Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Γεια σας τώρα τελευταία ασχολούμαι πολύ με unix συστήματα και θα ήθελα να ρωτήσω σε οποίον έχει την καλοσύνη και τον χρόνο να απάντηση εάν αξίζει να μάθει κάνεις bash scripting και να μου δώσει κάποια παραδείγματα στο τη είναι ικανή να κάνει η bash.

έχω κοιτάξει λίγο και από google όσο άφορα το συντακτικό και μου φάνηκε λίγο δύσκολη άλλα και εύκολη σε κάποια άλλα πράγματα.

Ευχάριστο.

Δημοσ.

Να μάθεις, απλά για να μάθεις, το θεωρώ λίγο άκυρο. 

Από εκεί και πέρα, μπορείς να αρχίσεις να μαθαίνεις όταν αποφασίσεις πως θα κάνεις κάτι στον Η/Υ σου για πολλά πράγματα και αυτόματα ή πως θα βάλεις fancy λειτουργίες (π.χ. δεξί κλικ, attachment, email). 

Εάν ασχολείσαι με μουσική, ένα καλό task είναι το πως θα πάρεις το audio από youtube για 10 (π.χ.) κομμάτια που θέλεις. 

Θες τα "extra" εργαλεία:

curl/wget

youtube-dl

xargs

Από εκεί και πέρα, βρίσκεις κάτι που θέλεις να κάνεις και απλά ψάχνεις "how to *** bash". 

Δημοσ.

Αρχικά σας ευχάριστο και τους δυο για της απάντησης σας.

Όχι σε θέματα μουσικής δεν με ενδιαφερθεί καθόλου να μάθω (άλλα αν τύχη δεν θα πω όχι :) ) , εγώ θέλω να μάθω εάν χρησιμεύει κάπου η bash και να έχει κάπως μεγάλο ενδιαφέρον ( servers,web sites κλπ. )

Άλλα προτεραιότητα έχει να μάθω να χρησιμοποιώ τα τερματικά πρώτα.

Επίσης ευχαριστώ για τα links που ανέβηκαν πιο πάνω μου είναι και θα μου είναι χρήσιμα.

Δημοσ.

εγώ θέλω να μάθω εάν χρησιμεύει κάπου η bash και να έχει κάπως μεγάλο ενδιαφέρον ( servers,web sites κλπ. )

Άλλα προτεραιότητα έχει να μάθω να χρησιμοποιώ τα τερματικά πρώτα.

Νομίζω ότι κάτι δεν έχεις ξεκάθαρα στο μυαλό σου. Δεν είναι "η bash η γλώσσα προγραμματισμού", είναι "το bash shell" δηλαδή το πρόγραμμα στο οποίο δίνεις command line εντολές και αυτό κάνει πράγματα. Δηλαδή "το τερματικό". Υποθέτω.

Δημοσ.

Αν ασχολείσαι με unix/linux λειτουργικά και θες να κάνεις τα παραπάνω που ανέφερες τοτε πρέπει να μάθεις είτε python είτε perl. Είναι all around γλώσσες προγραμματισμου και βρίσκονται κατα κόρον σε unix/linux με πολλές βιβλιοθήκες για όλες τις δουλειές. Ακόμα και sysadmin δουλειές μπορούν να γίνουν σε python/perl αντι για shell scripting. Imho είναι καλύτερη επένδυση αν σώνει και καλά θες να μάθεις να προγραμματίζεις σε unix.

Δημοσ.

Νομίζω ότι κάτι δεν έχεις ξεκάθαρα στο μυαλό σου. Δεν είναι "η bash η γλώσσα προγραμματισμού", είναι "το bash shell" δηλαδή το πρόγραμμα στο οποίο δίνεις command line εντολές και αυτό κάνει πράγματα. Δηλαδή "το τερματικό". Υποθέτω.

ευχάριστο τώρα κατάλαβα τι είναι ακριβός το bash shell... εγώ νόμιζα ότι η bash ήταν η γλώσσα και το bash shell είναι π.χ. το πρόγραμμα που εκτελεί την bash.

