Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Επισκέπτης
Δημοσ.

Καλησπέρα στο forum, 
έχω ένα τσιπάκι με not πύλες μέσα του. Συγκεκριμένα το cd4069ube. Το αγόρασα προκειμένου να δω πως δουλεύουν. Έμαθα (μιας και είμαι φοιτητής πληροφορική και είχαμε μάθημα ψηφιακής σχεδίασης) πως ο αντιστροφέας-πύλη NOT μετατρέπει το 0 σε 1 και αντίστροφα. Όμως πως θα το εφαρμόσω αυτό στο τσιπάκι? Τι πρέπει να παρατηρήσω  ή να μετρήσω?

Δημοσ.

το βιβλιαρακι στο τσιπακι τα λεει πολυ καλα.
καταρχας θες ενα breadboard. καπου τελως παντων να το συνδεσεις.
μετα θελει τροφοδοσια και γείωση. συνηθως ειναι τα γωνιακα πινακια, αλλα κοιτα το datasheet.
μετά απλά βάζεις σε μια είσοδο τάση και η έξοδος της πύλης θα σου την δώσει αντεστραμένη.

εδω τα λεει πολυ καλα http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/26885/TI/CD4069UBE.html
πιν 14 ταση, πιν 7 γειωση, περιττα πιν εισοδος αρτια εξοδος

Αν θες να μετράς, πάρε ελα πολύμετρο.
Παρε και καμια αντιστασουλα αν θες και ledaki να παιξεις, εχουν φαση. πάντα πριν το led ομως αντισταση, αλλιως θα εχεις θεμα.

post-311220-0-15645400-1435616525_thumb.png

• Like 3
Επισκέπτης
Δημοσ.

μια ερώτηση, την αντίσταση θα την βάλω για να μειωθεί το ρεύμα (Ι) που θα διαπερνά το led?

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

ναι, θα μειωθει το ρευμα.
Σε αντίθετη περίπτωση και πάλι θα λειτουργούσε προσωρινά αλλά θα αύξανε θερμοκρασία με εντυπωσιακο ρυθμο και εν τέλη θα καιγότανε η φωτοδίοδος σου.

Υ.Γ. πες και κανενα ευχαριστω, τοση γνωση σου δινουμε στο πιατο.

Επεξ/σία από Rumpelstiltskin
  • Like 1
Επισκέπτης
Δημοσ.

Με συγχωρείς, σε ευχαριστώ για το χρόνο και τις οδηγίες σου

Επισης 3 μεχρι 18 εχει προτεινόμενη ταση. Προσοχη με ταση και γειωση γτ μπορει να καει ,αν δεν υπάρχει γειωση

ευχαριστώ για το χρόνο σου.

Δημοσ.

την αντισταση θα την συνδεσεις σε σειρα με το led οποτε δεν μειωνεται το ρευμα, απλα η αντισταση επιβαλει ενα σταθερο ρευμα στην διοδο,επισης τα led συνηθως θελουν 3V ενω οι εξοδος σου θα ειναι 0 η 5v οποτε οταν ειναι 5v χρειαζεσαι την αντισταση ωστε να πεσει η ταση απο 5v στα 3(εχουμε πτωση τασης στην αντισταση),τωρα δεν ξερω αμα σε ενδιαφερουν αυτα η σε αφορα καθαρα η δυαδικη λογικη απλα ειπα να το αναφερω εγκυκλοπεδικα

Επισκέπτης
Δημοσ.

Καλά έκανες  :-D  ο τι μαθαίνει κανείς είναι καλό.

Πάνω σε αυτό μία ερώτηση, την πτώση τάσης θα την υπολογίσω με τον νόμο του Omh έτσι?

Ευχαριστώ.

Δημοσ.

ναι ,να σου πω την αληθεια ενω εχω αγορασει πυλες δεν της εχω χρησιμοποιησει ακομα απλα σου απαντησα με τις βασικες μου γνωσεις περι ηλεκτρονικης, τωρα το εψαξα λιγο και βλεπω οτι δεν πρεπει να συνδεσεις το led κατευθειαν με την εξοδο του τσιπακιου επειδη η εξοδος δεν μπορει να δωσει αρκετο ρευμα, πρεπει να χρησιμοποιησεις ενα transistor για να τροφοδοτεις ξεχωριστα το led, τωρα για να μην σε μπλεκω δες στο λινκ που εχω παρακατω, την εικονα που εχει και το led. ειναι με nand πυλες αλλα δες πως εχει συνδεσει το led με το transistor, ουσιαστικα με την εξοδο του τσιπακιου ελενχει την βαση του τρανσιστορ και οποτε ειναι 5v η εξοδος, το τρανσιστορ επιτρεπει να περασει ρευμα στο led(σαν διακοπτης),ενω οταν ειναι 0v η εξοδος δεν επιτρεπει, αμα σε μπερδευω η θες καμια λεπτομερεια παραπανω πες μου να σου εξηγησω περισσοτερο

http://www.doctronics.co.uk/4011.htm

Δημοσ.

