Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Γράφεις ότι ο DHCP του router δίνει μόνο στην περιοχή 192.168.2.2 έως 192.168.2.12 και μάλιστα τις έχεις ήδη δεσμεύσει μέσω των διευθύνσεων MAC.

Στην περίπτωση αυτή θα έχεις πρόβλημα με την διεύθυνση 192.168.2.10 που έδωσες στο TP-Link, αφού ήδη είναι παραχωρημένη. Μπορείς να κάνεις το ίδιο και με αυτό, απλά βάζοντας την .13 και ανεβάζοντας την περιοχή του DHCP.

O κάθε DHCP δίνει αυτόματα διευθύνσεις, μέσα από μια συγκεκριμένη περιοχή, σε όσες συσκευές του την ζητούν.

Όμως δεν απαγορεύεται σε καμία άλλη που έχει σταθερή διεύθυνση, να συνδεθεί στο ίδιο δίκτυο. Όλο το δίκτυο αποτελείται από 254 διευθύνσεις (192.168.2.1 έως .254).

Με απλά λόγια δεν εξασφαλίζεσαι ότι καμία άλλη συσκευή δεν θα συνδεθεί ασύρματα ή ενσύρματα, στο δίκτυό σου.

Κανονικά πρέπει να λειτουργεί ένας μόνο DHCP, αλλά μπορούμε να βάλουμε και άλλον, μόνο που ο καθένας θα έχει ξεχωριστές περιοχές. Π.χ. τώρα δίνεις 192.168.2.2 - .12 και να ορίζεις στο TP-Link να δώσει 192.168.2.20 - .30 (ή ότι άλλο θέλεις).

• Απαντ. 30
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Στο TP-Link εγώ του έδωσα την 192.168.2.10 την οποία την είχα αφήσει ελεύθερη στο router γι αυτό το λόγο και δουλεύει μια χαρά.

Αυτό που λες οτι "δεν απαγορεύεται σε καμία άλλη που έχει σταθερή διεύθυνση να συνδεθεί στο δίκτυο" δεν το καταλαβαίνω.Εφόσον πχ την IP 192.168.2.2 την έχω συνδέσει με μια συγκεκριμένη MAC Address του κινητού μου , πως γίνεται να την πάρει άλλη συσκευή; Αυτός δεν είναι ο ρόλος του binding?

Όσο γι αυτό που λες με το 2ο DHCP θα το δοκιμάσω.Θα ανοίξω δηλαδή και του TP-Link τον DHCP και θα δώσω άλλες 2-3 θέσεις στο ίδιο υποδίκτυο πάντα.Ελπίζω να μην έχω καποιο conflict

Δημοσ.

Αν έρθω στο σπίτι σου με το laptop που του έχω ορίσει χειροκίνητα διεύθυνση 192.168.2.200 (ή οποιαδήποτε άλλη) έξω από το εύρος που δίνει ο DHCP, πιστεύεις ότι δεν θα μπορέσω να συνδεθώ ασύρματα ή ενσύρματα;

Η δουλειά του DHCP είναι να δίνει αυτόματα διευθύνσεις και όχι να απαγορεύει συνδέσεις. Ορίζοντας μικρή περιοχή περιορίζεις μόνο τις συσκευές που θέλουν να πάρουν αυτόματα διεύθυνση και όχι αυτές που έχουν ήδη (φυσικά στο ίδιο εύρος του δικτύου).

Δημοσ.

Κάποια router έχουν δυνατότητα δημιουργίας λίστας διευθύνσεων MAC, που με αυτές είτε απαγορεύουν είτε επιτρέπουν την σύνδεση, (ένα από τα δύο) ανάλογα τι σε βολεύει.

Δημοσ.

Έλα το βρήκα....

Έχει το router μου επιλογές IP Filter, MAC Filter και URL Filter και δεν το είχα κοιτάξει καν.Νόμιζα οτι με το να περιορίσω τον DHCP ήμουν καλυμμένος.

• 3 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Έλα το βρήκα....

Έχει το router μου επιλογές IP Filter, MAC Filter και URL Filter και δεν το είχα κοιτάξει καν.Νόμιζα οτι με το να περιορίσω τον DHCP ήμουν καλυμμένος.

το Mac filtering ειναι εξτρα μετρο προστασιας και δεν ειναι κυριο μετρο προστασιας διοτι σπαει ευκολα.δηλαδη για να μην συνδεθει καποιος στο ασυρματο πρωτα το κλειδωνεις πχ με wpa2 και μετα βαζεις mac address filtering.επισης σε πολλα ρουτερ το mac addressfiltering δεν παιζει στο ενσυρματο αλλα μονο στο ασυρματο.αναλογως το ρουτερ.οπως επισης στα περισσοτερα ρουτερ υπαρχει ενας dhcp ειτε ασυρματα ειτε ενσυρματα και δεν μπορεις να ορισεις αλλον για ενσυρματα και αλλον για ασυρματα.αν τωρα εχεις 10 Ip να δινει ο dhcp αν καποιος παει αυτοματα να συνδεθει δεν θα παρει ποτε Ip αφου ειναι reserved αλλα οπως ειπε ο jkoukos δεν τον επηρεαζει στο να συνδεθει με καρφωτη Ip>απλα πρεπει να ξερει τι να βαλει οποτε και αυτο θελει λιγο ψαξιμο

Στο TP-Link εγώ του έδωσα την 192.168.2.10 την οποία την είχα αφήσει ελεύθερη στο router γι αυτό το λόγο και δουλεύει μια χαρά.

