Προς το περιεχόμενο

Σύμφωνα με την NASA, ο Kepler 452b είναι υποψήφιος για να γίνει η... Δεύτερη Γη

voltmod

Προτεινόμενες αναρτήσεις

<p>Ρε φίλε πως θα φτάσεις σε 99 έτη ακόμα και να ταξιδεύεις με την ταχύτητα του φωτός..οταν το αντικείμενο βρίσκεται 1400 έτη φωτός μακριά; Δεν το παίζω έξυπνος απλώς εχω απορία</p>

Ο χρόνος δεν είναι ο ίδιος για κάποιον που είναι στάσιμος και για κάποιον που κινείται με ταχύτητα πολύ κοντά στην ταχύτητα του φωτός (σύμφωνα με την ειδική θεωρία της σχετικότητας). 

Εαν κάποιος ξεκινήσει από τη Γη για να πάει στον Κεπλερ 452b με ταχύτητα πολύ κοντά σε αυτήν του φωτός, για αυτόν τον ίδιο που κάνει το ταξίδι, σχετικά λίγα χρόνια θα έχουν περάσει. Όταν φτάσει στον πλανήτη αυτόν που είναι 1400 έτη φωτός μακριά θα είναι ακόμη ζωντανός (εκτός απροόπτου :P ). Τη στιγμή που θα φτάσει όμως αυτός εκεί, στην Γη θα έχουν περάσει περίπου 1400 χρόνια.

Υπάρχει και τύπος που μπορείς να υπολογίσεις πόσο χρόνο θα κάνει να φτάσει, που ονομάζεται Lorentz Factor

Αν πάρουμε τον τύπο αυτόν και το παράδειγμα που έδωσε παραπάνω ο nondas77 πως κινούμαστε με ταχύτητα στο 99,9% αυτής του φωτός τότε έχουμε:

γ = 1 / sqrt(1 - v^2 / c^2) όπου v = 0.999c, άρα

γ = 1 / sqrt(1 - 0.999^2)

γ = 1 / sqrt((1-0.999) * (1+0.999))

γ = 1 / sqrt(0.001 * 1.999)

γ = 1 / sqrt(0.001999)

γ = 22.366

Άρα αυτός που ταξιδεύει σχεδόν με την ταχύτητα του φωτός θα διανύσει τα 1400 έτη φωτός σε:

1400 / 22.36 = 62.6 χρόνια.

Βέβαια το να πιάσουμε την ταχύτητα του φωτός είναι... όνειρο θερινής νυκτός, και ακόμα και αν το καταφέρναμε θα είχαμε άλλα προβλήματα. Ενδεχομένως, άλλες λύσεις, όπως το warp drive που ανέφεραν και πιο πριν να είναι ένα πολύ ωραίο workaround για να ταξιδέψουμε μεγάλες αποστάσεις σε μικρό χρόνο με μικρή ταχύτητα, αν αυτό μπορέσει ποτέ να γίνει πραγματικότητα.

Περισσότερα πάνω σε αυτό:

In a nutshell, the Special Theory of Relativity tells us that a moving object measures shorter in its direction of motion as its velocity increases until, at the speed of light, it disappears. It also tells us that moving clocks run more slowly as their velocity increases until, at the speed of light, they stop running altogether. In fact, it also tells us that the mass of a moving object measures more as its velocity increases until, at the speed of light, it becomes infinite.

Thus, one person’s interval of space is not the same as another person’s, and time runs at different rates for different observers travelling at different speeds. To some extent, the faster you go, the slower you age and the slimmer you are! The reason this is not obvious in everyday situations is that the differences at everyday speeds are infinitesimally small, and only really become apparent at speeds approaching that of light itself (“relativistic” speeds). The closer the speed of an objects approaches to the speed of light, the more warped lengths and time intervals become.

