Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα σε όλους.

Λοιπόν μπαίνω κατευθείαν στο θέμα για ένα πρόβλημα στο οποίο δεν ξέρω τί φταίει.

Με το που ξεκινάω World of Tanks ή Path of Exile μου βγαίνει μαύρη οθόνη χωρίς καν να μπω σε μάχη (δλδ δεν έχει αρχίσει να ζορίζεται ακόμα η κάρτα γραφικών) παρά μόνο ακούω τον ήχο του παιχνιδιού στο background.

Δεν μπορώ να μπω σε desktop, Ctrl+Alt+Del δε δουλεύει, δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω σε τίποτα τον υπολογιστή και το μόνο που μπορώ να κάνω είναι force shutdown.

Πρόσφατες αλλαγές σε hardware δεν έχω κάνει, το PC καθαρίζεται σχολαστικά με blower, overclock δεν έχω κάνει, οι συνδέσεις στο κουτί έχουν ελεγχθεί, η κάρτα γραφικών κανονικά τροφοδοτείται και δεν υπερθερμαίνεται (σύμφωνα με το HW monitor), οι drivers μητρικής και GPU είναι περασμένοι στην πιο πρόσφατή τους έκδοση γιατί έχω κάνει πρόσφατα format.

Παρεπιμπτόντως το Furmark πάνω από 2 λεπτά δεν το αντέχει, βγάζει πάλι μαύρη οθόνη.

Το σύστημά μου είναι το εξής

CPU AMD 960T BE ξεκλειδωμένος σε 6πύρηνο. http://www.cpu-world.com/CPUs/K10/AMD-Phenom%20II%20X4%20960T%20Black%20Edition%20-%20HD96ZTWFK4DGR.html

GPU Sapphire Radeon 6970 2GB dual fan http://www.hardwarecanucks.com/forum/hardware-canucks-reviews/50194-sapphire-radeon-hd-6970-2gb-dual-fan-review.html

RAM G.Skil 1600 CL9D http://www.gskill.com/en/product/f3-12800cl9d-4gbrl

HDD Plextor MP5 Pro 250GB http://www.plextor-digital.com/index.php/en/M5-Pro/m5-pro.html και Velociraptor 300GB

Motherboard Gigabyte 970a-D3 http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=4306#ov

PSU Corsair CX750M http://www.corsair.com/en-us/cx-series-cx750m-modular-atx-power-supply-750-watt-80-plus-bronze-certified-modular-psu

OS Win 7 64 bit τώρα, Win 8.1 32bit πριν το format

Δημοσ.

Στο furmark η θερμοκρασία φτάνει στο θεό και μετά τέλος.

Το HW monitor τρέχει στο background την ώρα του παιχνιδιού και δεν δείχνει ανησυχητικές θερμοκρασίες.

Δημοσ.

Αλλαξε drivers της καρτας γραφικων και κανε bios update..

Έχω τους πιο πρόσφατους.Γιατί να τους αλλάξω? Bios update eεννοείς στη μητρική ή στην κάρτα? Γιατί η GPU έχει περασμένο το πιο πρόσφατο BIOS.

Θερμοκρασίες κάρτας?

Σε idle είναι 47 βαθμοί. Στο παιχνίδι δεν ξεπερνούν τους 74.

απλά ψοφάει...

Μη μου λες τέτοια γιατί 3 βδομάδες πριν μπορούσα να παίξω καμμιά ώρα ή 2. Τώρα αν κλέισω δίλεπτο είμαι τυχερός.

Δημοσ.

Με την ίδια κάρτα είχα και εγώ το ίδιο πρόβλημα . Κατέβασε το msi afterburner και βαλε τον ανεμιστήρα στο 50% και πάνω , βαλε να παίξεις ξανά game ............ σου το ξανά έκανε ;

Δημοσ.

Με την ίδια κάρτα είχα και εγώ το ίδιο πρόβλημα . Κατέβασε το msi afterburner και βαλε τον ανεμιστήρα στο 50% και πάνω , βαλε να παίξεις ξανά game ............ σου το ξανά έκανε ;

Το έχω κατεβασμένο αλλά όχι εγκατεστημένο το Afterburner. Θα το δοκιμάσω και θα σου πω.

Λοιπόν έβαλα τους ανεμιστήρες στο 60% πάτησα Apply και φόρτωσα το Path of Exile.

Δυστυχώς μια από τα ίδια.

Δημοσ.

Bios updates για την μητρικη σου, οι drivers , δεν ειναι παντα οι τελευταιοι οι πιο stable..δοκιμασε με μια παλιοτερη εκδοση driver για την gpu σου και κανε bios update στην μητρικη σου ..

Δημοσ.

Update πάνω στο πρόβλημα.

Μετά από 2 ολόκληρες μέρες δοκιμών κατάληξα στο οτι  μάλλον πρέπει να είναι πρόβλημα κάρτας γραφικών.

