Προς το περιεχόμενο

Display driver amdkmdap stopped responding but has recovered

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Για τα τελευταία 2.5 χρόνια χρησιμοποιώ το εξής setup:

Mobo: Gigabyte Z77X-D3H
CPU: Intel Core i5 3570k (όχι OCed)
GPU: AMD Radeon HD 7850 (όχι OCed)
RAM: 1 DDR3 8GB stick
PSU: Corsair CX600 (600W)
UPS: Accupower ISY Line Interactive 850VA (τροφοδοτεί όλο το case, αλλά όχι τις οθόνες)

Στη διάρκεια του τελευταίου μήνα μου έτυχαν "Display driver amdkmdap stopped responding but has recovered" errors. Όταν crashάρει ο driver, οι οθόνες εναλλάσονται μεταξύ το να σβήνουν και να δείχνουν garbage ή distorted γραφικά. Έπειτα πρέπει να κάνω hard-reboot. Έπειτα, βλέπω το παραπάνω error στο Windows Event logs.

Κάποιες χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τις συνθήκες που γίνεται το crash του driver:

- Ο display driver crashάρει μερικές φορές (όχι κάθε φορά) & αυτό πάντα λίγα λεπτά μετά το boot-up. Αν περάσει λίγη ώρα και δεν παρουσιαστεί πρόβλημα, τότε το σύστημα δουλεύει κανονικά για πολλές συνεχόμενες ώρες.

- Το crash δεν σχετίζεται άμεσα με κάποιο ενέργεια μου. Γίνεται δηλαδή σε φαινομενικά-τυχαία στιγμή, ακόμα και αν πχ αφήσω το pc για λίγα λεπτά αφού bootάρει μόνο του.

Έχω δοκιμάσει τα εξής:

- Επανεγκατάσταση του driver (μετά από τα βήματα ορθής-εγκατάστασης driver, όπως στο αντίστοιχο stickied topic). Έχω δοκιμάσει πολλές εκδόσεις, παλιές & καινούργιες, αλλά όλες παρουσίασαν αυτό το πρόβλημα.

- Stress-test της GPU (μέσω Furmark), που δεν παρουσίασε κανένα πρόβλημα. Οι θερμοκρασίες και οι τιμές τάσης ήταν σε φυσιολογικά όρια. Επίσης δεν παρουσιάζεται πρόβλημα κατά τη διάρκεια από μεγάλα gaming sessions.

- Test της RAM (μέσω MemTest86).

Λόγω των παραπάνω, υποθέτω πως το πρόβλημα δεν είναι τόσο θέμα hardware, αλλά λογικά είναι θέμα software.

Έχω δοκιμάσει ότι μπορώ να σκεφτώ, που να μπορεί να ευθύνεται για το πρόβλημα αυτό. Άμα είναι όντως θέμα software, τι μπορώ να κάνω/δοκιμάσω (πέρα προφανώς από format και clean-install); Άμα τυχόν είναι θέμα hardware, τι μπορεί να ευθύνεται για αυτό το πρόβλημα (και πως θα μπορούσα να το δοκιμάσω, για να δω αν ευθύνεται όντως αυτό);

Ευχαριστώ πολύ για οποιαδήποτε βοήθεια και συμβουλές.

• 3 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Λοιπόν μετά από αρκετές επανεκκινήσεις του υπολογιστή (σύστημα υπογραφής) άρχισα να υποπτεύομαι το παλιό τροφοδοτικό και το άλλαξα....Έκανα και ένα format και πέρασα όλα τα updates και τελευταίες εκδόσεις σε drivers AHCI, Realtek lan, Realtek audio, AMD HD4850 και εκεί άρχισαν τα όργανα να χορεύουν με κάτι τρελά σαν και αυτό που αναφέρεις (GPU Drivers Recovery, διακοπές στον ήχο, freezarismata στο pc σε browser, desktop, applications, σε Gaming μετά από λίγο μαύρες οθόνες ή κολλήματα και πολλά χαμένα καρέ σε παιχνίδα, blank screens, ...Χαμός)

Με το furmark την έβγαζα και εγώ καθαρή καθώς και με το Heaven και Valey benchmark αλλά καταλάβαινα ότι κάτι δεν πάει καλά από τα πολλά χαμένα καρέ και τις διακοπές στον ήχο...

Και εκεί άρχισε να παίζει το διάβασμα της αρκούδας...και κατέληξα στο ότι ένα από τα τρία ακόλουθα σενάρια

1)Έχει καεί το ολοκληρομένο ή σχετικός πυκνωτής είναι στα τελευταία του της onboard κάρτας ήχου ή της κάρτας δικτύου και δημιουργούν πρόβλημα καθώς λένε ότι μοιράζονται το ίδιο bus στη μητρική ή τα έχει παίξει και η κάρτα γραφικών!

2)Λόγω παλαιότητας κάρτας γραφικών υπάρχει κάποιο conflict ή bug που τα μαμάει όλα σε συνδιασμό με τις τελευταίες εκδόσεις drivers των Realtek audio και Realtek lan στη μητρική.

3)Κάποιος συνδιασμός των άνω...

Δηλαδή άντε τώρα να βρεις άκρη με τόσο παλιό hardware...

Για να μη μακρυγορώ άκου να δεις τι έκανα εγώ καθώς για κάρτα ήχου και lan δεν αλλάζω σύστημα...εξάλλου γι αυτό το λόγο αγοράζουμε πολλές φορές full atx board

Μπήκα στο bios και απενεργοποίησα τη κάρτα ήχου και τη κάρτα δικτύου...Τοποθέτησα μία κάρτα δικτύου 1000 pci (10 ευρώ) που είχα αγοράσει κάποια στιγμή για το παλιό μονοπύρηνο htpc στο σαλόνι και σύνδεσα τη κάρτα γραφικών με το hdmi της οθόνης ενώ παλιά είχα το dvi...

Κορυφή το μηχάνημα πλέον και όλα μια χαρά..και μεγάλη διαφορά σε Mass Effect 3 Multiplayer με το lag και τα frames... (Τελικά καλά μας τη δίνουν τη κάρτα δικτύου τσάμπα με τη μητρική αλλά μια ξεχωριστή έστω και απλή παίζει να κάνει διαφορά σε online gaming εκτός από κάτι καινούργιες μητρικές που τα έχουν αναβαθμίσει αυτά τα πράγματα)

Απλά κάνε εσύ ένα format και με τα δύο απενεργοποιημένα (ϊσως και περισσότερα αν δεν χρησιμοποιείς όπως firewire, com parallel κτλ)...πέρασε drivers...κάνε και κανα benchmark χρησιμοποίησε καμιά τηλεόραση για να έχεις ήχο αν δεν έχεις hdmi στην οθόνη του υπολογιστή (Φυσικά τα έχεις κάνει download τα σχετικά πριν το format)...Στη συνέχεια αν είναι όλα καλά κάνε ένα system backup και μετά ενεργοποίησε τα ένα κάθε φορά και άσε λίγο καιρό να δεις αν φταίει κάποιο από αυτά...

Ελπίζω να βγαλεις άκρη γιατί εγώ παιδευόμουν γύρω στο δίμηνο με αυτή τη κατάσταση...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...