Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπερα.Λοιπον θα ηθελα να ρωτησω τη διαρκεια ζωης εχει ενας εξωτερικος σκληρος.Οχι σε ωρες που δουλευει αλλα αν σκουριαζει κτλ.Εχω 16tb σε εξωτερικους δισκους με ταινιες/σειρες κτλ τους οποιους τους γεμιζω και απλα τους αφηνω ετσι και οταν θελω να δω κατι τους βαζω στην τηλεοραση και βλεπω αυτο που θελω.Πχ εχω σκληρο 5 χρονων ο οποιος εχει δουλεψει 30 μερες συνολικα.Υπαρχει περιπτωση να χαλασει αν δεν τον δουλευω?Περα απο το να χτυπησει υπαρχει αλλο θεμα για να χαλασει?

Πριν αρκετα χρονια ειχα παρει ενα turbo-x 500gb εξωτερικο(τι το θελα) τον γεμισα ολα καλα και μετα απο 25 μερες λειτουργιας με εβγαλε ενα σωρο bad sector.Προλαβα πηρα τα αρχεια αλλα ο σκληρος πεταχτηκε.

Επισης κατι εσωτερικοι απο το 2000 WD 80/250gb εχουν δουλεψει 1000+ μερες αλλα ακομα ειναι με 100% health.Πως γινετε να χαλανε καποιοι τοσο ευκολα ενω εχουν δουλεψει ελαχιστα και καποιοι αλλοι να κρατανε για χρονια με απειρες ωρες λειτουργιας?

Δημοσ.

Προσωπικα μου εχουν βγει off 2 σκληροι δισκοι WD εξωτερικοι αλλα οι φορητοι που δεν πρεπει να κουβαλας και το τουβλο τροφοδοσιας μαζι. Ναι μεν ηταν πιο βολικοι στην μεταφορα αλλα απο αντοχη μηδεν,ενω του αδελφου μου 2 εξωτερικοι Toshiba με τουβλο τροφοδοσιας ειναι σκυλια.

• Super Moderators
Δημοσ.

Πριν αρκετα χρονια ειχα παρει ενα turbo-x 500gb εξωτερικο(τι το θελα) τον γεμισα ολα καλα και μετα απο 25 μερες λειτουργιας με εβγαλε ενα σωρο bad sector.Προλαβα πηρα τα αρχεια αλλα ο σκληρος πεταχτηκε.

τι δίσκο είχε μέσα?

Δημοσ.

τι δίσκο είχε μέσα?

Θα σε γελάσω αλλά πρέπει να είχε Seagate. Πιστεύω ίσως έφταιγε η εξωτερική θήκη και επηρέασε τον σκληρό.

Έχω και ένα 2tb εξωτερικό Seagate 3 χρόνια δουλεύει μια χαρά ο turbo X δεν την πάλεψε.

• Super Moderators
Δημοσ.

Τρομακτικά ασφαλές συμπέρασμα μετά από τέτοιο στατιστικό δείγμα :P

Δημοσ.

...

Οι τρεις φάσεις "αστοχίας" παρουσιάζουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Τον πρώτο καιρό οι δίσκοι χαλάνε λόγω κατασκευαστικών λαθών. Μεταξύ των 18 και 36 μηνών οι δίσκοι χαλάνε από τυχαία γεγονότα, ενώ καθώς πλησιάζουμε τα τέσσερα χρόνια οι δίσκοι χαλάνε γιατί έχει αρχίσει η φθορά των εξαρτημάτων τους. Τα στοιχεία που παρουσιάζει η Backblaze βασίζονται σε consumer grade δίσκους, που χρησιμοποιεί και η ίδια, που έρχονται με εγγύηση μεταξύ ενός και τριών χρόνων.

Οπότε μπορούμε να συμπεράνουμε οτι ένας καινούργιος δίσκος θα αντέξει μέχρι τα τρία χρόνια με πιθανότητα 90% και καλό θα είναι μετά να αρχίσει το back-up των δεδομένων. Όλα αυτά τα στατιστικά αφορούν εσωτερικούς δίσκους που λειτουργούν 24/7, οπότε για τους δίσκους στους υπολογιστές που χρησιμοποιούμε και δεν λειτουργούν συνέχεια οι χρόνοι αυτοί θα είναι μάλλον μεγαλύτεροι.

Σκληροί δίσκοι, πόσο αντέχουν πραγματικά;

• Like 1
Δημοσ.

Η φθορά των εξαρτημάτων είναι από την ολοημερη χρήση επί 3 χρόνια κάθε μέρα. Εγώ μπορεί να ανοίξω τον ένα μια φορά τη βδομάδα για να δω μια ταινία. Άρα πιστεύω θα αντέξουν πολλά χρόνια μέχρι να βγάλουν 20tb δίσκους στο 100αρικο να πάρουμε 2-3 να καθαρίσουμε για μια ζωή.

• 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

εμένα πάντως που είχα wd 500gb χάλασε με 78% ζωή χωρίς να πέσει από πουθενά χωρίς να τον μεταφέρω κάπου, απλά τον έβαλα έκανα το back up μου δεν τον άνοιγα συχνά μια φορά το 6 μηνο μέχρι που μια μέρα είπα να κάνω το τεστ με το wd diag ίσως να ήταν ελατωματικός από την αρχή δεν εξηγείται εγώ απλά έχασα όλα τα αρχεία μου

• 4 χρόνια αργότερα...
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

εχω αγανακτησει απο το χτυπημα δισκων. Περιμενα να βγαζουν 10ετια οι ΗDD αλλα αρχιζουν να βαρανε ολοι ενας -ενας τα τελευταια χρονια. Εχω αρχισει να αγοραζω σιγα σιγα SSD για τα μηχανηματα μου (εσωτερικους και εξωτερικους) σπιτι και δουλειά αλλά απο οτι διαβαζω και αυτοι δεν ειναι αθανατοι...

Γενικα απο την εμπειρια μου, οι Western digital που ειναι και καλά κορυφη , χάλασαν γρηγορότερα απο αλλους (seagate).

Eσεις εχετε εμπειρία απο σχετικά συχνη χρηση και ταυτοχρονα μεγαλη διάρκεια ζωης σε δίσκο σας ?

Επεξ/σία από spix
Δημοσ.

Οι Δίσκοι σε εμένα πάντα ήταν ρουλέτα....οπότε ο χρόνος ζωής τους είναι απο -1 έως άπειρο...

Έχω πετύχει να αλλάξω 3 δίσκους τον 1 πίσω απο τον άλλον....1ος χτύπησε στις 20 ημέρες -->RMA-->καινούργιος (2ος) --ΝΕΚΡΟΣ --> ΑΓΟΡΑ ΑΛΛΟΥ ΔΙΣΚΟΥ (3ος) --ΝΕΚΡΟΣ-->Στον 4ο στρώσαμε αφού είχα πάρει το μαγαζί να τον κάνει έλεγχο πρώτα...και φυσικά το RMA του 2ου δούλεψε κανονικά.

• Like 1
  • Super Moderators
Δημοσ.

Παίζω με WD/HGST Ultrastar Series τα τελευταία χρόνια, μέχρι στιγμής μια χαρά, φτου φτου...

Δημοσ.

Κάτι που δεν ανέφερε ο φίλος o NT1G σε σχέση με τα στοιχεία της Backblaze είναι ότι το 80% των HDD δεν ξεπερνούν τα 5 χρόνια ζωής. Επίσης όπως έχω διαβάζει και διαπιστώσει, δίσκοι οι οποίοι δουλεύουν 24/7 σε σχέση με με αυτούς που κλείνουν καθημερινά ή δουλευουν σπάνια, τείνουν να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Εχω βγάλει δίσκο από την συσκευασία ο οποίος ήταν DOA. Είχα δίσκο (Quantum 6,4GB) ο οποίος δούλευε 24/7 και πέραασαν 8 χρόνια μέχρι να βγάλει το πρώτο bad block. Και έχω φυσικά δει δίσκους να χαλάνε στα ενδιάμεσα χρόνια. Επίσης τους πρώτους 2-3 μήνες λειτουργίας τους τους θεωρώ και τους πιο κρίσιμους.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 1/4/2020 στις 2:48 ΜΜ, spix είπε