Καλά έκανες  :-D  ο τι μαθαίνει κανείς είναι καλό.

Πάνω σε αυτό μία ερώτηση, την πτώση τάσης θα την υπολογίσω με τον νόμο του Omh έτσι?

Ευχαριστώ.

Ναι απο τον τυπο R=(Vs-Vl)/Imax

με Vs η ταση που βγαζει το CD4069 και Vl η ταση που δουλευει το ledaki 

Το Vs και το Imax θα το βρεις αμα κοιταξεις το datasheet αναλογα με τις τασεις που θα βαλεις στο Vdd (pinακι 14 του CD), αλλα αμα εχεις πολυμετρο μετρα τα καλυτερα.

Επισκέπτης
Δημοσ.

Το μέτρησα με πολύμετρο αλλά δεν είχε μεγάλη απόκλιση από αυτές του φυλλαδίου τελικά. Οπότε μια χαρά

Ευχαριστώ πολύ

Δημοσ.

Μπορείς να φτιάξεις μία απλή πύλη NOT με ένα απλό τρανζίστορ (πχ BC547), δύο αντιστάσεις του 1 ΚΩ, μία μπαταρία πλακέ 9 Volt και ένα led:

post-296988-0-54475100-1436182669_thumb.jpg

Η είσοδος είναι η βάση του τρανζίστορ και η έξοδος είναι το σημείο ανάμεσα απο την αντίσταση R2 και το τρανζίστορ.

Μπορείς να σκεφτείς την αντίσταση R2 και το τρανζίστορ σαν ένα διαιρέτη τάσης

Όταν η βάση του τρανζίστορ δεν είναι συνδεδεμενη στην μπαταρία, το τρανζίστορ είναι σε αποκοπή και έχει άπειρη αντίσταση. Η τάση στο μέσο του διαιρέτη τάσης πάει προς την τάση που είναι συνδεδεμένη στην μικρότερη αντίσταση, που σε αυτή την περίπτωση είναι η R2. Επομένως η τάση στην έξοδο γίνεται 9 Volt και το led ανάβει.

Όταν η βάση συνδεθεί στην μπαταρία, το τρανζίστορ έρχεται σε κορεσμό και η αντίστασή του μηδενίζεται. Έτσι τραβάει την τάση στο μέσο στο μηδέν και το led δεν ανάβει.

• Like 2
Δημοσ.

Και εδώ στην πράξη. Οι αντιστάσεις είναι 2,2ΚΩ και το τρανζίστορ ένα 2N2222

Όταν το άκρο της R1 (δηλαδή η είσοδος του NOT gate) είναι συνδεδεμενη στο + της μπαταρίας (logic HIGH), η τάση στην έξοδο είναι μηδέν (logic LOW) και το LED είναι σβηστό.

post-296988-0-57460700-1436204789_thumb.jpg

Όταν η R1 αποσυνδεθεί (άρα logic LOW στην είσοδο) η τάση στην έξοδο γίνεται HIGH και το LED ανάβει.

post-296988-0-13291700-1436204945_thumb.jpg

Να σημειωθεί εδώ οτι οι λογικές πύλες κανονικά μεταφέρουν μόνο "σήματα" και δέν μπορούν να δώσουν μεγάλα ρεύματα οπότε χρειάζεται κάποιο στάδιο ενίσχυσης αν θέλουμε να ανάψουμε πχ ένα LED. Εδώ έχω χρησιμοποιήσει επίτηδες σχετικά χαμηλή τιμή στην R2 ωστε να μπορεί να ανάψει το LED απευθείας απο την έξοδο της πύλης.

Το πρόβλημα με αυτό είναι πως όταν η έξοδος της πύλης είναι LOW, υπάρχει συνεχής ροή ρεύματος μέσω του τρανζίστορ. Δηλαδή το κύκλωμα καταναλώνει λίγο πολύ το ίδιο ρεύμα (quiescent current) είτε το LED είναι αναμένο είτε όχι.

Αν θέλουμε να ελαττώσουμε την κατανάλωση πρέπει να βάλουμε μια μεγαλύτερη αντίσταση για την R2, πχ 100K ή παραπάνω και να χρησιμοποιήσουμε κάποιο στάδιο ενίσχυσης με ένα δεύτερο τρανζίστορ για να ανάψουμε το LED.

• Like 1
  • 3 εβδομάδες αργότερα...
Επισκέπτης
Δημοσ.

Ευχαριστώ πολύ για την απαντηση, με βοήθησε πολύ

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...