Προς το περιεχόμενο

Overclock σε FX-8350 & Gigabyte 990FXA-UD3

kougi

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπερα. Καταρχας να παω οτι απο OC δεν ξερω τιποτα οσον αφορα το πρακτικο κομματι (δηλαδη δεν εχω κανει ποτε μονος μου), παρα μονο οσα εχω διαβασει. Διαβασα και τον οδηγο που εχει γινει sticky για OC σε Core 2 Duo-Quad CPU αλλα στα bios της δικης μου μητρικης ειναι λιγο διαφορετικα τα πραγματα. 

Γενικα αξιζει να γινει OC σε λογικα πλαισια? Η χρηση του υπολογιστη ειναι gaming, επεξεργασια εικονας (κυριως φωτοσοπ), και διαφορα προγραμματα που τρεχω για την σχολη (Dev C++ και MySQL Workbench προς το παρον). Και φυσικα καθημερινη χρηση. Την αφορμη την πηρα οταν επρεπε να τρεξουμε ενα προγραμμα σε C βρισκοντας καποιους αριθμους και εκανε γυρω στα 2 λεπτα για να βρει το αποτελεσμα.

Αυτο που θα ηθελα ειναι εναν step to step οδηγο για τα συγκεκριμενα κομματια, γιατι και στο google που εψαξα ο καθε οδηγος διαφερει. Η εστω ενα λινκ με αυτο που νομιζετε οτι ειναι πιο ευκολο να ακολουθησει ενας αρχαριος στο θεμα του Overclocking. 

Σας ευχαριστω.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

ψάξε στο συγκεκριμένο υπομέρος του φόρουμ, σίγουρα 2-3 σελίδες πιο πρίν θα βρεις αντίστοιχα θέματα για oc fx 8350,8320 σε διάφορες μητρικές.

Η διαδικασία είναι ίδια,οι λεπτομέριες αλλάζουν.

• Like 1

Εφτασα μεχρι και 6 σελιδες πισω και δεν βρηκα κατι που να σε ξεκιναει απο την αρχη. Μονο αυτο http://www.insomnia.gr/topic/547846-overclocking-fx-8350-on-gigabyte-990fxa-ud3/ στο οποιο και παλι δεν βρηκα κατι που να με βοηθαει.

οκ τότε, απλά θυμόμουν ότι υπήρχαν και άλλα θέματα αλλα δεν θυμόμουν το περιεχόμενό τους.

Λοιπόν για αρχή.

δες εδώ λίγο τις ρυθμίσεις του bios που έχω κάνει για το τι πρέπει να κάνεις και εσύ στην 3η εικόνα.

ουσιαστικά κλείνεις το performance boost και ενεργοποιείς το HPC. Αν η μητρική σου έχει επιλογή για APM το απενεργοποιείς.

μπες στο λειτουργικό σου,κατέβασε το cpu-z και δες τι τάση έχει ο cpu έτσι όπως είναι να την θυμάσαι.

Κατεβάζεις το prime95 για να κάνεις τέστ σταθερότητας για πιο μετά όμως.

ανέβασε τον πολλαπλασιαστή(cpu clock ratio)στο επιθυμητό που θες να παει ο επεξεργαστής. Λογικά για 300-400ΜΗz ίσως να μην χρειάζεσαι παραπάνω τάση. Βάλε το LLC όχι στο extreme αλλα μία επιλογή πιο κάτω.

μπες στο λειτουργικό και τρέξε prime95 για τουλάχιστον 3-4 ώρες στην επιλογή για small fft's. Αν περάσει κανονικά χωρίς errors για τόση ώρα είσαι οκ,αν θες δοκίμασε και το blend μήπως και δεν επαρκεί η τάση για τον memory controller και ίσως κάποιος worker να σταματησει.

Αν κάποιος worker βγάλει error,ανεβάζεις το Vcore Κατα μια σκάλα(ενα + δηλαδή) η αν έχει να του ορίσεις εσύ τάση βάζεις λίγη παραπάνω απο αυτή που είδες με το cpu-z . πχ αν είδες 1.3V βάλε 1.325 και δες αν βγάζει το 4ώρο prime (το prime δεν τελειώνει σε συντομο χρονικό διάστημα μπορεί να κάνει και 2 μέρες πχ αλλα για με τις 4ώρες χωρίς λάθος πιθανότατα να είναι οκ το σύστημα,συνήθως δεν χρειάζεται παραπάνω)

ΑΝ συνεχιστούν τα errors ανεβάζεις και αλλο την τάση πχ 1.34V και δοκιμάζεις ξανά.

ΠΡΟΣΟΧΗ μην ξεπεράσει το 1.55 βόλτ γιατί ειναι τρομερά οριακή κατάτασταση για τους FX η συγκεκριμένη τάση.

Καθ 'ολη την διάρκεια των prime έχεις ανοιχτό το amd overdrive(κατέβασέ το)και κοιτάζεις θερμοκρασίες επεξεργαστή. ΠΡΟΣΟΧΗ σου δείχνει το thermal MARGIN δηλαδή πόσο περιθώριο έχει απο την μέγιστη θερμοκρασία που επιτρέπει η amd να φτάσει ο επεξεργαστής.

Όλα τα παραπάνω τα ξεχνάς αν έχεις την εργοστασιακή ψύκτρα,δεν είναι για overclock οι συγκεκριμένες.

ελπίζω να μην έχω ξεχάσει κάτι.

• Like 2

Ακολουθησε οτι λεει ο Xristaras12,απλα λογω εποχης θα ηταν εξοντωτικο και παραλληλα επικινδυνο πολυωρο test σε prime...Με 20λεπτα small blend εισαι καλυμμενος,μην ταλαιπωρησεις παραπανω τον επεξεργαστη σου.Ουτως η αλλως θες να κανεις light o/c.

• Like 3

δεν εγραψες τι ψυχτρα εχεις. αν εισαι με την μαμα καλο θα ηταν να μην το πολυζορισεις. απο την αλλη αν απενεργοποιησεις ολα τα power saving θα εχεις αρκετη διαφορα ακομη και σε μαμα συχνοτητες.

MrLifeguard η συμβουλή μου στο παληκάρι για να είναι σίγουρος, μία ώρα τουλάχιστον blend, αλλιώς δεν αποκλείεται να δει error στους workers. Να πω και μια εμπειρία πάνω στο θέμα, που μου έγινε μάθημα. Αποφάσισα πριν καιρό για oc στα 4.3, προσθέτω 0,00625v στο στοκ ρεύμα και λέω θα παίξω χωρίς llc. Στρεσάρω ένα μισάωρο λέω οκ κανένα θέμα 0 errors, λέω ας το αφήσω μία ώρα, τσουπ illegal sumout ο 3ος πυρήνας. Τελικά έπρεπε να δώσω στο στοκ ρεύμα που είναι το 1.272 όχι μόνο 0,00625v, αλλά 0,01875v και να βάλω και το llc medium και πέρασε μιάμιση ώρα σταθερότατος με 0 errors. Τώρα παίζω στα 4.5 με 1.404, ξέρω πως είναι ζόρισμα, 62 βαθμούς χτυπάω σε gaming, αλλά είναι και τα ενσωματωμένα γραφικά στα 1013 mhz που ζορίζουν το μηχάνημα σε θερμοκρασίες. Αν τρέξω small fft's για μία ώρα έχω μάξιμουμ θερμοκρασία 67 τώρα με τις ζέστες, τον χειμώνα έχω 60, αν τρέξω blend έχω 62 τώρα μαξ και τον χειμώνα 57. Τον έχω στα 4.5 για να παίζω κάνα siege of shanghai με 64 παίκτες :D, γιατί αλλιώς έχω fps drop και όταν είναι για σερφάρισμα το βάζω το μηχάνημα σε power saving mode.

• Like 1

Δεν διαφωνω μαζί σου,απλά θεωρώ ότι δεν είναι εποχή τώρα για να ζοριζεις τόσο τον επεξεργαστή.

Μου χει τύχει μετά από 2:30 ωρες prime να μου βγάζει error,παρολαυτά επεμενα στο ίδιο setup,και παίζοντας games και κάνοντας τα πάντα,ποτέ δεν είχα πρόβλημα. Θέλω να καταληξω ότι είναι και λίγο σχετικά τα πάντα όσον αφορά το o/c.

Δεν διαφωνω μαζί σου,απλά θεωρώ ότι δεν είναι εποχή τώρα για να ζοριζεις τόσο τον επεξεργαστή.

Μου χει τύχει μετά από 2:30 ωρες prime να μου βγάζει error,παρολαυτά επεμενα στο ίδιο setup,και παίζοντας games και κάνοντας τα πάντα,ποτέ δεν είχα πρόβλημα. Θέλω να καταληξω ότι είναι και λίγο σχετικά τα πάντα όσον αφορά το o/c.

