξεχωριστο ειναι μαλλον καλυτερο), και το ψυγειο ακουσα οτι πηρε μπροστα. Ποιος ειναι ο λογος 'ανησυχιας' ή προβληματισμου που πρεπει να εχω; Δεν σκοπευω να το εχω, επι του παροντος, μονιμα συνδεδεμενο. Αν τυχον μας πουνε για εκκινηση προγραμματισμενων και επαναλαμβανομενων διακοπων ρευματος. Εκει βεβαια, οπως τα λετε, να δουμε ποσο θα...αντεξει, πριν....τα παιξει; Δεν με νοιαζει αν 'φθαρει' συντομοτερα απο το κανονικο. Φυσικα, θα ηθελα-θα ηταν χρησιμο, σε μια περιοδο πες λιγων μηνων αν μας τυχει η ατυχια με τετοιες διακοπες ρευματος, να μου κανει δουλεια για λιγους μηνες. Ισως το οτι συνδεω το ψυγειο στο ξεχωριστο-ειδικο avr, και μετα το avr συνδεεται στο ups, αρα το ups δεν 'τρωει' απευθειας το ψυγειο στο φορτιο του, μηπως τελικα βοηθα την κατασταση;
butters Δημοσ. 20 Ιουνίου 2023 Δημοσ. 20 Ιουνίου 2023 Γεια σας, μετακόμισα και στη νέα περιοχή έχουμε συχνά μη προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος. Έχοντας νέο ψυγείο με κατανάλωση έως 390 Watt, έχει νόημα να δω για κάποιο UPS όπως αυτό; https://tinyurl.com/2c6b7muz Ή πρέπει να δω έναν επιτηρητή τάσης; Ευχαριστώ!
Kozanitis1 Δημοσ. 20 Ιουνίου 2023 Δημοσ. 20 Ιουνίου 2023 (επεξεργασμένο) 33 λεπτά πριν, butters είπε Γεια σας, μετακόμισα και στη νέα περιοχή έχουμε συχνά μη προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος. Έχοντας νέο ψυγείο με κατανάλωση έως 390 Watt, έχει νόημα να δω για κάποιο UPS όπως αυτό; https://tinyurl.com/2c6b7muz Ή πρέπει να δω έναν επιτηρητή τάσης; Ευχαριστώ! Πάρε έναν επώνυμο σταθεροποιητή τάσης που να ειναι περισσότερα από 390W, μην πάρεις UPS.., θα χρειάζεται μπαταρίες κάθε τόσο (δεν θα έχει όλη την ώρα διακοπές) Επίσης αν τυχόν πάρεις UPS, να βγάζει κυματομορφή καθαρού ημιτόνου Επεξ/σία 20 Ιουνίου 2023 από Kozanitis1 1
Haldol Δημοσ. 20 Ιουνίου 2023 Δημοσ. 20 Ιουνίου 2023 11 minutes ago, butters said: Γεια σας, μετακόμισα και στη νέα περιοχή έχουμε συχνά μη προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος. Έχοντας νέο ψυγείο με κατανάλωση έως 390 Watt, έχει νόημα να δω για κάποιο UPS όπως αυτό; https://tinyurl.com/2c6b7muz Ή πρέπει να δω έναν επιτηρητή τάσης; Ευχαριστώ! Ο επιτηρητής τάσης απλά κόβει το ρεύμα σε περίπτωση που αυτό δεν είναι «καλό», ό,τι και αν σημαίνει αυτό για το κάθε μοντέλο. Τα πιο πολλά μοντέλα αφορούν υπέρταση + υπόταση, οπότε εάν αντί για 230V το δίκτυο έχει ... 180V ή 280V, απλά θα κόψει την παροχή. Δε κάνει κάτι άλλο. Σε διακοπή ρεύματος δε βοηθάει πουθενά, όπως καταλαβαίνεις. Για διακοπή κοιτάς UPS, και με 390W αρκετά μεγάλο (και ακριβό). Αλλά τι ψυγείο είναι αυτό; Της μάνας μου που 'ναι μισού αιώνα και δε τραβάει τόσο. Αν εννοείς ότι τόσο θα τραβήξει σε φουλ λειτουργία, με turbo mode, ή ότι άλλο, δε σε απασχολεί, διότι δε λειτουργεί σχεδόν ποτέ έτσι, και σίγουρα όταν έχεις διακοπή δε θα πας να πάρεις τότε 5 κιλά κρέας να το βάλεις στην κατάψυξη. Βρες την πραγματική του ισχύ, αυτή που ΣΥΝΗΘΩΣ απαιτεί για τη λειτουργία του, όχι το ακραίο σενάριο. 1