Και εξηγούμαι:

Βγάξω GPU και μνήμες και τα ξανατοποθετώ μήπως και τυχόν δεν είχαν πατήσει καλά στη μητρική.

Επίσης χρησιμοποιώ από το τροφοδοτικό ξεχωριστό καλώδιο για το οχτάπυνο και άλλο για το εξάπυνο βύσμα της GPU αντί για ένα και για τα 2 που είχα πριν.

Αποτέλεσμα μηδέν.

Και όχι μόνο αυτό αλλά δεν χρειάζεται να ανοίξω παιχνίδι πια. Πετάει μαύρη οθόνη μετά από 10 λεπτά λειτουργίας του υπολογιστή πλέον. (πχ σε απλό browsing σε ιστοσελίδες).

Εγκαθιστώ Linux Mint 17.2 Cinnamon 64 bit.

Στη αρχή όλα καλά (φοβερό το Mint παίδες) μέχρι τη στιγμή που εγκαθιστώ proprietary drivers.

Ξανά τα ίδια. Ούτε Internet browsing, ούτε καν θέαση video με VLC. Η μαύρη οθόνη χτυπάει συνεχώς και αλύπητα.

Ξανά format χθες βράδυ, αυτή τη φορά Win 7 64bit.

Η εγκατάσταση εντάξει, τα updates περασμένα όλα κανονικά, drivers μητρικής και κάρτας γραφικών επίσης.

Και με το που πατάω Rate this computer στο Windows Experience Index να σου ξανά μαύρη οθόνη κάπου στο "Direct 3D Aero Assesment".

Force shutdown, restart και ξανά το ίδιο ακριβώς πράγμα την ίδια χρονική στιγμή. Επίσης καθώς ήταν αργά το βράδυ και υπήρχε απόλυτη ησυχία πρόσεξα ότι κατά τη διάρκεια της μαύρης οθόνης οι ανεμιστήρες της GPU γύριζαν σαν τρελλοί. (πολύ παραπάνω από το κανονικό).

Δηλαδή αν η κάρτα δεν αντέχει ούτε την αξιολόγηση την Windows, πού να φορτώσεις και παιχνίδι...

Δημοσ.

Προτείνω αλλαγή θερμαγωγικης παστας στη κάρτα γραφικών αν δεν έχεις αλλάξει τη τελευταία τριετια. Επίσης δεν αναφέρεις κουτί,ανεμιστήρες και ψυκτρα επεξεργαστή για να δούμε τη ρόη αέρα. Δοκίμασε να απενεργοποιήσεις πυρήνες γιατί παίζει να ανεβαίνει πολύ η θερμοκρασία και στα mofset γιατί παρολο που έχουν ψήκτρα δεν είναι και η καλύτερη ποιότητα σε αυτή τη σειρά της gigabyte.

Σου έχει βγάλει ποτε μήνυμα bios failure and recovery μήνυμα μητρική. Κοίταξε που είναι τα bios chips πάνω στη μητρική και αν υπάρχει κάτι που να εμποδίζει το airflow γύρω από αυτά.

Δημοσ.

Το κουτι μου είναι το Coolermaster HAF 922 με διαφάνο πλαινό sidewindow.

Τους ανεμιστήρες του κουτιού δεν τους έχω αλλάξει καθόλου.

CPU Cooler έχω το Thermaltake Big Typhoon VX http://www.overclockersclub.com/reviews/bigtyphoon/ με το οποίο μπορεί να μην έχω "push - pull" airflow αλλά ο επεξεργαστής ποτέ δεν ανέβασε θερμοκρασίες και γενικά ποτέ δεν αισθάνθηκα το κουτί να είναι ζεστό.

Για πάστα επεξεργαστή έχω χρησιμοποιήσει την Zalman ZM-STG1 http://www.visionstudio.gr/prodinfo.asp?id=44670&cat=7

Τους 2 έξτρα πυρήνες του επεξεργαστή τους απενεργοποίησα και είναι τώρα ο κανονικός τετραπύρηνος όπως τον αγόρασα.

Όσον αφορά τη μητρική το 1.4 revision έχει εγκατεστημένα VRM heatsink cooling σε σχέση με άλλα revisions της ίδιας μητρικής.

Το άλλο κουφό της υπόθεσης είναι ότι στο Event Viewer δε μου βγάζει μηνύματα λάθους παρά μόνο κάτι Unexpected Shutdown πράγμα φυσικό αφού αναγκάζομαι να τον κλείσω με αυτόν τον τρόπο γιατί αλλιώς δε γίνεται.

Εδώ και κάποιες μέρες τον λειτουργώ τον υπολογιστή από Linux Live CD (το Qimo4Kids) γιατί οτιδήποτε άλλο δεν το σηκώνει.

Ούτε VLC παιδικά βίντεο για τα πιτσιρίκια μπορεί να παίξει, ούτε καν βίντεο στο YouTube - η οθόνη βγάζει το γνωστό μαύρο.

