Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα απο εχθές εχω το εξης πρόβλημα το pc λειτρουγει κανονικα οταν το κλεισω μετα ανοιγει αλλα δεν δειχνει τιποτα η οθονη κ η μητρικη κανει ενα τουουουτ και τιποτα ενω οταν ανοιγει κανονικα κανει ενα απλο τουτ.... παιζει να φταιει ο δισκος?? αν τον κανω restart απο το κουμπι παλι τιποτα... αλλα αν κλεισω απο πισω το τροφοδοτικο κανα 2 φορες ανοιγει κανονικα.....

Δημοσ.

Δες μήπως είναι ενεργοποιημένο κάποιο περίεργο wake on LAN ή wake on ring, ή κάποιο άλλο event στο BIOS και έπειτα για κάποιο άλλο λόγο κάτι άλλο πάει στραβά, π.χ. δεν ξυπνάει καλά ή κάρτα γραφικών. Κουλο πρόβλημα πάντως να ανοίγει μόνος του ο υπολογιστής.

Δημοσ.

δεν ειναι οτι ανοιγει μονος του τον ανοιγω κανονικα απλα δν δειχνει τιποτα η οθονη αλλα εχει 2 μερες εστρωσε......

Δημοσ.

Όταν ο υπολογιστής μας δεν ανοίγει, και από το κουτί ακούγονται μια σειρά από μπιπ, είναι σίγουρο πως υπάρχει κάποιο πρόβλημα, εν δυνάμει σοβαρό. Πριν όμως απευθυνθούμε σε τεχνικό, γνωρίζοντας τι σημαίνουν αυτά τα μπιπ μητρικής μπορούμε να κατανοήσουμε ποιο είναι το πρόβλημα, και ίσως να το διορθώσουμε!

Πριν δούμε τι είναι τα μπιπ μητρικής και τι σημαίνουν, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποιο κομμάτι του υπολογιστή είναι υπεύθυνο για αυτά. Και αυτό δεν είναι άλλο από το BIOS.

To BIOS (Basic Input/Output System - βασικό σύστημα εισόδου/εξόδου) είναι το πρώτο πρόγραμμα που τρέχει όταν ανοίγουμε τον υπολογιστή, πριν ακόμα ξεκινήσουν τα Windows ή οποιοδήποτε άλλο λειτουργικό σύστημα.

Το BIOS δεν είναι εγκατεστημένο σε κάποιο σκληρό δίσκο, αλλά βρίσκεται ενσωματωμένο σε ένα chip στη motherboard.

Σε ορισμένες μητρικές το chip αυτό μπορεί να αφαιρεθεί και να αντικατασταθεί, αν υπάρξει πρόβλημα με το ίδιο το BIOS.

Σε άλλες, όμως, είναι ενσωματωμένο, οπότε κάποιο πρόβλημα με το BIOS (πχ αποτυχημένο update) αχρηστεύει ουσιαστικά τη motherboard.

Σκοπός του BIOS είναι να ξεκινήσει και να ελέγξει τα υποσυστήματα του υπολογιστή (επεξεργαστή, μνήμη, κάρτα γραφικών κλπ) και να αρχίσει να φορτώνει το λειτουργικό σύστημα από κάποια συσκευή αποθήκευσης (σκληρό δίσκο, USB flash, CD/DVD).

Επίσης, κατά τη λειτουργία του υπολογιστή, οι διεργασίες του BIOS λειτουργούν σαν μεσάζοντας ανάμεσα στα προγράμματα και το hardware του υπολογιστή.

Έτσι, εξαλείφονται οι διαφορές όσον αφορά το hardware ανάμεσα σε διαφορετικές συσκευές συγκεκριμένων τύπων.

Γι' αυτό το λόγο, πχ, δεν χρειάζεται ειδικός driver για κάθε ξεχωριστό πληκτρολόγιο και ποντίκι για τις βασικές τους λειτουργίες.

Τι είναι τα μπιπ μητρικής?

Ένα σημαντικό μέρος της λειτουργίας του BIOS είναι ο έλεγχος των υποσυστημάτων του υπολογιστή, πως όλα λειτουργούν σωστά και όπως πρέπει.

Αν υπάρχει κάποιο σφάλμα, το BIOS θα το εντοπίσει και θα βγάλει το αντίστοιχο μήνυμα.

