takatakaros Δημοσ. 30 Ιουνίου 2015 Δημοσ. 30 Ιουνίου 2015 Γεια σας αγαπητά μέλη του insomnia! Φέτος έδωσα πανελλήνιες και η σχολή που θα περάσω είναι η Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών στο ΕΚΠΑ. Όποτε θα ασχολήθω με τον προγραμματισμό. Θα ήθελα να μου πείτε την γνώμη σας αν θα ήταν καλό να πάρω ένα λάπτοτ και αν θα μου είναι αναγκαίο. Έχω ένα desktop pc εδώ και 6-7 χρόνια. Επίσης τι θα πρέπει να προσέξω στην επιλογή του laptop ώστε να είναι γενικής χρήσης αλλά κατάλληλο και για τον προγραμματισμό; Σας ευχαριστώ!
Kostas93 Δημοσ. 30 Ιουνίου 2015 Δημοσ. 30 Ιουνίου 2015 δεν υπάρχει κατι ειδικό για προγραμματισμό.Αυτό που πιθανώς να χρειαστείς είναι να κανεις ενα dual boot με καποια διανομη linux, καθώς ο προγραμματισμός (και το compile) πολλές φορές βολεύει καλύτερα σε linux. 1
gon1332 Δημοσ. 30 Ιουνίου 2015 Δημοσ. 30 Ιουνίου 2015 Ορίστε τί έχουν να πουν οι υπεύθυνοι το Προγραμματισμου 1 του τμήματος του Βόλου στους πρωτοετείς φοιτητές. Ελπίζω να βοηθήσει. Εμένα προσωπικά με βοησε το laptop κυρίως λόγω μεταφερσιμότητας. Δε χρειάζεται να έχεις και κάτι τούμπανο. Αρκεί να κάνει τη δουλειά του. Εγώ από το τέλος του 1ου έτους μέχρι τώρα 5ο έτος είμαι με ένα Acer Aspire με Intel Core i7 (4/8) και 3gb ram στα 800 ευρώ όταν είχε βγει. Η μόνη αναβάθμιση που του έκανα είναι ένας 256gb SSD. Πραγματικά τώρα δε χρειάζομαι κάτι άλλο. Ίσως RAM, αλλά δεν έχω αντιμετωπίσει ούτε ένα πρόβλημα μέχρι τώρα. 1
παπι Δημοσ. 30 Ιουνίου 2015 Δημοσ. 30 Ιουνίου 2015 Ορίστε τί έχουν να πουν οι υπεύθυνοι το Προγραμματισμου 1 του τμήματος του Βόλου στους πρωτοετείς φοιτητές. Ελπίζω να βοηθήσει. Εμένα προσωπικά με βοησε το laptop κυρίως λόγω μεταφερσιμότητας. Δε χρειάζεται να έχεις και κάτι τούμπανο. Αρκεί να κάνει τη δουλειά του. τουλαχιστον 500gb; σοβαρα τωρα; μπας και ειναι για γραφιστες το κειμενο;
Kostas93 Δημοσ. 30 Ιουνίου 2015 Δημοσ. 30 Ιουνίου 2015 το pdf δεν λεει και πολλά, και σίγουρα δεν είναι να το παρεις της μετρητης.Λεει 5 βασικα πραγματα και τα αλλα είναι ασάφειες.πχ Προτείνουμε Intel Core i5 ή i7 με συχνότητα τουλάχιστον 2 GHz. Αν όντως επιλέξετε επεξεργαστή Intel Core, φροντίστε να είναι 4ης γενιάς. Αυτή η γενιά προσφέρει μεγάλη αυτονομία όταν δουλεύετε με μπαταρία.Δεν είναι σοβαρή πρόταση αυτή απο επίσημη σχολή.Δε χρειάζεται κάποιος i5 ή i7 για να προγραμματισει, για ονομα του θεου, δεν θα κανει compile το skyrim. Όσο για τη συχνότητα είναι λιγο αστειο οπως το θετουν. 1
tr3quart1sta Δημοσ. 30 Ιουνίου 2015 Δημοσ. 30 Ιουνίου 2015 Θα ελεγα να μην παρεις λαπτοπ απο τωρα και να δεις τις πρωτες βδομαδες στη σχολη κατα ποσο θα σου χρειαστει, ωστε να ξερεις εαν αξιζει η αγορα του. Για προγραμματισμο θα κοιτουσα οπωσδηποτε να εχει καλη αναλυση οθονης, ιδανικα θα ηταν να εχει 1920x1080 (Προς Θεου μην παρεις 1366x768!!!)
