Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Γεια και χαρά σε όλους!

Αποφάσισα να αλλάξω μια πρίζα στο σπίτι που ήταν παλιού τύπου

post-280012-0-02092600-1437778897_thumb.jpg

και να βάλω μία της Legrand που να δέχεται σύνδεση rj11.

post-280012-0-99809400-1437778897_thumb.jpg

Το βασικό μου πρόβλημά μου είναι πώς να συνδέσω τα καλώδια που βλέπετε εδώ καθώς είναι ενωμένα μεταξύ τους.

post-280012-0-86310800-1437778898_thumb.jpg

Διαβάζοντας σε διάφορα φόρουμ για αντίστοιχα θέματα, θεώρησα ότι πρέπει να συνδέσω τα δύο κόκκινα καλώδια στις υποδοχές της θέσης 2 και τα δύο μπλε καλώδια στις υποδοχές της θέσης 3.

post-280012-0-80010200-1437778899_thumb.jpg

Αυτό όμως είναι αδύνατον, επειδή είναι ενωμένα, δεν υπάρχουν άκρες. Κάπου είδα κάποιον να λέει ότι κόβοντας καλώδια αχρήστεψε μια πρίζα, οπότε μιας και είμαι άσχετος είπα να μην κάνω ζημιά.

Επίσης:

• έτσι όπως είναι η πρίζα της Legrand, ποιες θεωρούνται κεντρικές θέσεις για να περάσω τα καλώδια? Στο Link.png Site: manual τοποθετούν στην θέση 1 καλώδιο κόκκινου χρώματος, έχει κάποια σημασία?
  • σε ποια υποδοχή κάθε φορά θα μπει ποιο από τα δύο καλώδια κάθε ζεύγους ίδιου χρώματος? Έχει σημασία?

Το δεύτερο θέμα μου είναι ότι έπρεπε να τοποθετήσω και το κλιπς στο καλώδιο τηλεφώνου. Σε ΕΝΑ ΑΛΛΟ καλώδιο που καταλήγει σε router, το είχα κάνει ως εξής:

(μπλε, κόκκινο, πράσινο, κίτρινο)

post-280012-0-63652300-1437778900_thumb.jpg

Το συγκεκριμένο όμως καλώδιο χρησιμοποιούσε μόνο το πράσινο και κόκκινο, οπότε κι εγώ δεν έβαλα τα άλλα 2 χρώματα, τα οποία όμως ήταν λευκό και κίτρινο. Έκανα σωστά? Η συγκεκριμένη πρίζα χρησιμοποιείται μόνο για λήψη fax.

post-280012-0-47510700-1437778901_thumb.jpg

Έχει σημασία η σειρά ή αρκεί που βρίσκονται στο κέντρο? Επειδή κοιτώντας την ίδια πλευρά του κλιπς, έβαλα ανάποδα το πράσινο με το κόκκινο καλώδιο, σε σχέση με την προηγούμενη φωτογραφία.

Αυτά για την ώρα. Δεν έχω ξεκαθαρίσει ακόμα πώς θα στηρίξω την πρίζα στην υποδοχή της (αν χρειάζεται τα πιαστράκια και τις βίδες της προηγούμενης κλπ) αλλά αυτό δεν είναι τόσο σημαντικό προς το παρόν.

post-280012-0-54125800-1437778902_thumb.jpgpost-280012-0-81678400-1437778903_thumb.jpg

Οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τα παραπάνω θέματα ή γενικότερα για τη συνδεσμολογία των τηλεφωνικών πριζών, ευπρόσδεκτη. Ευχαριστώ!

Δημοσ.