 

Τι γίνεται όμως αν υπάρχει ένα πρόβλημα αρκετά σοβαρό ώστε να μην μπορεί καν να στείλει εικόνα ο υπολογιστής στην οθόνη?

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί λόγοι για τους οποίους μπορεί ένα σύστημα να μην ξεκινάει...

 

"Οπότε για να μην μπερδευτούμε περισσότερο θα το πούμε όσο πιο άπλα γίνετε!"

 

Λοιπόν :

 

Το BIOS, λοιπόν, στην προσπάθεια να μας δείξει πιο είναι το πρόβλημα όταν δεν μπορεί να τυπώσει ένα μήνυμα στην οθόνη, χρησιμοποιεί μια σειρά από διαπεραστικά μπιπ.

Τι σημαίνουν τα συγκεκριμένα μπιπ μητρικής?

Είναι λογικό το ότι διαφορετικά σφάλματα έχουν διαφορετικά μπιπ μητρικής, για να έχουμε μια αίσθηση αν πχ φταίει ο επεξεργαστής, η μνήμη, η κάρτα γραφικών ή κάτι άλλο που δεν ανοίγει ο υπολογιστής.

Αυτό που είναι παράλογο είναι πως οι διαφορετικοί κατασκευαστές BIOS χρησιμοποιούν διαφορετικές αλληλουχίες μπιπ για τα ίδια προβλήματα!

Ευτυχώς, παρά τις τόσες διαφορετικές μάρκες και μοντέλα μητρικών, υπάρχουν τρεις μόνο μεγάλοι κατασκευαστές BIOS, οπότε μπορούμε να δούμε τα μπιπ στην περίπτωση του καθενός.

Προφανώς, αν ο υπολογιστής μας έχει ήδη πρόβλημα και δεν ανάβει η οθόνη, δεν θα μπορέσουμε να δούμε ποιο BIOS έχει.

Οπότε είναι καλό να δώσουμε προσοχή κατά το ξεκίνημα όταν ο υπολογιστής λειτουργεί κανονικά, για να δούμε το λογότυπο ή την επωνυμία του κατασκευαστή του BIOS.

 

Τα BIOS της AMI τα χαρακτηρίζει η κόκκινη πυραμίδα που είναι το σήμα της εταιρείας.

1 μπιπ

Ένα μοναδικό μπιπ στο AMIBIOS σημαίνει πως υπάρχει πρόβλημα με το refresh timer της μνήμης. Συχνά η λύση είναι η αντικατάσταση της μνήμης RAM.

2 μπιπ

Τα δύο μπιπ σημαίνουν πως υπάρχει ένα πρόβλημα στα πρώτα 64KB της RAM (Parity Error). Και σε αυτό η λύση συχνά είναι η αντικατάσταση της RAM.

3 μπιπ

Υπάρχει πρόβλημα στο τεστ εγγραφής/ανάγνωσης της μνήμης. Αντικαθιστώντας τη RAM συνήθως λύνει και αυτό το πρόβλημα.

4 μπιπ

Το timer της μητρικής δεν λειτουργεί σωστά. Είτε υπάρχει πρόβλημα με κάποια κάρτα επέκτασης, ή έχει πρόβλημα η ίδια η motherboard.

5 μπιπ

Υπάρχει πρόβλημα με τον επεξεργαστή. Αυτό μπορεί να σημαίνει είτε πως χρειάζεται ο ίδιος ο επεξεργαστής αντικατάσταση, ή πως κάποια προβληματική κάρτα επέκτασης ή και η ίδια η μητρική εμποδίζει τη σωστή επικοινωνία.

6 μπιπ

Σφάλμα 8042 Gate A20. Και αυτό το σφάλμα σημαίνει πως υπάρχει μια ελαττωματική κάρτα επέκτασης ή πως έχει πρόβλημα η motherboard.

7 μπιπ

General exception error. Γενικό σφάλμα για το οποίο μπορεί να ευθύνεται μια κάρτα επέκτασης, η μητρική ή ο επεξεργαστής.

8 μπιπ

Σφάλμα με τη μνήμη απεικόνισης. Αυτό το σφάλμα προξενείται κυρίως από προβληματική κάρτα γραφικών.

9 μπιπ

Υπάρχει σφάλμα με το checksum error του ίδιου του AMIBIOS. Αυτό το σφάλμα μπορεί να εμφανιστεί μετά από αποτυχημένο BIOS Update. Συχνά σημαίνει πως πρέπει να αντικατασταθεί το chip του BIOS ή και ολόκληρη η motherboard.