gon1332 Δημοσ. 30 Ιουνίου 2015 Δημοσ. 30 Ιουνίου 2015 τουλαχιστον 500gb; σοβαρα τωρα; μπας και ειναι για γραφιστες το κειμενο; Καλά κι εγώ είμαι με SSD στα 256gb και δεν γεμίζει. Το χρησιμοποιώ όμως πλέον μόνο για δουλειά. Αλλά σκέψου τους φοιτητές, ταινίες, παιχνίδια, μουσική. Γεμίζει.
karamaniotis Δημοσ. 30 Ιουνίου 2015 Δημοσ. 30 Ιουνίου 2015 Ίσως χρειαστεί να κάνεις μια περιορισμένη αναβάθμιση στον υπολογιστή.
gon1332 Δημοσ. 30 Ιουνίου 2015 Δημοσ. 30 Ιουνίου 2015 το pdf δεν λεει και πολλά, και σίγουρα δεν είναι να το παρεις της μετρητης. Λεει 5 βασικα πραγματα και τα αλλα είναι ασάφειες. πχ Προτείνουμε Intel Core i5 ή i7 με συχνότητα τουλάχιστον 2 GHz. Αν όντως επιλέξετε επεξεργαστή Intel Core, φροντίστε να είναι 4ης γενιάς. Αυτή η γενιά προσφέρει μεγάλη αυτονομία όταν δουλεύετε με μπαταρία. Δεν είναι σοβαρή πρόταση αυτή απο επίσημη σχολή. Δε χρειάζεται κάποιος i5 ή i7 για να προγραμματισει, για ονομα του θεου, δεν θα κανει compile το skyrim. Όσο για τη συχνότητα είναι λιγο αστειο οπως το θετουν. Εντάξει, όταν πρέπει να προγραμματίζεις παράλληλα τότε είναι χρήσιμο. Τόσα μαθήματα υπάρχουν που αφορούν βελτιστοποίηση εφαρμογών με διάφορους τρόπους (OpenMP, MPI, CUDA, κ.ο.κ.). Καλοί και οι pentium 4, αλλά υπάρχει εξέλιξη. Επίσης προσπάθησε να κάνεις compile τον Linux kernel με ένα core. Και δεν θα είναι η μόνη υποχρέωσή σου σε μία τέτοια σχολή. Χρειάστηκε να κάνω compile πρόγραμμα το οποίο ήθελε κοντά στα 6gb ram. Πάλι καλά που είχα και swap memory να λες. Πάντως ο οδηγός είναι γενικός και σε καμία περίπτωση δε σε υποχρεώνει να κάνεις κάτι, πχ να αγοράσεις pc.