Αν ασχολείσαι με unix/linux λειτουργικά και θες να κάνεις τα παραπάνω που ανέφερες τοτε πρέπει να μάθεις είτε python είτε perl. Είναι all around γλώσσες προγραμματισμου και βρίσκονται κατα κόρον σε unix/linux με πολλές βιβλιοθήκες για όλες τις δουλειές. Ακόμα και sysadmin δουλειές μπορούν να γίνουν σε python/perl αντι για shell scripting. Imho είναι καλύτερη επένδυση αν σώνει και καλά θες να μάθεις να προγραμματίζεις σε unix.

ναι μάλλον λέω να κινηθώ προς python άλλα θέλω να μάθω εάν αξίζει να μπω στον κοπώ να μάθω bash shell...

Δημοσ.

ευχάριστο τώρα κατάλαβα τι είναι ακριβός το bash shell... εγώ νόμιζα ότι η bash ήταν η γλώσσα και το bash shell είναι π.χ. το πρόγραμμα που εκτελεί την bash.

Κοίτα, technically μπορείς να πεις ότι bash ονομάζεται και η γλώσσα εντολών και το πρόγραμμα που την εκτελεί, και για να τα διαχωρίσεις να πεις ότι το πρόγραμμα λέγεται bash shell. Οπότε καλά τα λες και συ. Αλλά αυτό είναι μια μάλλον υπερβολικά τεχνική περιγραφή και δεν πάει εκεί ο νους (τουλάχιστον ο δικός μου) όταν έρχεται πακέτο με μια απλή απορία που ρώτησες παραπάνω.

Δημοσ.

ναι μάλλον λέω να κινηθώ προς python άλλα θέλω να μάθω εάν αξίζει να μπω στον κοπώ να μάθω bash shell...

Το αξίζει, θαρρώ πως, είναι θέμα του τι κάνεις. 

Εάν έχεις απομακρυσμένο υπολογιστή (π.χ. serva ftw) και θέλεις να βρεις ένα αρχείο... που θυμάσαι πως λέγεται αλλά δεν θυμάσαι που είναι, τι κάνεις; GUI δεν έχεις. Πας ένα - ένα τα directories και ψάχνεις; 

Εάν θέλεις να αλλάξεις τα permissions σε ένα directory structure και να βάλεις άλλο για files και άλλο για directories, τι κάνεις; Πας ένα - ένα και τα αλλάζεις εάν δεν έχεις GUI ή, εάν έχεις GUI, πιάνεις πολλά αρχεία μαζί, μετά επιλέγεις τον φάκελο, μετά μπαίνεις στον φάκελο και πάλι πολλά αρχεία μαζί; 

Εάν θέλεις να μεταφέρεις από τον serva σου στο τοπικό μηχάνημα ή και τούμπαλιν, τι κάνεις; Αφήνεις κασέρι τον serva με το FTP; Ταλαιποριέσαι με το SFTP και καν'να filezila ή πας στο rsync; 

Γενικότερα, το shell είναι για να κάνεις πράματα στο και με το λειτουργικό σου. Από δικτυακή επικοινωνία μέχρι crhonjobs. Επειδή χρησιμοποιεί scripts, μπορείς να τα κάνεις όλα αυτά αυτόματα και προγραμματιζόμενα. 

Εάν το χρειάζεσαι, θα το μάθεις πάνω στην δουλειά. Εάν όχι, προσωπικά το βρίσκω λίγο μαζοχισμό και γνώση που ξεχνιέται μετά από 2 μήνες. 

• Like 1
Δημοσ.

Το αξίζει, θαρρώ πως, είναι θέμα του τι κάνεις. 