10 μπιπ

Υπάρχει πρόβλημα με την εγγραφή/ανάγνωση στο CMOS shutdown register. Και αυτό το σφάλμα συνήθως σημαίνει πως πρέπει να αλλαχτεί το chip του BIOS ή και ολόκληρη η μητρική.

11 μπιπ

Αποτυχία με τον έλεγχο της μνήμης cache. Κάποιο υποσύστημα του υπολογιστή είναι ελαττωματικό.

1 μακρόσυρτο μπιπ, 3 σύντομα μπιπ

Και αυτός ο συνδυασμός σημαίνει πως υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τη μνήμη RAM. Πρόκειται για παραλλαγή των 3ων μπιπ.

1 μακρόσυρτο μπιπ, 8 σύντομα μπιπ

Πρόβλημα με την κάρτα γραφικών, παρόμοιο με τα 8 μπιπ.

Award (AwardBIOS)

 

11 μπιπ

Αποτυχία με τον έλεγχο της μνήμης cache. Κάποιο υποσύστημα του υπολογιστή είναι ελαττωματικό.

1 μακρόσυρτο μπιπ, 3 σύντομα μπιπ

Και αυτός ο συνδυασμός σημαίνει πως υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τη μνήμη RAM. Πρόκειται για παραλλαγή των 3ων μπιπ.

1 μακρόσυρτο μπιπ, 8 σύντομα μπιπ

Πρόβλημα με την κάρτα γραφικών, παρόμοιο με τα 8 μπιπ.

Award (AwardBIOS)

 

 

1 μακρόσυρτο μπιπ, 3 σύντομα μπιπ

Είτε δεν έχει εντοπιστεί καθόλου η κάρτα γραφικών, ή υπάρχει πρόβλημα με τη μνήμη γραφικών. Υπάρχει περίπτωση απλά να μην πατάει καλά η κάρτα γραφικών, αλλιώς χρειάζεται αλλαγή.

1 μπιπ υψηλού τόνου, 1 μπιπ χαμηλού τόνου (επαναλαμβανόμενα)

Το να επαναλαμβάνονται μπιπ υψηλού και χαμηλού τόνου δείχνει πως υπάρχει πρόβλημα με τον επεξεργαστή. Πιθανώς να πρόκειται για πρόβλημα υπερθέρμανσης ή κάποια άλλη δυσλειτουργία.

1 μπιπ υψηλού τόνου (επαναλαμβανόμενο)

Υπερθέρμανση του επεξεργαστή. Σημαντικό! Μόλις ακούσουμε αυτό το μπιπ, σβήνουμε αμέσως τον υπολογιστή!

Όσο περισσότερο τον έχουμε αναμμένο υπάρχει περίπτωση να προξενήσουμε μόνιμη βλάβη στον επεξεργαστή, λόγω υπερθέρμανσης!

Οποιοδήποτε άλλο μπιπ

Τα υπόλοιπα μπιπ του AwardBIOS δείχνουν πως υπάρχει κάποιου είδους πρόβλημα με τη μνήμη. Συνήθως η αντικατάσταση της RAM διορθώνει το πρόβλημα.

Phoenix (PhoenixBIOS)

 

H Phoenix συγχωνεύτηκε με την Award to 1998. Εντούτοις, ενδέχεται να υπάρχουν ορισμένες motherboard στην αγορά που να έχουν τους κωδικούς της Phoenix

Το PhoenixBIOS έχει τους πιο περίπλοκους συνδυασμούς μπιπ μητρικής, που μπορούν να περιλαμβάνουν μέχρι και τέσσερις διαφορετικούς τόνους (λίγους ακόμα και θα έπαιζε μουσική).

1 σύντομο μπιπ

Το ένα σύντομο μπιπ είναι η ένδειξη του Phoenix BIOS πως "Όλα είναι καλά, κανένα πρόβλημα", και ακούγεται κάθε φορά που ανοίγει φυσιολογικά ο υπολογιστής.

1 συνεχές μπιπ

Το 1 συνεχές μπιπ δεν είναι καταγεγραμμένο σαν επίσημος κωδικός σφάλματος, όμως συμβαίνει σε αρκετές περιπτώσεις. Τουλάχιστον σε μία περίπτωση έχει λυθεί τοποθετώντας καλύτερα τον επεξεργαστή.