Αυτό που λες οτι "δεν απαγορεύεται σε καμία άλλη που έχει σταθερή διεύθυνση να συνδεθεί στο δίκτυο" δεν το καταλαβαίνω.Εφόσον πχ την IP 192.168.2.2 την έχω συνδέσει με μια συγκεκριμένη MAC Address του κινητού μου , πως γίνεται να την πάρει άλλη συσκευή; Αυτός δεν είναι ο ρόλος του binding?

Όσο γι αυτό που λες με το 2ο DHCP θα το δοκιμάσω.Θα ανοίξω δηλαδή και του TP-Link τον DHCP και θα δώσω άλλες 2-3 θέσεις στο ίδιο υποδίκτυο πάντα.Ελπίζω να μην έχω καποιο conflict

παιζει κανονικα και 2ος dhcp απλα δεν εχει και πολυ νοημα εκτος αν θες να κανεις και αλλα πραγματα στο δικτυο σου.confilct δεν θα σου κανει εφοσον ειναι αλλο ευρος

Τελικά είχατε δίκιο.Έβαλα το inssider στο κινητό και είδα οτι η MAC του wireless είναι η αναγραφόμενη στην ετικέτα , και άλλη MAC βγάζει στο ενσύρματο.

Αυτό τι σημαίνει; στο ίδιο chip υπάρχουν 2 διαφορετικές καταχωρήσεις MAC ανάλογα το εαν έχουμε ενσύρματη σύνδεση ή ασύρματη ή έχουμε να κάνουμε με 2 διαφορετικά chip που δίνουν το καθένα και τη δική του MAC;

Και μια απορεία εαν γνωρίζετε σχετικά με τα υποδίκτυα γιατί δεν τα πάω και τόσο καλά:

Το router (192.168.2.1) του σπιτιού το έχω ρυθμίσει να δίνει μέσω του DHCP ένα περιορισμένο εύρος IP στις συσκευές μου.Συγκεκριμένα από 192.168.2.2 έως 192.168.2.12 τις οποίες τις έχω δεσμεύσει όλες με αντίστοιχες MAC address ενσύρματων ή ασύρματων δικτυακών συσκευών.

Στο TP-Link(192.168.2.10) που πήρα και το έκανα Access Point , απενεργοποίησα το DHCP kai έβαλα ακριβώς το ίδιο υποδίκτυο για να μπορέσει να το δει το router και να του δώσει τη συγκεκριμένη IP.

Επειδή τοTP-Link τo  έχω σε απομακρυσμένο χώρο και είναι συνδεδεμένο πάνω σε 5πορτο switch, εφόσον έχω δεσμεύσει όλες τις IP από 2 εως και 12 με τις αντίστοιχες MAC , είμαι διασφαλισμένος οτι οποιαδήποτε άλλη ξένη ενσύρματη συσκευή συνδεθεί πάνω στο switch θα μπλοκαριστεί;

Όσον αφορά την ασύρματη πρόσβαση από το TP-Link, μπορώ να δώσω άλλο εύρος υποδικτύου πχ από 192.168.2.2 έως 192.168.2.13 για κάποια μελλοντική ασύρματη συσκευή ή ο DHCP του router θα δίνει μέχρι 12 που του έχω ορίσει;

επισης οτι οι Ip του adsl router θα εχουν τελειωσει δεν σημαινει οτι αμα καποιος συνδεθει στο adsl router ασυρματα δεν θα παρει πχ την 13 απο το access point.οσο ξερω θα δωσει κανονικα.Ας επιβεβαιωσει ο jkoukos.

Δημοσ.

Ευχαριστώ για τις πληροφορίες poulinos.Επίσης το tp-link που πρότεινες με βόλεψε πάρα πολύ.

firmware update μην ξεχασεις να το κανεις μην φοραει κανα παλιο Firmware.ναι ειναι vfm τα tp link.:)

Δημοσ.

Στο επίσημο site της εταιρίας , έχει firmware update μόνο για την έκδοση V1.

To δικό μου είναι V2, πρόσφατο δηλαδή και δεν υπάρχει κάτι να κατεβάσω.Λογικά είναι φρέσκο μοντέλο.

Δημοσ.

επισης οτι οι Ip του adsl router θα εχουν τελειωσει δεν σημαινει οτι αμα καποιος συνδεθει στο adsl router ασυρματα δεν θα παρει πχ την 13 απο το access point.οσο ξερω θα δωσει κανονικα.Ας επιβεβαιωσει ο jkoukos.

Ναι, αν παίζει και δεύτερος DHCP (σε ξεχωριστή περιοχή), τότε οι διευθύνσεις που αποδίδει θα έχουν κανονικά σύνδεση άσχετα αν δεν υπάρχουν άλλες προς διάθεση από τον DHCP του κύριου router.

Είναι σαν να έχει βάλει κάποιος σταθερή διεύθυνση στην κάρτα του, έξω από την περιοχή του κύριου DHCP.

Γι' αυτό έγραψα και προηγούμενα ότι δεν αποτελεί ασφάλεια το να ορίσουμε στον DHCP να δίνει λίγες διευθύνσεις.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...