The amount of length contraction and time dilation is given by the Lorentz factor, named after the Dutch physicist Hendrik Lorentz, who had been exploring such transformation equations since as early as 1895, long before Einstein began his work (indeed some would claim that Lorentz and Henri Poincaré between them anticipated almost everything in Einstein's Special Theory of Relativity). The Lorentz factor, γ (gamma) is given by the equation γ ≡ Lorentz Factor, so that the effect increases exponentially as the object's velocity v approaches the speed of light c. Thus, the calculations show that at 25% of the speed of light, the effect is just 1.03 (a mere 3% slowing of time or contraction of length); at 50% of the speed of light, it is just 1.15; at 99% of the speed of light, time is slowed by a factor of about 7; and at 99.999, the factor is 224. So, if it were possible to travel in a spaceship at, say, 99.5% of the speed of light, a hypothetical observer looking in would see the clock moving about 10 times slower than normal and the astronaut inside moving in slow-motion, as though through treacle.

A couple of real-life examples may help to make the effects of special relativity clearer. Experiments have been carried out where two identical super-accurate atomic clocks were synchronized, and then one was flown around the world on an airplane while the other stayed at home. The clock which travelled recorded marginally less passage of time than the other (as predicted by the theory), although the difference was of course minimal due to the relatively slow speeds involved. Our fastest military airplanes can only travel at about 1/300,000 of the of the speed of light, so the time dilation effect γ is only about a ten-thousandth of 1%.

At very high speeds, however, the effect is much more noticeable. Experiments have demonstrated that an ultra-short-lived muon particle, which habitually travels at 99.92% of the speed of light, actually lives about 25 times longer and travels about 25 times further than it theoretically should. Particles travelling at speeds up to 99.99% the speed of light in the CERN particle accelerator in Switzerland experience the same kind of relativity-induced time travel, experiencing a γ factor of around 5,000, allowing the artificial persistence of even shorter-lived particles such as phi mesons.

So, travelling at close to the speed of light would theoretically allow time travel into the future, as time slows down for the speeding object in order to "protect" the cosmic speed limit of the speed of light.

• Like 3
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αν πάρουμε τον τύπο αυτόν και το παράδειγμα που έδωσε παραπάνω ο nondas77 πως κινούμαστε με ταχύτητα στο 99,9% αυτής του φωτός τότε έχουμε:

γ = 1 / sqrt(1 - v^2 / c^2) όπου v = 0.999c, άρα

γ = 1 / sqrt(1 - 0.999^2)

γ = 1 / sqrt((1-0.999) * (1+0.999))

γ = 1 / sqrt(0.001 * 1.999)

γ = 1 / sqrt(0.001999)

γ = 22.366

Άρα αυτός που ταξιδεύει σχεδόν με την ταχύτητα του φωτός θα διανύσει τα 1400 έτη φωτός σε:

1400 / 22.36 = 62.6 χρόνια.

1400/0,999/22,36=62,67

• Like 1

φίλε μου, η θεωρία της σχετικότητας δεν είναι αμπελοφιλοσοφία. Όσο και αν το αρνείσαι έχουν γίνει πειράματα και η θεωρία συνεχώς επαληθεύεται.

Είναι προφανές ότι δεν κατανοείς τις ανακαλύψεις της σύγχρονης φυσικής. Τουλάχιστον μη απορρίπτεις βιαστικά αυτά που σου λένε όσοι έχουν μελετήσει.

δεν απορρίπτω τίποτα απλά δεν πιστεύω σε τίποτα πριν γίνει,και τα πειράματα για πες τα μου που δεν τα έχω δει.....

Είπα ότι δεν θα γράψω άλλο αλλά με προκαλείς...

Για να ειδούμε...:

γιατί απλά στην φαντασία τους φαντάζει ωραία χωρίς να ξέρουν καν αν υπάρχει.