εχω αγανακτησει απο το χτυπημα δισκων. Περιμενα να βγαζουν 10ετια οι ΗDD αλλα αρχιζουν να βαρανε ολοι ενας -ενας τα τελευταια χρονια. Εχω αρχισει να αγοραζω σιγα σιγα SSD για τα μηχανηματα μου (εσωτερικους και εξωτερικους) σπιτι και δουλειά αλλά απο οτι διαβαζω και αυτοι δεν ειναι αθανατοι...

Γενικα απο την εμπειρια μου, οι Western digital που ειναι και καλά κορυφη , χάλασαν γρηγορότερα απο αλλους (seagate).

Eσεις εχετε εμπειρία απο σχετικά συχνη χρηση και ταυτοχρονα μεγαλη διάρκεια ζωης σε δίσκο σας ?

Μιλάς για δίσκου εσωτερικούς , εξωτερικούς ή και τα δυο; Αν είναι και τα 2 και σου χαλάνε κοίταξε το δίκτυο της ΔΕΗ της περιοχής σου εαν έχει σκαμπανεβάσματα και δεν διατηρεί σωστά τα επίπεδα της τάσης.Επίσης να μην συνδέεις ποτέ στην ίδια γραμμή του σπιτιού ηλεκτρονικά ευαίσθητα μηχανήματα (pc,tv,hifi,κλπ) με οτιδήποτε διαθέτει μοτέρ όπως πχ ηλ.σκούπα,ψυγείο,κλιματιστικό κλπ διότι οι αρμονικές που δημιουργούν περνάνε στις πλακέτες και είναι η νο1 αιτία που χαλάνε.

Αν δεν έχεις καλό δίκτυο ρεύματος , το μόνο που σε σώζει είναι είτε να έχεις καλό εξωτερικό κουτί για δίσκους με τροφοδοτικό ποιοτικό με αντιπαρασιτικά φίλτρα , ή ακόμα καλύτερα να έχεις ένα line conditioner.Από ups τα μόνα που αξίζουν είναι τα online αλλά αφενός οτι είναι πανάκριβα , αφεταίρουν εαν δεν χρειάζεσαι να παίρνεις backup τότε δεν χρειάζεσαι και τη μπαταρία τους οπότε ένα line conditioner είναι ιδανικό.Αν είναι εσωτερικοί οι δίσκοι τότε το pc θα πρέπει να έχει σοβαρό PSU με καλά φίλτρα.

Επίσης δώσε μεγάλη προσοχή στην υγρασία του χώρου.Ένας άλλος μεγάλος λόγος που οι δίσκοι λίγο λίγο αργοπεθαίνουν.

Τέλος να σου πω οι μάρκες δεν παίζουν και τόσο μεγάλο ρόλο όσο τα παραπάνω.Στο δικό μου χώρο έχω μάρκες από όλες σχεδόν τις εταιρίες και τα τελευταία 20 χρόνια δεν έχω πάρει στο χέρι ούτε έναν παρότι η χρήση που κάνω σε αρκετούς από αυτούς δεν είναι η ενδεδειγμένη.Πχ ενδεικτικά να σου πω , έχω δίσκους που τους έχω τρελάνει στα άναψε-σβήσε σε καθημερινή βάση :

WD 1TB ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: 3.067h (ON/OFF: 2.522) , Samsung 1TB: ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: 32.483h (ON/OFF: 26.413) , Hitachi 1TB ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: 24.173h (ON/OFF: 4.136).

Επεξ/σία από tarantules
  • Like 4
  • Thanks 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...