Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
11 λεπτά πριν, prefuse είπε

Μα εσύ έβαλες άκυρο βίντεο με προβολέα να χτυπάει πάνω στην οθόνη και έγραφες ότι έχει πολύ ασπριλα... Κανένας λογικός δεν θα βάλει προβολέα να χτυπάει πάνω στο μόνιτορ όταν δουλεύει.

Σε κανονικές συνθήκες γραφείου που ίσως υπάρχει παράθυρο και μπαίνει φως το matt/semi glossy θα δώσουν την λιγότερη ενόχληση.

Τα glossy παραδοσιακά μπαίνουν στις τηλεοράσεις γιατί συνήθως βλέπουμε σε σκοτεινό χώρο, ενώ τα matt παραδοσιακά μπαίνουν σε μόνιτορ, τα γραφεία είναι πιο φωτεινά και τα χρησιμοποιούμε συνήθως πρωινές ώρες.

Πολύ το αναλύσαμε φτάνει. 😛

Αυτά είναι τα δεδομένα και η λογική των κατασκευαστών. Αν κάποιοι gamer θεωρούν ότι έχουν πολύ καλύτερη εικόνα με το glossy coating, ενώ το μόνιτορ που έχουν, δεν είναι σωστά καλιμπραρισμενο και δεν εννοώ τα χρώματα, αλλα κυρίως το gamma και η ρύθμιση μαύρου, λευκού (dynamic range) που είναι βασικα για σωστή ποιοτική αναπαραγωγή, καταλάβεις ότι δεν μιλάμε για ποιότητα εικόνας με την επιστημονική έννοια, αλλά για placebo και γιατροσόφια.

Εκτός αν θεωρείς σημαντικότερο το coating από το σωστό καλιμπραρισμα, τουλάχιστον τα βασικά που ανέφερα. Στην περίπτωση αυτή σηκώνουμε τα χέρια ψηλά.

Αρχισες την γκρινια παλι? :D

• Haha 1
  • Απαντ. 11,3k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.

Αυτή η συζήτηση με το matte vs glossy είναι ατελέσφορη και δεν βγάζει σε συγκεκριμένο συμπέρασμα υπέρ του ενός ή του άλλου γιατί κάθε μία έχει τα θετικά και τα αρνητικά της και στο τέλος τέλος είναι προσωπική προτίμηση του καθενός ανάλογη με τις ανάγκες του και του τι τον ενοχλεί περισσότερο. Εγώ πχ ενώ εντυπωσιάζομαι περισσότερο από το glossy με ενοχλεί το ότι θέλει έλεγχο του φωτός στο δωμάτιο. Από την άλλη ενώ εκτιμώ την συμπεριφορά του matte σε φωτεινό χώρο δεν το αντέχω γιατί θυμίζει IPS panel. Για QD-OLED μιλάω, για WOLED δεν είμαι σίγουρος γιατί δεν έχω δει καμία από κοντά..ενώ πχ είδα την 2725DF (glossy QD-OLED) και την G6 (matte QD-OLED), δεν βρήκα πουθενά στημένη μια 27GS95 (matte WOLED) ή μια 32GS95 (matte WOLED) ή μια XG27AQDMG (glossy WOLED) οπότε δεν μπορώ να πω.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, icenex είπε

Αν σας πω οτι μεχρι τωρα δεν ειχα δωσει ιδιαιτερη σημασια στο matte θα με πιστεψετε?Ναι οκ εβλεπα την ασπριλα αλλα δεν το ανελυα και πολυ στο κεφαλι μου.Θα παω στο dell αφου εστιαζω πλεον στην ποιοτητα εικονας-χρωματων ασε που συνηθως καθομαι στο πισι βραδυ ειτε κλεινω το πατζουρι πισω μου ακομη και τωρα που ειμαι με antiglare matte.

Εσυ @ICE-T ποια dell εχεις την ιδια που λεω να παρω?

2725DF Alienware , έχω καί το lg 27gr95ue matte woled δεν έχει πρόβλημα με reflections αλλά είναι μόνο για το βράδυ την ημέρα δεν φαίνεται τόσο καθαρό το πάνελ ,το dell μπορεί να σε κουράζει λίγο στα μάτια με το lg δεν είχα αυτό το πρόβλημα.

Επεξ/σία από ICE-T
  • Thanks 1
Δημοσ.
27 λεπτά πριν, ICE-T είπε

2725DF Alienware , έχω καί το lg 27gr95ue matte woled δεν έχει πρόβλημα με reflections αλλά είναι μόνο για το βράδυ την ημέρα δεν φαίνεται τόσο καθαρό το πάνελ ,το dell μπορεί να σε κουράζει λίγο στα μάτια με το lg δεν είχα αυτό το πρόβλημα.

Ε καλα ποσο να σε κουραζει το dell?Εκτος αν εννοεις οτι κουραζει αν κλεινεις 10ωρα πανω της.Εγω με το ζορι βρισκω ενα 2ωρακι το βραδυ ειτε βλεπωντας μια ταινια ειτε για gaming.Εφοσον λετε οτι εχεις καλυτερη εικονα με glossy και εκει εστιαζω πλεον σαν εμπειρια θα παω στο dell, αλλα με τιποτα δεν μπορω να χωνεψω που δεν μπορω να ανεβω ιντσες.Τεσπα θα μου φυγει ο καημος με στη τηλεοραση.

• Like 1
Δημοσ.
3 λεπτά πριν, icenex είπε

Ε καλα ποσο να σε κουραζει το dell?Εκτος αν εννοεις οτι κουραζει αν κλεινεις 10ωρα πανω της.Εγω με το ζορι βρισκω ενα 2ωρακι το βραδυ ειτε βλεπωντας μια ταινια ειτε για gaming.Εφοσον λετε οτι εχεις καλυτερη εικονα με glossy και εκει εστιαζω πλεον σαν εμπειρια θα παω στο dell, αλλα με τιποτα δεν μπορω να χωνεψω που δεν μπορω να ανεβω ιντσες.Τεσπα θα μου φυγει ο καημος με στη τηλεοραση.

Στην ώρα με κουράζει εμένα προσωπικά, γενικώς νομίζω τα περισσότερα Dell που έχω περάσει με ενοχλούσαν δεν έχω πολύ χρόνο ελεύθερο γενικώς και εγώ , μιλάω για πάνω στην ώρα νιώθω κούραση στα μάτια και κάθομαι στους 90 πόντους απόσταση ,32 αρη δεν το συζητώ καν πρέπει να κάτσω 3 μέτρα απόσταση, μόνο ένα ΤΝ της dell 24 δεν με ενοχλούσε αυτό με το gsyng που ήταν 165hz ,ο καθένας έχει διαφορετικά μάτια οπότε δεν ισχύει για όλους ότι περιγράφω.

Δημοσ.
6 λεπτά πριν, ICE-T είπε

Στην ώρα με κουράζει εμένα προσωπικά, γενικώς νομίζω τα περισσότερα Dell που έχω περάσει με ενοχλούσαν δεν έχω πολύ χρόνο ελεύθερο γενικώς και εγώ , μιλάω για πάνω στην ώρα νιώθω κούραση στα μάτια και κάθομαι στους 90 πόντους απόσταση ,32 αρη δεν το συζητώ καν πρέπει να κάτσω 3 μέτρα απόσταση, μόνο ένα ΤΝ της dell 24 δεν με ενοχλούσε αυτό με το gsyng που ήταν 165hz ,ο καθένας έχει διαφορετικά μάτια οπότε δεν ισχύει για όλους ότι περιγράφω.

Καλα εγω για να με κουρασει μια οθονη πρεπει να κλεισω πανω απο 4ωρο.Τωρα να ειναι οι dell τοσο κουραστικες στο ματι ειλικρινα δεν ξερω γιατι δεν ειχα ποτε.Η νεκροψια θα δειξει δεν ειναι οτι μπορω να παω να κατσω καπου ενα 4ωρο για να τεσταρω κατι τετοιο και δεν θελω να ειμαι ειλικρινης.Παιζει βεβαια να βοηθαει το γεγονος οτι φοραω γυαλια που εχουν ενα μικρο φιλτρο για τις ακτινοβολιες των οθονων.

• Like 1
Δημοσ.

Δεν έχω καταλάβει γιατί οι QD-OLED κουράζουν στα μάτια. Και το βλέπω συχνά αυτό γραμμένο σε Reddit, YouTube κτλ. Ίσως τα υπερκορεσμένα εξαρχής χρώματα? Αυτό το διευρυμένο εύρος χρωμάτων ίσως είναι γενικά κουραστικό για ορισμένα μάτια. Αν αυτό είναι το πρόβλημα πάντως απλά αλλάξτε από το μενού τον κορεσμό και το εύρος τους.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Δεν ειναι η μαρκα που κουραζει  αλλα το πανελ. Το qd oled και εμενα με κουραζε την πρωτη βδομαδα δεν μπορουσα να κατσω για ωρα  μπροστα ,μετα απο βδομαδα το συνηθισα ,προφανως κατι παιζει με το πανελ και θελει χρονο εξοικιωσης το ματι μας. 

Εγω κουραζομουν και στο ips και παντα ειχα φωτεινοτητα χαμηλη καπου 30% και eye comfort στο μενου για το μπλε φως. 

Επεξ/σία από akoinonitos
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
10 λεπτά πριν, akoinonitos είπε

Το qd και εμενα με κουραζε την πρωτη βδομαδα δεν μπορουσα να κατω για ωρες μπροστα ,μετα απο βδομαδα το συνηθισα ,προδανως κατι παιζει με το πανελ και θελει χρονο εξοικιωσης το ματι μας 

Φανταζομαι ειναι η παραπανω πληροφορια που παιρνει το ματι εφοσον μιλαμε για μεγαλυτερο φασμα χρωματων ή οτι αλλο προσφερει η οθονη.Εγω αυτο το παθαινω καθε φορα που αλλαζω γυαλια οταν ανεβουν οι βαθμοι εστω κ λιγο, ξαφνικα το ματι μου επειδη παιρνει παραπανω πληροφορια πονοκεφαλιαζω.Μετα απο καμια βδομαδα στρωνει ολο αυτο εφοσον ομως φοραω τα γυαλια σχετικα συχνα κ τα βγαζω μονο οταν κουρασουν πολυ αλλιως θελει παραπανω απο μια βδομαδα.

Επεξ/σία από icenex
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 λεπτά πριν, icenex είπε

Φανταζομαι ειναι η παραπανω πληροφορια που παιρνει το ματι εφοσον μιλαμε για μεγαλυτερο φασμα χρωματων ή οτι αλλο προσφερει η οθονη.Εγω αυτο το παθαινω καθε φορα που αλλαζω γυαλια οταν ανεβουν οι βαθμοι εστω κ λιγο, ξαφνικα το ματι μου επειδη παιρνει παραπανω πληροφορια πονοκεφαλιαζω.

Ισως να ειναι και αυτο ναι ,θελει μερικες μερες να συνηθισεις μετα ειναι οκ. Και μαλλον εχει να κανει με τα χρωματα γτ μολις εβαζα dci p3 και οχι srgb με ενοχλουσε πολυ.

Επεξ/σία από akoinonitos
  • Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...