butters Δημοσ. 20 Ιουνίου 2023 Δημοσ. 20 Ιουνίου 2023 Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Είμαι παθών με πλακέτα ψυγείου και συντηρητή κρασιών που καταστράφηκε από πρόβλημα με το ρεύμα. Και παρατηρώ πολλές διακοπές ρεύματος, οπότε έχω ένα άγχος. Αυτό θα ήθελα να αποφύγω. Το να διατηρηθεί η ψύξη εντός του ψυγείου είναι κάτι που δε με απασχολεί, υποθέτω ότι ούτως ή άλλως θα υπάρχει μια "περίοδος χάριτος" που θα είναι επαρκής. Οπότε καταλαβαίνω ότι πρέπει να δω επιτηρητή τάσης, σωστά;
Kozanitis1 Δημοσ. 20 Ιουνίου 2023 Δημοσ. 20 Ιουνίου 2023 Οι συχνές διακοπές κάπου οφείλονται, έχεις ενημερώσει ΔΕΔΔΗΕ κλπ να έρθουν να δουν τι παίζει; Δεν είναι φυσιολογικό αν λες πως κάνει συχνές διακοπές κλπ.. Επιτηρητής μπαίνει στον πίνακα, σταθεροποιητής στην πρίζα, όπως είπαν και τα παιδιά παραπάνω.. 1
Haldol Δημοσ. 20 Ιουνίου 2023 Δημοσ. 20 Ιουνίου 2023 1 hour ago, butters said: Οπότε καταλαβαίνω ότι πρέπει να δω επιτηρητή τάσης, σωστά; Ναι, ο επιτηρητής προστατεύει αρκετά καλά. Κόστος για μονοφασικό υπολογίζεις περίπου 100-150 ευρώ για τα υλικά (γι' αξιόλογες μάρκες), μετά η αμοιβή του ηλεκτρολόγου. Οι πιο πολλοί επιτηρητές επίσης έχουν καθυστέρηση στην επανενεργοποίηση, διότι και το τακ-τακ-τακ-τακ (να κόβεται και να 'ρχεται 2-3 φορές το δευτερόλεπτο, συχνό φαινόμενο) είναι τρομερά επικίνδυνο για ψυγεία. Επίσης ένα UPS μπορεί να παίζει και το ρόλο του επιτηρητή, μιας και αρκετά εάν παρατηρήσουν κάτι περίεργο, θα κόψουν το δίκτυο και θα δώσουν από το inverter τους. Αλλά έχει σίγουρα μεγαλύτερο κόστος και καλύπτει φυσικά μόνο ότι είναι πάνω του, όχι όλο το σπίτι.
butters Δημοσ. 20 Ιουνίου 2023 Δημοσ. 20 Ιουνίου 2023 Έμπλεξα τον επιτηρητή με τον σταθεροποιητή 🤡 Επιτηρητής δεν είναι εύκολο να μπει αυτή τη στιγμή στον ηλεκτρολογικό πίνακα δυστυχώς. Άρα μεταξύ σταθεροποιητή και UPS, είναι καλύτερη επιλογή ένα UPS όπως αυτό; https://tinyurl.com/2y9qtl5f (αναφέρει ότι είναι καθαρού ημιτόνου).
mindreader Δημοσ. 20 Ιουνίου 2023 Δημοσ. 20 Ιουνίου 2023 Εγω παντως εκανα μια δοκιμη αντιστοιχη. Αγορασα ενα μικρο φτηνο ups, και εβαλα πανω και ενα ξεχωριστο σταθεροποιητη τασης. Βεβαια να τονισω, οτι το ψυγειο ειναι καινουργιο και inverter, αρα γενικως δεν 'τσακιζει' το ρευμα. Κατοπιν λοιπον, εβαλα την πριζα του ψυγειο στο ups. Μετα απο λιγο, ακουσα κανονικα το 'μοτερ' να ξεκινα να λειτουργει. Δεν το αφησα να δω ποση ωρα θα κανει κλπ, μου φτανει οτι πηρε μπροστα, το ακουσα δηλαδη. Μιλαμε βεβαια για λυσεις αναγκης. Αν πεσει το ρευμα πχ λεμε τωρα, 10 ωρες, και εγω δεν ξανανοιξω πορτα ψυγειου για να βοηθησω την κατασταση, να ριξω και το ψυγειο πανω στο ups, και να το κανω να λειτουργησει 'κανονικα' για καμια ωρα ακομη. Καπως ετσι το φανταζομαι. Βεβαια δεν το δοκιμασα σε πραγματικες συνθηκες, να το κανω επι ωρες να δω πως θα παει. Μου φτανει που ακουσα να παιρνει μπροστα, οντας συνδεδεμενο σε ups και σε σταθεροποιητη τασης.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα