Προς το περιεχόμενο

Ερώτηση για Βάθος πεδιου


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα παιδιά, έχω μια Canon Compact powershot sx10 IS zoom και θα ήθελα την βοήθεια σας. Θέλω να καταφέρω να χρησιμοποιησω σωστά το διάφραγμα για να τραβήξω με manual settings το θέμα εστιασμένο και θάμπο το φόντο, πράγμα που δεν μπορώ να κάνω σωστά. Οτι ρύθμιση και να κάνω θαμπώνει λίγο μεν το φόντο αλλά σε καμία περίπτωση δεν πετυχαίνω το αποτελεσμα που θα είχα με μια dslr. Μήπως η μηχανή δεν μπορεί να πάει παραπέρα? νομίζω ότι είναι μια αρκετά καλή μηχανή σχεδον πλήρως παραμετροποιησημη αλλά δεν ξέρω αν ο φακός της το επιτρεπει. Αν ειναι να μην παιδεύομαι να το ψάχνω. Επίσης για την ιστορία εάν ζουμάρει πολύ στο θέμα κάτι γίνεται αλλά εγώ δεν θέλω πορτρέτο. Ευχαριστώ

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Φιλε μου η μηχανη σου εχει πολυ μικρο αισθητηρα, πραγμα το οποιο δεν ευνοει το ξεφονταρισμα.. Οπως διαπιστωσες κ εσυ αρχιζει κ κ γινεται κατι οταν ζουμαρεις, πραγμα που ισχυει γενικα για ολες τις μηχανες..Δηλ με ευρυγωνιο δεν παιρνεις τοσο ευκολο ξεφονταρισμα οσο με καποιος ζουμ (απο 50mm κ πανω αρχιζει κ γινεται πιο ευκολο). Επισης σημαντικο ρολο παιζει κ το ανοιγμα του διαφραγματος. Οσο μεγαλυτερο ανοιγμα - μικροτερο f νουμερο, τοσο παραπανω ξεφονταρισμα παιρνεις σαν αποτελεσμα. Γενικα η μηχανη σου εχει 2 μεγαλα μειονεκτηματα, τον μικρο αισθητηρα κ λογικα το μικρο ανοιγμα κλειστρου τα οποια δεν βοηθουν στο ξεφωνταρισμα. Προσπαθησε να τραβας απο 50mm κ πανω με οσο το δυνατον μεγαλυτερο ανοιγμα διαφραγματος και εχοντας το θεμα οσο το δυνατον πιο κοντα στην μηχανη σου, με το background μακρια. Ετσι ισως καταφερεις κατι ;)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Φίλε ας βάλω όλα μαζί τα μεγέθη που παίζουν ρόλο στο βάθος πεδίου.

 

Το μέγεθος του αισθητήρα παίζει ρόλο όσο μεγαλύτερο είναι τόσο ευκολότερα μπορείς να μειώσεις το εστιασμένο χώρο της εικόνας δηλαδή αυτό που είναι net και να αυξήσεις το θόλωμα κρατώντας τα άλλα χαρακτηριστικά της λήψης όμοια. Ο αισθητήρας σου είναι  1/2.3" από τους μικρότερους που υπάρχουν προσοχή όχι 2/3 θα ήταν μεγαλύτερος του.

Ας δούμε τα άλλα χαρακτηριστικά που επηρεάζουν το βάθος πεδίου.

Από το φακό της κάμερας:

Εστιακή απόσταση του φακού όσο μεγαλώνει τόσο ευκολότερα παίρνεις θόλωμα.

Διάφραγμα όσο μεγαλύτερο είναι άρα όσο μικραίνει ο αριθμός του f/x  τόσο μεγαλώνει το θόλωμα.

Από την απόσταση:

Όσο μικραίνει η απόσταση του αντικειμένου που εστιάζεις τόσο μεγαλώνει το θόλωμα.

Όσο αυξάνει η απόσταση του φόντου από το αντικείμενο της εστίασης τόσο αυξάνει το θόλωμα.

 

Αυτά τα μεγέθη και ασφαλώς οι συνδυασμοί τους αποδίδουν ανάλογα στο αποτέλεσμα της φωτογραφίας που θα πάρεις.

Πάρε μια ιδέα επιλέγοντας τη κάμερα σου http://www.dofmaster.com/dofjs.html και συνδύασε το με αποτελέσματα από μεγαλύτερους αισθητήρες όπως aps-c ή ακόμα και full frame για να το καταλάβεις.

 

 

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...