1 σύντομο μπιπ, 1 μακρόσυρτο μπιπ

Και αυτό το σφάλμα δεν είναι στα επίσημα σφάλματα του PhoenixBIOS. Συνήθως δείχνει ελαττωματική μνήμη.

1 μακρόσυρτο μπιπ, 2 σύντομα μπιπ

Υπάρχει πρόβλημα με το checksum. Αυτό είναι ένα σφάλμα της motherboard, και ένδειξη πως χρειάζεται αντικατάσταση.

1-1-1-1 μπιπ

Ούτε αυτό είναι επίσημα καταγεγραμμένο μοτίβο, αλλά υποδεικνύει πρόβλημα με τη RAM.

1-2-2-3 μπιπ

Τρία είδη μπιπ στο παραπάνω μοτίβο δείχνουν πως υπάρχει πρόβλημα με το checksum του BIOS. Ή θα πρέπει να αντικατασταθεί το chip του BIOS ή ολόκληρη η μητρική.

1-3-1-1 μπιπ

Δύο είδη μπιπ στο παραπάνω μοτίβο δείχνουν πως υπάρχει πρόβλημα κατά τη δοκιμή της ανανέωσης DRAM. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε πρόβλημα της RAM, μιας κάρτας επέκτασης ή της motherboard.

1-3-1-3 μπιπ

Αποτυχία του ελεγκτή πληκτρολογίου 8742. Είτε έχει πρόβλημα το συνδεδεμένο πληκτρολόγιο, ή έχει πρόβλημα η motherboard.

 

1-3-4-1 μπιπ

Το μοτίβο αυτό δείχνει πως υπάρχει πρόβλημα με τη RAM, και ίσως χρειάζεται αντικατάσταση.

1-3-4-3 μπιπ

Και αυτό το μοτίβο υποδεικνύει σφάλμα με τη μνήμη RAM.

Η καλύτερη συμβουλή: RTFM

Υπάρχει περίπτωση κάποιος κατασκευαστής να χρησιμοποιεί σαν βάση ένα από τα παραπάνω BIOS αλλά να έχει κάνει δικές του αλλαγές και τροποποιήσεις.

Γι' αυτό, η καλύτερη συμβουλή είναι να συμβουλευτούμε το βιβλίο οδηγιών της μητρικής μας.

Αν δεν το έχουμε σε βιβλιαράκι, σχεδόν πάντα μπορούμε να το βρούμε στη σελίδα του κατασκευαστή και να το κατεβάσουμε σε PDF.

 

Πέραν από τα μπιπ μητρικής

Πολλές σύγχρονες motherboard μας δίνουν και άλλη μία δυνατότητα να ελέγξουμε κάποιο πιθανό σφάλμα, μέσω μία μικρής οθόνης που ενσωματώνουν.

 

Στην οθόνη αυτή αναγράφονται και κωδικοί αριθμοί στα πλαίσια της σωστής λειτουργίας, αλλά και πιθανά σφάλματα.

Συνεπώς, συμπληρωματικά με τα όποια μπιπ μητρικής, με τους αριθμούς αυτούς μπορούμε να εντοπίσουμε ακριβώς το πρόβλημα.

Όσο για την επεξήγηση των κωδικών, θα τη βρούμε και αυτή στο manual, αναλυτικά.....

 

Τώρα αν ξέχασα κάτι η κάτι έγραψα λάθος διορθώστε με!!!

Να είστε καλά!


Δεν ανοίγει ο υπολογιστής? 4+4 Βήματα για Διάγνωση!

 

Πατάτε το κουμπί του υπολογιστή και είτε σας υποδέχεται μια μαύρη οθόνη είτε, ακόμα χειρότερα, δεν ανάβει καν. Πριν σας πιάσει πανικός που δεν ανοίγει ο υπολογιστής και αρχίσετε να ψάχνετε τεχνικό, υπάρχουν μερικά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε, για να βρείτε τι φταίει και ίσως να το διορθώσετε!

 

Ο οδηγός αυτός εξετάζει δύο περιπτώσεις, με 4 βήματα στην καθεμία (εξ 'ου και τα 4+4 βήματα του τίτλου):

  1. Ο υπολογιστής δεν ανάβει καθόλου, και δεν ακούγεται κανένας θόρυβος λειτουργίας.
  2. Ο υπολογιστής ανάβει, αλλά η οθόνη παραμένει μαύρη, δεν δείχνει ούτε το λογότυπο του κατασκευαστή ούτε τα λευκά γράμματα του BIOS.