Kostas93 Δημοσ. 30 Ιουνίου 2015 Δημοσ. 30 Ιουνίου 2015 Εντάξει, όταν πρέπει να προγραμματίζεις παράλληλα τότε είναι χρήσιμο. Τόσα μαθήματα υπάρχουν που αφορούν βελτιστοποίηση εφαρμογών με διάφορους τρόπους (OpenMP, MPI, CUDA, κ.ο.κ.). Καλοί και οι pentium 4, αλλά υπάρχει εξέλιξη. Επίσης προσπάθησε να κάνεις compile τον Linux kernel με ένα core. Και δεν θα είναι η μόνη υποχρέωσή σου σε μία τέτοια σχολή. Χρειάστηκε να κάνω compile πρόγραμμα το οποίο ήθελε κοντά στα 6gb ram. Πάλι καλά που είχα και swap memory να λες. Πάντως ο οδηγός είναι γενικός και σε καμία περίπτωση δε σε υποχρεώνει να κάνεις κάτι, πχ να αγοράσεις pc. ημμυ ειμαι, πιστεψε με καναμε και κανουμε αρκετο compile... το γενικο i7 και i5 με 2GHz με πείραξε καθώς είναι αστειο όπως το θετει. Λες και είμαστε ακόμη σε single core καταστασεις (λες και δε παιζει ρολο τιποτα αλλο, απο pipeline, dispatch width, window size και δε συμμαζευεται) η συχνοτητα ειναι οτι πιο αστειο θα μπορουσαν να αναφερουν . Πρέπει να το παραδεχτείς, είναι λίγο αστείο. edit πολύ χρήσιμη υπηρεσία, και την γράφω για όποιον δεν την ξέρει, είναι ο ωκεανός https://okeanos.grnet.gr/home/. Εδώ μπορείς να εγγραφείς με την ακαδημαική σου ταυτότητα και να πάρεις πόρους (cores+ram+hdd) προκειμενου να φτιάξεις εικονικές μηχανές που θα τρέχουν εκει τα προγράμματα σου. Εμείς έχουμε στήσει απο βάση δεδομενων μέχρι να τρεχουμε benchmarks που θελανε παρα πολλες ωρες και δε θα σύμφερε να τα τρεξεις στο pc σου. Ανάλογα με το project που θα εγγραφείς θα σου δώσουν και πόρους.
rafail1994 Δημοσ. 30 Ιουνίου 2015 Δημοσ. 30 Ιουνίου 2015 Δες καταρχάς εάν σε βολεύει το laptop για προγραμματισμό . Εγω π.χ θέλω να έχω και μια δεύτερη οθόνη όταν κάνω εργασίες κτλ μιας και το άνοιξε κλείσε τα παράθυρα με κουραζει
gon1332 Δημοσ. 30 Ιουνίου 2015 Δημοσ. 30 Ιουνίου 2015 ημμυ ειμαι, πιστεψε με καναμε και κανουμε αρκετο compile... το γενικο i7 και i5 με 2GHz με πείραξε καθώς είναι αστειο όπως το θετει. Λες και είμαστε ακόμη σε single core καταστασεις (λες και δε παιζει ρολο τιποτα αλλο, απο pipeline, dispatch width, window size και δε συμμαζευεται) η συχνοτητα ειναι οτι πιο αστειο θα μπορουσαν να αναφερουν . Πρέπει να το παραδεχτείς, είναι λίγο αστείο. edit πολύ χρήσιμη υπηρεσία, και την γράφω για όποιον δεν την ξέρει, είναι ο οκωανός https://okeanos.grnet.gr/home/. Εδώ μπορείς να εγγραφείς με την ακαδημαική σου ταυτότητα και να πάρεις πόρους (cores+ram+hdd) προκειμενου να φτιάξεις εικονικές μηχανές που θα τρέχουν εκει τα προγράμματα σου. Εμείς έχουμε στήσει απο βάση δεδομενων μέχρι να τρεχουμε benchmarks που θελανε παρα πολλες ωρες και δε θα σύμφερε να τα τρεξεις στο pc σου. Ανάλογα με το project που θα εγγραφείς θα σου δώσουν και πόρους. Έχει γεμίσει ο ~okeanos. Τουλάχιστον στο προηγούμενο εξάμηνο, μπορούσε να δεσμεύσει κανείς περιορισμένους πόρους. Χωρίς να θέλω να υποστηρίξω κάποιον και από καθαρά προσωπική άποψη, τα 2GHz μου φαίνονται ΟΚ. Δεν είναι κάτι το τρελό. Κι επίσης αν θες να ξεφύγεις με λίγο gaming, δεν 'ν' κακό.