Για το τηλ καλωδιο καλα τα εβαλες. Για την πριζα: σωστα ειπες για τις θεσεις 2&3. Τα καλωδια (μπλε και κοκκινο) μπορεις να τα κοψεις και να τα συνδεσεις στην πριζα. Δεν τα προτεινω γιατι εινα αρκετα χοντρα, και θα σου στραβωσουνε τα λαμακια.(για τα συγκεκριμενα θα σε βολευε πριζα με κλεμα). Αυτο που μπορω να σου προτεινω ειναι: σε καθε ακρη συνδεεις πιο λεπτο καλωδιο και βαζεις εκεινο στις θεσεις 2&3

• Like 1
Δημοσ.

Θεωρείς δηλαδή ότι είναι πιθανός τέτοιος κίνδυνος?

Δεδομένου ότι η πρίζα κόστισε €3, δεν είναι καλύτερα να δοκιμάσω με αυτήν και αν στραβώσουν τα λαμάκια που μου λες (διάβασα ότι είναι και ευαίσθητες οι Legrand), να πάρω άλλη σαν αυτή που προτείνεις?

Το λέω επειδή μπορεί να παραμορφώνει η φωτογραφία, από κοντά που τα κοιτάω φαίνονται να ταιριάζουν στις υποδοχές (κι επειδή δεν έχω ξανακάνει τέτοια επέκταση που μου λες και φοβάμαι να καινοτομήσω  :shock:  :P  ).

Δημοσ.

Στο RJ11 χρησιμοποιεις παντα τα 2 μεσαια καλωδια.Οπως και να εχει το καλωδιο που θα χρησιμοποιησεις απο την πριζα στην συσκευη πρεπει να ειναι ενα προς ενα...κοινως οπως τερματισες την μια μερια να τερματισεις και την αλλη.Ενα ζευγαρι χρησιμοποιει το τηλεφωνο...και παντα ειναι τα μεσαια και στο RJ11 και στο RJ45.Η συγκεκριμενη πριζα που αγορασες ειναι για να utp καλωδιο...ενω εσυ εχεις στην πριζα σου ραζιμ.Η εναλλακτικη ειναι κολλητηρι...καλαι...θερμοσυστελομενο...και εισαι αρχοντας.Τωρα η στηριξη ειναι αλλο.Η πριζα σου ειναι με νυχια στις ακριες οποτε αμα ειναι μικρη βαλε αποστατες σε καθε μερια για να σφιξει...αλλιως μακρυες βιδες ουπα και Αγιος ο Θεος...Οτι θελησεις ρωτα με και με p.m.Μια δεκαετια κανω δομημενες καλωδιωσεις και οπτικες ινες τερματισμους.Θα χαρω να σε βοηθησω

• Like 1
Δημοσ.

Φιλε μου το φισακι καλα το συνδεσες. Οσο για την πριζα δεν ειναι δυσκολο...απλο ειναι...

Οπως παρατηρεις οι επαφες 2 και 3 εχουν απο 2 τρυπουλες η καθεμια... εσυ θα κοψεις και θα γδαρεις το κοκκινο και θα βαλεις ενα στην μια τρυπα της 2 επαφης και ενα στην αλλη, και μετα με ενα κατσαβιδι θα στριψεις δεξια την βιδα μεχρι να τερματισει. το ιδιο θα κανεις με το μπλε στην 3 επαφη.

Στην απιθανη περιπτωση που κατι δεν παει καλα, απλα βγαλτα η κοφτα απο την πριζα, και ενωσε  μεταξυ τους τα κοκκινα και τα μπλε και παλι θα ειναι οπως στην αρχη πριν βαλεις την πριζα...

Οσο για την στηριξη της ειναι ακριβως η ιδια με αυτην που θα βγαλεις... εχει δαγκανες στο πλαι που ανοιγουν και σφιγκουν, βιδωνωντας τις αντιστοιχες βιδες της πριζας δεξια και αριστερα...

• Like 1
Δημοσ.

Σόρρυ που άργησα να απαντήσω, ήμουν εκτός και δεν προχώρησα τη δουλειά!