Αν βλέπετε δραστηριότητα σαν την παραπάνω στην οθόνη αλλά δεν μπορείτε να μπείτε στα Windows, αυτό είναι το θέμα ενός ξεχωριστού οδηγού "Γιατί δεν ανοίγουν τα Windows", τον οποίο ετοιμάζουμε και θα δημοσιεύσουμε σύντομα.

Επίσης ο παρακάτω οδηγός προϋποθέτει πως έχετε σταθερό υπολογιστή. Στα laptop είναι πολύ πιο δύσκολο να διερευνήσουμε τέτοιου είδους προβλήματα, και θα πρέπει να απευθυνθούμε σε κάποιο εξουσιοδοτημένο service για τη μάρκα του laptop μας.

Τέλος, τα πρώτα 2 βήματα σε κάθε περίπτωση απευθύνονται σε όλους. Όμως για το 3ο και το 4ο χρειαστεί να ανοίξετε το κουτί του υπολογιστή και να ελέγξετε το εσωτερικό του, αναλαμβάνοντας το σύνολο της ευθύνης αν οτιδήποτε πάει στραβά.

 

Αν δεν νιώθετε άνετα να το κάνετε αυτό, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιο τεχνικό! "Όχι του πλαισίου"χαχα :P

 

Περίπτωση 1η: Δεν ανοίγει καθόλου ο υπολογιστής Βήμα 1ο: Ελέγχουμε την πρίζα

Ναι, υπάρχουν πολλά ανέκδοτα επ' αυτού, και τίποτα δεν μας κάνει να αισθανόμαστε πιο ανόητοι από το να έχει απλά τραβηχτεί το καλώδιο του υπολογιστή, πχ καθώς εμείς ή κάποιος άλλος σκούπιζε με την ηλεκτρική.

Εντούτοις, το να είναι αυτό το πρόβλημά μας είναι το καλύτερο δυνατό νέο, καθώς είναι εξαιρετικά απλό να το ελέγξουμε και να το φτιάξουμε.

Βεβαιωνόμαστε λοιπόν πως το καλώδιο ρεύματος είναι γερά τοποθετημένο στο τροφοδοτικό και πως το διακοπτάκι, αν έχει το δικό μας τροφοδοτικό, βρίσκεται στη θέση "Ι", όχι στη θέση "Ο" (στη φωτογραφία είναι κλειστό).

 

Ομοίως βεβαιωνόμαστε πως η άλλη άκρη του καλωδίου είναι στην πρίζα, και πως δεν έχουμε κλείσει καταλάθος το πολύπριζο, αν έχει διακόπτη.

Φυσικά, καλό είναι να βεβαιωθούμε πως λειτουργεί και η πρίζα - βάζοντας ας πούμε μια λάμπα για να δούμε αν ανάβει - και πως δεν έχει πέσει πχ κάποια ασφάλεια.

Τέλος, αν έχουμε κατοικίδια (ή ποντίκια), ελέγχουμε την περίπτωση το ίδιο το καλώδιο να είναι μασημένο.

 

Βήμα 2ο: Αποσυνδέουμε τα πάντα από τον υπολογιστή

Αν δεν υπάρχει πρόβλημα με το καλώδιο, την πρίζα και τις συνδέσεις, βγάζουμε οτιδήποτε έχουμε συνδεδεμένο στον υπολογιστή: οθόνη, πληκτρολόγιο, ποντίκι, εκτυπωτή, scanner, τα πάντα εκτός από την τροφοδοσία, και δοκιμάζουμε να τον ξανανάψουμε.

 

Αν δεν ανάβει ούτε έτσι, πηγαίνουμε κατευθείαν στο επόμενο βήμα.

Αν με αυτόν τον τρόπο ανάβει, σημαίνει πως κάποια συσκευή που ήταν συνδεδεμένη τον βραχυκύκλωνε.

Για να βρούμε την ένοχη συσκευή, αφού ξανακλείσουμε τον υπολογιστή, συνδέουμε πρώτα την οθόνη, και ξαναδοκιμάζουμε. Αν ανάβει, τον ξανακλείνουμε και συνδέουμε επιπλέον το πληκτρολόγιο. Ύστερα το ποντίκι. Δοκιμάζουμε με όλες τις συσκευές (κλείνοντας πάντα τον υπολογιστή πριν συνδέσουμε οτιδήποτε) , μέχρι να βρεθεί ο ένοχος.