Δημοσ.

Πραγματικά με τους υπολογιστές δεν βγάζεις άκρη...Αρχίζει κάτι τρελά ο υπολογιστής μου πριν ενάμιση μήνα

1) Κατά τη διάρκεια παιχνιδιού restart και η οθόνη σε κατάσταση sleep...Μαύρη οθόνη δηλαδή με όλα να δουλεύουν

2) Κατά τη διάρκεια του browsing και Youtube μία από τα ίδια

3) Εκει που ήταν idle τα ίδια

Κάποια στιγμή δεν άνοιγε καθόλου και άλλαξα τροφοδοτικό που είχα στο πρόγραμμα και έκανα format

Μετά αρχίσαν πάλι τα ίδια και βρήκα κάτι ρυθμίσεις για τη κάρτα ήχου για να απομονοθεί το speaker play μέσω hdmi hd4850 το οποίο βοήθησε τη κατάσταση αρκετά...

Μετά ξανάρχισε τα ίδια και άλλαξα θερμαγωγική πάστα στη gpu και βελτιώθηκε η κατάσταση

Μετά ξαφνικά τα ίδια αλλά αυτή τη φορά με μήνυμα bios corruption και recovery...το οποίο έλυσα με bios update μέσω flash αλλά και cable management γιατί η δική μου μητρική Gigabyte AM2+ GA MA 770 UD3 έχει τα bios chips κάτω από τη κάρτα γραφικών αλλά και από εκεί κοντά είχα περάσει το 8πινο της μητρικής και του hd audio που είναι ακριβώς πάνω από τη κάρτα γραφικών

και τα είχα περάσει από κάτω και με την αλλαγή (ευτυχώς το καινούργιο τροφοδοτικό έχει μεγάλα καλώδια) ...

Επίσης η ψύκτρα του επεξεργαστή υποστηρίζει αντί για 1χ120mm και 2χ92mm για καλύτερη ψύξη στα mofset και στις μνήμες μιας και φυσάει τον αέρα πάνω στον επεξεργαστή και δεν τον στέλνει πίσω

Πλέον εδώ και 1 μήνα όλα καλά...σκυλί το pc αλλά προετοιμάζομαι ψυχολογικα για αλλαγή μητρικής και μνήμες μιας και η μητρική μάλλον έδειξε σημάδια φθοράς...

Τι έφταιγε στη δική μου περίπτωση τελικά...Το μόνο σίγουρο είναι το τροφοδοτικό το οποίο ήταν και χάλια και παλιό... και σίγουρα κάτι από τα παρακάτω

1)Κάρτα γραφικών

2)Μητρική mofsets ή bios chips

Ελπίζω να βοήθησε η ιστορία μου και το troubleshooting μου μπας και βγάλεις καμια άκρη με το δικό σου

ΥΓ: Tα δικά σου bios chips είναι πίσω από τα sata ports για δες λίγο τη κατάσταση με το cable management εκεί

Δημοσ.

Τί να πω φίλε μου, χάος.

Αυτά τα τρία συμπτώματα τα έχω και γω

1) Κατά τη διάρκεια παιχνιδιού restart και η οθόνη σε κατάσταση sleep...Μαύρη οθόνη δηλαδή με όλα να δουλεύουν

2) Κατά τη διάρκεια του browsing και Youtube μία από τα ίδια

3) Εκει που ήταν idle τα ίδια

με μόνη διαφορά ότι ο υπολογιστής ούτε έκανε restart, ούτε έκλεινε από μόνος του.

Το τροφοδοτικό μου δεν έχει κλείσει εξάμηνο και τα καλώδια στο κουτί τα έχω όσο περισσότερο τακτοποιημένα μπόρεσα (βοηθάει και το ότι το τροφοδοτικό είναι modular).

Επίσης το κουτί καθαρίζεται τακτικά και στο καθιστικό μέσα όπου βρίσκεται ο υπολογιστής δεν καπνίζω λόγω παιδιών.

Απλά έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είναι θέμα κάρτας γραφικών γιατί είτε σε Linux ή σε Windows όλα είναι καλά μέχρι που ενεργοποιούνται οι drivers της GPU.

Εδώ σε διανομή Bodhi Linux με Enlightenment Window Manager που θεωρείται ελαφρύς και συνήθως συνιστάται σε μηχανήματα με αδύναμες GPU, με το που έγινε η εγκατάσταση των drivers για την κάρτα, είχα αμέσως μαύρη οθόνη.

Και ο λόγος που τώρα λειτουργεί ο υπολογιστής με Live CD ( του 2009) είναι ότι δεν έχει εγκατασταθεί τίποτα γιατί τρέχει από το CD.

Τουλάχιστον έχω Internet.

Πάντως ευχαριστώ όλα τα παιδιά που ασχολήθηκαν με το πρόβλημά μου και όταν περάσω καινούργια κάρτα θα γράψω αποτελέσματα.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...