Ξύπνα... Δεν ξέρω τι σε ποτίζουν... προφανώς και με κάτι ποτίζεσαι, γιατί τέτοιες αρλούμπες, πρώτη φορά βλέπω. Ξαναλέω, ξύπνα, και επίσης: Χελοοοου δεν σου είπαν 1000 φορές ότι ότι λέμε έχει αποδειχτεί στο εργαστήριο; Κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις η όντως δεν καταλαβαίνεις και έχεις πρόβλημα; 

Έχεις καταλάβει πως όλα αυτά είναι αποδεδειγμένα και όχι φαντασίες; Καταλαβαίνεις ότι η θεωρία απαιτεί και την απόδειξη και πράξη; Καταλαβαίνεις πως η επιστήμη ΣΗΜΕΡΑ προσφέρει με το να δημιουργεί θεωρίες, να τις αποδεικνύει στην πράξη με χειροπιαστές αποδείξεις; Καταλαβαίνεις πως είσαι άσχετος και θα μας κάνεις να ξεχάσουμε ότι μάθαμε στο "σκολιό" που μάλλον δεν πήγες ποτέ σου; 

ΗΜΑΡΤΟΝ.... Έχει και ένα όριο η τρέλα του καθενός. Αντί να μας την λες, δεν ανοίγεις κάνα βιβλίο, να διαβάσεις καμιά εφημερίδα, να αναζητήσεις στο Internet και να δεις καμιά εκπομπή, να δεις τις εξελίξεις και να ενημερωθείς, μπας και σταματήσεις να πετάς αρλούμπες;

Ξαναλέω... είτε κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις, είτε όντως δεν καταλαβαίνεις και χρίζεις βοήθειας. Προσωπικά αλλιώς δεν μπορώ να εξηγήσω τις βλακωδώς αρλούμπες που πετάς έτσι αβασάνιστα :)

Α και που είσαι... Κανείς δεν το παίζει εδώ, αστροφυσικός. Δεν είμαστε επιστήμονες. Μορφωμένοι και σκεπτόμενοι άνθρωποι είμαστε όμως, που καταλαβαίνουν, ξέρουν να διαβάζουν... Εγώ δεν έχω ονείρωξη να γίνω επιστήμονας. Δεν έχω την υπομονή/θέληση. Δόξα τον Θεό (αν υπάρχει, λίγο δύσκολο) και τους γονείς μου, που με έκαναν άνθρωπο που του αρέσει να διαβάζει, και χρήσιμο μέλος της κοινωνίας... 

Όχι... άλλο... κάρβουνο... (που έλεγε και ο κούρκουλος)

Εδώ θα μας ξεγράψεις όλα τα βιβλία αποδεδειγμένων θεωριών επειδή την είδες ο υπεράνω υπέρτατος γνώστης....  :lol:

θέλω να μου πεις που έγινε πείραμα και απέδειξε ότι ο χρόνος μεταβάλλεται.......... ΑΥΤΟ ΜΟΝΟ και όχι θεωρίες που γράφει το ιντερνετ και ο κάθε φυσικός ΠΕΙΡΑΜΑ ΠΟΥ ΤΟ ΑΠΕΔΕΙΞΕ ΘΕΛΩ.

εγώ δεν λέω καμια αρλούμπα απλά αρνούμαι να πιστέψω κάτι που δεν έχει αποδειχθεί ΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ακόμα γιατί απο θεωρίες.......και οι εξωγήινοι θα βλέπουν πάοκ.

θέλω να μου πεις που έγινε πείραμα και απέδειξε ότι ο χρόνος μεταβάλλεται.......... ΑΥΤΟ ΜΟΝΟ και όχι θεωρίες που γράφει το ιντερνετ και ο κάθε φυσικός ΠΕΙΡΑΜΑ ΠΟΥ ΤΟ ΑΠΕΔΕΙΞΕ ΘΕΛΩ.
εγώ δεν λέω καμια αρλούμπα απλά αρνούμαι να πιστέψω κάτι που δεν έχει αποδειχθεί ΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ακόμα γιατί απο θεωρίες.......και οι εξωγήινοι θα βλέπουν πάοκ.

https://en.wikipedia.org/wiki/Time_dilation#Experimental_confirmation

Και πως θα πας εκει οταν απλα για να πεις "Γεια" και να λαβεις "Γεια χαρα" χρειαζονται 2800 χρονια;

Εχουμε πολλα ψωμια και χρονια ωστε ακομα και με αυτον τον ρυθμο αναπτυξης, η τεχνολογια να επιτρεψει τετοια ταξιδια.