Βήμα 3ο: Έλεγχος Τροφοδοτικού

Όπως προανέφερα, αν δεν έχετε ξανανοίξει ποτέ το κουτί του υπολογιστή και δεν αισθάνεστε άνετα να το κάνετε, καλύτερα να απευθυνθείτε σε κάποιο τεχνικό.

Σας υπενθυμίζω πως αν συμβεί οτιδήποτε, αναλαμβάνετε το σύνολο της ευθύνης.

 

Προσοχή! Πριν αγγίξουμε οτιδήποτε στο εσωτερικό του υπολογιστή, ακουμπάμε σε κάτι μεταλλικό (ιδανικά ένα σώμα καλοριφέρ) για να γειωθούμε. Αν έχουμε στατικό ηλεκτρισμό στα δάχτυλά μας, είναι πιθανό να κάψουμε τα ευαίσθητα κυκλώματα του υπολογιστή (δεν συμβαίνει συχνά, αλλά μπορεί να συμβεί).

Πολλές motherboard έχουν ένα μικρό λαμπάκι LED στην επιφάνειά τους, που είναι αναμμένο ακόμα κι αν ο υπολογιστής είναι σβηστός, σαν ένδειξη πως η motherboard τροφοδοτείται σωστά.

 

Αν υπάρχει LED και είναι σβηστό ή δεν υπάρχει καθόλου LED, αποσυνδέουμε όλες τις συσκευές από το τροφοδοτικό (σκληρούς δίσκους, floppy drive, DVD Recorder, ανεμιστήρες, φώτα κλπ), ελέγχουμε τη σύνδεση του τροφοδοτικού με τη motherboard και ξαναδοκιμάζουμε.

 

Τέλος, αν έχουμε πολύμετρο, ελέγχουμε με αυτό το τροφοδοτικό μας. Προσέχουμε να το πιέσουμε αρκετά ώστε να έρχεται σε επαφή με το γυμνό καλώδιο, αλλά όχι υπερβολικά και προξενήσουμε ζημιά στη motherboard.

 

Τα πορτοκαλί καλώδια πρέπει να δίνουν 3.3 volt, τα κόκκινα καλώδια πρέπει να δίνουν 5 volt και τα κίτρινα πρέπει να δίνουν 12 volt. Τα μαύρα καλώδια είναι καλώδια γείωσης.

Αν το πολύμετρο αποτύχει, τότε χρειάζεται αλλαγή το τροφοδοτικό μας. Παίζει πολύ μεγάλο ρόλο το σωστό τροφοδοτικό και το πόσο ρεύμα χρειάζεται το PC μας!

Βήμα 4ο: Έλεγχος Motherboard

Αν το LED είναι αναμμένο ή δεν υπάρχει LED αλλά το τροφοδοτικό είναι εντάξει, ελέγχουμε τη Motherboard.

Αποσυνδέουμε όλες τις συσκευές από τη motherboard: σκληρό δίσκο, floppy drive, DVD recorder κλπ

Βεβαιωνόμαστε πως το κουμπί του κουτιού είναι συνδεδεμένο στη Motherboard. Πρόκειται για ένα πολύ μικρό, διπλό καλώδιο, συνήθως μαυρόασπρο, με την ένδειξη Power SW (από το switch). Συμβουλευόμαστε το βιβλίο οδηγιών της Motherboard για το που πρέπει να είναι συνδεδεμένο.

 

Επειδή υπάρχει πάντα περίπτωση να έχει χαλάσει το ίδιο το κουμπί, μπορούμε να βγάλουμε το power sw και δοκιμάσουμε, με ένα κατσαβίδι, να φέρουμε σε επαφή τα δύο pin (ο σωστός όρος είναι να "βραχυκυκλώσουμε" τα pin, αλλά ακούγεται πιο τρομακτικό απ' ότι είναι).

 

Αν τίποτε από τα παραπάνω δεν λειτουργήσει, βγάζουμε όλες τις κάρτες επέκτασης που πιθανώς έχουμε (πχ ξεχωριστή κάρτα ήχου ή κάρτα δικτύου) εκτός από την κάρτα γραφικών και ξαναδοκιμάζουμε.

Η κάρτα γραφικών είναι η μεγαλύτερη κάρτα στον υπολογιστή, και είναι η κάρτα με τη σύνδεση για την οθόνη.

