Προς το περιεχόμενο

Το osx σε ξεχωριστό αποθηκευτικό μέσο

mentoras99

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Φανταζομαι υπαρχουν mac users ευαισθητοποιημενοι σε θεματα προληψης καταστροφων στο mac τους.
Παλιοτερα λοιπον, ολοι, ή σχεδον ολοι, κρατουσαμε ενα cd-dvd με αντιγραφο του λειτουργικου, είτε για τυχον επανεγκατασταση, είτε για τυχον μπουταρισμα αν παει κατι στραβα.
Τωρα που τα πιο πολλα νεα mac, εχουν ηδη σε ξεχωριστο partition στον σκληρο, το recovery partition, νομιζετε οτι υπαρχει λογος να κρατα καποιος το τρεχων λειτουργικο, σε καποιο φλασακι ή οτι αλλο;
Εννοω, οτι αν πχ σου χαλασει ο σκληρος, και κοπια το λειτουργικο να εχεις σε ενα φλασακι, τι μπορεις να κανεις;
Backup & bootable image, το καταλαβαινω.
Αλλα το λειτουργικο το κραταει κανεις πια, σε καποιο φυσικό μέσο, για κάποιο λόγο, και να ναι, ποιος ειναι αυτος;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Η ερωτηση μου δεν ειναι για το αν πρεπει να παιρνουμε backup, δεν το συζηταμε καν.

Ειναι αν το να κρατας το λειτουργικο καπου, εχει πλεον καποια χρησιμοτητα.

Η σύντομη απάντηση:

Σε σχετικά σύγχρονα Mac δεν είναι απαραίτητο αλλά δεν βλάπτει κι όλας.

Η μεγάλη απάντηση:

Ακόμα και άν κρασάρει εντελώς ο δίσκος σου και χάσεις και το recovery partition, όταν βάλεις ένα νέο - άδειο δίσκο, αρκεί να έχεις σύνδεση στο Internet και το Mac θα μπορέσει να συνδεθεί στην Apple και να κατεβάσει το OS X (αυτά σε σχετικά πρόσφατα mac - νομίζω από το 2011 ή 2012 και μετά).

Βέβαια, μιας και το download είναι μερικά GB, ή αν δεν έχεις σύνδεση internet όταν συμβεί το κακό, βολεύει να έχεις το OS σε ένα USB.

Ψιλο-offtopic, μιας και μιλάμε για backups

Για ακόμα πιο μεγάλη σιγουριά, και εκτός από το Time Machine Backup, εγώ έχω κι ένα USB δίσκο(*), μόνιμα συνδεδεμένο και έχω βάλει το SuperDuper! να τρέχει κάθε βράδυ και να παίρνει σε αυτόν ένα ακριβές αντίγραφο (bootable) του SSD.

Έτσι, σε περίπτωση προβλήματος, μπορώ να κάνω κατευθείαν boot από αυτό το Backup και μετά να επαναφέρω από το Time Machine μόνο τα λιγοστά αρχεία που θα έχουν αλλάξει από χθες.

(*) Έκανα USB τον original δίσκο του Mac Mini όταν αναβάθμισα σε SSD.

• Like 1

Σίγουρα μπορείς να το κανείς, όμως ειναι περισσότερο πρακτική windows και καθόλου efficient. Εκεί θα κράταγες περιοδικά images ολοκλήρου του λειτουργικού δίοτι λόγω περιορισμών registry κλπ κλπ δε μπορείς για παράδειγμα να κρατάς μόνο τα installed applications.

Στο MacOSX δε χρειάζεται να κρατάς όλο το image με ότι redundancy (πχ kernel) εχει μέσα συνεχώς. Αρκεί να κρατήσεις τα settings και τα applications κλπ του λειτουργικού. Όταν χρειαστεί εγκαθιστάς ένα barebone λειτουργικό, περνάς το backup πάνω και εισαι έτοιμος. Πρακτικά αυτο το πράγμα που χοντρικά σου περιγράφω κάνει το time machine backup.

Η σύντομη απάντηση:

Η μεγάλη απάντηση:

Ακόμα και άν κρασάρει εντελώς ο δίσκος σου και χάσεις και το recovery partition, όταν βάλεις ένα νέο - άδειο δίσκο, αρκεί να έχεις σύνδεση στο Internet και το Mac θα μπορέσει να συνδεθεί στην Apple και να κατεβάσει το OS X (αυτά σε σχετικά πρόσφατα mac - νομίζω από το 2011 ή 2012 και μετά).

Βέβαια, μιας και το download είναι μερικά GB, ή αν δεν έχεις σύνδεση internet όταν συμβεί το κακό, βολεύει να έχεις το OS σε ένα USB.

Για ακόμα πιο μεγάλη σιγουριά, και εκτός από το Time Machine Backup, εγώ έχω κι ένα USB δίσκο(*), μόνιμα συνδεδεμένο και έχω βάλει το SuperDuper! να τρέχει κάθε βράδυ και να παίρνει σε αυτόν ένα ακριβές αντίγραφο (bootable) του SSD.

Έτσι, σε περίπτωση προβλήματος, μπορώ να κάνω κατευθείαν boot από αυτό το Backup και μετά να επαναφέρω από το Time Machine μόνο τα λιγοστά αρχεία που θα έχουν αλλάξει από χθες.

OFFTOPIC

Εχω superduper απο την πρωτη μερα που πηρα mac, πανε κοντα δεκα χρονια.

Δεν πρεπει να υπαρχει τιποτε καλυτερο σε backup, κι οχι μονο σε mac.

It just works.

Με αυτο παιρνω τα backup μου, για να ειναι και bootable, κι οχι με το time machine.

Πινω νερο στο ονομα του superduper. Ενα δεκαλεπτο καθε μερα, incremental backup-smart update.

'ΟΝΤΟPIC'

Ειμαι πεπεισμενος οτι αν τα παιξει ο δισκος, δεν μπορω ετσι απλα, να ανοιξω το mbp και να βαλω νεο δισκο, οποτε εκει θα περνουσα το λειτουργικο μονος μου. Με αυτη την εννοια το λεω. Αν χαλασει σχεδον οτιδηποτε στο mac, πρεπει να πας service.

Δεν ειναι pc desktop, πετας τον δισκο, βαζεις αλλον, βαζεις και στο dvd drive το dvd των win κι αρχιζεις εγκατασταση.

Η σύντομη απάντηση:

Η μεγάλη απάντηση:

Το Time Machine δεν είναι bootable?

Το Time Machine δεν είναι bootable?

Το δικό μου δεν είναι. Γίνεται μέσω Ethernet σε Time Capsule :)

'ΟΝΤΟPIC'

Ειμαι πεπεισμενος οτι αν τα παιξει ο δισκος, δεν μπορω ετσι απλα, να ανοιξω το mbp και να βαλω νεο δισκο, οποτε εκει θα περνουσα το λειτουργικο μονος μου. Με αυτη την εννοια το λεω. Αν χαλασει σχεδον οτιδηποτε στο mac, πρεπει να πας service.

Δεν ειναι pc desktop, πετας τον δισκο, βαζεις αλλον, βαζεις και στο dvd drive το dvd των win κι αρχιζεις εγκατασταση.

Εφόσον το Mac σου δεν έχει δίσκο (είτε SSD είτε παραδοσιακό) με στάνταρ SATA connection, τότε ναι, όταν τα παίξει ο δίσκος δεν είναι τόσο εύκολα τα πράγματα. Θεωρητικά δε χρειάζεται να το πας στο service αλλά μπορείς να το ανοίξεις μόνος σου και να τον αλλάξεις αλλά αφενός είναι δύσκολο να βρεις αντίστοιχο δίσκο στην Ελλάδα, αφετέρου, δεν έχεις εγγύηση ή/και Apple Care;

Υπό το στενό αυτό πρίσμα, το OS X σε bootable USB stick σου είναι ψιλοάχρηστο.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...