Εάν έχεις απομακρυσμένο υπολογιστή (π.χ. serva ftw) και θέλεις να βρεις ένα αρχείο... που θυμάσαι πως λέγεται αλλά δεν θυμάσαι που είναι, τι κάνεις; GUI δεν έχεις. Πας ένα - ένα τα directories και ψάχνεις; 

Εάν θέλεις να αλλάξεις τα permissions σε ένα directory structure και να βάλεις άλλο για files και άλλο για directories, τι κάνεις; Πας ένα - ένα και τα αλλάζεις εάν δεν έχεις GUI ή, εάν έχεις GUI, πιάνεις πολλά αρχεία μαζί, μετά επιλέγεις τον φάκελο, μετά μπαίνεις στον φάκελο και πάλι πολλά αρχεία μαζί; 

Εάν θέλεις να μεταφέρεις από τον serva σου στο τοπικό μηχάνημα ή και τούμπαλιν, τι κάνεις; Αφήνεις κασέρι τον serva με το FTP; Ταλαιποριέσαι με το SFTP και καν'να filezila ή πας στο rsync; 

Γενικότερα, το shell είναι για να κάνεις πράματα στο και με το λειτουργικό σου. Από δικτυακή επικοινωνία μέχρι crhonjobs. Επειδή χρησιμοποιεί scripts, μπορείς να τα κάνεις όλα αυτά αυτόματα και προγραμματιζόμενα. 

Εάν το χρειάζεσαι, θα το μάθεις πάνω στην δουλειά. Εάν όχι, προσωπικά το βρίσκω λίγο μαζοχισμό και γνώση που ξεχνιέται μετά από 2 μήνες. 

Αυτό με κάλυψε πλήρως , όχι δεν είναι για την δουλειά , θέλω να μάθω περισσότερο για τον λόγο ότι σε λίγο καιρό θα μπούμε στα συστήματα unix και θέλω να έχω μια πείρα πάνω τους για κάνα καλό βαθμό :D

ευχάριστο για της απάντησης παιδιά να είστε καλά.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αυτό με κάλυψε πλήρως , όχι δεν είναι για την δουλειά , θέλω να μάθω περισσότερο για τον λόγο ότι σε λίγο καιρό θα μπούμε στα συστήματα unix και θέλω να έχω μια πείρα πάνω τους για κάνα καλό βαθμό :D

ευχάριστο για της απάντησης παιδιά να είστε καλά.

Τα man, cd, ls, cp, mv, mkdir, rm, rmdir, cat, grep, find, tree, touch, tar, chmod, chown, ps, pstree, top, (ipcs, ipcrm, tcpdump, ifconfig, scp, ssh, ping, route) μάθε και είσαι ΟΚ.

Ειδικά τα bolded για αρχή.

Καλύτερα όμως άσε το μάθημα να σε κατευθύνει και να σου εξηγήσει γιατί σου χρειάζονται αυτά που θα μάθεις. Με script μη μπλέκεις, εκτός κι αν έχεις σκεφτεί καμιά εφαρμογούλα για να κάνεις. Διαφορετικά δεν έχει νόημα. Όπως προ-είπαν, αυτά ξεχνιούνται και μόνο μέσα από τις ανάγκες τις δουλειάς σου θα τα μάθεις.

Επεξ/σία από gon1332
Δημοσ.

Τα man, cd, ls, cp, mv, mkdir, rm, rmdir, cat, grep, tree, touch, tar, chmod, chown, ps, pstree, top, (ipcs, ipcrm, tcpdump, ifconfig, scp, ssh, ping, route) μάθε και είσαι ΟΚ.

Ειδικά το man.

Μετά άσε το μάθημα να σε κατευθύνει. Αν έχεις όρεξη κοίτα και τη find. Με script μη μπλέκεις,

εκτός κι αν έχεις σκεφτεί καμιά εφαρμογούλα για να κάνεις. Διαφορετικά δεν έχει νόημα. Όπως

προείπαν, αυτά ξεχνιούνται και μόνο μέσα από τις ανάγκες τις δουλειάς σου θα τα μάθεις.

απολύτως σωστό μάλλον θα ασχοληθώ με αυτές της εντολές και θα αφήσω τα scripts καλύτερα, ας κάνουμε scripts σε python που ξέρουμε :D

ευχάριστο και πάλη

Δημοσ.

Πρώτα απ' όλα θέλει γνώση του της οργάνωσης των αρχείων και καταλόγων.

Επίσης, ανακατευθύνσεις και αγωγοί.

Το link  που δόθηκε για Ubuntu.gr τα εξηγεί όλα αυτά στα ελληνικά κιόλας.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...