Βασικά με quantum entaglement ίσως να μην είναι και τόσο δύσκολη όσο νομίζουμε, η επικοινωνία σε τέτοιες αποστάσεις. Θα δούμε :)

Killik το ότι κάτι αποδεικνύεται μαθηματικά, δεν σημαίνει ότι ισχύει στην πραγματικότητα. Η αλήθεια είναι ότι σίγουρα ο χρόνος είναι μία διάσταση ΑΛΛΑ το γεγονός ότι υπάρχουν μαύρες τρύπες στις οποίες μεταβάλλεται δραματικά ο χρόνος αυτό μου δείχνει ότι ως διάσταση λειτουργεί τοπικά και εξαρτάται εξ' ολοκλήρου από την ποσότητα βαρύτητας του ενίοτε χώρου. Όταν βρίσκεται ένα σώμα λίγο πριν το event horizon ο χρόνος σχεδόν σταματάει να "τρέχει". Αυτό σημαίνει δλδ ότι αν ήμουν εγώ εκεί για εμένα ο χρόνος θα σταματούσε, εδώ η Γη θα καταστρεφόταν μετά από x χρόνια, εγώ θα επέστρεφα έχοντας χάσει ένα 10 λεπτά χρόνου έναντι εκατοντάδων ετών στη Γη. Δεν μπορούμε να μιλάμε για τέτοιου είδους παράδοξο όταν υποτίθεται ότι ο χρόνος είναι universal για όλο το σύμπαν. Δεν νομίζω ότι παίζει παντού ταυτόχρονα η έννοια του χρόνου όπως την αντιλαμβανόμαστε στην καθημερινότητα μας.

δεν απορρίπτω τίποτα απλά δεν πιστεύω σε τίποτα πριν γίνει,και τα πειράματα για πες τα μου που δεν τα έχω δει.....

Τα ρολόγια στους δορυφόρους μας απορρυθμίζονται συνεχώς γιατί ο χρόνος είναι διαφορετικός για αυτά λόγω χαμηλότερης βαρύτητας. Το πιο απλό πείραμα.

Επίσης:

http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/relativ/airtim.html

Το πιο κλασσικό παράδειγμα για την διαστολή του χρόνου ή τη συστολή του μήκους σε μεγάλες ταχύτητες είναι η μελέτη των μιονίων στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας. Τα μιόνια είναι σωματίδια με γνωστό χρόνο ημιζωής. Εντοπίζονται να εισέρχονται στην ατμόσφαιρα με ταχύτητες που πλησιάζουν την ταχύτητα του φωτός. Μετρήσεις σε διαφορετικά ύψη δίνουν αριθμούς πληθυσμών που δεν συμβαδίζουν με την κλασσική θεωρία, εξηγούνται όμως πολύ ικανοποιητικά με την ειδική σχετικότητα.

Μόνιμη επιβεβαίωση της σχετικότητας είναι το σύστημα GPS, για όπου για να γίνουν οι υπολογισμοί της θέσης με ακρίβεια είναι απαραίτητο να γίνουν οι σχετικιστικές διορθώσεις, δηλαδή να χρησιμοποιηθούν οι εξισώσεις που προβλέπονται από την θεωρία της σχετικότητας. Αν χρησιμοποιούνταν οι κλασσικές εξισώσεις θα υπήρχε τεράστια απόκλιση.