 

Αν δεν έχουμε τέτοια κάρτα και η οθόνη συνδέεται απευθείας στη Motherboard, τότε η κάρτα γραφικών μας είναι ενσωματωμένη.

Το τελικό βήμα για να ελέγξουμε τη motherboard είναι να βγάλουμε είτε την κάρτα γραφικών (ξεβιδώνοντας πρώτα τη βίδα που την κρατάει στο κουτί) είτε τη μνήμη RAM.

 

Προσοχή! Πολλές motherboard έχουν επιπλέον ένα μικρό πλαστικό κλιπάκι στη θύρα, που κρατάει σταθερή την κάρτα γραφικών. Εκτός από τη βίδα, θυμηθείτε να απαγκιστρώσετε κι αυτό για να τη βγάλετε, με προσοχή για να μην το σπάσετε.

 

Το να δοκιμάσουμε να ξεκινήσουμε τη Motherboard χωρίς κάρτα γραφικών ή μνήμη RAM θα έχει σαν αποτέλεσμα η motherboard να βγάλει μια σειρά "Μπιπ" (το τι ακριβώς μπιπ είναι εξαρτάται από τον κατασκευαστή του BIOS, και θα το μελετήσουμε σε βάθος σε άλλο άρθρο).

Βήμα 5ο: Καλούμε τον τεχνικό

Αν χωρίς κάρτα γραφικών ή RAM η motherboard δεν κάνει κανένα μπιπ τότε είτε χρειάζεται αντικατάσταση ή Motherboard ή ο επεξεργαστής, ή και τα δύο.

Για να βεβαιωθούμε αν φταίει η motherboard ή ο επεξεργαστής, θα πρέπει να απευθυνθούμε σε κάποιον τεχνικό, που να μπορέσει να δοκιμάσει μια δεύτερη motherboard ή ένα δεύτερο επεξεργαστή στον υπολογιστή μας.

Περίπτωση 2η: Ο υπολογιστής ανάβει, αλλά δεν έχουμε καθόλου εικόνα

Κατ' αρχάς, αν ο υπολογιστής ανάβει, δεν έχουμε εικόνα, και μετά από λίγο ξανασβήνει μόνος του, 99% το πρόβλημα είναι η υπερθέρμανση του επεξεργαστή.

Είτε έχει πιάσει πολλή σκόνη ο ανεμιστήρας, είτε έχει χαλάσει εντελώς, είτε έχει ξεραθεί η "Θερμικη αλοιφη' μεταξύ ψήκτρας και επεξεργαστή.

 

Σε αυτή την περίπτωση, ο καθαρισμός της ψύκτρας, η αλλαγή ψηκτρας και η εφαρμογή νέας θερμικής αλοιφής θα λύσει το πρόβλημά μας.

Αν ο υπολογιστής παραμένει σταθερά ανοιχτός και δεν σβήνει μόνος του, προχωράμε στα παρακάτω βήματα.

Βήμα 1ο: Έλεγχος Οθόνης

Ελέγχουμε πως η οθόνη δεν είναι κλειστή. Δεν είναι ντροπή, συμβαίνει και στους καλύτερους. Προσωπικά, κόντεψα κάποτε να κάνω recompile τον kernel του linux στον υπολογιστή μου επειδή δεν είχα ήχο, αλλά τελικά είχα ξεχάσει να ανάψω τα ηχεία.

 

Ελέγχουμε επίσης αν είναι καλά συνδεδεμένη η οθόνη με τον υπολογιστή. Το καλώδιο πρέπει να πατάει καλά (και, ιδανικά, να είναι βιδωμένο) και στο κουτί αλλά και στην οθόνη.

 

Σημείωση: Δεν χρειάζεται να έχουμε καλώδιο και στο (2) και στο (3). Το (2) είναι για καλώδιο DVI, το (3) είναι για καλώδιο VGA (D-Sub 15), οποιοδήποτε από τα δύο αρκεί για να λειτουργήσει η οθόνη. Μιας και είμαστε εδώ, ελέγχουμε και το ότι η οθόνη παίρνει ρεύμα κανονικά με το καλώδιο (1)

Τέλος, αν έχουμε κάποια παλιά, δεύτερη οθόνη, μπορούμε να δοκιμάσουμε και με εκείνη, να δούμε τι γίνεται.

Επίσης, αν έχουμε δεύτερο υπολογιστή, μπορούμε να δοκιμάσουμε και με εκείνον την οθόνη μας, για να βεβαιωθούμε πως λειτουργεί. Ακόμα κι αν είναι laptop, όλα τα σύγχρονα laptop μπορούν να συνδεθούν με εξωτερική οθόνη.