Αυτό ακριβώς.

ότι σου έβγαλε error σημαίνει ότι δεν σε φτάνει η τάση. Κάποτε θα σου έρθει μια ωραιότατη bsod και δεν θα ξέρεις απο τι είναι.

Μπορεί να μην έχει συμβεί ακόμα γιατί δεν έχεις τερματίσει σε τέτοιο βαθμό τον επεξεργαστή η να μην εχει πραγματοποιήσει την συγκεκριμένη πράξη ακόμα.

Το ζόρισμα στον επεξεργαστή είναι ζόρισμα και εφόσον μένεις εντός των εργοστασιακών ορίων δεν έχεις θέμα αφού γι αυτές τις θερμοκρασίες έχει κατασκευαστεί το τσιπάκι. Αυτά που λένε για μείωση ζωής κλπ ναι μεν μπορεί να ισχύουν αλλα πόσες φορές έχεις διαβάσει ότι στα 15 χρόνια μου χάλασε ο επεξεργαστής,κάηκε κλπ ; απλά δεν κρατάς τόσο ενα σύστημα γιατί απο ενα σημείο και μετά δεν βρίσκεις ανταλλακτικά.

Τέλος πάντων, τα 20 λεπτά στο prime απλά θα δείξουν το γρηγορο error είναι λίγος χρόνος για ασφαλή συμπεράσματα.

• Like 1

Χιλια ευχαριστω για την βοηθεια, κατι τετοιο ζητουσα. Τι να κανω απο την αρχη μεχρι το τελος με βηματα. Θα βγαλω τις απαντησεις φωτογραφια με το κινητο γιατι δεν γινεται να τα θυμαμαι ολα αυτα για πρωτη φορα. Η ψυχτρα ειναι τουμπανιαρα, ειχα βαλει οταν εχτιζα το πισι απλα ποτε δεν ασχοληθηκα με το σπορ. Δε θυμαμαι τωρα μαρκα, νομιζω xigmatek των 40€ υψηλου προφιλ.

Γενικα χωρις να πειραξω πολυ την ταση ποσο μπορω να τον φτασω? 4,4-4,5 ισως? τροφοδοτικο εχω ενα corsair 750W bronze οποτε δε νομιζω να εχω θεμα απο κει

Γενικα χωρις να πειραξω πολυ την ταση ποσο μπορω να τον φτασω? 4,4-4,5 ισως? τροφοδοτικο εχω ενα corsair 750W bronze οποτε δε νομιζω να εχω θεμα απο κει

κανείς δεν μπορεί να στο πει με σιγουριά.

Μπορεί να έχεις τόσο κακό κομμάτι που για 200ΜΗΖ να θες πχ μισό βολτ πανω (λέμε τώρα)

για screenshots απ το Bios βάλε ενα στικάκι σε fat32 σε μια usb2.0 θύρα και αν έχεις Uefi bios(σαν τις εικόνες που έχω στο δικό μου θέμα) πατάς το f12 και παίρνει εικόνα και την αποθηκεύει στο stick.

καλό θα ήταν να μας πείς ποια xigmatek έχεις ακριβώς όμως.Στην χειρότερη φωτογραφία :-D

• Like 1

δες εδώ λίγο τις ρυθμίσεις του bios που έχω κάνει για το τι πρέπει να κάνεις και εσύ στην 3η εικόνα.

Δε μπορω να βρω τις εικονες, εβαλες καποιο λινκ? Επισης για πρωτο τεστ να το παω στα 4.3 πχ? Δε θελω ακραια πραγματα, μεχρι που θα μπορουσα να τον φτασω ανεβαζοντας λιγο την ταση (στο περιπου)?

Ολα αυτα θα τα κανω μολις γυρισω απο τις διακοπες βεβαια γιατι τωρα δεν εχω τον υπολογιστη μπροστα μου οποτε δε μπορω να πω και αμεσα αποτελεσματα.

έχεις δίκιο δεν έβαλα κανένα λίνκ καλά που το ανέφερες :P

http://www.insomnia.gr/topic/534185-fx-6300-overclock-%CE%AD%CF%86%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B5-%CE%B7-%CF%8E%CF%81%CE%B1/

Για το πόσο μπορείς να τον φτάσεις,ανάλογα το πόσο αντέχει η μητρική και η θερμοκρασία μπορεί να πάει και 5GHz+

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...