Προς το περιεχόμενο

Επαίτες, φτώχεια και ζητιανιά

Tragic!

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δίνετε χρήματα σε επαίτες ποτέ; Ή προτιμάτε να δίνετε φαγητό; Ή τίποτα; Αν τίποτα γιατί απλά νοιάζεστε για την πάρτη σας και κρατάτε τα δουλεμένα λεφτά σας για τον εαυτό σας (καθόλου κατακριτέο) ή δε γουστάρετε να ενθαρρύνετε τις οργανώσεις που στέλνουν ανάπηρους και ξένους ή τους "γονείς" ή κηδεμόνες που στέλνουν τα παιδάκια σε φανάρια με χαρτομάντηλα, τσιγάρα, σπίρτα, λεμόνια ή απλά με μια ανοιχτή παλάμη και ένα επίμονο βλέμμα που περιμένει χρήματα;; Έχετε συναντήσει ποτέ παράδειγμα "μούφα" αναπήρου ή "μαϊμου" πεινασμένο; Αν ναι πως αντιδράσατε; Γενικά τους λυπάστε;

Ρωτάω διότι συνέβει ένα περιστατικό που με έκανε να αναθεωρήσω πολύ σχετικά με τους ζητιάνους, που θα αναλύσω λίγο μετά της εκδήλωσης των απόψεων της κοινότητας του Insomnia.gr

Ευχαριστώ!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 114
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Σε κάποιον που τον ξέρω και ξέρω ότι έχει ανάγκη θα δώσω. Σε "επαγγελματίες" ζητιάνους και σε "εκπροσώπους" οργανώσεων που πουλάνε διάφορα πράγματα δεν δίνω

• Like 16

Θέτεις ένα πολύ λεπτό και ενδιαφέρον ζήτημα. Προσωπικά πιστεύω ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ζητιάνων ανέκαθεν είναι μούφα. Οι περισσότεροι είναι τσιγγάνοι που βγάζουν και ένα περίεργο πιστοποιητικό από νοσοκομείο με φωτογραφία του ασθενούς που ξέρουν ότι δεν θα κάτσεις να το ελέγξεις και μαζεύουν λεφτά εκμεταλλευόμενοι τα αισθήματά σου. Λένε οτι εξαιτίας του άρρωστου παιδιού τους δεν μπορούν να εργαστούνε αφού υποτίθεται οτι πρέπει να είναι όλη μέρα σπίτι να τα φροντίζουν. Εγώ όμως γιατί τους βλέπω από το πρωί μέχρι το βράδυ στον Ηλεκτρικό?

Βλέπεις στην Ερμού κάποιες μανάδες καθισμένες οκλαδόν με ένα παιδί στην αγκαλιά που κοιμάται τον ύπνο του δικαίου όλη μέρα. Τί να σας πώ τώρα, από εμπειρία και μόνο, γνωρίζετε πολλά παιδιά 2 και 3 χρονών που κοιμούνται όλη μέρα? Εγώ ξέρω οτι είναι διαόλου κάλτσα, δεν σε αφήνουν σε ησυχία, κάνουν το σπίτι άνω κάτω, δεν πέφτουν να κοιμηθούν με τίποτα. Μήπως τα ποτίζουν υπνωτικά?

Θυμάμαι πριν χρόνια στον ΗΣΑΠ έκοβε βόλτες στο τρένο μια κοπελιά που έλεγε οτι είχε AIDS, δεν μπορούσε να εργαστεί μέχρι που μια μέρα κάποια πετάχτηκε λέγοντάς της οτι δικαιούται προνοιακό επίδομα και κακώς ζητιανέυει. Δεν την ξαναείδαμε. Θα μου πείτε πως να ζήσεις με προνοιακό επίδομα που κάποτε ηταν 7 κατοστάρικα το δίμηνο. Σήμερα πόσοι δεν δουλεύουν για το ίδιο ποσό? Και όμως είδατε κάποιον να βγαίνει να ζητιανεύει?

Και με τους πρόσφυγες ακόμα από τη Συρία που δεν έχουν  λεφτά να φάνε κλπ. Τις προάλλες όμως ένα μπουρδέλο στη Μυτιλήνη κάλεσε την αστυνομία να επιβάλλει την τάξη από τις ουρές των προσφύγων που ενώ δεν έχουν λεφτά να αγοράσουν ψωμί, έχουν λεφτά για να τα δίνουν στην κάθε πουτ@ν@?

Υπάρχουν δυστυχώς και τα παιδιά που ψάχνουν λεφτά για τη δόση τους, εκεί πραγματικά δεν ξέρω τί να κάνω και καμιά φορά τους δίνω κάτι. Εδώ εγώ γίνομαι τούρκος αν κόψω το τσιγάρο, πόσο μάλλον αυτοί που είναι σκλάβοι ναρκωτκών και κατεστραμμένοι οικονομικά....

• Like 1

Είναι τόσοι πολλοί που ακόμη και 1 στους 10 να πετύχω και να έχει πραγματική ανάγκη, η απέχθεια σε ένα μικρό βαθμό που μου χουν δημιουργήσει οι υπόλοιποι με κάνει να μην τους πιστεύω ούτε αυτούς.

Ε δεν γίνεται όλα τα μέλη συγκεκριμένης φυλής να έχουν χάσει γονείς, να είναι ανάπηροι,άνεργοι και τα παιδιά τους με εξαιρετικά σπάνιες ασθένειες να τρέχουν στα χειρουργεία.

Μόνο σε δράσεις τύπου κοινωνικού παντοπωλείου ή στην εκκλησία αξίζει να προσφέρεις κατά την γνώμη μου, είτε οικονομικά είτε εθελοντικά, από την στιγμή που το κράτος αδιαφορεί για την ακραία φτώχεια,τους εθισμένους,τους μετανάστες και γενικά για ένα καθόλου μικρό ποσοστό της ελληνικής κοινωνίας.

Αυτό που με βγάζει απ τα ρούχα μου όμως είναι τα ναρκωτικά.Αντί να  φυλάνε κλούβες κάποιοι θα μπορούσαν να φυλάνε ανθρώπους,αλλά τέσπα..

• Like 1

Θα μου πείτε πως να ζήσεις με προνοιακό επίδομα που κάποτε ηταν 7 κατοστάρικα το δίμηνο. Σήμερα πόσοι δεν δουλεύουν για το ίδιο ποσό? Και όμως είδατε κάποιον να βγαίνει να ζητιανεύει?

Αν υποθέσουμε ότι τα χρήματα αυτά δεν είναι για φάρμακα (δε ξέρω για τι είναι) .... γιατί πρέπει να ζει ο φορέας του AIDS με χρήματα του κράτους ? Μπορώ να καταλάβω το βοήθημα ως αυτό ακριβώς , βοήθημα δηλαδή να καλύψει κάποια επιπλέον ανάγκη (ας πούμε ότι ο φορέας του AIDS πρέπει ξερωγω να προσέχει περισσότερο τη διατροφή του ή κάτι άλλο, άρα έχει αυξημένα έσοδα) ... αλλά δεν μπορεί να ζει από αυτό και μόνο.

(υποθέτουμε ότι φάρμακα τα καλύπτει το ταμείο του ή το κράτος αν είναι ανασφάλιστος)

Υπάρχουν δυστυχώς και τα παιδιά που ψάχνουν λεφτά για τη δόση τους, εκεί πραγματικά δεν ξέρω τί να κάνω και καμιά φορά τους δίνω κάτι. Εδώ εγώ γίνομαι τούρκος αν κόψω το τσιγάρο, πόσο μάλλον αυτοί που είναι σκλάβοι ναρκωτκών και κατεστραμμένοι οικονομικά....

θα ακουστεί "καπως" αλλά ας το πω ...

γατί πρέπει να δίνω λεφτά σε κάποιον για να κάνει "το χόμπυ του" ?

• Like 2

Θέτεις ένα πολύ λεπτό και ενδιαφέρον ζήτημα. Προσωπικά πιστεύω ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ζητιάνων ανέκαθεν είναι μούφα. Οι περισσότεροι είναι τσιγγάνοι που βγάζουν και ένα περίεργο πιστοποιητικό από νοσοκομείο με φωτογραφία του ασθενούς που ξέρουν ότι δεν θα κάτσεις να το ελέγξεις και μαζεύουν λεφτά εκμεταλλευόμενοι τα αισθήματά σου. Λένε οτι εξαιτίας του άρρωστου παιδιού τους δεν μπορούν να εργαστούνε αφού υποτίθεται οτι πρέπει να είναι όλη μέρα σπίτι να τα φροντίζουν. Εγώ όμως γιατί τους βλέπω από το πρωί μέχρι το βράδυ στον Ηλεκτρικό?

Βλέπεις στην Ερμού κάποιες μανάδες καθισμένες οκλαδόν με ένα παιδί στην αγκαλιά που κοιμάται τον ύπνο του δικαίου όλη μέρα. Τί να σας πώ τώρα, από εμπειρία και μόνο, γνωρίζετε πολλά παιδιά 2 και 3 χρονών που κοιμούνται όλη μέρα? Εγώ ξέρω οτι είναι διαόλου κάλτσα, δεν σε αφήνουν σε ησυχία, κάνουν το σπίτι άνω κάτω, δεν πέφτουν να κοιμηθούν με τίποτα. Μήπως τα ποτίζουν υπνωτικά?

Θυμάμαι πριν χρόνια στον ΗΣΑΠ έκοβε βόλτες στο τρένο μια κοπελιά που έλεγε οτι είχε AIDS, δεν μπορούσε να εργαστεί μέχρι που μια μέρα κάποια πετάχτηκε λέγοντάς της οτι δικαιούται προνοιακό επίδομα και κακώς ζητιανέυει. Δεν την ξαναείδαμε. Θα μου πείτε πως να ζήσεις με προνοιακό επίδομα που κάποτε ηταν 7 κατοστάρικα το δίμηνο. Σήμερα πόσοι δεν δουλεύουν για το ίδιο ποσό? Και όμως είδατε κάποιον να βγαίνει να ζητιανεύει?

Και με τους πρόσφυγες ακόμα από τη Συρία που δεν έχουν  λεφτά να φάνε κλπ. Τις προάλλες όμως ένα μπουρδέλο στη Μυτιλήνη κάλεσε την αστυνομία να επιβάλλει την τάξη από τις ουρές των προσφύγων που ενώ δεν έχουν λεφτά να αγοράσουν ψωμί, έχουν λεφτά για να τα δίνουν στην κάθε πουτ@ν@?

Συμφωνώ σχεδόν σε όλα, εκτός από το τελευταίο. :)

Αν υποθέσουμε ότι τα χρήματα αυτά δεν είναι για φάρμακα (δε ξέρω για τι είναι) .... γιατί πρέπει να ζει ο φορέας του AIDS με χρήματα του κράτους ? Μπορώ να καταλάβω το βοήθημα ως αυτό ακριβώς , βοήθημα δηλαδή να καλύψει κάποια επιπλέον ανάγκη (ας πούμε ότι ο φορέας του AIDS πρέπει ξερωγω να προσέχει περισσότερο τη διατροφή του ή κάτι άλλο, άρα έχει αυξημένα έσοδα) ... αλλά δεν μπορεί να ζει από αυτό και μόνο.

(υποθέτουμε ότι φάρμακα τα καλύπτει το ταμείο του ή το κράτος αν είναι ανασφάλιστος)

θα ακουστεί "καπως" αλλά ας το πω ...

γατί πρέπει να δίνω λεφτά σε κάποιον για να κάνει "το χόμπυ του" ?

Και εγώ δεν ξερω γιατί ένας ασθενής του Αids θα πρέπει να ζητιανευει, τί είναι αυτό που τον εμποδίζει να εργαστεί ενώ δεν τον εμποδίζει να είναι όλη μέρα ορθοστασία στον ηλεκτρικό.

Τώρα για τους ναρκομανείς, τι να σου πω, δεν μπορώ να το δω σαν χόμπυ αλλά σαν εξάρτηση, δηλαδή ασθένεια. Γνώμη μου είναι να τους κλείνουν με τη βία σε κέντρα απεξάρτησης, αλλά είναι πάντα γνώμη μου

Και εγώ δεν ξερω γιατί ένας ασθενής του Αids θα πρέπει να ζητιανευει, τί είναι αυτό που τον εμποδίζει να εργαστεί ενώ δεν τον εμποδίζει να είναι όλη μέρα ορθοστασία στον ηλεκτρικό.

Τώρα για τους ναρκομανείς, τι να σου πω, δεν μπορώ να το δω σαν χόμπυ αλλά σαν εξάρτηση, δηλαδή ασθένεια. Γνώμη μου είναι να τους κλείνουν με τη βία σε κέντρα απεξάρτησης, αλλά είναι πάντα γνώμη μου

O κοινωνικός ρατσισμός και κατά επέκταση αποκλεισμός.

• Like 2

Οτι δηλαδή τους προσφέρεται βοήθεια κι αυτοί λένε όχι;

Μάλλον το αντίθετο συμβαίνει.

Καθημερινα συνανταω δεκαδες μαιμου ζητιανους(τσιγγανοι,πρεζονια,κουτοπονηροι απατεωνες και ανθρωπους που εχουν μαλωσει με την εργασια) και συνηθως στα ιδια ποστα.Ποτε μου δεν εχω βοηθησει καποιον απο αυτους και ουτε προκειται.Απλα αδιαφορω...

• Like 1

υπάρχει κοινωνικός ρατσισμός, αλλά τα συμπτώματα μιας ασθένειας όπως το AIDS δεν είναι οπωσδήποτε εμφανή εξωτερικά και κανείς δεν αναγράφει στο βιογραφικό του από τί ασθένειες πάσχει

Εμενα με ενοχλει πολυ αυτο οταν γινεται μεσα σε συγκοινωνιες ειναι απαραδεκτο.Σε μια διαδρομη με τον ηλεκτρικο 20 λεπτων σε καθε σταση μπαινει και ενας και σε καθε σταση αλλαζουν βαγονια και αν ειναι και γυφτακια σε χτυπανε με το ποτηρι αν κοιταζεις αλλου σε μερικες περιπτωσεις γυφτισες με μωρα ξεθεωμενα.Τωρα τελευταια μπηκε καποιος που τραγουδαγε και ειχε μια φωνη σαν του Χατζη(και ηταν πολυ κομψος ο τροπος που του εδιναν λεφτα).Παντως η χωρα εχει καταντησει γυφταριο.

Παιδια οι ασθενεις(η φορεις) του HIV παιρνουν 1200 ευρω το διμηνο ηταν και ενας λογος που πολλοι χρηστες κολλαγαν εξαιπητιδες για να παιρνουν το βοηθημα.

Εξαρτάται

Κόβω φάτσα και πράττω ανάλογα

Εννοείται οι επαγγελματίες ζητιάνοι με στάνταρ πόστα ή παιδάκια που τα βγάζουν στη γύρα οι γονείς τους τρώνε αυτόματα άκυρο

• Like 3

Εξαρτάται

Κόβω φάτσα και πράττω ανάλογα

Εννοείται οι επαγγελματίες ζητιάνοι με στάνταρ πόστα ή παιδάκια που τα βγάζουν στη γύρα οι γονείς τους τρώνε αυτόματα άκυρο

Τα ίδια και εδώ.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...