Κατάλαβα πώς πρέπει να μπούνε στις θέσεις 2 και 3: κόβω το κόκκινο στο σημείο που κάνει την στροφή, όπως φαίνεται στην αρχική φώτο, δημιουργούνται δύο άκρες κόκκινες και μπαίνουν σε κάθε υποδοχή της θέσης 2. Αντίστοιχα για το μπλε καλώδιο.

Διστάζω όμως ακόμα, γιατί δεν είμαι σίγουρος για το κόψιμο...σίγουρα μπορώ να κόψω ελεύθερα σε εκείνο το σημείο, με το εργαλείο που γυμνώνουμε τα καλώδια? Μετά με το ίδιο εργαλείο να κόψω τις άκρες μέχρι να μείνουν όλα με την μόνωση?

Δημοσ.

Οπως το λες... κοβεις τα καλωδια στο σημειο που ειπες, γυμνωνεις τις ακρες τους περιπου μισο ποντο, και τα βαζεις στις επαφες που αναφερες μεχρι να τερματισει το καλωδιο στην τρυπα και το γυριζεις με το κατσαβιδι δεξια μεχρι να τερματισει (περιπου μιση στροφη), και εισαι ετοιμος...

• Like 1
Δημοσ.

Επιτυχία!

Μετά από μερικές προσπάθειες, διαχωρίστηκαν τα ενωμένα κόκκινα και μπλε καλώδια, τοποθετήθηκαν με την μόνωση στις θέσεις 2 και 3, αντίστοιχα και το τηλέφωνο λειτουργεί.

Η μεγάλη δυσκολία ήταν στην περιστροφή των θέσεων 2 και 3 για να κλειδώσουν, καθώς, όπως είπε ο Link.png Site: mitsus , η μόνωση ήταν αρκετά χοντρή και μάλλον με τα χρόνια είχε ξεραθεί και γίνει σαν πέτρα. Τελικά κατάφερα και "κλείδωσα" τις θέσεις, αλλά οριακά δεν καταστράφηκε το σημείο που μπαίνει το κατσαβίδι για να κάνεις τη δουλειά...

Σας ευχαριστώ όλους!

Δημοσ.

τα ραζιμ ειναι λιγο οριακα για αυτο το πριζακι.η αλλη λυση ειναι γυμνωνεις λιγο το καλωδιο και βαζεις ενα τριτο καλωδιο πιο λεπτο(πχ ενα ζευγαρι απο Utp,ή ραζιμ πορτοκαλι/γκρι που ειναι λεπτο και βαζεις αυτο στις τρυπες).στο τηλεφωνικο δεν υπαρχει πολικοτητα.δηλαδη αν στο ενα κλιπακι στα 2 μεσαια ειναι πρασινο κοκκινο και στο αλλο ειναι κοκκινο πρασινο ειναι το ιδιο.

• Like 1
Δημοσ.

Όταν λες οριακά εννοείς το πάχος, καθώς είναι παχιά η μόνωση και δυσκολεύτηκα να περιστρέψω τις υποδοχές για να "κλειδώσουν"?

Θα το έκανα αυτό που λες, μιας και φαίνεται να πέτυχε όμως λέω να το αφήσω έτσι προς το παρών και να το δω μελλοντικά.

Για την πολικότητα ευτυχώς ισχύει αυτό που μου λες, γιατί μου είχαν βγει τα μάτια να πετύχω να βάλω τα 2 καλώδια στο κέντρο του κλιπ... :shock:

Δημοσ.

Το ζορι στην περστροφη που ειχες, δεν ητανε απο την μονωση, αλλα απο την διαμετρο του χαλκου. Για αυτον τον λογο σου ειχα πει για πιο λεπτο καλωδιο.

• Like 1
Δημοσ.

Όταν λες οριακά εννοείς το πάχος, καθώς είναι παχιά η μόνωση και δυσκολεύτηκα να περιστρέψω τις υποδοχές για να "κλειδώσουν"?