 

Αν η οθόνη μας είναι εντάξει και αν δεν έχουμε δεύτερη οθόνη ή αν και με αυτή δεν ανάβει ο υπολογιστής, προχωράμε στο επόμενο βήμα.

Βήμα 2ο: Αποσυνδέουμε τα πάντα από το κουτί

Βγάζουμε ό,τι καλώδιο πηγαίνει στο κουτί εκτός από το ρεύμα και την οθόνη: ποντίκι, πληκτρολόγιο, scanner, εκτυπωτή, usb hub κλπ.

Αν η οθόνη αντιλαμβάνεται πως ανοίγει ο υπολογιστής (πχ σταματάει να δείχνει κάποια ένδειξη "no signal"/"χωρίς σήμα") αλλά δεν δείχνει καθόλου τα γράμματα του BIOS, σημαίνει πως δέχεται έστω κάποιο σήμα από την κάρτα γραφικών, άρα είναι πιθανότερο να φταίει κάτι με τη motherboard ή τη μνήμη.

Πρώτα βγάζουμε όλη τη μνήμη RAM.

Δοκιμάζοντας τώρα να ανάψουμε τον υπολογιστή, θα πρέπει η Motherboard να κάνει μια σειρά μπιπ, που να δείχνουν πως λείπει η μνήμη. Αν δεν κάνει κανένα μπιπ, το πιθανότερο είναι πως η motherboard έχει πρόβλημα και χρειάζεται αντικατάσταση.

Αν κάνει μπιπ, βάζουμε ένα μόνο από τα αρθρώματα της μνήμης στη motherboard και ξαναδοκιμάζουμε. Κάνουμε δοκιμές σε όλες τις θέσεις της motherboard, και μετά δοκιμάζουμε ένα-ένα και με τα άλλα αρθρώματα.

Στόχος είναι να δούμε αν φταίει μία από τις μνήμες, αν φταίει μία από τις θύρες ή αν το πρόβλημα είναι στη συνεργασία δύο αρθρωμάτων μνήμης μαζί.

Βήμα 4ο: Ελέγχουμε την κάρτα γραφικών

Αν δεν αλλάξει τίποτα με τις μνήμες, αφήνουμε ένα μόνο άρθρωμα μνήμης πάνω στη motherboard και ελέγχουμε την κάρτα γραφικών.

 

Οι κάρτες γραφικών για gamers χρειάζονται επιπλέον σύνδεση με το τροφοδοτικό, δεν παίρνουν ρεύμα μόνο από τη motherboard. Ελέγχουμε αν υπάρχει πρόβλημα με αυτή τη σύνδεση.

 

Αν η motherboard μας έχει δεύτερη θύρα PCI express (τη θύρα στην οποία πατάει η κάρτα γραφικών), δοκιμάζουμε να τοποθετήσουμε την κάρτα γραφικών στη δεύτερη. Συνήθως είναι χρωματιστές, είτε του ίδιου ή διαφορετικού χρώματος.

 

Θυμηθείτε πριν βγάλετε την κάρτα γραφικών να ανοίξετε το κλιπ.

Βήμα 5ο: Καλούμε τον τεχνικό

Αν δεν λειτουργήσει ούτε με την παραπάνω μέθοδο (ή δεν έχουμε δεύτερη PCI Express), αυτό που πρέπει να γίνει είναι δοκιμή με κάρτα γραφικών και μνήμη που να γνωρίζουμε πως λειτουργεί, για να πιστοποιήσουμε ότι όντως δεν φταίει κάποιο κύκλωμα της Motherboard ή ακόμα και ο ίδιος ο επεξεργαστής.

Καθώς είναι μάλλον απίθανο να έχουμε στο σπίτι περισσευούμενες μνήμες, κάρτες γραφικών, και επεξεργαστές αποδεχόμαστε την ήττα μας και απευθυνόμαστε σε κάποιο τεχνικό.

 

Από τις παραπάνω διαδικασίες, η διάγνωση του προβλήματος αυτού του είναι καθαρά μηχανική, και είναι δύσκολο να γίνει εξ' αποστάσεως. Οπότε ότι έχει προκύψει από εμπειρία η από δικα μου προβληματα η φίλων βρίσκονται εδώ αν δεν ξέχασα κάτι  :)

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...