ολους εσας που ψαχνετε ευκαιρια να τα χωσετε στις θρησκειες δεν μπορω να σας παρω στα σοβαρα (μα καθολου ομως). οχι γιατι ειμαι θεουσος ή αθεουσος αλλα γιατι πολυ απλα οταν μεγαλωσετε λιγακι θα πατε να παντρευτειτε και να βαφτισετε τα παιδια σας στην εκκλησια!

το εχω δει απειρες φορες αυτο το εργο! το ονομαζω δε, υποκρισια!

Μου θυμιζει το αλλο μεγαλο παραμυθι, ζω σαν "καπιταλιστικο γουρουνι" αλλα σκεφτομαι σαν "επαναστατης Τσε". Ελλας η υποκρισια σου! 

φιλικα παντα   :)

ειμαι 36 παντρεμενος με θρησκευτικο γαμο και 1 παιδακι βαφτισμενο ..... Αυτο ομως δεν με κανει να εκνευριζομαι με τους παπαδες που ΟΛΗ Η ΧΩΡΑ ΠΕΙΝΑΕΙ και αυτοι βγαζουν ΔΙΣΚΟ στην εκκλησια να δωσει ο πιστος τα χρηματα του ενω μπορουνε να ΜΗΝ κυκλοφορουν με ΧΡΥΣΑ και ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ και να βοηθησουν τον κοσμο ..... 

Πάντα ενδιαφέρον είναι όταν βρίσκουν πλανήτες παρόμοιους με την Γη

εγώ δεν μπαίνω σε διαστημόπλοιο ζαλίζομαι, λέω να κάτσω εδώ. Νταξει άμα δεν κουνάει το συζητάω lol

Killik το ότι κάτι αποδεικνύεται μαθηματικά, δεν σημαίνει ότι ισχύει στην πραγματικότητα. Η αλήθεια είναι ότι σίγουρα ο χρόνος είναι μία διάσταση ΑΛΛΑ το γεγονός ότι υπάρχουν μαύρες τρύπες στις οποίες μεταβάλλεται δραματικά ο χρόνος αυτό μου δείχνει ότι ως διάσταση λειτουργεί τοπικά και εξαρτάται εξ' ολοκλήρου από την ποσότητα βαρύτητας του ενίοτε χώρου. Όταν βρίσκεται ένα σώμα λίγο πριν το event horizon ο χρόνος σχεδόν σταματάει να "τρέχει". Αυτό σημαίνει δλδ ότι αν ήμουν εγώ εκεί για εμένα ο χρόνος θα σταματούσε, εδώ η Γη θα καταστρεφόταν μετά από x χρόνια, εγώ θα επέστρεφα έχοντας χάσει ένα 10 λεπτά χρόνου έναντι εκατοντάδων ετών στη Γη. Δεν μπορούμε να μιλάμε για τέτοιου είδους παράδοξο όταν υποτίθεται ότι ο χρόνος είναι universal για όλο το σύμπαν. Δεν νομίζω ότι παίζει παντού ταυτόχρονα η έννοια του χρόνου όπως την αντιλαμβανόμαστε στην καθημερινότητα μας.

?!?! o χρηστης πιο πανω ρωτησε αν υπαρχουν πειραματα που να επαληθεουν την θεωρια, και του εδωσα μια λιστα απο γνωστα πειραματα που εχουν πραγματοποιηθει και την επαληθευουν. αν εμπαινε στον κοπο να κανει μια αναζητηση με το google, ειμαι σιγουρος θα εβρισκε και αλλα περισσοτερα.

οποτε τι εννοεις αν κατι αποδεικνυεται μαθηματικα, δεν ισχυει στην πραγματικοτητα; οι θεωριες του Εinstein εξακριβωνονται συνεχεια απο τη συλληψη τους εδω και δεκαετες, ενω υπαρχουν πληθος αλλων πιο πρακτικων επιστημων και τεχνολογιων που βασιζονται πανω σε αυτες.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...