Θα το έκανα αυτό που λες, μιας και φαίνεται να πέτυχε όμως λέω να το αφήσω έτσι προς το παρών και να το δω μελλοντικά.

Για την πολικότητα ευτυχώς ισχύει αυτό που μου λες, γιατί μου είχαν βγει τα μάτια να πετύχω να βάλω τα 2 καλώδια στο κέντρο του κλιπ... :shock:

ναι το παχος του χαλκου συν το παχος της μονωσης που οκ ειναι σαν λαστιχο η μονωση οποτε δεν ειναι μεγαλο θεμα.κανονικα αμα βαλεις Utp υποτιθεται οτι δεν βγαζεις την μονωση και το γυμνωνει μονο του αλλα δεν το εμπιστευομαι τοσο να σου πω την αληθεια.συνηθως το γδυνω λιγο στhν ακρη.σε ρεγκλετες scotchlok εχω περισσοτερη εμπιστοσυνη ή σε keystones απο οτι στο πριζακι legrand.εκτος αν ειναι για utp το πριζακι το legrand δηλαδη rj45 και οχι rj11 που οκ much better.τωρα οταν βαζεις μεσα και ραζιμ δηλαδη το κοκκινο μπλε εκει ναι λογω παχους καλο ειναι να το εχεις γδυσει και πραγματι αυτο που ειπε ο φιλος αποπανω η περιστροφη γινεται δυσκολα επειδη ειναι αρκετα χοντρος ο χαλκος.υπαρχει τροπος για να το λεπτυνεις ειτε οπως ειπα πιο πανω ειτε και αλλιος γδεροντας τον λιγο αλλα δεν εχει νοημα.πριν βαλεις το καλωδιο αμα κοιταγες μεσα το πριζακι και το γυρναγες χωρις καλωδιο θα εβλεπες για ποσο λεπτο καλωδιο ειναι.ναι δεν υπαρχει πολικοτητα με την εννοια ποιο θα παει στην υποδοχη 2 και ποιο στην υποδοχη 3.αλλα ναι αμα βαλεις υποδοχη 1 ή 4 δεν θα παιξει.θελει τα δυο μεσαια απλα δεν σε νοιαζει πιο θα κουμπωσει που.υπαρχουν κατι θεωριες για το Polarity για αυτο και στα αστικα κεντρα μεχρι και τον κατανεμητη του σπιτιου το polarity ειναι με συγκεκριμενο τροπο αλλα απο εκει και μεχρι το σπιτι κανεις δεν το κοιταει.για αυτο και σε κατι γεννητριες αμα αλλαξεις το polarity απο πρασινο το λαμπακι γινεται κοκκινο.

Το ζορι στην περστροφη που ειχες, δεν ητανε απο την μονωση, αλλα απο την διαμετρο του χαλκου. Για αυτον τον λογο σου ειχα πει για πιο λεπτο καλωδιο.

το χειροτερο να βλεπεις αντι να βαλουν ενα ραζιμ σε καθε τρυπα(μπλε ή κοκκινο) ωστε πχ στην τρυπα 2 να ειναι ενα καλωδιο που ερχεται και ενα που φευγει και το αντιστοιχο στην τρυπα 3,να βλεπεις να βαζουν και τα 2 καλωδια σε μια τρυπα.να εχει ξεχαρβαλωθει το πριζακι τελειως.η το πιο αστειο να βλεπεις να εχουν στριψει ολα τα καλωδια πχ 2-3-4 καλωδια μαζι αλλα στο ενα απο ολα να το αφηνουν πιο μακρι για να μπαινει μονο αυτο στην τρυπα.δεν μπαινουν στον κοπο να βαλουν μια μικρη επεκταση με ραζιμ (πορτοκαλι γκρι) ή με ενα καλωδιο απο utp.

2 καλωδια δεν μπαινουν ευκολα ουτε στα πριζακια που ειναι με βιδακια.εκει οριακα χωρανε 2 μεσα.

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...