pananton Δημοσ. 30 Ιουνίου 2015 Δημοσ. 30 Ιουνίου 2015 εγώ θα έλεγα 1)ram σίγουρα 4gb και πάνω 2)καλή anti-glare οθόνη (κοίτα ανάλυση, αντίθεση, φωτεινότητα) 3)να σε βολεύει το keyboard (coding και documentation....) 4)αυτονομία 5 ??? )ssd για ταχύτητα (αυτό το βάζεις και αργότερα, δεν είναι τόσο κριτήριο αγοράς) Καλή επιλογή! 1
Kostas93 Δημοσ. 30 Ιουνίου 2015 Δημοσ. 30 Ιουνίου 2015 βρε δε διαφωνούμε. Αυτό που λεω ειναι οτι ειναι αστειο να προτείνουν σε κάποιον επεξεργαστή με βάση τη συχνότητα του, δε νομίζω να εχει κανεις αντιθετη αποψη. Ναι παίζει ρόλο και η συχνοτητα, αλλα είναι μονο μια παραμετρος οταν υπάρχουν και τοσες αλλες.Αυτό το εξάμηνο πήρα 8 cores+8 gb ram +40hdd. εχω και αλλα 2 cores + 4 ram +20 gb απο οταν ειχα κανει εγγραφή. άλλοι φίλοι μου πήραν και αλλα 4 με 6 cores πέρα απο αυτά που πήρα εγώ, είναι ανάλογα με το project που θα εγγραφείς. Εμάς στα μαθηματα ειναι σε συννενόηση με τον okeano και μας κανουν project που κανουμε join.Υ.Γ. βεβαια εμείς έχουμε την τυχη να εχουμε καθηγητη εναν απο τους ανθρωπους που δημιουργησαν τον okeano και αν και αποχώρησε πλεον απο τον okeano και επικεντρώθηκε στη διδασκαλία, ειναι σε αριστη συννενόηση με τα παιδιά που εχουν αναλάβει τώρα. (δε λέω ονομα για προφανείς λόγους)
gon1332 Δημοσ. 30 Ιουνίου 2015 Δημοσ. 30 Ιουνίου 2015 βρε δε διαφωνούμε. Αυτό που λεω ειναι οτι ειναι αστειο να προτείνουν σε κάποιον επεξεργαστή με βάση τη συχνότητα του, δε νομίζω να εχει κανεις αντιθετη αποψη. Ναι παίζει ρόλο και η συχνοτητα, αλλα είναι μονο μια παραμετρος οταν υπάρχουν και τοσες αλλες. Αυτό το εξάμηνο πήρα 8 cores+8 gb ram +40hdd. εχω και αλλα 2 cores + 4 ram +20 gb απο οταν ειχα κανει εγγραφή. άλλοι φίλοι μου πήραν και αλλα 4 με 6 cores πέρα απο αυτά που πήρα εγώ, είναι ανάλογα με το project που θα εγγραφείς. Εμάς στα μαθηματα ειναι σε συννενόηση με τον okeano και μας κανουν project που κανουμε join. Υ.Γ. βεβαια εμείς έχουμε την τυχη να εχουμε καθηγητη εναν απο τους ανθρωπους που δημιουργησαν τον okeano και αν και αποχώρησε πλεον απο τον okeano και επικεντρώθηκε στη διδασκαλία, ειναι σε αριστη συννενόηση με τα παιδιά που εχουν αναλάβει τώρα. (δε λέω ονομα για προφανείς λόγους) Καλά με project από καθηγητή ναι. Ανεξάρτητα γιοκ. Πάλι καλά είχα κάνει παλιά. Καλά ναι, ισχύει αυτό που λες για τις συχνότητες προφανώς. Από την άλλη, πρωτοετείς. Πόσα θα ξέρουν κι αυτοί από παραλληλοποιήση και άλλα. Αν κρίνω από αυτά που γνώριζα εγώ...
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα